Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Prihodnji teden v Ljubljani generalna skupščina UEMO

28.10.2022
Med 4. in 5. novembrom 2022 bo v Ljubljani v Hotelu Slon potekala redna letna generalna skupščina Evropskega združenja splošnih in družinskih zdravnikov. Udeležence bodo nagovorili predsednica Zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Bojana Beović, dekan Medicinske fakultete UL prof. dr. Igor Švab in državni sekretar ministerstvu za zdravje mag. Tadej Ostrc.

Preberite več

V Sloveniji bi morali zaposliti tisoč zdravnikov

28.10.2022
Po številu zdravnikov smo pod povprečjem EU in tako bo še nekaj časa. Na razpisu specializacij ostaja nezapolnjenih 60 mest, od tega 41 za družinsko medicino. Slovenija ima 3,3 zdravnika na 1000 prebivalcev. Po oceni evropske komisije bi morali takoj zaposliti 1000 zdravnikov, da bi dosegli povprečje EU (3,9 zdravnika na 1000 prebivalcev).

Preberite več

Odpiranje vlog za specializacije jesen 2022

Za razpisanih 160 specializacij smo prejeli 161 prijav

26.10.2022
Skladno z določili Zakona o zdravniški službi in Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov je Zdravniška zbornica Slovenije dne 3. 10. 2022 objavlja razpis specializacij s področja medicine (za posamezne izvajalce, za območje celotne države in za znanega plačnika). Prejeli smo 161 prijav za javno mrežo in 19 prijav za znane plačnike. Rok za prijavo na odprti razpis za preostala mesta je do vključno dne 9.12.2022 do 23:59.

Preberite več

Dodatna specializantska sredstva, namenjena za tečaj paliativne medicine

24.10.2022
S Pravilnikom o višini sredstev za specializacije za potrebe mreže javne zdravstvene službe, ki se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije (v nadaljevanju: pravilnik) so med drugim namenjena dodatna specializantska sredstva tudi za tečaj iz paliativne medicine v višini 300 eurov na specializanta, in sicer za specializante tistih specializacij, ki jih pravilnik izrecno navaja.

Preberite več

Avstrijski recepti proti pomanjkanju zdravnikov

24.10.2022
V Deželni zdravniški zbornici menijo, da glavni dejavnik ni izobraženje zdravnikov, temveč zdravstveni sistem, ki mu zdravnikov ne uspeva obdržati oz. pritegniti za delovanje na Štajerskem.

Preberite več

(VIDEO) Vaja Balkanskih namenskih zdravstvenih sil

21.10.2022
Na Počku poteka tudi vaja Balkanskih namenskih zdravstvenih sil, katerih vodenje je Slovenska vojska sprevzela julija letos. Zdravniki - pogodbeni rezevisti - so poudarili pomen sodelovanja ter izmenjave izkušenj med civilnimi in vojaškimi strukturami.

Preberite več

(IZ MEDIJEV) Nevrokirurg Dolenc zmagal na evropskem sodišču

20.10.2022
V Zdravniški zbornici Slovenije smo prepričani, da je bilo z odločitvijo ESČP zadoščeno pravici, kar predstavlja 30 let od dogodka skorajšni razplet dolgotrajne sodne poti za spoštovanega kolega akademika dr. Vinka Dolenca.

Preberite več

OBVESTILO: E-List sekundarija

20.10.2022
Obveščamo vas, da bo Zdravniška zbornica Slovenije v okviru vodenja sekundariata s 1. 11. 2022 pričela z uporabo E-Lista sekundarija, ki omogoča lažje in preglednejše vpisovanje podatkov ter boljši pregled nad opravljenim usposabljanjem v okviru sekundariata.

Preberite več

(VIDEO) Strokovni izpiti: "Potem si ta pravi zdravnik"

19.10.2022
Pot do samostojnega dela zdravnika je dolga. Eden od pomebnih korakov je uspešno opravljen strokovni izpit, ki poteka na Zdravniški zbornici Slovenije.

Preberite več

(OBVESTILO MINISTRSTVA) Izvajanje 16. člena Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema

17.10.2022
Obveščamo vas, da so v Uradnem listu Republike Slovenije objavljeni trije pomembni pravilniki.

Preberite več

Slovesna podelitev specialističnih listin

13.10.2022
V sredo popoldne je bilo v Modri dvorani ponovno zelo slovesno in živahno. Potekala je letos že tretja podelitev specialističnih listin, ki jih je tokrat prejelo 56 zdravnikov in zobozdravnikov. Čestitamo!

