Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Zakaj so spremembe in rešitve za izboljšanje zdravstvenega sistema neobhodne?

1.6.2023
S predlaganimi ukrepi želimo zagotoviti, da bo javni zdravstveni sistem v Sloveniji s pogoji dela in ustreznim načinom plačevanja zadržal zdravnike kot odgovorne nosilce zdravstvene dejavnosti v državi in na tistih mestih, kjer je njihovo delo za zdravje ljudi najpomembnejše.

Preberite več

(INTERVJU TINA BIZJAK) Obisk podzemlja, ki ne bo nikoli pozabljen

1.6.2023
Zdravnica Jamarske reševalne službe o ljubezni do globin, reševanju v podzemlju in ponovnem srečanju s poškodovano jamarko, ki vse bolje okreva.

Preberite več

31. maj – svetovni dan brez tobaka: Stopimo odločno na poti do družbe brez tobaka

31.5.2023
Svetovni dan brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, v Sloveniji letos poteka pod geslom »ZA Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040«. Strokovnjaki so ob tej priložnosti znova opozorili na škodljivost tobačnih in povezanih izdelkov ter opisali zakonodajo, ki je v pripravi.

Preberite več

Kaj prinaša novi pravilnik o poklicnih boleznih? Povzetek in prijave na spletno izobraževanje

31.5.2023
Štiriindvajsetega februarja smo dobili nov Pravilnik o poklicnih boleznih. Nič posebej pomembnega, bi rekli, če si ne bi za ta pravilnik prizadevali več kot tri desetletja. Pravilnik, ki je začel veljati 1. maja, želi prispevati k sanaciji delovnih mest, tako da delavci ne bodo zbolevali.

Preberite več

Hitrejši dostop do pregleda kreditnih točk iz mobilnega telefona

30.5.2023
Članom smo omogočili enostaven in hiter dostop do informacij o zbranih kreditnih točkah preko mobilnega telefona. Na mobilni telefon je potrebno naložiti ikono eLicenčnika. Preko ikone nato dostopate do pregleda svojih kreditnih točk.

Preberite več

Javni posvet: Etični in medicinski vidiki vprašanja evtanazije

30.5.2023
Na posvetu želimo odločevalcem in zainteresirani javnosti predstaviti pomembne etične in strokovno-medicinske vidike ter dileme v povezavi s postopki, ki jih predvideva predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Posvet je javen, zato ga bo mogoče spremljati preko prenosa v živo.

Preberite več

Dodaten način dostopa do e-poslovanja zbornice

30.5.2023
S tem tednom je omogočeno članom vročanje dokumentov preko portala e-Uprava. Kaj to pomeni v praksi? Namesto pisnega prejemanja dokumentov in prevzemenja na klasični pošti, lahko odprete elektronski predal, kamor boste prejemali elektronsko vsa zbornična uradna pisanja (odločbe, sklepi, posoptki po ZUP,...). Po novem je sistem e-poslovanja integriran z e-Upravo .

Preberite več

Odkrito o: Vsi obrazi življenja s hudo diagnozo – pogovor z bolniki in svojci

26.5.2023
Vabimo vas na okroglo mizo Odkrito o: Vsi obrazi življenja s hudo diagnozo – pogovor z bolniki in svojci, ki bo v sredo, 31. maj, ob 15.00 v organizaciji Zdravniške zbornice Slovenije potekala na zbornici. Si v vsakem trenutku želimo živeti? Ali pa so tudi trenutki, ko je teža (pre)velika? Jih znamo premagati? Udeležili se je boste lahko v živo ali po Zoomu.

Preberite več

Umrl je prof. dr. ELDAR M. GADŽIJEV

26.5.2023
Bil je ugleden zdravnik, prejemnik Hipokratovega priznanja in naziva Častni član. S svojim predanim strokovnim in stanovskim delom, prežetim z izjemno kolegialnostjo in človečnostjo, je dal Zdravniški zbornici Slovenije in slovenskemu zdravništvu neizbrisni pečat.

Preberite več

Prof. dr. Borut Škodlar, dr. med.: O bolnikih z duševnimi motnjami, samomoru in pomoči pri samomoru

26.5.2023
(Kronične) duševne motnje, npr. depresivne in psihotične, pa tudi demenca, so lahko močno izpostavljeni v primeru dopuščanja pomoči pri prekinitvi življenja in to je tista zdrsna podlaga, kjer se lahko znajdemo, če bi to uveljavili. Ljudje z duševnimi motnjami v določenem stanju in določenem obdobju čutijo, da bi končali življenje vendar je to del tega stanja, ko se to izboljša, pa tega več ne želijo, si želijo živeti.

