Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Dan odprtih vrat zobozdravniških ambulant

25.9.2022
V ponedeljek, 10. oktobra 2022, bo potekala akcija Dan odprtih vrat zobozdravniških ambulant. V akciji sodeluje več kot 50 zobozdravniških ambulant iz vseh delov Slovenije. Skupno je razpisanih več kot 250 terminov, na katerih bodo pacientom ponudili posvet o njihovem ustnem zdravju in težavah, ki jih imajo. Vljudno vabljeni!

Preberite več

Odziv Zdravniške zbornice Slovenije na ovadbo MZ zoper vodstvo SB Celje

23.9.2022
Zdravniška zbornica Slovenije v primeru tragičnega dogodka podpira celovit strokovni in upravni nadzor v obliki sistemskega nadzora, ki ga je odredilo ministrstvo za zdravje in v njem tudi sodeluje. Prav zato ocenjujemo javno objavo ministrstva, da je zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti, za povsem preuranjeno, saj nadzor, ki ga je začelo ministrstvo in bo preveril sume nepravilnosti v zvezi z organizacijo ali strokovnostjo delovnega procesa, sploh še ni stekel.

Preberite več

(OBVESTILO) E-List doktorja dentalne medicine pripravnika

23.9.2022
Obveščamo vas, da bo Zdravniška zbornica Slovenije v okviru vodenja pripravništva doktorjev dentalne medicine s 1. 10. 2022 pričela z uporabo E-Lista pripravnika, ki omogoča lažje in preglednejše vpisovanje podatkov ter boljši pregled nad opravljenim usposabljanjem v okviru pripravništva.

Preberite več

Nangoma 2020/2022 - Humanitarno-medicinska odprava

22.9.2022
S cmokom v grlu smo opazovale dogajanje, ko je dr. Muleya, ki je bil dolgo časa v Nangomi edini zdravnik, vsakemu oddelku določil manjšo vsoto in skupaj s predstavniki oddelkov črtal s seznama stvari, ki jih primanjkuje. V tistem trenutku sem se še bolj zavedala, da je delati kot zdravnik v Sloveniji, kjer so nam vedno na voljo vsaj osnovne preiskave in material, privilegij.

Preberite več

Odpremljeni volilni listi za glasovanje na nadomestnih volitvah volilne enote LB5: Upokojenci, Ljubljanske regije bolnišničnega in specialističnega zdravstva

21.9.2022
Odpremljeni volilni listi za glasovanje na nadomestnih volitvah volilne enote LB5: Upokojenci, Ljubljanske regije bolnišničnega in specialističnega zdravstva

Preberite več

Moteno delovanje telefonov

21.9.2022
Stacionarne telefonske številke na Zdravniški zbornici Slovenije zaradi težav ponudnika danes dopoldne niso delovale. Operater je situacijo rešil. Za težave se opravičujemo in prosimo za razumevanje.

Preberite več

Število oseb z demenco na svetu se bo do leta 2050 podvojilo

20.9.2022
Ob začetku svetovnega meseca Alzheimerjeve bolezni Spominčica Alzheimer Slovenija in Alzheimer's Disease International (ADI), svetovna zveza več kot 105 združenj za Alzheimerjevo bolezen in demenco po vsem svetu, pozivata Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), nacionalno vlado in druge organe javnega zdravja, naj nujno uvedejo potrebno podporo po diagnozi za tiste, ki živijo z demenco

Preberite več

"Slabši pogoji dela so eno veliko tveganje za bolnišnico"

18.9.2022
Četrti regijski obisk ekipe Zdravniške zbornice Slovenije se je po obisku in pogovoru z zdravniki regijske bolnišnice nadaljeval v Zdravstvenem domu Nova Gorica, kjer se je predsednica zbornice dr. Bojana Beović sestala s predstavniki regijskih zdravstvenih domov, ki jih pestijo podobne težave.

Preberite več

Robert Golob od 100-tem dnevu vladanja: »Naš največji sovražnik so podnebne spremembe«. Ali res?

18.9.2022
Vlada je le nekaj dni pred 100-tim dnem vladanja poslala v Državni zbor predlog Zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo, s katerim lahko odpravi praktično vse omejitve za sežiganje fosilnih goriv v Sloveniji.

Preberite več

Odziv na dogodek v regijski bolnišnici

15.9.2022
V Zdravniški zbornici Slovenija smo bili seznanjeni z nesrečnim dogodkom v regijski bolnišnici, ki je za svojce boleč in težko razumljiv. Prepričani smo, da je treba celotno situacijo najprej in predvsem pietetno in natančno pojasniti svojcem, se jim iskreno opravičiti ter vzporedno takoj preveriti in posodobiti vse kontrolne mehanizme, da se takšni dogodki ne ponovijo.

Preberite več

Svečana podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu

15.9.2022
"Sedanjost je vse bolj digitalna, vendar mora odnos do pacientov ostati pristen - analogen," je na svečani podelitvi listin v sredo povedal predsednik odbora za zobozdrastvo in podpredsednik ZZS Krunoslav Pavlović, dr. stom. med.

