Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Pomen zdravnika družinske medicine ob umiranju svojega pacienta

26.4.2023
»Bolnik in družina, ki se srečuje s težko napredovalo boleznijo, se srečuje z različnimi občutki. Strah jih je, so napeti, počutijo se nemočni, ne znajdejo se, tudi ko razumsko vedo, kaj storiti, jih premagajo čustva. Kličejo nas, želijo si pogovora, ne sprejmejo diagnoze, nočejo sprejeti, da je res tako hudo, za svojega človeka želijo po njihovem mnenju vse najboljše. Sama se ne spomnim primera iz svoje prakse, da bi pacient izrazil željo, da želi zaradi napredujoče bolezni predčasno končati življenje,« je poudarila prof. dr. Petek Šter.

Preberite več

Razpis specializacij: Danes poteka opiranje vlog

25.4.2023
Na Zdravniški zbornici Slovenije od 9. ure naprej poteka javno odpiranje vlog, ki so prispele na prvi letošnji razpis specializacij. Stanje vlog na posamezna mesta bo javno objavljeno na spletni strani zbornice predvidoma jutri.

Preberite več

Evropski teden cepljenja 2023: “Nadoknadimo zamujeno«

25.4.2023
Cepljenje je enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. Ne ščiti le cepljenih posameznikov, temveč z zmanjševanjem širjenja bolezni tudi druge. V zadnjih desetletjih je bilo s cepljenjem preprečenih več smrti kot s katerimkoli drugim zdravstvenim ukrepom. Pomembno je, da se za cepljenje odločamo na osnovi dejstev.

Preberite več


Navodilo MZ za izvajanje strokovnih izpitov

20.4.2023
Ministrstvo za zdravje je podalo navodilo za izvajanje strokovnih izpitov, ki potekajo pri Zdravniški zbornici Slovenije, za kandidate, ki so v postopku priznanja poklicne kvalifikacije, imajo ponudbo za delo v Republiki Sloveniji in se za njih uporablja Zakon o priznavanju poklicnih kvalifikacij zdravnik, zdravnik specialist, doktor dentalne medicine in doktor dentalne medicine specialist.

Preberite več

Poslovanje skrbstvenega sklada v letu 2022

18.4.2023
Zbornica skrbi za otroke pokojnih kolegov (trenutno 57 otrok) in člane v primeru hujše bolezni ali poškodbe ter v primeru hujše finančne stiske. V ta namen gre ena od 12ih mesečnih članarin ali 8% letne članarine Zbornice.

Preberite več

Digitalizacija zdravstva: S podatki do bolnika v središču obravnave

17.4.2023
Komu izmed zdravnikov se ob podvajanju, prepisovanju in večkratnem vnašanju medicinskih podatkov ne naježijo lasje? Ključno je, da smo tako v razvojni, kot izvedbeni proces digitalizacije neposredno vključeni zdravstveni strokovnjaki, ki vemo, kaj si v svojem delovnem procesu želimo in zelo pomembno, tudi zakaj si to želimo, piše Simon Rekanovič, dr. med.

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije - gastroenterologija

17.4.2023
Pisne vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite na e-naslov Zdravniške zbornice Slovenije: gp.zzs@zzs-mcs.si, do vključno 3. maja 2023 (rok za oddajo vlog).

Preberite več

Svečana podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu - 24. 5. 2023

17.4.2023
Vljudno vas vabimo na svečano podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu, ki bo v sredo, 24. maja 2023, ob 18. uri v Modri dvorani Domus Medica, Dunajska cesta 162, Ljubljana.

Preberite več

Varuhinja pravic gledalcev: Oddaja Arena je gledalce izpostavila mnogim parcialnim in nepreverjenim informacijam

13.4.2023
Ob pripravi oddaje Arena o cepljenju avtorica ni zagotovila primernih sogovornikov, zato je bilo občinstvo v tem delu izpostavljeno mnogim parcialnim in nepreverjenim informacijam, strokovno napačno posplošenim, ni pa dobilo dovolj natančnih, preverjenih, verodostojnih, nepristranskih in celovitih informacij, kot jih od javnega medija upravičeno pričakuje.

Preberite več

Ukinitev kvoruma: Učinkovito, enotno in bistveno cenejše.

13.4.2023
Zadnjih petnajst let je bila za izvolitev predsednice ali predsednika Zdravniške zbornice Slovenije potrebna vsaj 50 odstotna udeležba zdravnikov in zobozdravnikov. Kljub kvorumu in spodbujanju članov, da se volitev udeležijo, je volilna udeležba znašala okrog 50 odstotkov

Preberite več

Klubske koncertne večere začel klavirski trio NOORDUNG z gostjo

12.4.2023
V hišo so se po obdobju covida vrnili klubski koncertni večeri, kar ste člani z veseljem sprejeli in povsem napolnili preddverje ter uživali v izjemni izvedbi klasične glasbe. Na tokratnem koncertu smo gostili klavirski trio NOORDUNG z gostjo – zdravnico Jasmino Antonić Babnik.