Preberite več

Camerata0

Slavnostni koncert zdravniškega orkestra Camerata medica ob 30-letnici orkestra

13.10.2022
Sinoči so zdravniki in zdravnice ter vabljeni gostje v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu uživali v izjemnem slavnostnem koncertnem večeru, ki ga je od 30-letnici orkestra pripravil zdravniški orkester Camerata medica. S koncertom je orkester obeležil tudi prejem plakete glavnega mesta Ljubljane in izid zgoščenke.

Preberite več

Pogoste zastrupitve z gobami: pripravili smo "zlata pravila" za nabiranje in uživanje

12.10.2022
Septembra in oktobra letos so v sklopu 24 urne informativno-konzultativne službe Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKCL obravnavali 105 bolnikov, ki so se zastrupili z gobami, od tega so trije zaužili zeleno mušnico in sedem dežničke. Pet bolnikov pa je zaužilo rdečo ali panterjevo mušnico.

Preberite več

Poročilo volilne komisije o izvedbi nadomestnih volitev v volilni enoti LB5: Upokojenci, Ljubljanske regije bolnišničnega in specialističnega zdravstva

12.10.2022
Dne 7. 10. 2022 so bile izvedene nadomestne volitve v volilni enoti LB5: Upokojenci, Ljubljanske regije bolnišničnega in specialističnega zdravstva. Za poslanca skupščine zbornice je bil izvoljen izr. prof. dr. Rok Accetto, dr. med. Slednji bo mandat nastopil ob verifikaciji mandata na skupščini zbornice.

Preberite več

Danes poteka Dan odprtih vrat zobozdravniških ordinacij

10.10.2022
V 70 zobozdravniških ordinacijah danes potekajo posveti s pacienti v okviru akcije Dan odprtih vrat zobozdravniških ordinacij. Skupno je za danes rezerviranih preko 450 terminov, v katerih bodo zobozdravniki pacientom ponudili posvet o njihovem ustnem zdravju in težavah, ki jih imajo.

Preberite več

Prihodnost zdravstva je v na vrednosti temelječi zdravstveni obravnavi

6.10.2022
Ker izidov zdravstvene obravnave ne merimo, jih ne moremo primerjati s stroški zdravljenja, zato posledično stroškovne učinkovitosti posameznih tehnologij ne moremo izmeriti, je na današnji novinarski konferenci ob izidu publikacije Usmeritve za uvedbo na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave v Sloveniji dejal prim. Dorjan Marušič, član ekspertne skupine, ki je pripravila dokument.

Preberite več

Vabilo članom zbornice za podajo soglasja k izvolitvi za elektorja – volitve v Državni svet 2022

6.10.2022
Zbornica vabi svoje člane, da do 16. 10. 2022 podajo soglasje k izvolitvi za elektorja na volilnem zboru za volitve v Državni svet RS, ki bo dne 24. 11. 2022.

Preberite več

Usmeritve za uvedbo na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave v Sloveniji

6.10.2022
Pri Zdravniški zbornici Slovenije je danes izšla publikacija Usmeritve za uvedbo na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave v Sloveniji. NaVTeZ je koncept, kjer pacienti in vsi ostali deležniki skupaj in usklajeno definirajo uspeh kot zagotavljanje izidov zdravstvene obravnave, ki so pomembni za pacienta, ob najnižjih stroških, s čimer dosežemo, da imajo izvedene zdravstvene storitve kar najvišjo vrednost za pacienta.

Preberite več

Poslance Državnega zbora smo seznanili z glavnimi izzivi zdravstva

6.10.2022
Članom odbora za zdravstvo Državnega zbora smo na delovnem obisku predstavili stanje v zdravstvenem sistemu in nekatere ključne rešitve, ki jih predlagajo zdravniki. Sklenili smo, da bodo tovrstna srečanja in izmenjava stališč potekala vsaj dvakrat letno.

Preberite več

Obisk Zdravniške zbornice Slovenije v celjski regiji

4.10.2022
Z regijskimi obiski zbornica krepi vključenost vseh zdravnikov in zobozdravnikov iz vseh regij, ki je ključna za izvajanje poslanstva Zdravniške zbornice Slovenije in uveljavljanje interesov vas članov. Obiski so priložnost, da se s člani in tudi javnimi zavodi v regiji osebno pogovorimo o perečih odprtih vprašanjih in nato skupaj poiščemo odgovore na izzive.

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije – fizikalna in rehabilitacijska medicina ter urologija 

3.10.2022
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 2. 9. 2022 objavlja javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije za specialistični področji: fizikalna in rehabilitacijska medicina in urologija. Pisne vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite na e-naslov Zdravniške zbornice Slovenije: gp.zzs@zzs-mcs.si, do vključno 3. oktobra 2022 (rok za oddajo vlog), pri čemer naj se zadeva elektronskega sporočila glasi: »JAVNI POZIV ZA IMENOVANJE KOORDINATORJA«.

