Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zakonsko smo dolžni varovati osebne podatke

12.03.2024 12:21

Zdravniška zbornica zaradi varstva osebnih podatkov (6. člena, prvi odstavek, 3. točka Zakona o dostopu do informacij javnega značaja v povezavi s petim odstavkom 45. člena Zakona o medijih) ne sme razkrivati podatkov, ki se nanašajo na morebitne konkretne strokovne nadzore in s tem konkretne paciente.

Medijem lahko tako posredujemo le podatke splošne narave o izvedenih izrednih nadzorih.

V letu 2018 je bilo izvedenih 33 izrednih strokovnih nadzorov nad zdravniki. Od tega so komisije, ki so opravile strokovni nadzor (v nadaljevanju: komisije), v 19 primerih od 33 podale predloge za izboljšanje. Predlogi so se nanašali na vodenje dokumentacije (v 9 primerih), na izboljšanje organizacije (v 7 primerih), v 1 primeru so bile svetovane kadrovske okrepitve, v 2 primerih pa so bili podani predlogi strokovne narave. V letu je bil izveden en izredni strokovni nadzor nad delom zobozdravnika, v katerem je bilo ugotovljenih nekaj strokovnih pomanjkljivosti.

V letu 2019 je bilo izvedenih 44 izrednih strokovnih nadzorov nad zdravniki. Komisije so v 22 primerih od 44 podale predloge za izboljšanje. Predlogi so se nanašali na vodenje dokumentacije (v 5 primerih), na izboljšanje organizacije dela (v 8 primerih), v 1 primeru so bile svetovane kadrovske okrepitve, v 8 primerih pa so bili podani predlogi za dodatno strokovno izpopolnjevanje zaposlenih. V letu 2019 je bilo izvedenih 6 izrednih nadzorov nad zobozdravniki. V 3 od 6 izrednih nadzorov so bile ugotovljene določene strokovne pomanjkljivosti in pomanjkljivosti pri vodenju zdravstvene dokumentacije.

V letu 2020 je bilo izvedenih 27 izrednih strokovnih nadzorov nad zdravniki. Komisije so v 23 primerih podale predloge za izboljšanje enega ali več področij. Predlogi so se nanašali na vodenje dokumentacije (v 9 primerih), na izboljšanje organizacije dela (v 12 primerih), v 1 primeru so bile priporočene izboljšave na področju elektronskega poslovanja in nabave opreme, v 2 primerih je bila priporočena kadrovska okrepitev, v 5 primerih je bilo priporočeno izboljšanje komunikacije ter v 3 primerih dodatno strokovno izpopolnjevanje. Na področju zobozdravstva sta bila v letu 2020 opravljena 2 izredna strokovna nadzora, kjer so bile ugotovljene določene nedoslednosti oziroma pomanjkljivosti pri vodenju administracije.

Leta 2021 je bilo izvedenih 44 izrednih strokovnih nadzorov nad zdravniki. Komisije so v okviru opravljenih 44 izrednih strokovnih nadzorov v 38 primerih podale predloge za izboljšanje na enem ali več področjih dela. Predlogi so se 17-krat nanašali na vodenje dokumentacije, 9-krat so komisije predlagale izboljšanje organizacije dela in delovnih procesov, 6-krat na izboljšanje obravnave pacientov, 5-krat na izboljšanje komunikacije, 4-krat so predlagale kadrovsko okrepitev, 3-krat na digitalizacijo delovnih procesov, po 2-krat je bilo predlagano dodatno izobraževanje in izboljšanje prostorske ureditve, 1-krat pa je bil podan predlog za sprejem standardov in normativov na nivoju RS. V letu 2021 izrednih nadzorov s področja zobozdravstva ni bilo izvedenih.

V letu 2022 je bilo izvedenih 24 izrednih strokovnih nadzorov nad zdravniki. Komisije so v okviru opravljenih 24 izrednih strokovnih nadzorov v 14 opravljenih nadzorih zaznale eno ali več pomanjkljivosti na področjih, ki se nanašajo na organizacijo dela, dostopnost ali pomanjkljivosti pri delovni opremi, prostorsko ureditev, ki ne omogoča optimalnega poteka delovnih postopkov, preveliko obremenitev zdravnikov z administrativnim delom, pomanjkanje kadra, pomanjkljivosti pri vodenju medicinske dokumentacije in izobraževanja. V 11 opravljenih izrednih strokovnih nadzorih je bilo ugotovljena ena ali več težav na področju organizacije dela in delovnih postopkov, ki se nanašajo na pomanjkanje kadra, organizacijo delovnih procesov, prostorsko ureditev, zastarelo delovno opremo in komunikacijske poti. V 19 opravljenih izrednih strokovnih nadzorih so bili podani po eden ali več predlogov za izboljšanje, ki se nanašajo na doslednejše vodenje dokumentacije, potrebo po dodatnem izobraževanju, informatizaciji delovnih procesov, dodatne kadrovske potrebe, izboljšanje komunikacijskih poti (med zaposlenimi in do pacientov ter njihovih svojcev), izboljšanju organizacije dela in posodobitev kliničnih poti. V 1 opravljenem izrednem strokovnem nadzoru nad zdravnikom so bila ugotovljena manjša odstopanja od strokovnih smernic. V letu 2022 sta bila izvedena 2 izredna strokovna nadzora na področju zobozdravstva.

V letu 2023 je bilo izvedenih 37 izrednih strokovnih nadzorov nad zdravniki. Komisije so v okviru opravljenih 37 izrednih strokovnih nadzorov v 5 opravljenih nadzorih zaznale eno ali več pomanjkljivosti na področjih, ki se nanašajo na organizacijo dela, pomanjkljivosti pri vodenju medicinske dokumentacije in izobraževanja. Prav tako so bile v 5 opravljenih izrednih strokovnih nadzorih ugotovljene po ena ali več težav na področju organizacije dela in delovnih postopkov, ki se nanašajo na organizacijo delovnih procesov in komunikacijskih poti. V enem od opravljenih nadzorov pa je bilo ugotovljenih več sistemskih pomanjkljivosti na področju organizacije dela. V 11 opravljenih izrednih strokovnih nadzorih so bili podani po eden ali več predlogov za izboljšanje, ki se nanašajo na doslednejše vodenje medicinske dokumentacije, potrebo po dodatnem in obnovitvenem izobraževanju, izboljšanje komunikacijskih poti med zaposlenimi, izboljšanju nadzora in organizacije dela ter izboljšave diagnostičnih postopkov. V 1 opravljenem izrednem strokovnem nadzoru je bilo ugotovljen sum odstopanja od strokovnih smernic v zvezi z upravičenostjo izdaje potrdil, ki pa ga ni bilo mogoče potrditi ali ovreči. Na področju zobozdravstva je bil izveden 1 izredni strokovni nadzor.

Zbornica dejansko ukrepanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti  spremlja preko seznanitve s poročili o izvedenih ukrepih, ki jih le ti posredujejo Zbornici. Zbornica nadzorovanim zdravnikom in izvajalcem namreč določi tudi rok, do katerega morajo poročati o izvedbi ukrepov. V primeru dvoma o odpravi ugotovljenih nepravilnosti lahko Zbornica odredi ponovni izredni strokovni nadzor oziroma postopa v skladu s svojimi pristojnostmi po Zakonu o zdravstveni dejavnosti. Zbornica ne zaznava morebitnih problemov glede poročanja zdravstvenih ustanov o izvedenih ukrepih.