Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Skupščina 16 12 2021 dr. Marko Jug

Virus nikoli ne izumre, človečnost zlahka

17.12.2021
"Zdravništvo je bilo v zgodovini velikokrat soočeno z izjemnimi izzivi, vendar se je bilo kljub navidezni brezizhodnosti položaja vedno sposobno organizirati in premagati tudi najhujše zlo v dobrobit celotne družbe," je na 106. redni seji skupščine ZZS dejal dr. Marko Jug, predsednik skupščine in se zahvalil zdravnikom za izjemno delo.

Preberite več


Klic na pomoč mladih zdravnikov

14.12.2021
Včeraj se je zbralo več kot 150 mladih zdravnikov, da bi predstavnikom sedme sile predali svoj klic na pomoč. Klic na pomoč, da preprečimo množične odhode zdravnikov v druge poklice, tujino in samoplačniško zdravstvo. Klic na pomoč, da ohranimo delujoč zdravstveni sistem.

Preberite več

Slika_cepljenje_otrok

Skoraj devet desetin pediatrov je svoje najstniške otroke cepilo ali to še načrtuje

13.12.2021
Svoje otroke, stare med 12. in 18. let, je cepilo 76,7% pediatrov. Da jih bodo cepili, je napovedalo 8,9% pediatrov. Rezultati kažejo, da v prednosti do sedaj dostopnega cepljenja otrok verjamejo tisti, ki dnevno skrbijo za bolne otroke in so se v veliki večini odločili za cepljenje lastnih otrok.

Preberite več


Kaj v praksi prinaša sprememba Zakona o zdravniški službi?

10.12.2021
Prenos strokovnih izpitov na zbornico, uvedba posebnih znanj, certificiranih s strani zbornice, prenos preverjanja slovenskega jezika za tuje zdravnike na zbornico, razširitev kroga pooblaščenih ustanovosnov, osnovna licenca po opravljenem pripravništvu in obvezno kroženje izbirnega dela sekundariata, na področju družinske ali urgentne medicine.

Preberite več


Ivermektin in hidroksiklorokin se za zdravljenje covida-19 nista izkazala kot učinkovita

10.12.2021
Zdravili ivermektin in hidroksiklorokin se v raziskavah nista izkazali kot učinkoviti za zdravljenje covid-19, zato jih v razvitem svetu za to diagnozo ne uporabljamo. Jemanje na lastno pest je lahko nevarno in predstavlja veliko tveganje za zdravje.

Preberite več

Anja Radšel_bilten

Obrazi zdravništva: Anja Radšel, pediatrinja: »Dobro se počutim, ko me otroci spustijo v svoj svet«

9.12.2021
Otroci so njen navdih tudi zato, ker svet vidijo drugače. »Odrasli si ustvarimo en kup konceptov, v katerih se potem vrtimo toliko časa, da na koncu ne vemo več, zakaj smo se sploh začeli vrteti. Pri otrocih je vse tako pristno, njihove težave so resnične in res se dobro počutim, če me spustijo v svoj svet,« pripoveduje.

Preberite več

Delova osebnost leta 2021_bilten

Med desetimi kandidati za Delovo osebnost leta 2021 so trije zdravniki

7.12.2021
"Ni bilo težko najti deseterice takih ljudi, na katere smo kot narod lahko ponosni,« so zapisali pri Delu. Med deseterico so tokrat kar trije zdravniki: prof. dr. Alojz Ihan, prof. dr. Samo Zver in izr. prof. dr. Matjaž Jereb. Svoj glas na spletnem glasovanju boste lahko oddali med 18. in 26. decembrom. Razglasitev bo 6. januarja zvečer.

Preberite več


Sebastijan Piberl, dr. med. je kršil Kodeks zdravniške etike

2.12.2021
OPEV ugotavlja, da je Sebastijan Piberl, dr. med. kršil več členov Kodeksa zdravniške etike, saj pri svojih izvajanjih v pogovorni oddaji ni upošteval znanstvenih in strokovnih dognanj sodobne medicine. OPEV je zadevo predal v obravnavo tožilcu.

Preberite več


Izdajanje lažnih zdravniških potrdil je skrajno zavržno dejanje, ki predstavlja kršitve Kodeksa zdravniške etike

1.12.2021
Odbor za pravno etična vprašanja (v nadaljevanju odbor) je na svoji 8. seji dne 11. 11. 2021 obravnaval vlogo v zvezi z afero glede izdajanja zdravniških spričeval. Sklep je javno objavljen.

Preberite več

Vsak je sam_bilten

Zdravniki trdno verjamemo: »Virus lahko premagamo le skupaj!«

1.12.2021
Prepričani smo, da si nihče ne želi, da se epidemija vleče v nedogled in da vsi stremimo k vrnitvi v življenje, ki smo ga bili vajeni pred epidemijo. Izkoristi priložnost in se cepi!

Preberite več


Javni razpis za podelitev koncesij

30.11.2021
Ministrstvo za zdravje je objavilo Javni razpis za podelitev koncesij za opravljanje javne službe na področjih čeljustne in zobne ortopedije v zobozdravstveni dejavnosti, zobnih bolezni in endodontije v zobozdravstveni dejavnosti, parodontologije v zobozdravstveni dejavnosti in dermatovenerologije v specialistični zunajbolnišnični dejavnosti.

Preberite več

Merlo_bilten

Ginekolog Aleksander Merlo o cepljenju: »Ne vidim razloga za paniko in omalovaževanje medicine.«

30.11.2021
»Vse delamo v korist naših pacientov, ljudi in ne vidim razloga za paniko, omalovaževanje teh zadev, ki jih medicina nadgrajuje, študira in podobno. Tako da to ni neko šalabajzerstvo. Absolutno apeliram: Cepljenje je zdaj trenutno edina rešitev,« poudarja priznani ginekolog in porodničar.

Preberite več


Ureditev primernega statusa zdravnikov je nujna za zagotovitev dolgoročne in varne oskrbe prebivalcev

26.11.2021
Zdravniki smo večkrat javno podprli zahteve za izboljšanje delovnih pogojev v zdravstveni negi. V medicini gre za timsko delo, ki potrebuje ustrezno usposobljene in motivirane člane. Zdravnik je nosilec dejavnosti in odgovoren za njeno izvajanje. Delovni pogoji (tudi v Sloveniji) morajo zato ustrezati tudi odgovornosti, ki jo imajo zdravniki.

Preberite več


Vzorec pogodbe o poslovnem sodelovanju

25.11.2021
Oddelek za pravne zadeve je pripravil vzorec pogodbe o sodelovanju med izvajalci pri izvajanju testiranj ali cepljenj zoper COVID-19.

Preberite več


Obvestilo za člane, ki so si pridobili tuji naziv oziroma tuji strokovni ali znanstveni naslov

25.11.2021
Za vse imetnike tujih (v tujini pridobljenih) nazivov oziroma strokovnih ali znanstvenih naslovov velja, da lahko te nazive in naslove uporabljajo v Republiki Sloveniji v izvorni obliki v skladu s predpisi države izvora listine o izobraževanju (oziroma v njihovi transkripciji).

Preberite več


Stališče Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko do poziva »Iniciative slovenskih zdravnikov«

24.11.2021
KME RS poziv Iniciative slovenskih zdravnikov proti cepljenju otrok ocenjuje kot neetičen. Pod Iniciativo podpisani zdravniki s preseganjem strokovnih kompetenc znižujejo družbeno zaupanje v priporočila slovenskih, za omejevanje epidemije odgovornih strok in z vsemi posledicami podpirajo škodljiv bipolaren odnos do cepljenja v slovenski družbi.

Preberite več

covid-19-4960254_1280_bilten

Odgovori na pogosta vprašanja o covidu-19 in cepivih

24.11.2021
Objavljamo zbirko doslej znanih dejstev in raziskav o bolezni covid-19, cepivih in njihovih učinkih, s katero želijo avtorji pomagati pri iskanju odgovorov vsem, ki potrebujete preverjene in z znanstvenimi spoznanji potrjene informacije.

Preberite več


Zbornica prilagaja svoje poslovanje v upravnih zadevah

24.11.2021
Zbornica prilagaja svoje poslovanje skladno z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih zadevah. Vložitev vloge pri organu je treba predhodno najaviti in se o času vložitve vloge dogovoriti z organom. Pojasnjujemo pa tudi, kako tečejo druge upravne zadeve.

Preberite več


Hvala za podpis in vsa sporočila podpore

22.11.2021
Zahvaljujemo se vam, da ste bili med 3.000 podpisniki peticije, ki so se od petka s svojim imenom javno ogradili od navedb in dejanj nekaj deset predstavnikov tako imenovane »Iniciative slovenskih zdravnikov«.Pismo podpore zdravnikom sta izrekla tudi dekanja Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani in predsednik Veterinarske zbornice Slovenije.

Preberite več


Na poziv za pomoč kolegom zdravnikom se je odzvalo že okoli 200 zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov

21.11.2021
Preko elektronskega obrazca za mobilizacijo kadra na najbolj obremenjena delovišča, ki je nastal v okviru Odbora za zasebno dejavnost Zdravniške zbornice Slovenije, je pomoč v obliki kadrov do petka zjutraj ponudilo 215 pretežno zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov.

Preberite več


Ograditev od »Iniciative slovenskih zdravnikov«

19.11.2021
Več kot 1.500 zdravnic in zdravnikov se je s podpisom peticije v prvih dvanajstih urah javno ogradilo od navedb in dejanj nekaj deset predstavnikov tako imenovane »Iniciative slovenskih zdravnikov«.

Preberite več


Nov rdeči alarm: Mladi zdravniki množično napovedujejo odhode v tujino

19.11.2021
Zdravniška zbornica Slovenije je v zadnjih nekaj urah prejela že preko 70 prošenj za potrdilo o dobrem imenu s strani mladih zdravnikov. V prošnji za izdajo potrdila je pri vseh kot razlog naveden odhod v tujino.

Preberite več


Pregled pravne ureditve, ki jo prinaša nov Pravilnik o izvajanju mikrobioloških preiskav na virus SARS-CoV-2

19.11.2021
Oddelek za pravne zadeve je pripravil celovit pregled normativnih novosti glede izvajanja mikrobioloških preiskav na virus SARS-CoV-2.

Preberite več


Pojasnila zbornice v zvezi z dvigom plač medicinskih sester

18.11.2021
Zbornica v zvezi dvigom plač medicinskih sester pojasnjuje, da ni sodelovala pri pogajanjih, katerih posledica je Dogovor o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Prav tako dogovora zbornica ni podpisala.

Preberite več


Prerazporeditev delavcev za reševanje kadrovske problematike

10.11.2021
Ministrstvo za zdravje je podalo prošnjo izvajalcem zdravstvene dejavnosti, da po najboljših močeh prerazporedijo čim več zdravstvenega osebja k obremenjenem izvajalcem ter je v ta namen posredovalo vzorce pogodb.

Preberite več


Nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19

9.11.2021
Oddelek za pravne zadeve je pripravil celovit pregled normativnih novosti glede pogojev PCT ter drugih ukrepov, ki so relevantni za izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Preberite več


Odziv na zapis »slovenskih zdravnikov«

8.11.2021
V javnosti se je v zadnje času pojavil daljši zapis o pomislekih pri omejevanju epidemije z uporabo cepiva pri otrocih, ki ga je podpisalo nekaj posameznih zdravnikov in predstavnikov drugih poklicev. Želimo vas opozoriti, da gre za stališča podpisanih posameznikov in ne za stališča slovenskih zdravnikov.

Preberite več


Odziv na izjave koordinatorja za cepljenje

5.11.2021
Izjave koordinatorja za cepljenje, ki za neuspešnost cepljenja neutemeljeno obtožuje izvajalce na osnovni ravni, so ponižujoče in rušijo zaupanje v stroko ter poglabljajo vzdušje destruktivnosti, cinizma in razdvojenosti.

Preberite več


Nočna mora asocialne pošasti, navadne mazačke, preklete doktorske p***, dvoživke

4.11.2021
Kaj bodo zmagoslavni rablji zavpili, potem ko bomo nemočni obležali na tleh? »Izumrla poslednja slovenska krastača, pripeljimo tuje!?« Povem vam, ne bo jih k nam.

Preberite več


Ministrstvo za zdravje ponovno ignoriralo predlog zbornice

2.11.2021
Zbornica se zaveda, da brez vključevanja pripravnikov, sekundarijev in specializantov v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje COVID-19, v situaciji v kateri smo se kot družba znašli ne bo šlo. Pa vendar je mnenja, da se da mlade zdravnike vključiti v delo na bolj učinkovit in predvsem pravičen način.

Preberite več


Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije – otroška kirurgija

29.10.2021
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 29. 10. 2021 objavlja Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije za specialistično področje: otroška kirurgija. Rok za oddajo vloge je vključno 29. november 2021.

Preberite več

dr strahovnik

Obrazi zdravništva - Andrej Strahovnik, travmatolog: »Poklic daje solze, kri, veselje in zadoščenje«

28.10.2021
V seriji Zdravniške zbornice Slovenije Obrazi zdravništva smo se tokrat pogovarjali z travmatologom Andrejem Strahovnikom, ki je prepričan, da če ne bi bil zdravnik, bi bil poklicni pilot. Med drugim ima licenco za letalskega zdravnika in je eden izmed redkih zdravnikov, ki je sodeloval tudi v vojni.

Preberite več


Odziv na poročanje enega od medijev

26.10.2021
Prof. dr. Bojana Beović iz naslova dela v svetovalni skupini za covid-19 ni prejela prav nobenih prihodkov.

Preberite več


Vabilo na Mednarodno konferenco Javno zdravstvo v EU in Sloveniji

21.10.2021
V živo in preko Zooma bomo v ponedeljek, 24. 1. 2022, od 16.00 do 19.00 skušali predvsem: ugotoviti, kaj se pod pojmom 'javno zdravstvo' razume v zahodnoevropskih državah, ki izstopajo po učinkovitosti in dostopnosti svojih zdravstvenih sistemov, in sicer v Avstriji, na Finskem, v Franciji, na Nizozemskem, v Sloveniji in v Švici. Vabljeni!

Preberite več

obrayi zdravništva - vrankić

Obrazi zdravništva - mag. Željko Vrankić, zobozdravnik, ki s humorjem odganja strahove

19.10.2021
V seriji Zdravniške zbornice Slovenije Obrazi zdravništva, smo se tokrat pogovarjali z zobozdravnikom mag. Željkom Vrankićem, zobozdravnikom, ki s humorjem odganja strahove. »Vodila me je misel, da je smeh glasba duše in da je treba v življenju imeti tudi eno dozo humorja,« pripoveduje v zobozdravstveni ordinaciji med slikami in karikaturami.

Preberite več


JAVNO PISMO VARUHINJI PRAVIC GLEDALCEV IN POSLUŠALCEV

19.10.2021
V času intezivega kroženja virusa, ko je ogroženo zdravje in življenje številnih ljudi, imajo javni mediji posebno odgovornost, da z delnimi ali znanstveno nepotrjenimi informacijami ne begajo občinstva. Zato pozivamo medije, da skrbijo za objavo pravih in resničnih informacij - v tem trenutku posebej o pomenu cepljenja za omejevanje epidemije.

Preberite več


Začenja se cepljenje proti gripi v sezoni 2021/2022

18.10.2021
Danes se začenja cepljenje proti gripi v sezoni 2021/22. Tako kot v lanski sezoni je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Preberite več

IMG_2886

Zdravniška zbornica Slovenije začela regijske obiske v Pomurju ​

15.10.2021
V Pomurju je potekal prvi regijski obisk zbornice. Prof. dr. Bojana Beović se je z ekipo najprej srečala z vodstvom ZD Murska Sobota. V SB Murska Sobota pa z generalnim direktorjem prim. asist. Danielom Grabarjem in njegovo ekipo. Za obiske smo se odločili, da se še bolj povezujemo in spoznavamo, kje so problemi, je dejala prof. dr. Beovićeva.

Preberite več


Javna predstavitev: Kaj prinaša predlog zakona o dolgotrajni oskrbi

15.10.2021
Vabimo vas na javno predstavitev predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo v ponedeljek, 18. oktobra 2021, ob 16. uri preko Zooma, v organizaciji Ministrstva za zdravje in Zdravniške zbornice Slovenije. Na predstavitvi bodo predstavljene ugotovitve dveh pilotnih projektov in kakšne so rešitve v predlogu zakona.

Preberite več


Zdravniško potrdilo o kontraindikacijah za cepljenje proti COVID-19

14.10.2021
Oddelek za pravne zadeve je pripravil določena pojasnilo v zvezi z izdajo potrdil.

Preberite več