Preberite več

Objavljen razpis specializacij

3.10.2022
Skladno z določili Zakona o zdravniški službi in Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov Zdravniška zbornica Slovenije dne 3. 10. 2022 objavlja razpis specializacij s področja medicine (za posamezne izvajalce, za območje celotne države in za znanega plačnika) in s področja dentalne medicine . Razpisni rok: 18. 10. 2022.

Preberite več

POMEMBNO OBVESTILO: E-List doktorja dentalne medicine pripravnika

1.10.2022
Obveščamo vas, da bo Zdravniška zbornica Slovenije v okviru vodenja pripravništva doktorjev dentalne medicine s 1. 10. 2022 pričela z uporabo E-Lista pripravnika, ki omogoča lažje in preglednejše vpisovanje podatkov ter boljši pregled nad opravljenim usposabljanjem v okviru pripravništva.

Preberite več

(UVODNIK) Marko Pokorn: Onaj naš doktor

30.9.2022
Nemotena komunikacija z bolnikom je pogoj za varno in kakovostno obravnavo v zdravstvu. Zdravstveni delavci ne moremo vplivati na to, kdo potrka na naša vrata, zato moramo biti pripravljeni na uspešno premoščanje številnih jezikovnih ovir, ki nam jih na poklicno pot postavljajo sodobna raznolikost družbe in globalne ter regionalne migracije. Tudi sam sem bil pri svojem delu vse pogosteje primoran uporabljati razne jezike, ki jih, priznam, preslabo obvladam, kar je predstavljalo precejšen izziv.

Preberite več

Se nasilje v zdravstvenem okolju res dogaja?

30.9.2022
Poglejmo samo zadnje, letošnje podatke. V anketi, izvedeni med 25. januarjem in 18. aprilom 2022, so zdravniki in zobozdravniki (N=1761) opozorili na napetosti pri obravnavi pacientov zvezi s cepljenjem proti covidu-19. Dobri četrtini (27,98%) so pacienti grozili, petina je bila žrtev ali priča fizičnega nasilja, povezanega s cepljenjem (20,38%). Javnega žaljenja zaradi izraženih stališč o priporočljivosti cepljenja je bila deležna tretjina vprašanih (35,64%).

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije – torakalna kirurgija

29.9.2022
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 29. 9. 2022 objavlja Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije za specialistično področje: Torakalna kirurgija. Pisne vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite na e-naslov Zdravniške zbornice Slovenije: gp.zzs@zzs-mcs.si, do vključno 28. oktobra 2022.

Preberite več

(FOTOREPORTAŽA) Kako potekajo strokovni izpiti?

29.9.2022
Na Zdravniški zbornici so v tem tednu potekali strokovni izpiti. Njihova izvedba se je s 1. junijem 2022 v celoti vrnila na zbornico. V tokratnem – tretjem - roku je sodelovalo 30 zdravnikov in 5 zobozdravnikov.

Preberite več

Evropska komisija s predlogom o posodobljeni politiki presejalnih programov za raka

28.9.2022
Evropska komisija je prejšnji teden predstavila predlog za posodobitev politike presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb, ki bi zamenjal trenutno veljavna evropska priporočila iz leta 2003.

Preberite več

(MNENJE) Nova oblačila zavoda za zdravstveno zavarovanje

28.9.2022
Dokler si mladi zdravniki s svojimi prejemki ne bodo mogli privoščiti niti osnovnih pogojev za svoje življenje, na primer dolgoročni kredit za stanovanje, od njih kot družba težko pričakujemo, da vztrajajo v tem sistemu in jih težko obsojamo, če iščejo tudi druge vire financiranja zunaj javne mreže. Piše: Krunoslav Pavlović, dr. dent. med., podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije in predsednik Odbora za zobozdravstvo pri zbornici.

Preberite več

Dan odprtih vrat zobozdravniških ordinacij bo 10. oktobra

26.9.2022
Dan odprtih vrat je namenjen predvsem tistim prebivalcem, ki nimajo zobozdravnika ali pa ga že dolgo niso obiskali. »Gre za posvet, pogovor z zobozdravnikom, razrešitev dilem, morda premagovanje strahu, da se nato naročijo na pregled,« je namen akcije pojasnila Neja Jurjec Smole, vodja delovne skupine Ustno zdravje pri OZB.

