Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Multidisciplinarni klub strokovne literature

01.03.2024 15:18

Multidisciplinary Journal Club – Multidisciplinarni klub strokovne literature Janez Tomažič V reviji Isis ustanavljamo novo rubriko, Strokovni kotiček, kjer bom skušal zajeti aktualne novosti s čim širšega področja strokovne literature medicine. Seveda je to idealistični načrt, ki bo imel na začetku »otroške bolezni« in zanesljivo potrebuje določen čas za razvoj in izboljšave. Vsekakor pa menim, da je v poplavi najrazličnejših, deloma usmerjenih in tudi sponzoriranih »medicinskih« časopisov taka rubrika dobrodošla in na nek način tudi nujno potrebna. Ob njeni najavi tudi prosim vse kolege z različnih področij medicine za pomoč, saj so dobrodošli vsi namigi ter predlogi za izboljšanje tega »literarnega kotička«, kot seveda tudi konkretne publikacije z različnih področij medicine, za katere menite, da so pomembne in vredne objave ter seznanitve občestva celotnega slovenskega zdravništva. Zahvaljujem se uslužbencem Centralne medicinske knjižnice MF UL za sodelovanje in pomoč. »Zaželite mi srečo« pri tem zanimivem popotovanju … jaz pa Vam želim »Pogled izza horizonta« … Prof. dr. Janez Tomažič, dr. med. (pišite mi na: janez.tomazic@kclj.si)

Kronična ledvična bolezen

Odličen pregledni članek o kronični ledvični bolezni (KLB), ki predstavlja svetovni javno-zdravstveni krizni problem. V pričujočem članku so prikazani temeljni pristopi obvladovanja KLB, kot so nadzor krvnega tlaka in krvne glukoze, blokada renin-angiotenzin-aldosteronskega sistema, zdravljenje s statini in dietno vodenje tovrstnih bolnikov. Pomembna informacija, predvsem za ne ozko specializirane zdravnike s področja nefrologije, je pregled novih razredov ledvičnih »zaščitnih« učinkovin. Prikazani so zaviralci natrijevih glukoznih koprenašalcev-2 (zaviralci SGLT-2), agonisti receptorja za gluka-gonu podobni peptid-1 (agonisti receptorja GLP-1), antagonisti receptorja za nesteroidni selektivni mineralokortikoid in antagonisti endotelijskih receptorjev.

Vir: Chen TK, Hoenig MP, Nitsch D, Grams ME, et al. Advances in the management of chronic kidney disease. BMJ 2023; 383: 074216; doi: 10.1136/bmj-2022-074216

Multipla skleroza

Multipla skleroza (MS) ostaja eden najpogostejših vzrokov za nevrološko prizadetost pri mlajši odrasli populaciji (18–40 let).

V članku so prikazane nove patofiziološke ugotovitve s poudarkom pomena interakcij med genetiko in okoljem, izboljšave diagnostičnih kriterijev, usklajene smernice za MRI in priporočila za zdravljenje MS. Razumevanje in zajemanje dolgega prodromalnega obdobja MS bi dodatno izboljšalo zgodnejšo diagnostiko, zgodnejše imunomodulatorno zdravljenje in posledično boljšo kakovost življenja tovrstnih bolnikov. Prihodnji izzivi vključujejo razvoj učinkovin za preprečevanje nevrodegenerativnih procesov bolezni in iskanje občutljivih slikovnih in krvnih/ likvorskih biokazalcev za diagnostiko, prognozo in spremljanje učinkovitosti zdravljenja ter pozornost glede kognitivnih problemov.

Vir: Jakimovski D, Bittner S, Zivadinov R, Morrow SA, et al. Multiple sclerosis. Lancet; 2024; 403: 183–202; doi: 10.1016/ S0140-6736(23)01473

Astma

Obolevnost in umrljivost zaradi astme sta se v zadnjih 15 letih močno zmanjšali in pri večini bolnikov lahko bolezen dobro obvladujemo. Vendar številni bolniki žal še vedno niso deležni zdravljenja oz. ustreznega zdravljenja. Treba je bolje izobraziti tako bolnike kot zdravstvene delavce, kdaj in kako izboljšati zdravljenje. 50 Revija ISIS Marec 2024 Strokovni kotiček Vodenje astme je sestavljeno iz cikla ocenjevanja obvladovanja astme, dejavnikov tveganja ter ustrezne prilagoditve zdravil. Z uvedbo bioloških zdravil je zdravljenje hude astme vstopilo v dobo natančnejše tarčne medicine – premik, ki vodi klinikove ambicije k boljši remisiji bolezni. Bolniki s hudo astmo imajo pogosto komorbidnosti, ki prispevajo k težavam same astme, to pa zahteva širši pristop k zdravljenju. V članku je prikazana epidemiologija, patofiziologija, diagnoza in zdravljenje astme pri otrocih in odraslih.

