Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila


(JAVNO OPOZORILO) Uredba omogoča podelitev koncesij brez presoje vplivov sežigalnice na okolje in zdravje prebivalcev

4.2.2022
Podeljevanje koncesij brez strokovne presoje vremenskih značilnosti, pomena kmetijskih zemljišč, vodnih virov in poseljenosti lahko vodi do izbire koncesionarjev na lokacijah, ki predstavljajo večje tveganje za zdravje okoliškega prebivalstva.

Preberite več

20211202_130027

Predpisovanje antibiotika pri bolniku s covid-19 v ambulanti družinskega zdravnika in v urgentni službi

1.2.2022
Rutinsko predpisovanje antibiotikov pri večini bolnikov s covid-19, zlasti v začetnem obdobju bolezni, ni indicirano. Pomanjkanje standardizirane definicije bakterijske doma pridobljene pljučnice ob covid-19 omejuje naše razumevanje o klinični potrebi za antibiotike pri teh bolnikih.

Preberite več

isis_bilten_manjsi

Izšla je februarska številka revije ISIS

1.2.2022
Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Isis. Isis vam je na voljo tudi v elektronski obliki na naši spletni strani. Želimo vam veliko bralnih užitkov! Uredništvo

Preberite več


Drugi javni razpis za specializacije se zapira z 9. 2.

31.1.2022
Člane obveščamo, da se bosta Drugi javni razpis specializacij zdravnikov 2021 za posamezne izvajalce in za območje celotne države in Drugi javni razpis specializacij zdravnikov 2021 za posamezna specialistična področja z znanim plačnikom z dnem 9. 2. 2022 ZAPRLA. Prijave na odprti javni razpis specializacij so tako možne le še do 9. 2. 2022.

Preberite več


Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije – infektologija, internistična onkologija in onkologija z radioterapijo

28.1.2022
Pisne vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite priporočeno ali osebno vložite na naslov Zdravniška zbornica Slovenije, Dunajska cesta 162, 1000 Ljubljana, s pripisom: »JAVNI POZIV ZA IMENOVANJE KOORDINATORJA«, do vključno 28. februarja 2022 (rok za oddajo vlog).

Preberite več


(SKLEP OPEV) Janez Poklukar ni kršil Kodeksa zdravniške etike

26.1.2022
Odbor za pravno-etična vprašanja (OPEV) Zdravniške zbornice je v obravnavo prejel vprašanje enega od medijev o ravnanju Janeza Poklukarja, dr. med. v zvezi s sprejemanjem Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Preberite več


(SKLEP OPEV) Asist. mag. Stanko Pušenjak je kršil Kodeksa zdravniške etike

25.1.2022
Trditvev mag. Stanka Pušenjaka, da ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe SARS-CoV-2 (COVID-19), nimajo strokovne in znanstvene podlage ter niso namenjeni varovanju zdravja ljudi, temveč le preizkušanju njihove ubogljivosti in upogljivosti ter primerjanje z razmerami v nacistični Nemčiji, so po mnenju OPEV kršitev Kodeksa zdravniške etike.

Preberite več

Mednarodna konferenca javno zdravstvo v EU in Sloveniji

(KONFERENCA) Kakšni so tuji zgledi za boljše javno zdravstvo?

24.1.2022
Namen konference je ugotoviti, kaj se pod pojmom 'javno zdravstvo' razume v zahodnoevropskih državah, ki izstopajo po učinkovitosti in dostopnosti svojih zdravstvenih sistemov.

Preberite več


Zdravniki pričakujemo, da nas bolniki obravnavajo brez žalitev in groženj

20.1.2022
Pacienti se po pomoč zdravnika obrnejo prostovoljno in nesprejemljivo je, da se pri tem vedejo žaljivo in nespoštljivo. Zato prosimo in pričakujemo, da nas bolniki, ki pridejo po pomoč prostovoljno, tudi zaradi virusa COVID -19, obravnavajo brez žalitev in groženj, sporoča Koordinacija zdravniških organizacij.

Preberite več

Neporabljen dopust

Posledice prekomerne obremenjenosti zdravnikov in zobozdravnikov

18.1.2022
Po oceni Evropske komisije manjka v Sloveniji tisoč zdravnikov, da bi dosegli povprečje Evropske unije. Odgovori skoraj dva tisoč zdravnikov v anketi temu pritrjujejo. Tri petine jih opravi več kot 25 nadur mesečno, več kot 40% jih je v zadnjih treh mesecih opravilo v povprečju štiri ali več dežurstev mesečno. Povečujeseizgorelost.

Preberite več

Državna odlkovanja_foto Daniel Novaković_STA

Prof. dr. Aleš Blinc, Aleksander Merlo in prof. dr. Marku Noču prejeli državna odlikovanja ​

17.1.2022
Predsednik republike je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja prof. dr. Alešu Blincu, Aleksandru Merlu in dr. Marku Noču. Zbornica vsem trem izjemnim zdravnikom izreka čestitke.