Preberite več

Dan odprtih vrat zobozdravniških ambulant

25.9.2022
V ponedeljek, 10. oktobra 2022, bo potekala akcija Dan odprtih vrat zobozdravniških ambulant. V akciji sodeluje več kot 50 zobozdravniških ambulant iz vseh delov Slovenije. Skupno je razpisanih več kot 250 terminov, na katerih bodo pacientom ponudili posvet o njihovem ustnem zdravju in težavah, ki jih imajo. Vljudno vabljeni!

Preberite več

Odziv Zdravniške zbornice Slovenije na ovadbo MZ zoper vodstvo SB Celje

23.9.2022
Zdravniška zbornica Slovenije v primeru tragičnega dogodka podpira celovit strokovni in upravni nadzor v obliki sistemskega nadzora, ki ga je odredilo ministrstvo za zdravje in v njem tudi sodeluje. Prav zato ocenjujemo javno objavo ministrstva, da je zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti, za povsem preuranjeno, saj nadzor, ki ga je začelo ministrstvo in bo preveril sume nepravilnosti v zvezi z organizacijo ali strokovnostjo delovnega procesa, sploh še ni stekel.

Preberite več

(OBVESTILO) E-List doktorja dentalne medicine pripravnika

23.9.2022
Obveščamo vas, da bo Zdravniška zbornica Slovenije v okviru vodenja pripravništva doktorjev dentalne medicine s 1. 10. 2022 pričela z uporabo E-Lista pripravnika, ki omogoča lažje in preglednejše vpisovanje podatkov ter boljši pregled nad opravljenim usposabljanjem v okviru pripravništva.

Preberite več

Nangoma 2020/2022 - Humanitarno-medicinska odprava

22.9.2022
S cmokom v grlu smo opazovale dogajanje, ko je dr. Muleya, ki je bil dolgo časa v Nangomi edini zdravnik, vsakemu oddelku določil manjšo vsoto in skupaj s predstavniki oddelkov črtal s seznama stvari, ki jih primanjkuje. V tistem trenutku sem se še bolj zavedala, da je delati kot zdravnik v Sloveniji, kjer so nam vedno na voljo vsaj osnovne preiskave in material, privilegij.

Preberite več

Odpremljeni volilni listi za glasovanje na nadomestnih volitvah volilne enote LB5: Upokojenci, Ljubljanske regije bolnišničnega in specialističnega zdravstva

21.9.2022
Odpremljeni volilni listi za glasovanje na nadomestnih volitvah volilne enote LB5: Upokojenci, Ljubljanske regije bolnišničnega in specialističnega zdravstva

Preberite več

Moteno delovanje telefonov

21.9.2022
Stacionarne telefonske številke na Zdravniški zbornici Slovenije zaradi težav ponudnika danes dopoldne niso delovale. Operater je situacijo rešil. Za težave se opravičujemo in prosimo za razumevanje.

Preberite več

Število oseb z demenco na svetu se bo do leta 2050 podvojilo

20.9.2022
Ob začetku svetovnega meseca Alzheimerjeve bolezni Spominčica Alzheimer Slovenija in Alzheimer's Disease International (ADI), svetovna zveza več kot 105 združenj za Alzheimerjevo bolezen in demenco po vsem svetu, pozivata Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), nacionalno vlado in druge organe javnega zdravja, naj nujno uvedejo potrebno podporo po diagnozi za tiste, ki živijo z demenco

Preberite več

"Slabši pogoji dela so eno veliko tveganje za bolnišnico"

18.9.2022
Četrti regijski obisk ekipe Zdravniške zbornice Slovenije se je po obisku in pogovoru z zdravniki regijske bolnišnice nadaljeval v Zdravstvenem domu Nova Gorica, kjer se je predsednica zbornice dr. Bojana Beović sestala s predstavniki regijskih zdravstvenih domov, ki jih pestijo podobne težave.

Preberite več

Robert Golob od 100-tem dnevu vladanja: »Naš največji sovražnik so podnebne spremembe«. Ali res?

18.9.2022
Vlada je le nekaj dni pred 100-tim dnem vladanja poslala v Državni zbor predlog Zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo, s katerim lahko odpravi praktično vse omejitve za sežiganje fosilnih goriv v Sloveniji.

Preberite več

Odziv na dogodek v regijski bolnišnici

15.9.2022
V Zdravniški zbornici Slovenija smo bili seznanjeni z nesrečnim dogodkom v regijski bolnišnici, ki je za svojce boleč in težko razumljiv. Prepričani smo, da je treba celotno situacijo najprej in predvsem pietetno in natančno pojasniti svojcem, se jim iskreno opravičiti ter vzporedno takoj preveriti in posodobiti vse kontrolne mehanizme, da se takšni dogodki ne ponovijo.

Preberite več