Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(UVODNIK) Če nisi za mizo, si na meniju

01.03.2024 09:00

Zobozdravniki smo pripravljeni na reformo zobozdravstvenega sistema. Oblikovali smo zobozdravniški steber in se potrudili, da ga v procesnem smislu povežemo tudi z zdravniškim. Trenutno ne stavkamo, ampak protestiramo proti plačilnemu modelu, ki nam ga sedaj vsiljuje ZZZS.

Priprave na reformo smo začeli z ustanovitvijo delovne skupine na Ministrstvu za zdravje leta 2018. Tedaj so mi pojasnili, da je to način, kako poskrbiš, da se nekaj ne naredi. Obratno, imenovanje vsake delovne skupine smo videli kot priložnost, da na področju ustnega zdravja nekaj izboljšamo. Dokument Strategija ustnega zdravja je doživel potrditev leta 2021 ob podpori ministra Poklukarja ter zaokrožil naša prizadevanja po urejanju zobozdravstvenega sistema. Oblikovali smo standarde in normative za primarno raven ter jih uskladili znotraj delovne skupine v okviru RSK za zobozdravstvo, kjer še danes čakajo na potrditev.

Pomen ustnega zdravja v družbi smo krepili z različnimi projekti, kot sta npr. Ustno zdravje, Dan odprtih vrat zobozdravstvenih ordinacij, z nastopanjem v medijskem prostoru ter preko socialnih omrežij. S projektom izobraževanj Sistemske bolezni in ustno zdravje smo izpostavili velik pomen ustnih bolezni kot kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so tesno povezane s sistemskim zdravjem. V projektu Apolonija podpiramo mlade raziskovalce in klinike, da predstavijo svoja dela, tekmujejo za nagrade ter dvigujejo raven kliničnega dela.

O zobozdravstvu se je v medijih začelo govoriti v bolj pozitivni luči. Skozi splošni dogovor smo skrbeli za širitve programov, da bi lahko ljudem omogočili boljšo dostopnost do zobozdravstvenih storitev.

Prišle so napovedi o prioritetni reformi zdravstva in skupaj s sindikatom Dens smo pripravili še plačni steber za zobozdravstveni tim, ki smo ga morali predhodno uskladiti tudi s Fidesom. Opravljena je bila ocena tveganja na delovnem mestu in definirane so bile pacientove poti v zobozdravstvenem sistemu. Trenutno sodelujemo na vseh pogajanjih Ministrstva za zdravje, kjer smo uspeli vključiti ceno zdravstvene storitve kot enega od možnih načinov merjenja normativa.

V stavki podpiramo kolege zdravnike, saj menimo, da je treba dogovore spoštovati. Ugotovili smo, da so zahteve Fidesa v pogajanjih za zobozdravnike dolgoročno destimulativne, saj ostajajo v okviru plač javnega sektorja. Hkrati gre za razliko v vrednotenju dela med poklicema. Zobozdravstvo je hipernormirano in zobozdravnik začetnik ima enak letni normativ kot zobozdravnik pred upokojitvijo – opraviti mora predpisano število storitev in si zaslužiti plačo glede na karierno pot, ki jo opravi. Ključno je, da je zdravstvena storitev, ki jo opravimo, primerno plačana. Primerno plačilo omogoči dovolj kakovostno in varno delo ter je lahko stimulativno za zobozdravstveni tim, da naredi več, če lahko. Menimo, da se tako izognemo različnim točkam, povprečkom, ki zameglijo končno ceno in količino dela. Tako lahko dosežemo, da bi bile cene v javni mreži primerljive s tistimi zunaj nje. Modra knjiga ocenjuje delo predvsem po časovnih komponentah, podiplomski izobrazbi in delovni dobi in nekoliko manj po realizaciji, zato čutimo v njej uravnilovko.

Opozorila in izračuni ob ukinjanju doplačil pri strojnem širjenju koreninskih kanalov v preteklem letu so se uresničili. Plačilo ZZZS ne pokriva stroškov zdravljenja, zato iščemo vire v doplačilih drugih storitev in s povečevanjem deleža storitev v zasebništvu. Trudimo se, da sistem lahko obstane. Z ukinjanjem uporabe amalgama se napoveduje tudi uvajanje »belih« zalivk, pri čemer že sedaj slišimo, da ZZZS nima zadosti sredstev.

Menim, da je prišel čas, ko si mora vsak zobozdravnik pri sebi odgovoriti, ali je še pripravljen na kompromise, da bo zadostil vsem zaostrovanjem plačilnih pogojev in nadzorom ZZZS ter omogočal obstoj sistema. Ali se je še pripravljen izpostavljati, zato da sistem deluje, ali se bo raje postavil na stran pacienta ter kakovostne in varne zobozdravstvene storitve ter naredil tisto, kar je prav in o čemer že lep čas razmišlja …

Krunoslav Pavlović, dr. dent. med., predsednik Odbora za zobozdravstvo ZZS in podpredsednik zbornice