Preberite več


Oster odziv Mladih zdravnikov na zavračanje vlog za dodatek za deficitarnost s strani MZ ​

14.1.2022
V preteklih tednih se je na Mlade zdravnike obrnilo več kot 40 mladih specialistov iz primarnega zdravstva, ki jim je Ministerstvo za zdravje v letu 2021 zavrnilo dodatek za deficitarnost.

Preberite več


Vprašanja in odgovori glede cepiv proti covidu-19

10.1.2022
Na spletni strani JAZMP so objavljena Vprašanja in odgovori glede cepiv proti covidu-19. Vsebina je pripravljena s strani različnih strokovnih skupin in sodelavcev JAZMP z namenom osvetliti koristi uporabe cepiv proti nalezljivi bolezni covid-19 s podajanjem odgovorov na vprašanja v zvezi s cepivi in zdravili, zastavljena s strani javnosti.

Preberite več

Cepimo se!

DNEVI CEPLJENJA

10.1.2022
Novi dnevi cepljenja z geslom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej« bodo tokrat potekali med četrtkom,13. 1., in soboto, 15. 1. 2022. Naredil bom vse, kar je v moči zdravstva, da cepljenje približamo vsakemu in da vsakemu omogočimo čim bolj enostaven dostop do cepljenja, je na novinarski konferenci povedal minister Poklukar.

Preberite več

20220107_094811

V nastajajočo uredbo o sežiganju odpadkov naj se zapiše čim nižje dovoljene mejne vrednosti izpustov

7.1.2022
Zdravnica Ana Mavrič je na novinarski konfreneci opozorila, da mora sežig predstavljati skrajno izbiro ravnanja z odpadki in mora biti izveden v sežigalnicah s tehnologijo, ki omogoča najmanjše izpuste škodljivih snovi. Katere so nujne dopolnitve predloga Uredbe o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov?

Preberite več


Nov val epidemije je velik izziv - ključno je spoštovanje vseh preventivnih ukrepov in zaupanje stroki

6.1.2022
V poslovnih združenjih AmCham Slovenija in Združenju Manager so v današnjem sporočilu za javnost izrazili podporo zdravstveni stroki in ukrepom ter prebivalce pozvali, da vsak po svojih močeh tako s cepljenjem kot vsemi drugimi preventivnimi ukrepi prispeva k izboljšanju epidemioloških razmer, saj bomo le tako normalno zaživeli.

Preberite več


NUJNO OBVESTILO PRIPRAVNIKOM, SEKUNDARIJEM IN SPECIALIZANTOM!

5.1.2022
Obveščamo vas, da je Ministrstvo za zdravje podaljšalo veljavnost Odredbe o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništva, sekundariata in specializacije v času obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odredba velja do 28. 2. 2022. V preostalem delu, se besedilo odredbe ni spremenilo.

Preberite več

mladi_zdravniki

(IZBOR IZJAV) Klici na pomoč Mladih zdravnikov

5.1.2022
Mladi zdravniki želijo s klicem na pomoč preprečiti množične odhode zdravnikov v druge poklice, tujino in samoplačniško zdravstvo in tako ohraniti delujoč zdravstveni sistem.

Preberite več

antibiotiki_lezeca

Trendi porabe zdravil za sistemsko zdravljenje bakterijskih okužb v Sloveniji v letu 2020

5.1.2022
Struktura predpisanih antibiotikov, tako ambulantno kot v bolnišnicah, ni ugodna in jo moramo spremeniti. Če želimo znižati odpornost bakterij, moramo zmanjšati selekcijski pritisk antibiotikov in zmanjšati širjenje okužb.

Preberite več


Poziv k takojšni uvedbi pravila PC

4.1.2022
Slovenska medicinska akademija, Komisija za medicinsko etiko, Zdravniška zbornica Slovenije in Slovensko zdravniško društvo opozarjamo, da se ob hitrem širjenju omikrona zapira časovna past, v katero smo se z nizko precepljenostjo ujel. Pozivamo k takojšnji uvedbi pravila PC in v primeru nadaljevanja epidemijskih valov k uvedbi obveznega cepljenja.

Preberite več

Stališče KME

Stališče KME o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19

4.1.2022
KME RS se pridružuje pozivom zdravstvenih ustanov in združenj, da se razmisli o obveznosti cepljenja skupin, ki so po dosedanjih epidemijskih izkušnjah najbolj izpostavljene težjim oblikam bolezni in vseh, ki se vsakodnevno poklicno srečujejo s skupinami ljudi.

