Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

“Kako je lepo, pri srcu toplo” - Kako je nastala novoletna čestitika

19.12.2022
Umetnino je naslikala zdravnica Tina Mlinarec. Zaradi visokega rogovja, ki se občasno obnavlja, se jelen pogosto primerja z drevesom življenja. Simbolizira plodnost, ritem rasti in preporod. Avtor pesmi je zobozdravnik Andrej Rant.

Preberite več

Poziv zdravnikov družinske medicine zdravstvenega varstva odraslih Zdravstvenega doma Ljubljana - Center

15.12.2022
Ob pričakovanih in neljubih odhodih kolegic in kolegov družinskih zdravnikov ter ob enostranskih objavah v medijih smo se odločile, da je zavoljo zdravnikov in zdravnic, ki vztrajamo, potrebno pojasniti trenutne razmere v primarnem zdravstvu.

Preberite več

Predlogi za še dodatno obremenitev družinskih zdravnikov stopnjujejo razloge za njihove odhode

15.12.2022
Razbremenitev nezdravniških nalog, učinkovito vodenjih javnih ustanov ter zagotavljanje konkurenčnih pogojev dela so edine rešitve, ki bodo vsem državljanom omogočili dostopnost (tudi družinskih) zdravnikov ter njihovo strokovno delo.

Preberite več

Dobrodošli pri nas - srečanje z bodočimi člani 26. 1.

14.12.2022
Novim in bodočim novim članom Zdravniške zbornice želimo čim bolje predstaviti njihovo karierno pot ter kako jim lahko Zdravniška zbornica Slovenije pri tem pomaga oziroma kako si lahko tudi sami s pravimi informacijami olajšajo vse postopke, ki jih čakajo.

Preberite več

Podeljena odličja zbornice izjemnim zdravnicam in zdravnikom

14.12.2022
Najvišjih odličji Hipokratovih priznanj - to je odličij za življenjsko delo je letos pet. Prejeli so jih: Aleksander Doplihar, dr. med. (posthumno), prim. Jelka Helena Reberšek Gorišek, dr. med., Metka Klevišar, dr. med., prof. dr. Nataša Ihan Hren, dr. dent. med. in prof. dr. Marjan Bilban, dr. med.

Preberite več

Srečanje z ukrajinskimi zdravnicami

12.12.2022
Na Zdravniški zbornici Slovenije smo pripravili srečanje ukrajinskih zdravnic in zobozdravnic, ki so v letošnjem letu zaradi vojnih okoliščin prišle v Slovenijo. Predstavniki minsitrstva za zdravje so jim predstavili možnost priznavanja izobrazbe in dela v Sloveniji, v ZD Ljubljana pa možnost zaposlitve pri največjem zaposlovalcu v primarni dejavnosti.

Preberite več

Čez planke: Rika Horvat

9.12.2022
Rika Horvat, prijateljica, specialistka nuklearne medicine, ki z družino živi in dela na Danskem. Kako naj sploh opišem Riko? Prizemljena in dobrosrčna. Zdravnica in mama trem navihancem. Rika je oseba, ki bi jo imela v torbici in potegnila ven vsakič, ko mi je hudo.

Preberite več

Literarni večer: književnost kot osupljiva možnost doživljanja epidemije od znotraj

7.12.2022
Srečanje s tremi priznanimi zdravniki in tudi uveljavljenimi pisatelji je bilo polno humorja, nasvetov in razkritih tančic skrivnosti pisanja. Zakaj sploh pisati knjige o težkih trenutkih, kot je epidemija, in zakaj želijo bralci podoživeti te trenutke?

Preberite več

Praktični vpogled v družinsko medicino na podeželju okrožja Rohrbach

7.12.2022
Že peto leto zapored je pod okriljem zavarovalnice OGK in zgornjeavstrijskega Združenja za družinsko medicino v sodelovanju z Inštitutom za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze Johannes Kepler (JKU) Linz pod vodstvom prof. dr. Erike Zelko potekala poletna šola družinske medicine na podeželju.

Preberite več

Razvoj zgodovine medicine na Slovenskem

6.12.2022
Leta 1919 ustanovljena nepopolna Medicinska fakulteta (MF) v Ljubljani je leta 1934 vpeljala v učni program nov predmet, zgodovino medicine, ki se je začela izvajati v študijskem letu 1935/36. Z ustanovitvijo popolne MF leta 1945 je bila ustanovljena Katedra za zgodovino medicine kot pedagoška in znanstvenoraziskovalna ustanova, leta 1976 pa je nastal še Inštitut za zgodovino medicine.

Preberite več


Dodatki in možnosti nagrajevanja po interventnih zakonih

5.12.2022
Oddelek za pravne zadeve je pripravil pregled novih dodatkov in drugih možnosti nagrajevanja, ki sta jih uvedla interventna zakona.

Preberite več

Je zdravilo ozempic (semaglutid) res varno sredstvo za hitro hujšanje, kot obljubljajo vplivneži na družbenih omrežjih?

5.12.2022
Kaj o zdravilu pravi stroka? Dokazi iz vseh kliničnih raziskav kažejo, da je hujšanje s semaglutidom učinkovitejše skupaj z nadzorovanim svetovanjem pri hujšanju. Po priporočilih NICE 2022 se zdravljenje s semaglutidom vodi le v specialistični ambulanti za uravnavanje telesne teže in največ dve leti.

Preberite več

(INTERVJU) Epidemija literature – nov(oletni) val: Zupančič, Pokorn, Ihan

2.12.2022
Nove virusne mutacije, tokrat predvsem notranjih virusnih proteinov, so zapletle epidemiološko situacijo z izbruhom novega vala kovidne literature. Vsaj trije novi sevi, Zupančič, Pokorn in Ihan, so že okužili knjigarne in knjižnice. Kaj so avtorji povedali o nastanku knjige, razlogih za pisanje in novoletnih željah?

Preberite več

Poziv k profesionalni komunikaciji in medsebojnemu spoštovanju

30.11.2022
V slovenskem zdravstvu smo vsi zavezani enotnemu cilju: ponuditi prebivalcem dostopno in najboljšo storitev. Zato morajo odnosi tako v zdravstvu kot družbi v celoti temeljiti na profesionalni komunikaciji in medsebojnem spoštovanju, saj v nasprotnem prizadenejo tako zdravnike in zdravstveno osebje kot prebivalce.

Preberite več

OBVESTILO o izvedbi delavnic za specializante na temo komunikacije in profesionalizma

30.11.2022
Delavnice s področja mehkih veščin so priporočljive za specializante vseh strok, obvezne pa za specializante neonatologije, klinične farmakologije in specializante, ki opravljate specializacijo po naslednjih prenovljenih vsebinah: infektologija, ortopedska kirurgija in urgentna medicina.

Preberite več

Kako smo zdravniki v urgentnih centrih postali advokati za bolnikovo zdravje in njihovo pot skozi zdravstveni sistem?

28.11.2022
Začeli smo opažati, da na vrata našega urgentnega centra prihaja vedno več bolnikov z akutnimi poslabšanji kroničnih bolezni, bolnikov z opozorilnimi znaki, za katere se je kasneje izkazalo, da so onkološka obolenja, bolnikov, s popolnoma birokratskimi težavami, samo posredno povezanimi z zdravjem in bolnikov, ki preprosto nimajo nobene druge točke vstopa v zdravstveni sistem.

Preberite več


Izvajanje ukrepa iz 15. člena ZNUZSZS pri koncesionarjih

28.11.2022
Ministrstvo je podalo pojasnilo, da koncesionarji za namen izvajanja ukrepa iz 15. člena ZNUZSZS lahko vključijo svoje zaposlene, četudi so ti v določenem odstotku zaposleni tudi v javnem zdravstvenem zavodu.

Preberite več


Skupščina v prvem branju sprejela več sprememb in dopolnitev Statuta zdravniške zbornice Slovenije

25.11.2022
V skladu z 51. členom Poslovnika o delu skupščine, izvršilnega odbora ter njunih organov na spletni strani Zdravniške zbornice Slovenije objavljamo predloge več sprememb in dopolnitev Statuta Zdravniške zbornice Slovenije in tako pričenjamo z javno razpravo o omenjenem predlogu. Javna razprava bo potekala do 25. decembra 2022.