Preberite več

Spanje in zdravje

10.4.2023
Skupina multidisciplinarnih raziskovalcev z nove celine, pod pokroviteljstvom kalifornijske univerze, je pod drobnogled vzela hipotezo dr. Fu, da predstavlja dober spanec najboljšo zaščito pred nevrodegenerativnimi spremembami in njihovimi negativnimi, neredko celo usodnimi spremembami.

Preberite več

"Če želimo ohraniti javno mrežo, se mora degradacija javnih ustanov ustaviti."

6.4.2023
Predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije so danes obiskali vodstva ustanov in zdravnike na Gorenjskem. Na srečanju so se seznanili z izzivi na terenu in predstavili možnosti in podporo, ki jo nudi članom Zdravniška zbornica Slovenije. Zdravniki v javnih zavodih opozarjajo, da delavec v javnem sektorju ni cenjen. Zato bodo zdravniki, sestre in drugi še naprej zapuščali zdravstvene domove, saj direktorji zdravstvenih domov nimajo vzvoda, da bi konkurirali zasebnikom.

Preberite več

Skupščina Zdravniške zbornice tudi o možnih rešitvah za povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev

6.4.2023
Včeraj popoldne je na Zdravniški zbornici Slovenije potekala 111. seja skupščine, ki je bila zelo uspešna, saj je bila sprejeta večina od predlaganih sklepov. Prav tako je v drugem delu sledila zelo vsebinska razprava o rešitvah za povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Preberite več

(POSNETEK IN PREDAVANJA) Konferenca o izzivih zdravstva v prihodnosti

5.4.2023
Na konferenci o izzivih zdravstva v prihodnosti smo predstavili zakonske predloge za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenega sistema. Med drugim predlagamo preoblikovanje zdravstvenih zavodov v javna podjetja, ukinitev koncesij ter uvedbo instituta neodvisnega ponudnika zdravstvenih storitev.

Preberite več

IZ ZGODOVINE MEDICINE: Empatična drža slovenskih zdravnikov

5.4.2023
Slovenski zdravniki so bili pri prepoznavanju in zdravljenju redkih bolezni zelo prizadevni: gnala jih je želja po najboljši pomoči. Poglejmo, kako so se slovenski pediatri skozi čas lotevali redkih bolezni.

Preberite več

zdravniki

Razpis specializacij s področja medicine in dentalne medicine

4.4.2023
Zdravniška zbornica Slovenije je objavila razpis specializacij s področja medicine (za posamezne izvajalce, za območje celotne države in za znanega plačnika) in razpis specializacij s področja dentalne medicine (za posamezne izvajalce in za območje celotne države). Razpisni rok: 21. 4. 2023.

Preberite več

Proti sovraštvu na spletu

4.4.2023
Med pandemijo so bili zdravniki pogosto strelovodi za jezo zaradi ukrepov ali politike proti epidemiji. Razmerje zdravnik - pacient temelji na zaupanju; če se to zaupanje spodkoplje z agresivnostjo, sledi pretres razmerja.

Preberite več


Nadomestne volitve v volilni enoti CE1: SB Celje, Celjska regija

3.4.2023
Člane obveščamo, da bodo 26. 5. 2023 potekale nadomestne volitve v volilni enoti CE1: SB Celje, Celjska regija. Kandidaturo bo mogoče vložiti na volilnem zboru, ki bo potekal 19. 4. 2023 ob 14. uri, v Splošni bolnišnici Celje, v Kirurški sejni sobi (v kleti).

Preberite več

(USTNO ZDRAVJE IN SISTEMSKE BOLEZNI) Pomen ustnega zdravja pri bolnikih z rakom vratu in glave

3.4.2023
Zdravo zobovje je izjemnega pomena tudi pri rakavih bolnikih. Če je rak glave in vratu diagosticiran v napredovali fazi, je treba poleg operacije ta predel tudi obsevati. Obsevanje v področju glave in vratu uničuje hitro deleče se tumorske celice, žal pa povzroči spremembe tudi na zdravih okoliških tkivih. Med drugim tudi na zobeh in obzobnih tkivih. Spremembe so trajne in samo s pomočjo zobozdravnika in prilagojeno higieno je možno vzdrževati zdravo okolje v ustni votlini.

Preberite več

(POVEZAVA IN PROGRAM) Konferenca o izzivih zdravstva v prihodnosti

3.4.2023
Vabljeni k spremljanju javne predstavitve izhodišč in predlaganih sprememb Zdravnišjke zbornice Slovenije

Preberite več

Hana Škaler

Zgodba o ločitvi delovišč izbranih osebnih zdravnikov primarne ravni zdravstva od sočasnega dela v nujni medicinski pomoči (NMP), dežurni službi (DS) in mrliško pregledni službi (MPS)

3.4.2023
Cilj in namen vseh prizadevanj naše Delovne skupine sta bila ukiniti nezakonito sočasno delo na več deloviščih za zdravnike na primarni ravni in jih odvezati zakonske obveze vključevanja v NMP, razen če to delo izrecno želijo opravljati in zanj izpolnjujejo pogoje po Pravilniku o službi NMP.

Preberite več

Zoran Simonović

(INTERVJU Dr. Zoran Simonović) Kateri nefarmakoloških ukrepi so bili uspešni pri ustavljanju epidemije?

2.4.2023
Zoran Simonović je specialist javnega zdravja in od leta 2020 vodi mariborsko območno enoto NIJZ. V svojem strokovnem delu se ukvarja s področjem epidemiološkega spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni in že več let vodi epidemiološko službo podravske regije.

Preberite več

Konrad Kuštrin

(INTERVJU KONRAD KUŠTRIN) »Politiki pridejo, obljubijo in odidejo, bolniki in zdravniki pa ostajamo«

31.3.2023
V skoraj 30 letih mandata ni dočakal ministra, ki bi si ljudem kot Winston Churchill upal napovedati kri, znoj in solze, da bi spremenili sistem. Namesto tega je bila politika za ohranitev enotnega plačnega sistema pripravljena žrtvovati zdravstveni sistem. In uspelo jim je, je predsednik Fidesa Konrad Kuštrin ocenjeval v dobesedno zadnjih minutah svojega sedmega mandata.

Preberite več

(USTNO ZDRAVJE IN SISTEMSKE BOLEZNI) Rak ustne votline in žrela

30.3.2023
Najbolj sumljive so klinične spremembe v ustih: ostro omejene rdeče ali bele lise, rane, ki se ne zacelijo v dveh tednih, ko se odstrani vzrok draženja, ali zatrdline. Zato je pomembno preventivno samopregledovanje ustne votline 1-krat mesečno. V primeru, da opazimo spremembe, moramo nujno obiskati zobozdravnika. Začetne lezije so namreč popolnoma ozdravljive. Redni zobozdravniški pregledi rešujejo mnoge težave, v primerih zgodnjega odkritja malignih sprememb pa tudi življenja.

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije

30.3.2023
Pisne vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite na e-naslov Zdravniške zbornice Slovenije: gp.zzs@zzs-mcs.si, do vključno 27. aprila 2023 (rok za oddajo vlog), pri čemer naj se zadeva elektronskega sporočila glasi: »JAVNI POZIV ZA IMENOVANJE KOORDINATORJA«.

Preberite več

(JAVNA TRIBUNA) Prenova endodontskih storitev po mnenju zobozdravnikov prinaša manj dostopno zobozdravstvo

29.3.2023
Odbor za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije opozarja, da ukinitev doplačil za endodontske storitve zmanjšuje dostopnost do zobozdravstvenih storitev. Prepričani so, da se bodo s tem povečale čakalne vrste na sekundarnem nivoju, delež zasebnih storitev, zaradi več nujnih primerov zdravljenja pa tudi obremenitev blagajne ZZZS.

Preberite več

NAPOVED: Konferenca o izzivih zdravstva v prihodnosti

28.3.2023
Vabimo vas, da se nam pridružite na Konferenci o izzivih zdravstva v prihodnosti, ki bo potekala v torek, 4. aprila, od 15. ure naprej v Modri dvorani Zdravniške zbornice Slovenije v sodelovanju zdravniških organizacij. Na njej bomo predstavili zbrane podatke in predloge sistemskih rešitev.

Preberite več

PODPIŠI Evropsko državljansko pobudo “Za okolje brez tobaka in prvo evropsko generacijo brez tobaka do 2030”

28.3.2023
Želimo vas obvestiti o Evropski državljanski pobudi "Za okolje brez tobaka in prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2030", ki deluje na ravni Evropske unije. Pobudo organizira 25 evropskih nevladnih organizacij, med njimi tudi Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo in Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija.

Preberite več

(USTNO ZDRAVJE IN SISTEMSKE BOLEZNI) Kaj pomeni slabo ustno zdravje za srčne bolnike?

24.3.2023
Še posebej dobro morajo za ustno zdravje skrbeti kronični srčni bolniki, saj lahko slabo ustno zdravje privede do dodatnega poslabšanja njihove kronične bolezni. V primerih kirurških posegov na srcu ali ob transplantaciji pa lahko slabo ustno zdravje pomeni, da bo potrebna hitra ekstrakcija tudi več zob, da bo pacient pripravljen na nujen zahteven poseg ali presaditev organa.

Preberite več

Poziv k izpolnitvi napovedi o gradnji prostorov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani

23.3.2023
Odziv Zdravniške zbornice Slovenije ob napovedih, da bo iz načrta za okrevanje in odpornost, ki ga financira evropski sklad, izključena širitev prostorov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Preberite več


Obvestilo o dopolnjeni Prijavnici za specialistični izpit

22.3.2023
Specializante obveščamo, da je Prijavnica za specialistični izpit dopolnjena z rubriko »Opravljen evropski izpit v okviru UEMS ali drugega ustreznega evropskega združenja«. Prijavnico za specialistični izpit pa lahko po novem oddate tudi preko varnega elektronskega predala.

Preberite več

Zbornica podpira zmanjševanje škodljivih posledic rabe tobaka

22.3.2023
Ministrstvo za zdravje je skupaj s številnimi strokovnjaki predstavilo ključne spremembe v predlagani noveli Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki prinaša uskladitev nacionalne zakonodaje s pravnim redom Evropske Unije, poleg tega pa v slovenski pravni red prenaša tudi najnovejšo (strožjo) evropsko direktivo glede ogrevanih tobačnih izdelkov.

Preberite več

Zobozdravnik vidi bolje, zato lahko reši življenje

20.3.2023
Letos se projekt ozaveščanja bolj ciljano osredotoča na vpliv ustnega zdravja na splošno zdravje. Kot je pojasnil Matej Praprotnik, dr. dent. med., sta v središču skupina kronično ali akutno bolnih pacientov z ledvičnimi, srčnimi ali jetrnimi boleznimi in skupina ljudi s tveganjem za razvoj raka ustne votline ter tisti, ki to diagnozo že imajo. Te kronične bolezni organov lahko vodijo v končno odpoved (ledvic, srca, jeter) in terapijo s presaditvijo organa.

Preberite več

Spoštovani kolega Ravnikar, dragi Rok, hvala za vso energijo, voljo in znanje.

20.3.2023
Predsednik odbora za osnovno zdravstvo Rok Ravnikar je prejel naziv zdravnik leta po izboru Združenja zdravnikov družinske medicine. Kot predsednik odbora za primarno zdravstvo veliko prispeva tako k jasni predstavitvi razmer v družinski medicini ter se brezkompromisno, ampak do sogovornikov spoštljivo, bori za izboljšanje razmer.

Preberite več

Pismo podpore hrvaškim kolegom

20.3.2023
Zanemarjanje potreb zdravnic in zdravnikov na začetku karierne poti vodi k odhodom izven medicine ali v države, ki znajo takšne potrebe prepoznati in vključiti v svoj sistem. Javni protest na Hrvaškem razumemo kot prepoznavanje tovrstnih tveganj in iskreno željo za ohranitev hrvaškega zdravstva ter varovanje interesov prebivalcev in obiskovalcev Hrvaške.

Preberite več


Zdravniška zbornica Slovenije zagovarja ničelno toleranco do spornih ravnanj

17.3.2023
Zdravniška zbornica Slovenije zagovarja ničelno toleranco do spornih ravnanj in korupcije. Vsi smo pri svojem delu zavezani k ravnanju, ki je skladno s predpisi, zdravniki pa so pri svojem delu zavezani tudi k ravnanju, ki je v skladu s Kodeksom zdravniške etike. V kolikor se bodo očitki izkazali za resnične, zbornica meni, da je zdravnik povzročil veliko škodo vsem svojim stanovskim kolegom.

Preberite več

"Nasilje nad zdravstvenim osebjem ostaja nekaznovano"

15.3.2023
V Zdravniški zbornici Slovenije zaznavamo vse večjo pojavnost nasilja v zdravstvenih zavodih, ki pa pogosto kljub prijavam ostane nekaznovano. Na to je javno opozoril tudi zdravnik ZD Kamnik Rok Ravnikar. Okrožno državno tožilstvo je namreč zavrglo ovadbo policije, podano zaradi groženj, ki so jih bili deležni zaposleni v Zdravstvenem domu Kamnik. Grožnje o lomljenju nog za tožilstvo niso bile dovolj konkretne.

Preberite več

Obisk zbornice v Zasavju: dobre prakse in izzivi

14.3.2023
Predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije so se v okviru regijske obiska srečali z zdravniki v Zasavju ter upravama Zdravstvenega doma Trbovlje in Splošne bolnišnice Trbovlje. Zasavje je specifična regija, saj v njej vsak prebivalec dobi izbranega zdravnika, če si ga želi imeti. Vodstvo ZD Trbovlje namreč aktivno sodeluje s študenti iz regije in jih vključuje v delo, zato se mnogi po zaključku študija vračajo domov.

Preberite več