Preberite več

ginekologi

Cepljenje proti covidu-19 pred zanositvijo, med nosečnostjo in v času dojenja

4.1.2022
Tveganje za hujši potek covida-19 je pri nosečnicah do štirikrat večje kot v skupini enako starih nenosečih žensk. To potrjujejo tudi naše izkušnje. Do konca novembra 2021 je intenzivno zdravljenje z invazivno mehansko ventilacijo v UKC Ljubljana potrebovalo 11 bolnic s covidom-19 pred ali neposredno po porodu.

Preberite več

Prof. dr. Bojana Beović

Poslanica Zdravniške zbornice Slovenije ob letu 2022

30.12.2021
Zdravnice in zdravniki vam želimo, da te predpraznične in praznične dni preživite lepo, v družbi s tistimi, ki jih imate najraje. Želimo si tudi, da nam leto 2022 prinese zmago nad virusom in bolj sproščeno življenje ter da nas boj proti virusu ne bi več delil, ampak bi nas združeval v tem, kaj lahko naredimo dobrega drug za drugega.

Preberite več


Spremembe in dopolnitve Zakona o zdravniški službi – OBVESTILO O NOVOSTIH

28.12.2021
Oddelek za pripravništvo, sekundariat, licence in register zdravnikov je pripravil pregled pomembnih novosti, ki jih je prinesel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravniški službi – ZZdrS-I, ki je bil objavljen v Uradnem listu 22. 12. 2021.

Preberite več


Zdravniki Sledilnik – nova aplikacija za iskanje zdravnikov, ki še sprejemajo paciente

28.12.2021
Aplikacija je v testni fazi. Vsebuje vse specialiste javne mreže s področja družinske medicine, pediatrije, ginekologije in stomatologije. Kot poudarjajo pri Sledilniku: »Gre za velik korak naprej v digitalizaciji, saj s tako zastavljeno aplikacijo bistveno bolj pregledno prikažemo zdravnike po Sloveniji, ki še sprejemajo paciente.«

Preberite več

Plačna sorazmerja - absolutne vrednosti_spletna stran

Samo dobri pogoji dela bodo zadržali mlade zdravnike doma, kjer jih zdravstvo nujno potrebuje

27.12.2021
V Zdravniški zbornici Slovenije ugotavljamo, da trenutna plačila, ki glede na obremenitve niso primerljiva z zahodnoevropskimi državami, povzročajo težave pri zagotavljanju zdravniškega kadra. Mladi zdravniki se zaradi težjih pogojev dela za določene zdravniške specializacije vse redkeje odločajo.

Preberite več

dr_Merlo_bilten

Aleksander Merlo, ginekolog in porodničar: V 40 letih je opravil preko 15 tisoč porodov

23.12.2021
Poseben del njegove karierne zgodbe je vključitev v javno življenje, saj je dva mandata deloval kot poslanec v Državnem zboru. "Želel bi si, da bi se več zdravnikov vključevalo v te zgodbe," meni priznani ginekolog in porodničar. In opozarja, da če se bo pri urejanju plačil pozabilo na zdravnike, bo to imelo dolgoročne posledice.

Preberite več


Strokovno mnenje o »Pozivu k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji« ​

23.12.2021
Ekspertna skupina v sestavi prof. dr. Alojz Ihan, dr. med., prof. dr. Tadej Avčin, dr. med. in prof. dr. Janez Tomažič ugotavlja, da so avtorji v pozivu podajali strokovno nepravilne, zavajajoče in nepoštene ocene in svoje ugotovitve tudi utemeljijo.

Preberite več

Mladi zdravniki_Miloš Simov_bilten

Pediater Miloš Simov opisuje razgradnjo srbskega zdravstvenega sistema

23.12.2021
Objavljamo drugega izmed videov "Klic na pomoč!", ki so ga pripravili Mladi zdravniki. Pediater Miloš Simov je eden od 10.000 zdravnikov, ki so v zadnjih 20 letih zapustili Srbijo. Opisuje razgradnjo oz. metamorfozo srbskega zdravstvenega sistema in se boji, da smo morda podobnemu nekontroliranemu, kaotičnemu procesu priča tudi sedaj v Sloveniji.

Preberite več

2021 12 21 Mladi zdravniki _ srečane z novinarji_spletna stran

Zakaj potrebujemo Marshallov načrt za oživljanje zdravstva

21.12.2021
Objavljamo prvega izmed videov "Klic na pomoč!", ki so ga pripravili Mladi zdravniki. V njem specialist urgentne medicine dr. Gregor Prosen razloži, zakaj potrebujemo Marchallov načrt za oživljanje zdravstva. Dober zdravstveni sistem je v interesu vseh prebivalcev Slovenije.