Preberite več

Predstavnica interesov zdravstva v Državnem svetu bo Monika Ažman

25.11.2022
V Zdravniški zbornici Slovenije se zahvaljujemo vsem elektrojem za sodelovanje v procesu volitev ter ob izvolitvi čestitamo Moniki Ažman, ki bo zastopala interese zdravstva naslednjih pet let.

Preberite več

Potopisno predavanje: osvajanje K2 zobozdravnika Tomaža Rotarja

23.11.2022
Vljudno vabljeni na potopisno predavanje Tomaža Rotarja, zobozdravnika iz Radovljice, ki bo v potopisnem večeru predstavil svoja doživetja pri osvajanju druge najvišje gore na Zemlji, K2 (8611 m). Predavanje bo potekalo 22. decembra ob 19. uri v prostorih Zdravniške zbornice.

Preberite več

Slovesna podelitev odličij Zdravniške zbornice Slovenije in božično-novoletni koncert - 14. december 2022

23.11.2022
Vabimo vas na Slovesno podelitev odličij Zdravniške zbornice Slovenije, ki bo 14. decembra 2022 ob 18. uri v Modri dvorani Zdravniške zbornice Slovenije.

Preberite več

NOVOST - Prijava članov v spletni portal preko prijave SI-PASS

23.11.2022
Članom je sedaj, poleg prijave z uporabniškim imenom in geslom, omogočena dodatna prijava v spletni portal Zbornice preko storitve SI-PASS.

Preberite več

Strokovno srečanje o novostih interventnega zakona za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema

21.11.2022
Ministrstvo za zdravje, ZZZS in združenje zdravstvenih zavodov so na Brdu pri Kranju predstavili novosti iz novih zakonov za stabilizacijo zdravstva. Predstavniki zdravstva so opozorili na številne nejasnosti pri izvajanju zakonodaje in prosili za večjo odzivnost pri obrazložitvi sprejetih sprememb.

Preberite več

Drugi izpitni rok iz strokovnega slovenskega jezika za zdravnike – poročilo o uspehu ter vtisih med kandidati in izpraševalci*

21.11.2022
Dne 27. oktobra 2022 smo v prostorih Zdravniške zbornice izvedli drugi izpitni rok iz strokovnega slovenskega jezika za zdravnike. Na izpitni rok se je prijavilo 28 kandidatov, na izpit jih je prišlo 27. Izpit je uspešno opravilo 13 (48%) kandidatov.

Preberite več

WHO opozarja: Antibiotiki: ravnaj previdno!

17.11.2022
Ob Evropskem dnevu antibiotikov 18. novembra in Svetovnem tednu antibiotikov od 18. do 24. novembra, piše dr. Bojana Beović

Preberite več

(VIDEO) Kakšno tveganje za zdravje družbe predstavljajo večkrat odporne bakterije?

16.11.2022
Pretirana uporaba antibiotikov pri zdravljenju okužb je sprožila razvoj večkrat odpornih bakterij, ki predstavljajo vse večje tveganje za zdravje družbe. Na to opozarja tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Preberite več

Spremembe statuta za bolj učinkovito delovanje organizacije

14.11.2022
Skupščina zdravniške Zbornice Slovenije je v četrtek, 10. novembra, obravnavala več sprememb statuta, med drugim je naredila prvi korak k ukinitvi kvoruma za volitve predsednika zbornice. Poslanci so se v razpravi dotaknili tudi oblikovanja sistema nekrivdnih odškodnin.

Preberite več

(INTERVJU) »Članstvo v takšnem klubu poudari zdrav ponos našega poklica«

10.11.2022
Doc. dr. Jurij Gorjanc, dr. med., spec. splošne in abdominalne kirurgije, obogaten z izkušnjami v avstrijski zasebni bolnišnici ne ponuja instant rešitev, temveč predvsem razmislek o morebitnih izboljšavah ter poklicu kot poklicanosti – služenju v najboljšem pomenu besede. Precej dopusta nameni humanitarnim odpravam, novembra je bil že na štirinajsti v Tanzaniji. Tudi to je bil razlog, da je prejel vabilo v klub angleških kirurgov The Royal College of Surgeons of England.

Preberite več

Zdravniška zbornica Slovenije se pridružuje iskrenim čestitkam prof. dr. Zvonki Zupanič Slavec

10.11.2022
Predsednik republike Borut Pahor je podelil dr. Zvonki Zupanič Slavec medaljo za zasluge za znanstveno-raziskovalno in pedagoško delo na področju zgodovine slovenske medicine.

Preberite več

Osvežena navodila za opravljanje specializacije

9.11.2022
V mesecu oktobru so bila na podlagi sklepa Sveta za izobraževanje zdravnikov osvežena Navodila za opravljanje specializacije, ki so objavljena na spletni strani Zbornice. Obveščamo vas, da se sprememba v navodilih nanaša na delo specializanta enkrat tedensko pri delodajalcu.

Preberite več

Spletni strokovni posvet: Nobelova nagrada v medicini

9.11.2022
Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino je letos prejel švedski genetik Svante Pääbo za odkritja o človeški evoluciji. Pionir raziskovanja na tem področju je odgovoril na ključna vprašanja, od kod izviramo, kdo so bili naši sorodniki in kako se Homo sapiens razlikuje od drugih vrst, ki so izumrle.

Preberite več

(OBVESTILO) E-List specializanta doktorja dentalne medicine

8.11.2022
Obveščamo vas, da bo Zdravniška zbornica Slovenije v okviru vodenja specializacij s področja dentalne medicine s 1. 12. 2022 pričela z uporabo E-Lista specializanta, ki omogoča lažje in preglednejše vpisovanje podatkov ter boljši pregled nad opravljenim usposabljanjem v okviru specializacije.

Preberite več


Novosti, ki jih prinaša Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva

7.11.2022
Oddelek za pravne zadeve za člane zbornice pripravil povzetek bistvenih novosti, ki jih prinaša zakon, ki ga je Državni zbor sprejel 28. 10. 2022.

Preberite več

Člani zbornice nadaljujemo s podporo otrokom Ukrajine

7.11.2022
Člani Zdravniške zbornice Slovenije so v sodelovanju z Ustanovo za pomoč ogroženim »Državljani sveta « prispevali dodatnih 4.000 evrov za ureditev kotička za pisanje domačih nalog in za učenje ter delno pomagali opremiti pomožno igralnico za ukrajinske otroke, ki so nameščeni v Sloveniji.

Preberite več

Konferenca UEMO: Močna mreža družinskih zdravnikov je dolgoročna investicija v zdravje državljanov

4.11.2022
Družinski zdravniki so prvi in najbolj pristen stik prebivalcev, zato večina kakovost sistema prepozna ravno skozi njihove aktivnosti. Denar, ki je namenjen primarni in preventivni dejavnosti, ni strošek, temveč je investicija.

Preberite več

Navodilo Ministrstva za zdravje: Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve v letu 2022

3.11.2022
Objavljamo navodilo Ministrststva za zdravje (Številka: 007-230/2022/3) glede Izvajanja Uredbe o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in obseg dodatnega zdravstvenega kadra.

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije – medicina dela, prometa in športa

2.11.2022
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 28. 10. 2022 objavlja Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije za specialistično področje: Medicina dela, prometa in športa. Vloga je pravočasna, če prispe na prej navedeni elektronski naslov najpozneje zadnji dan razpisnega roka (do vključno 28. novembra 2022 do 23:59).

Preberite več

(IZ MEDIJEV) Ministru v premislek: o zdravstveni reformi

2.11.2022
Minister dr. Daniel Bešič Loredan v medijskih nastopih neumorno poudarja, da je prvi cilj skrajšanje čakalnih dob, medtem ko razpravo o reformi zdravstva prestavlja v prihodnje leto. Ni mu jasno, da so čakalne dobe le simptom slabe ureditve zdravstva, ne pa vzrok težav.

Preberite več

Kaj prinaša nova številka revije Isis?

2.11.2022
Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Isis. Isis vam je na voljo tudi v elektronski obliki na naši spletni strani. Prelistajte celotno revijo ali pa si preberite le posamezne članke.

Preberite več

JAVNI POZIV za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit

2.11.2022
JAVNI POZIV za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit za poklic zdravnik in za poklic doktor dentalne medicine. Zdravniška zbornica Slovenije danes, 2. 11. 2022, objavlja javni poziv za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit za poklic zdravnik in za poklic doktor dentalne medicine.

Preberite več