Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

20220324_174336

(FOTOREPORTAŽA) Otvoritev prostorov Zdravniške zbornice Slovenije v Mariboru

25.3.2022
Z uradno otvoritvijo prostorov na Partizanski cesti imajo naši člani v Mariboru na voljo nove možnosti za organizacijo predavanj, izobraževanj in srečanj, kar bo članom omogočilo neodvisno izpeljavo dodatnih aktivnosti, pri katerih so bili do sedaj vezani na razpoložljivost zunanjih ponudnikov in kapacitet delodajalcev.

Preberite več

20220324_125926

Dvojno veselje ob srečanju s kolegicami in kolegi v Mariboru

24.3.2022
V uvodnem srečanju z vodstvom Zdravstvenega doma Maribor je direktor prim. doc. dr. Jernej Završnik predstavil izzive pri izbiri koordinatorjev specializacij ter izpostavil pomen decentralizacije znanja po celotni državi. V nadaljevanju so predstavniki zbornice v UKC Maribor odgovorili na vprašanja in predstavili možnosti, ki jih ponuja članom ZZS.

Preberite več

20220323_132558

Zbranih 35 tisoč evrov, na pot krenil nov tovoranjak za Ukrajino

23.3.2022
Z velikim veseljem spremljamo nov tovornjak na poti v Ukrajino. Ker je na njem tudi material, ki je v ponedeljek prispel na Zbornico in bo že jutri v Ukrajini je to gotovo znak odlične in učinkovite logistike Karitas, ki jo moramo pohvalit in se zanjo zahvalit.

Preberite več

FOTO_T__0002

Saš Jurij Tašič, urgentni zdravnik: “Smo prva bojna linija, vstopamo v domove."

21.3.2022
»Smo prva bojna linija, vstopamo tudi v domove ljudi. Doživljamo vso pestrost tega človeškega bivanja, v dobrem in slabem smislu,« delo v nujni medicinski pomoči opiše urgentni zdravnik Saš Jurij Tašič. Z ljubiteljem potovanj, gorskih tekov in narave se srečamo v Urgentnem centru Brežice, kjer opravlja del svoje službe. ​

Preberite več

20220318_100357

(SVETOVNI DAN USTNEGA ZDRAVJA, 20. 3.) Karies zgodnjega otroštva ena najpogostejših kroničnih bolezni otrok

18.3.2022
Zdravniška zbornica Slovenije bo ob letošnjem 20. marcu, svetovnem dnevu ustnega zdravja, prebivalcem in prebivalkam razdelila 36 tisoč zgibank z napotki o tem, kako poskrbeti za ustno zdravje. Zgibanke so oblikovane za pet različnih starostnih obdobij.

Preberite več

skupscina 150322

(Seja skupščine) Odziv na dogajanje v Ukrajini, izhodišča za izboljšanje zdravstvenega sistema, obeležitev 30. obletnice ustanovitve ter spremembe pravilnikov

15.3.2022
Skupščina se je na seji seznanila z aktualnimi aktivnostmi zbornice, poslovanjem ter spremembami pravilnikov, ki sledijo spremembi zakonodaje.

Preberite več

20220315_085623

Karitasu predan drugi transport pomoči za Ukrajino

15.3.2022
Na Zdravniški zbornici Slovenije smo Karitasu predali drugi transport materiala, ki so ga zbrale zdravnice in zdravniki ter zobozdravnice in zobozdravniki ter zdravstvene organizacije po državi.

Preberite več

Foto Karitas Ukrajina 120322  (7)

Sanitetni material je prispel do bolnišnic v Ukrajini

13.3.2022
Sanitetni material in medicinska oprema, ki ste jo darovali (8 palet), sta s srčno logistiko Karitas v nedeljo, 13. marca, prišla tudi do najbolj prizadetih območij, Harkov, Dnipro, Vinica... Zbiramo naprej. V tem tednu sledi nov transport. Hvala vsem sodelujočim.

Preberite več

IMG_20220225_125222

Otvoritev razstave Barbare Galuf Zajc

9.3.2022
Vljudno vabljeni na razstavo slik BARBARE GALUF ZAJC v Galeriji Zdravniške zbornice Slovenije Domus Medica, na Dunajski c. 162 v Ljubljani. Otvoritev razstave je bila v sredo, 16. marca 2022.

Preberite več

20220308_075508

Slovenski Karitas predali prvi zbrani material za Ukrajino

8.3.2022
Sanitetni material, razkužila, povoji, zdravila...na Zdravniški zbornici Slovenije se je zbralo za približno sedem palet doniranega medicinskega materiala. Najlepša hvala za do sedaj zbrano pomoč, ki smo jo ustrezno sortirali in zjutraj predali Karitas, preko katere potuje naprej neposredno do bolnišnic v Ukrajino.

Preberite več

20220303_170216

Zdravniška zbornica Slovenije aktivno vključena v pomoč Ukrajini

4.3.2022
V okviru Zdravniške zbornice Slovenije poteka zbiranje potrebščin, prostovoljcev za pomoč beguncem ter pomoč tudi v obliki finančnih sredstev, iz katerih bo kupljen potreben material.

Preberite več

20211202_130027

Zakaj cepljenje proti covidu-19 v Avstriji ne bo obvezno za nosečnice?

2.3.2022
V januarski številki Isis smo povzeli mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije, ki zaradi povečanega tveganja za hujši potek covida-19 v nosečnosti izrecno svetuje cepljenje proti tej bolezni z mRNA-cepivi ženskam, ki načrtujejo nosečnost, nosečnicam in doječim materam. Zakaj so se torej v Avstriji odločili, da bodo prav nosečnice izjema?

Preberite več

isis-03-22 (1)

Izšla je marčna številka revije ISIS

2.3.2022
Doc. dr. Blaž Koritnik: “ALS je ena najhujših bolezni, ki jih poznamo v medicini. Povprečno preživetje je dve do tri leta. Poznamo pa oblike, ki že v nekaj mesecih privedejo do dihalne odpovedi, po drugi strani pa tudi takšne, ki se z leti zelo počasi slabšajo.”

Preberite več

eko_ekipa

(UVODNIK) Onesnaževati, sežigati, izkoriščati … zboleti

2.3.2022
To, v kako čistem okolju živimo, kakšen zrak dihamo, kakšno vodo pijemo, na kakšni zemlji raste naša hrana, pomembno vpliva na to, kako zdravi bomo. Zato je treba odločitve o dejavnostih, ki predstavljajo veliko tveganje za onesnaževanje okolja, sprejemati z vso resnostjo in odgovornostjo.

Preberite več

Ukrajina-in-Slovenija_zastava-foto-Nina-Images_Shutterstock.com

Pomoč za Ukrajino

28.2.2022
Zdravniška zbornica Slovenije zato v želji pomagati kolikor lahko, organizira zbiranje opreme (zobozdravniškega drobnega instrumentarija in druge medicinske opreme, ki je v takih razmerah potrebna) in sanitetnega materiala, ki ga bomo dostavili Zdravniški zbornici v Ukrajini.

Preberite več

covid oddelek DTS

Prenehanje veljavnosti Odredbe o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništva, sekundariata in specializacije v času obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19

28.2.2022
Ministrstvo za zdravje je danes na izvajalce zdravstvene dejavnosti naslovilo dopis, iz katerega izhaja, da veljavnost Odredbe ne bo podaljšana. V skladu z navedenim pripravniki, sekundariji in specializanti od 1. 3. 2022 dalje opravljajo usposabljanje po programu pripravništva, sekundariata oziroma specializacije.

Preberite več

Posvet na Brdu in zahvala ministra za zdravje

28.2.2022
Minister za zdravje se je na posvetu na Brdu, ki je potekal 15. februarja 2022, zahvalil zdravstvenim delavcem.

Preberite več

Nika Križnar in Urša Bogataj

Zdravniki člani ekipe na Olimpijskih igrah v Pekingu

17.2.2022
Olimpijske igre so največji športni dogodek. To po svojih četrtih igrah lahko zanesljivo rečem. Ob prihodu na stadion med otvoritveno slovesnostjo, ob hoji za zastavo svoje domovine mi gredo še vedno »kocine pokonci«.

Preberite več

Priročnik Kakovost in varnost v zdravstvu

Izšel je prvi priročnik o kakovosti in varnosti v zdravstvu

16.2.2022
Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju priznanih strokovnjakov s področja kakovosti in varnosti v zdravstvu izdalo prvi priročnik o kakovosti in varnosti v zdravstvu, katerega namen je posredovati temeljna znanja z omenjenega področja slehernemu zaposlenemu v zdravstvu.

Preberite več


(ODZIV) Nadaljnje odlašanje rešitve poglablja nezaupanje in težave v javnem zdravstvu

14.2.2022
V Zdravniški zbornici Sloveniji zaznavamo vse večji razkorak med napovedmi in obljubami ter dejanji odločevalcev. Več mesecev po napovedih nujnih ukrepov na področju plač v dejavnosti zdravstva ugotavljamo, da je njihova dosedanja uresničitev le porušila razmerja znotraj timov z vidika odgovornosti in obsega nalog, ki jih opravljajo zdravniki.

Preberite več

Kontestabile_0003_IMG_0403

Bojan Kontestabile, anesteziolog: »Meni je največji užitek vstati in iti v službo. To je kot loto.«

9.2.2022
Nameraval je postati poklicni pilot. Nato je med obvezno prakso v zdravstvenem domu doživel prvo reanimacijo. “V tistem trenutku sem se odločil, da bom zdravnik in da se bom naučil oživljati..."

Preberite več

ravnikar_IMG_2181

(ČLANEK) Čakamo: priznanje, zavezo in obljubo boljših časov

7.2.2022
Pacienti seveda nimajo vpogleda v dogajanje za zaprtimi vrati ordinacij in naše delovanje ocenjujejo le preko osebne izkušnje. Skrbi pa nas, da se s podobnim odnosom srečujemo tudi pri odločevalcih, odgovornih za razmere v zdravstvu – pri politiki in osrednji zavarovalnici.

Preberite več

ul_mf

Vabilo in prošnja za mentorstvo pri izvajanju obvezne klinične prakse za študente 1. letnika EMŠ Medicina in Dentalna medicina

4.2.2022
Z vključitvijo v izvajanje obvezne klinične prakse kot mentor boste postali del akademskega osebja UL MF. UL MF vam bo omogočila prostovoljna pedagoška izobraževanja v zvezi s kliničnim mentorstvom, članstvo v Centralni medicinski knjižnici, udeležbo na izobraževanjih ter v soglasju z ZZS upoštevanje mentorstva pri podaljševanju licence na ZZS.

Preberite več


(JAVNO OPOZORILO) Uredba omogoča podelitev koncesij brez presoje vplivov sežigalnice na okolje in zdravje prebivalcev

4.2.2022
Podeljevanje koncesij brez strokovne presoje vremenskih značilnosti, pomena kmetijskih zemljišč, vodnih virov in poseljenosti lahko vodi do izbire koncesionarjev na lokacijah, ki predstavljajo večje tveganje za zdravje okoliškega prebivalstva.

Preberite več

20211202_130027

Predpisovanje antibiotika pri bolniku s covid-19 v ambulanti družinskega zdravnika in v urgentni službi

1.2.2022
Rutinsko predpisovanje antibiotikov pri večini bolnikov s covid-19, zlasti v začetnem obdobju bolezni, ni indicirano. Pomanjkanje standardizirane definicije bakterijske doma pridobljene pljučnice ob covid-19 omejuje naše razumevanje o klinični potrebi za antibiotike pri teh bolnikih.

Preberite več

isis_bilten_manjsi

Izšla je februarska številka revije ISIS

1.2.2022
Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Isis. Isis vam je na voljo tudi v elektronski obliki na naši spletni strani. Želimo vam veliko bralnih užitkov! Uredništvo

Preberite več


Drugi javni razpis za specializacije se zapira z 9. 2.

31.1.2022
Člane obveščamo, da se bosta Drugi javni razpis specializacij zdravnikov 2021 za posamezne izvajalce in za območje celotne države in Drugi javni razpis specializacij zdravnikov 2021 za posamezna specialistična področja z znanim plačnikom z dnem 9. 2. 2022 ZAPRLA. Prijave na odprti javni razpis specializacij so tako možne le še do 9. 2. 2022.

Preberite več


Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije – infektologija, internistična onkologija in onkologija z radioterapijo

28.1.2022
Pisne vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite priporočeno ali osebno vložite na naslov Zdravniška zbornica Slovenije, Dunajska cesta 162, 1000 Ljubljana, s pripisom: »JAVNI POZIV ZA IMENOVANJE KOORDINATORJA«, do vključno 28. februarja 2022 (rok za oddajo vlog).

Preberite več


(SKLEP OPEV) Janez Poklukar ni kršil Kodeksa zdravniške etike

26.1.2022
Odbor za pravno-etična vprašanja (OPEV) Zdravniške zbornice je v obravnavo prejel vprašanje enega od medijev o ravnanju Janeza Poklukarja, dr. med. v zvezi s sprejemanjem Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Preberite več


(SKLEP OPEV) Asist. mag. Stanko Pušenjak je kršil Kodeksa zdravniške etike

25.1.2022
Trditvev mag. Stanka Pušenjaka, da ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe SARS-CoV-2 (COVID-19), nimajo strokovne in znanstvene podlage ter niso namenjeni varovanju zdravja ljudi, temveč le preizkušanju njihove ubogljivosti in upogljivosti ter primerjanje z razmerami v nacistični Nemčiji, so po mnenju OPEV kršitev Kodeksa zdravniške etike.

Preberite več

Mednarodna konferenca javno zdravstvo v EU in Sloveniji

(KONFERENCA) Kakšni so tuji zgledi za boljše javno zdravstvo?

24.1.2022
Namen konference je ugotoviti, kaj se pod pojmom 'javno zdravstvo' razume v zahodnoevropskih državah, ki izstopajo po učinkovitosti in dostopnosti svojih zdravstvenih sistemov.

Preberite več


Zdravniki pričakujemo, da nas bolniki obravnavajo brez žalitev in groženj

20.1.2022
Pacienti se po pomoč zdravnika obrnejo prostovoljno in nesprejemljivo je, da se pri tem vedejo žaljivo in nespoštljivo. Zato prosimo in pričakujemo, da nas bolniki, ki pridejo po pomoč prostovoljno, tudi zaradi virusa COVID -19, obravnavajo brez žalitev in groženj, sporoča Koordinacija zdravniških organizacij.

Preberite več

Neporabljen dopust

Posledice prekomerne obremenjenosti zdravnikov in zobozdravnikov

18.1.2022
Po oceni Evropske komisije manjka v Sloveniji tisoč zdravnikov, da bi dosegli povprečje Evropske unije. Odgovori skoraj dva tisoč zdravnikov v anketi temu pritrjujejo. Tri petine jih opravi več kot 25 nadur mesečno, več kot 40% jih je v zadnjih treh mesecih opravilo v povprečju štiri ali več dežurstev mesečno. Povečujeseizgorelost.

Preberite več

Državna odlkovanja_foto Daniel Novaković_STA

Prof. dr. Aleš Blinc, Aleksander Merlo in prof. dr. Marku Noču prejeli državna odlikovanja ​

17.1.2022
Predsednik republike je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja prof. dr. Alešu Blincu, Aleksandru Merlu in dr. Marku Noču. Zbornica vsem trem izjemnim zdravnikom izreka čestitke.

Preberite več


Oster odziv Mladih zdravnikov na zavračanje vlog za dodatek za deficitarnost s strani MZ ​

14.1.2022
V preteklih tednih se je na Mlade zdravnike obrnilo več kot 40 mladih specialistov iz primarnega zdravstva, ki jim je Ministerstvo za zdravje v letu 2021 zavrnilo dodatek za deficitarnost.

Preberite več


Vprašanja in odgovori glede cepiv proti covidu-19

10.1.2022
Na spletni strani JAZMP so objavljena Vprašanja in odgovori glede cepiv proti covidu-19. Vsebina je pripravljena s strani različnih strokovnih skupin in sodelavcev JAZMP z namenom osvetliti koristi uporabe cepiv proti nalezljivi bolezni covid-19 s podajanjem odgovorov na vprašanja v zvezi s cepivi in zdravili, zastavljena s strani javnosti.

Preberite več

Cepimo se!

DNEVI CEPLJENJA

10.1.2022
Novi dnevi cepljenja z geslom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej« bodo tokrat potekali med četrtkom,13. 1., in soboto, 15. 1. 2022. Naredil bom vse, kar je v moči zdravstva, da cepljenje približamo vsakemu in da vsakemu omogočimo čim bolj enostaven dostop do cepljenja, je na novinarski konferenci povedal minister Poklukar.

Preberite več

20220107_094811

V nastajajočo uredbo o sežiganju odpadkov naj se zapiše čim nižje dovoljene mejne vrednosti izpustov

7.1.2022
Zdravnica Ana Mavrič je na novinarski konfreneci opozorila, da mora sežig predstavljati skrajno izbiro ravnanja z odpadki in mora biti izveden v sežigalnicah s tehnologijo, ki omogoča najmanjše izpuste škodljivih snovi. Katere so nujne dopolnitve predloga Uredbe o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov?

Preberite več


Nov val epidemije je velik izziv - ključno je spoštovanje vseh preventivnih ukrepov in zaupanje stroki

6.1.2022
V poslovnih združenjih AmCham Slovenija in Združenju Manager so v današnjem sporočilu za javnost izrazili podporo zdravstveni stroki in ukrepom ter prebivalce pozvali, da vsak po svojih močeh tako s cepljenjem kot vsemi drugimi preventivnimi ukrepi prispeva k izboljšanju epidemioloških razmer, saj bomo le tako normalno zaživeli.

Preberite več


NUJNO OBVESTILO PRIPRAVNIKOM, SEKUNDARIJEM IN SPECIALIZANTOM!

5.1.2022
Obveščamo vas, da je Ministrstvo za zdravje podaljšalo veljavnost Odredbe o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništva, sekundariata in specializacije v času obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odredba velja do 28. 2. 2022. V preostalem delu, se besedilo odredbe ni spremenilo.

Preberite več