Preberite več

Skupščina 16 12 2021 dr. Marko Jug

Virus nikoli ne izumre, človečnost zlahka

17.12.2021
"Zdravništvo je bilo v zgodovini velikokrat soočeno z izjemnimi izzivi, vendar se je bilo kljub navidezni brezizhodnosti položaja vedno sposobno organizirati in premagati tudi najhujše zlo v dobrobit celotne družbe," je na 106. redni seji skupščine ZZS dejal dr. Marko Jug, predsednik skupščine in se zahvalil zdravnikom za izjemno delo.

Preberite več


Klic na pomoč mladih zdravnikov

14.12.2021
Včeraj se je zbralo več kot 150 mladih zdravnikov, da bi predstavnikom sedme sile predali svoj klic na pomoč. Klic na pomoč, da preprečimo množične odhode zdravnikov v druge poklice, tujino in samoplačniško zdravstvo. Klic na pomoč, da ohranimo delujoč zdravstveni sistem.

Preberite več

Slika_cepljenje_otrok

Skoraj devet desetin pediatrov je svoje najstniške otroke cepilo ali to še načrtuje

13.12.2021
Svoje otroke, stare med 12. in 18. let, je cepilo 76,7% pediatrov. Da jih bodo cepili, je napovedalo 8,9% pediatrov. Rezultati kažejo, da v prednosti do sedaj dostopnega cepljenja otrok verjamejo tisti, ki dnevno skrbijo za bolne otroke in so se v veliki večini odločili za cepljenje lastnih otrok.

Preberite več


Kaj v praksi prinaša sprememba Zakona o zdravniški službi?

10.12.2021
Prenos strokovnih izpitov na zbornico, uvedba posebnih znanj, certificiranih s strani zbornice, prenos preverjanja slovenskega jezika za tuje zdravnike na zbornico, razširitev kroga pooblaščenih ustanovosnov, osnovna licenca po opravljenem pripravništvu in obvezno kroženje izbirnega dela sekundariata, na področju družinske ali urgentne medicine.

Preberite več


Ivermektin in hidroksiklorokin se za zdravljenje covida-19 nista izkazala kot učinkovita

10.12.2021
Zdravili ivermektin in hidroksiklorokin se v raziskavah nista izkazali kot učinkoviti za zdravljenje covid-19, zato jih v razvitem svetu za to diagnozo ne uporabljamo. Jemanje na lastno pest je lahko nevarno in predstavlja veliko tveganje za zdravje.

Preberite več

Anja Radšel_bilten

Obrazi zdravništva: Anja Radšel, pediatrinja: »Dobro se počutim, ko me otroci spustijo v svoj svet«

9.12.2021
Otroci so njen navdih tudi zato, ker svet vidijo drugače. »Odrasli si ustvarimo en kup konceptov, v katerih se potem vrtimo toliko časa, da na koncu ne vemo več, zakaj smo se sploh začeli vrteti. Pri otrocih je vse tako pristno, njihove težave so resnične in res se dobro počutim, če me spustijo v svoj svet,« pripoveduje.

Preberite več

Delova osebnost leta 2021_bilten

Med desetimi kandidati za Delovo osebnost leta 2021 so trije zdravniki

7.12.2021
"Ni bilo težko najti deseterice takih ljudi, na katere smo kot narod lahko ponosni,« so zapisali pri Delu. Med deseterico so tokrat kar trije zdravniki: prof. dr. Alojz Ihan, prof. dr. Samo Zver in izr. prof. dr. Matjaž Jereb. Svoj glas na spletnem glasovanju boste lahko oddali med 18. in 26. decembrom. Razglasitev bo 6. januarja zvečer.

Preberite več


Sebastijan Piberl, dr. med. je kršil Kodeks zdravniške etike

2.12.2021
OPEV ugotavlja, da je Sebastijan Piberl, dr. med. kršil več členov Kodeksa zdravniške etike, saj pri svojih izvajanjih v pogovorni oddaji ni upošteval znanstvenih in strokovnih dognanj sodobne medicine. OPEV je zadevo predal v obravnavo tožilcu.

Preberite več


Izdajanje lažnih zdravniških potrdil je skrajno zavržno dejanje, ki predstavlja kršitve Kodeksa zdravniške etike

1.12.2021
Odbor za pravno etična vprašanja (v nadaljevanju odbor) je na svoji 8. seji dne 11. 11. 2021 obravnaval vlogo v zvezi z afero glede izdajanja zdravniških spričeval. Sklep je javno objavljen.

Preberite več

Vsak je sam_bilten

Zdravniki trdno verjamemo: »Virus lahko premagamo le skupaj!«

1.12.2021
Prepričani smo, da si nihče ne želi, da se epidemija vleče v nedogled in da vsi stremimo k vrnitvi v življenje, ki smo ga bili vajeni pred epidemijo. Izkoristi priložnost in se cepi!

Preberite več