Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Obžalovanje in žalost zaradi izgub življenj in trpljenja v konfliktu med Gazo in Izraelom

14.03.2024 14:33

Združenje evropskih zdravnikov izraža obžalovanje in žalost zaradi izgub življenj in trpljenja v konfliktu med Gazo in Izraelom. Solidarni smo z žrtvami in zdravstvenim osebjem, ki pod skrajnim pritiskom zagotavlja nujno pomoč in zdravstveno oskrbo v Gazi, pri čemer tvega svoja življenja za zaščito bolnikov.

Vojne in humanitarne krize opozarjajo zdravstveno osebje in tudi vsakega človeka na osnovna načela zdravstvene službe. Zdravje in dobro počutje naših pacientov je naša prva skrb. Izredno spoštujemo človeško življenje in ne dovolimo, da na naše delo vplivajo starost, bolezen ali invalidnost, vera, etnično poreklo, spol, narodnost, politična pripadnost, rasa, spolna usmerjenost, družbeni položaj ali kateri koli drug dejavnik.

Ta načela morajo upoštevati zdravniki in drugi zdravstveni delavci ne glede na to, na kateri strani konflikta delujejo. Poleg tega ima vsaka stran v konfliktu moralno in pravno dolžnost v največji možni meri uresničiti zapisano v mednarodnem pravu, da bolniki in žrtve dobijo zdravstveno oskrbo na podlagi teh načel.

Uporaba bolnikov, medicinskega osebja in zdravstvenih ustanov kot ščita za bojno delovanje oziroma ciljanje nanje krši zakone in etiko, zato ju je treba dokumentirati, preiskati in obsoditi.

Pozivamo k vzpostavitvi varovanih območij, kamor bi bolniki in žrtve lahko prišli po zdravstveno oskrbo, ki bi jo zdravstveno osebje lahko zagotovilo v skladu z našimi osnovnimi etičnimi načeli, stroka in mednarodna pomoč pa bi lahko bili zagotovljeni za reševanje življenj in lajšanje trpljenja.

Vsak vojaški spopad prinaša neizmerno trpljenje in zdravstvene težave veliko večjemu številu ljudi, kot je tistih, ki so neposredno vključeni v vojaške operacije. Te težave se bodo nadaljevale še dolgo po tem, ko se bo konflikt umiril.

Pozivamo k miru, k razmeram, v katerih lahko zdravstveni delavci učinkovito ter v skladu z načeli Ženevske deklaracije Svetovnega zdravniškega združenja nudijo pomoč, ki je tako nujno potrebna.

Vir: Gaza Conflict Statement 2024 03 01.pdf