Preberite več

''ZA Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040''

25.5.2023
Na letošnjem simpoziju so bila za dosežke na področju nadzora nad tobakom podeljena priznanja Svetovne zdravstvene organizacije ob Svetovnem dnevu brez tobaka nagrajenim posameznikom in organizacijam iz Evrope.

Preberite več

Dan urgentne medicine, 27. maj: »Vaša varnost, naša prioriteta«

25.5.2023
Urgenca so ljudje. Bolniki, zdravniki, reševalci, medicinske sestre, administratorji, strežnice in številni sodelavci v ozadju, ki skrbijo, da se nikoli ne prekinejo aktivnosti laboratorijev, informatike in tehnike. Delo poteka 24 ur dnevno, vse dni v letu. Zato potrebujemo medsebojno razumevanje – za zdrave odnose se moramo poslušati in slišati ter razumete potrebe drug drugega.

Preberite več

"Zdravniki ne želimo in ne moremo biti vpleteni kot obvezno v nekaj, s čimer se strokovno ne strinjamo"

24.5.2023
Predsednica zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Bojana Beović je na današnji novinarski konferencu izpostavila: »Tisto, o čemer razpravljamo zdravniki pri razpravah o končanju življenja so zlasti zdravniški aspekti, kje je vloga zdravnika bodisi glede na osnutek, ki je bil predlagan, bodisi na načelni ravni. Zdravniki ne želimo in ne moremo biti vpleteni kot obvezno v nekaj, s čimer se strokovno ne strinjamo.

Preberite več

Vprašanja evtanazije v luči Kodeksa zdravniške etike

24.5.2023
Objavljamo posnetek predavanja Predstavitev ureditve, kot jo predvideva predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ) in predavanja Pogled onkologov in izkušnje z umirajočimi pacienti – kaj si ti bolniki želijo.

Preberite več

Stališče OPEV o predlogu zakona o pomoči pri samomoru in evtanaziji

24.5.2023
Poskusa z zakonom določiti pomoč pri samomoru in evtanazijo kot »dolžno poklicno ravnanje« Odbor za pravno-etična vprašanja ne more razumeti drugače kot prisilo poklica. Temu pa odločno nasprotuje.

Preberite več

Prof. dr. Radko Komadina: Odnos zdravnikov do evtanazije in zdravnikove asistence ob samomoru

23.5.2023
Zdravniki ne želimo sprejeti naloge, da bi znanstveno in strokovno pomagali pri samomorih sočloveka, niti telesno niti duševno niti socialno bolnega. WMA opozarja na plimo evtanazijskega mobinga, ki se pojavlja v devetih državah, ki so prestopile Rubikon. Do katere starosti bo še spodobno uživati pokojnino? Tudi število asistenc pri samomorih sočloveka je letno najvišje tik pred poletnimi počitnicami.

Preberite več

(Konferenca v živo ali preko Zooma) Ugovor vesti: temelji, mednarodne primerjave in uveljavitev v praksi

23.5.2023
Na konferenci bomo pregledali ustavne temelje ugovora vesti in s pomočjo gostov iz tujine osvetlil konflikte, ki lahko nastajajo v praksi. Predstavili bomo postopek uveljavljanja ugovora vesti korak po koraku ter preverili, ali potrebujemo spremembe za ohranitev in izvajanje te ustavne pravice tudi ob izzivih spreminjajoče se družbe.

Preberite več

Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023

22.5.2023
9. 5. 2023 je bila v Uradnem listu RS objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023 (v nadaljnjem besedilu: sprememba Uredbe).

Preberite več

Prva mednarodna šola urgentnih veščin za študente medicine

22.5.2023
V Ljubljani je od četrtka do nedelje potekala prva mednarodna šola urgentnih veščin za študente medicine (ITSL) v sodelovanju vodilnih organizacije iz zdravstva ter zaščite in reševanja. Zdravniška zbornica je podprla dogodek z izposojo opreme in komunikacijsko podporo.

Preberite več

Čestitika predsednika Svetovnega združenja zdravnikov družinske medicine

19.5.2023
Danes priznajmo in slavimo nešteto življenj, ki ste se jih dotaknili, in pozitiven vpliv, ki ste ga imeli v svojih skupnostih. Vaša predanost in strokovnost vzbujata zaupanje in spodbujata občutek varnosti pri pacientih ter jim zagotavljata, da so v sposobnih rokah. Vaša neomajna zavezanost oskrbi, osredotočeni na bolnika, ponazarja samo bistvo medicinskega poklica.

Preberite več

(ČESTITIKA IN NOVINARSKA KONFERENCA) Družinski zdravniki ste srce zdravstvene oskrbe

19.5.2023
Družinske zdravnice in družinski zdravniki ste najpogosteje prvi in najrednejši stik prebivalcev z zdravstvom. Danes je vaš dan, 19. maj, ki je upravičeno postal poseben in pomemben trenutek za poudarjanje vloge in prispevka družinskih zdravnikov in timov primarne zdravstvene oskrbe.

Preberite več

Regijski obisk Zbornice v Posavju

18.5.2023
Predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije so na devetem regijskem srečanju srečali s predstavniki zdravnikov v Posavju. O izzivih in možnih rešitvah v zdravstvu na srečanju s predstavniki ZD Krško, ZD Brežice in SB Brežice. Obisk zaključujemo s strokovnim predavanjem prim. mag. Mirana Remsa: Kam sodi pacientova varnost?

Preberite več

Navodila za izvajanje specializacije – obvestilo

16.5.2023
Specializante, glavne mentorje in koordinatorje specializacij seznanjamo z navodili Ministrstva za zdravje z dne 13. 4. 2023 za izvajanje specializacij: specializanti obvezno delajo en dan na teden v matični ustanovi.

Preberite več

(INTERVJU) »Brez skrbi, nič ne bo bolelo« …

15.5.2023
»Brez skrbi, nič ne bo bolelo,« bi si vsak želel slišati od svojega zobozdravnika. No, vsaj jaz, ki se pri zobozdravniku vedno malo držim za stol, če boli ali ne. V tokratnem intervjuju kolega Jernej Jeras pripoveduje o izzivih zobozdravniškega dela v zdravstvenem domu, pa tudi o ljubezni do teka, atletskega trenerstva in kako združuje vse skupaj v veselje do dela.

Preberite več

Čestitika ob Mednarodnem dnevu medicinskih sester

12.5.2023
Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester v Zdravniški zbornici Slovenije čestitamo sodelavkam in sodelavcem zdravstvene nege ter se jim zahvaljujemo za sodelovanje v zdravstvenih timih ter potrpežljivost in skrb, ki jo posvečajo tako bolnicam in bolnikom kot sodelavcem v zdravstvu.

Preberite več

"S takšnimi objavami nam razpada upanje v boljšo in svetlo prihodnost"

11.5.2023
Čeprav se v službi neskončno trudim, da pacient ne bi bil samo številka, obstajajo inštitucije, ki na vsak način želijo prikazati, da pacienti to so….da je vse kar je pomembno pri mojemu delu ŠTEVILKA. Ko sem pogledala, koliko naj bi v zadnjih mesecih po “slavni objavljeni statistiki” naredila, sem se morala najprej usedit in zadihat.

Preberite več

Opozarjamo na previdnost pri interpretaciji delnih podatkov ZZZS

10.5.2023
V Zdravniški zbornici Slovenije dosledno zagovarjamo transparentnost delovanja zdravstvenega sistema. Objava delnih podatkov o izvedenih obravnavah po zdravstvenem delavcu, ki so bili pridobljeni v okviru obračunavanja zdravstvenih storitev od izvajalcev zdravstvenih storitev pa ne sledi cilju povečevanja transparentnosti in zaupanja v zdravstveni sistem.

Preberite več

Umrl je akademik dr. Uroš Skalerič

9.5.2023
Bil je mednarodno ugleden znanstvenik, doktor stomatologije, redni profesor na Medicinski fakulteti v Ljubljani, na katedri za ustne bolezni in parodontologijo, ob tem tudi predstojnik odseka za stomatologijo in prodekan. Dr. Uroš Skalerič je bil tudi član Zdravniške zbornice Slovenije in Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Preberite več

Pojasnilna dolžnost in morebitna odškodninska odgovornost

9.5.2023
Zdravnikovo pojasnjevanje in obveščanje pacienta (pojasnilna dolžnost) je temeljna predpostavka veljavnosti pacientove privolitve oz. zavrnitve, ki temelji na pravici do osebnega dostojanstva iz 34. člena Ustave Republike Slovenije in je sestavni del pravice do samostojnega odločanja o zdravljenju ter povezana z varstvom nedotakljivosti človekove telesne in duševne celovitosti, kot to določa 35. člen Ustave, in prepovedi prisilnega zdravljenja iz tretjega odstavka 51. člena Ustave.

Preberite več

(UVODNIK) Mladi zdravniki kot znanilci sprememb

8.5.2023
Čeprav je naš fokus na mladih zdravnikih, si vseskozi prizadevamo tudi za ureditev statusa zdravnikov specialistov. Po eni strani, ker prepoznavamo njihovo pomembno vlogo, po drugi, čisto pragmatični, pa – tudi mi kmalu ne bomo več mladi. Zato se še naprej trudimo. Pišemo dopise, se udeležujemo razprav ter si upamo biti glasni, ko je treba.

Preberite več

(OPOZORILO NA LAŽNE OBJAVE) Zlorabljeno ime in fotografija zdravnika dr. Maria Fafangla

8.5.2023
"Gre za zlorabo imena. Lepo bi bilo, da tisti, ki s takšnimi potezami zavajajo ljudi, zanje tudi odgovarjajo," je zapisal dr. Fafangel.

Preberite več

Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

8.5.2023
KME RS ocenjuje, da Zakon spremlja visoko etično tveganje. Zakona ne podpira in mu soglasno nasprotuje.

Preberite več


Odpremljeni volilni listi za glasovanje na nadomestnih volitvah volilne enote CE1: SB Celje, Celjske regije

8.5.2023
Odpremljeni so bili volilni listi za glasovanje na nadomestnih volitvah volilne enote CE1: SB Celje, Celjske regije, ki bodo potekale 26. 5. 2023.

Preberite več

Končno stanje prijav na 1. rok Prvega javnega razpisa specializacij zdravnikov 2023

4.5.2023
Zdravniška zbornica Slovenije je prejela na prvi rok prvega razpisa 204 vloge za 267 razpisanih mest.

Preberite več

Stališče Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

4.5.2023
KME RS ocenjuje, da Zakon spremlja visoko etično tveganje. Zakona ne podpira in mu soglasno nasprotuje.

Preberite več

Ko so težki trenutki mimo, ljudje želijo živeti

3.5.2023
»Umirajoči bolniki te učijo, kaj je pomembno v življenju. Bolniki pomislijo, da bi radi končali življenje, ko so v hudi stiski. To moremo kot zdravstveni delavci pravočasno prepoznati in bolnikom stati ob strani. Preko kritične točke, da olajšamo simptome, da olajšamo situacijo v tistem trenutku. Ko so težki trenutki mimo, ljudje želijo živeti,« poudarja dr. Maja Ebert Moltara.

Preberite več

Rok Ravnikar: "Zamenjam vse zahteve za 200 dodatnih družinskih zdravnikov"

2.5.2023
Zakaj je glasen, vztrajen, brezkompromisen in neizprosen, ko gre za opozarjanje na probleme in zavzemanje za boljše razmere v zdravstvu, pojasnjuje družinski zdravnik in predsednik odbora za osnovno zdravstvo Rok Ravnikar.

Preberite več

Moji spomini na Andreja O. Župančiča

1.5.2023
O Andreju O. Župančiču (AOŽ) je veliko napisanega, čeprav sam ni bil ravno nagnjen k temu. Z mojim očetom Zdenkom sta se spoznala kot študenta v Pragi pred II. svetovno vojno. Tretji sostanovalec v Domu kralja Aleksandra je bil bodoči arheolog, akademik Josip Korošec. Trije mušketirji so ostali prijatelji vse življenje in tudi umrli približno enake starosti. Pri nas v Šiški smo Andreju rekli po domače stric Bač. Nadvse je cenil jabolčni štrudelj moje mame.

Preberite več

Mediacija pri ZZS

1.5.2023
Mediacija je namenjena reševanju sporov med: pacienti in zaposlenimi v zdravstvu, zaposlenimi v zdravstvu, različnimi oddelki in vodstvom, zdravstvenimi ustanovami in ostalimi vpletenimi v nesoglasja v zdravstvu.

Preberite več

Na razpis specializacij za zdravnike za nacionalni nivo in za znanega izvajalca skupaj prispele 204 vloge

26.4.2023
Za specializacije za zdravnike je prostih še 146 mest. Vendar to stanje še ni dokončno, saj imajo kandidati zdaj možnost vlogo še prenesti do vključno dne 29. 4. 2023 do 23:59.

Preberite več