Vir: Porsbjerg C, Melen E, Lehtimaki L, Shaw D, et al. Asthma. Lancet. 2023; 401; 858–73; doi: 10.1016/S0140-6736(22)02125

Revmatična polimialgija

Revmatična polimialgija je vnetna bolezen, ki prvenstveno povzroča bolečine in okorelost, predvsem v ramenih in medeničnem obroču, pri ljudeh, starejših od 50 let. Ker ni specifičnih diagnostičnih testov, diagnoza temelji na izključitvi drugih bolezni s podobnimi kliničnimi manifestacijami. S slikovno diagnostiko (najpogosteje ultrazvok) lahko prepoznamo patološki substrat revmatične polimialgije in se vse pogosteje uporablja za podporo klinične diagnoze ali za odkrivanje sočasnega velikoceličnega arteriitisa (temporalni arteriitis). Glukokortikoidi v dnevnem odmerku od 12,5 do 25 mg prednizona pri večini posameznikov povzročijo remisijo, vendar se pri 40 do 60 % obolelih ob zmanjševanju odmerka zdravila pojavijo recidivi. Ocenjevanje aktivnosti bolezni je lahko težavno, ker se lahko bolečina, povezana s pogostimi komorbidnostmi, kot so osteoartritis in tendinopatije, vrne, ko zmanjšamo odmerek glukokortikoidov, reaktanti akutne faze pa se med izbruhi bolezni pri posameznikih, ki se zdravijo, povečajo manj, kot bi pričakovali, ali pa se lahko povečajo iz drugih razlogov. Pri iskanju učinkovitejših in varnejših zdravil sta se v kontroliranih kliničnih raziskavah izkazala tocilizumab in sarilumab. Na vidiku so tudi druga tarčna zdravila.

Vir: Espigol-Frigole G, Dejaco C, Mackie SL, Salvarani C, et al. Polymyalgia rheumatica. Lancet 2023; 402: 1459–72.

Semaglutid in srčno-žilni izidi pri debelosti brez sladkorne bolezni

Dokazano je, da semaglutid (agonist receptorja GLP-1), zmanjša tveganje za neželene srčno-žilne bolezni (SŽB) pri bolnikih s sladkorno boleznijo (SB). Ni znano, ali lahko semaglutid zmanjša SŽ tveganje, povezano s prekomerno telesno težo v odsotnosti SB. Primarni cilj kontrolirane klinične raziskave je bila smrt zaradi KV vzroka ter miokardnega infarkta ali možganske kapi brez smrtnega izida. Skupno je bilo vključenih 17.604 bolnikov; 8.803 so prejemali semaglutid in 8.801 placebo. Primarni KV končni dogodek se je pojavil pri 569 od 8.803 bolnikov (6,5 %) v skupini s semaglutidom in pri 701 od 8.801 bolniku (8,0 %) v skupini s placebom (HR 0,80; 95 % IZ, 0,72 do 0,90; p<0,001). Neželeni učinki, ki so povzročili trajno prekinitev preskušanega zdravila, so se pojavili pri 1.461 bolnikih (16,6 %) v skupini s semaglutidom in 718 bolnikih (8,2 %) v skupini s placebom (P<0,001). Zaključek raziskave: Pri bolnikih s KVB in prekomerno telesno težo ali debelostjo, vendar brez SB, je bil tedenski subkutani semaglutid v odmerku 2,4 mg boljši od placeba pri zmanjšanju incidence smrti zaradi SŽ vzrokov ter miokardnega infarkta ali možganske kapi brez smrtnega izida pri povprečnem spremljanju 39,8 meseca. (Raziskavo je financiralo podjetje Novo Nordisk.)

Vir: Lincoff AM, Brown-Frandsen K, Colhoun HM, et al. Semaglutide and Cardiovascular Outcomes in Obesity without Diabetes. N Engl J Med 2023; 389: 2221–32; doi: 10.1056/NEJMoa2307563

Še dve kratki informaciji

Osebe v Združenem kraljestvu (UK), ki niso prejele vseh odmerkov cepiva proti covidu-19, do katerega so bile upravičene, so imele do 4-krat večje tveganje, da bodo hospitalizirane ali umrle zaradi covida-19, v primerjavi s tistimi, ki so bile v celoti cepljene, glede na podatke iz elektronskih zdravstvenih kartotek iz celotne populacije UK, stare 5 let ali več.

Vir: Emily Harris. Missed Vaccine Doses Tied to Worse COVID-19 Outcomes JAMA. Published online January 31, 2024. doi: 10.1001/ jama.2023.28340 Priporočam tudi, da preletite mnenje uredništva revije »Nature«: How can scientists make the most of the public’s trust in them? Nature; 2024: 626.

Prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKC Ljubljana, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani