Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zasilni in pravno vprašljiv odlok ne more nadomestiti več kot tisoč manjkajočih zdravnikov

29.02.2024 17:05

V Zdravniški zbornici Slovenije opozarjamo, da nikakršen odlok ne more nadomestiti 1.200 zdravnikov, kolikor jih v Sloveniji manjka, da bi dosegli njihovo povprečno število v Evropski uniji (Poročilo Evropske komisije Zdravstveni profil države 2021 POVEZAVA >>>)

Zbornica ocenjuje, da ni videti pravne podlage, na kateri bi lahko Vlada RS z odlokom določila dodatne zdravniške storitve, ki jih je potrebno izvajati v času stavke.  Izvajanje zdravniške službe v času stavke določata Zakon o zdravniški službi in Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki pa ne vsebujeta pooblastila Vladi, da bi ta lahko z odlokom spreminjala oziroma širila nabor storitev, ki se morajo izvajati. Bolj podrobno stališče bo Zbornica podala, ko se bo lahko seznanila s sprejetim odlokom Vlade RS. 

Hkrati si želimo, da bi energijo, ki jo odločevalci namenjajo zasilnim in začasnim rešitvam, usmerili v hitro in učinkovito iskanje sporazuma med obema stranema, ki bi ustavil stavkovne aktivnosti in prinesel konkurenčne delovne pogoje zaposlenim v zdravstvu. Le na takšen način lahko ohranimo javno zdravstvo, ki bo prebivalcem Slovenije zagotavljalo storitve, ki jih potrebujejo.