Preberite več

(ČLANEK) Ošlaj Borut: Evtanazija, dostojanstvo in prevrednotenje vrednot

12.9.2022
Prispevek obravnava uzakonitev pravice do smrti z vidika spremenjenega razumevanja dostojanstva in prevrednotenja vrednot. Legalizacija pravice do smrti pomeni sodobni kulturi koristi primerno prevrednotenje vrednosti življenja, ki temelji na sprevrnitvi razmerja med dostojanstvom in ceno.

Preberite več


Opravičilo Sebastijana Piberla, dr. med., namenjeno kolegu Igorju Muževiču, dr. med., v zvezi z žaljivo objavo na družabnem omrežju Facebook

8.9.2022
Zdravniška zbornica Slovenije skladno s pisnim sporazumom o poravnavi med Tožilcem zbornice prof. dr. Jožetom Balažicem, dr. med., in Sebastijanom Piberlom, dr. med., javno objavlja opravičilo Sebastijana Piberla, dr. med., namenjeno kolegu Igorju Muževiču, dr. med., v zvezi z žaljivo objavo na družabnem omrežju Facebook.

Preberite več

Po prvih 100 dneh vlade

8.9.2022
Ob interventnih spremembah, ki prinašajo sicer nujne zasilne in začasne rešitve, pogrešamo vsaj začetek sistemskih sprememb. Priprava teh bi morala zaradi dolgotrajnosti postopkov potekati vzporedno in se začeti takoj ob nastopu mandata, vanjo pa bi morali biti vključeni prebivalci/bolniki in strokovna javnost. Zato vabimo ekipo ministrstva za zdravje, da preveri svoje rešitve in ideje z osebnimi srečanji na terenu, kjer bo najhitreje dobil korektne in kvalificirane povratne informacije o sistemu, ki ga upravlja.

Preberite več

Dan odprtih vrat zobozdravniških ambulant

7.9.2022
10. oktobra bo potekala akcija ozaveščanja prebivalcev, kjer bodo vključene ambulante pacientom ponudile kratek posvet o njihovem ustnem zdravju in težavah, ki jih imajo. Vse zobozdravniške ambulante vabljene k sodelovanju!

Preberite več

"State of the Art" zdravljenje nehospitaliziranih bolnikov s covid-19

7.9.2022
Temeljna strategija proti covid-19 je še vedno cepljenje, ki je najbolj učinkovito, najbolj varno, najlaže dostopno za množice in daleč najcenejša obramba proti covid-19. Učinkovine proti virusu pa so tudi zelo pomembne za številne posameznike, pri katerih je pričakovan hujši potek bolezni.

Preberite več

Vabljeni na gledališko igro Medrug Polanci

6.9.2022
Ob praznovanju 170. obletnice rojstva pisatelja Ivana Tavčarja se Poljanci z uprizoritvijo izvirne gledališke igre priklanjajo poljanskim likovnim ustvarjalcem. Modra dvorana ZZS bo 6. oktobra ob 19.30. gostila gledališko igro Andreja Šubica, dr. med. - Medrug Polanci. Vljudno vabljeni!

Preberite več

Sistem nagrajevannja ob povečanih obremenitvah

6.9.2022
Zaposleni bodo za dodatno delo plačani po podjemnih pogodbah, so predstavniki ministrstva pojasnili na delovnem posvetu na Brdu pri Kranju. Določeni zaposleni na primarni ravni zdravstva pa bodo upravičeni do 2.000 evrov nagrade, odvisno od obremenitev.

Preberite več

Umrl je ortoped in nekdanji član skupščine ZZS primarij Bogomir Gorenšek

30.8.2022
Prejeli smo žalostno novico, da je premnil primarij Bogomir Gorenšek. Bogomir Gorenšek je bil specialist ortopedske kirurgije in ustanovitelj MD medicina, d. o. o. Diplomiral je na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1976 in najprej delal kot splošni zdravnik, nato pa leta 1986 zaključil specializacijo iz ortopedije. Primarij Gorenšek je bil v mandatu 2012/16 poslanec Skupščine Zdravniške zbornice Slovenije. Ob boleči izgubi izrekamo svojcem iskreno sožalje.

Preberite več

Prim. doc. dr. Jernej Završnik: »Zdravniki so visoko intelektualni ljudje. Takih politika nima rada.«

29.8.2022
V okviru projekta Obrazi zdravništva predstavljamo primarija doc. dr. Jerneja Završnika. Je pediater z izredno dolgo kariero vodenja Zdravstvenega doma Maribor, hkrati pa velik zagovornik enakopravnega razvoja slovenskih regij, spoštljivih medsebojnih odnosov ter predsednik Sveta za mediacijo pri Zdravniški zbornici.

Preberite več

Nadomestne volitve v volilni enoti LB5: Upokojenci, Ljubljanske regije bolnišničnega in specialističnega zdravstva in korespondenčni volilni zbor

29.8.2022
Člane obveščamo, da bodo 7. 10. 2022 potekale nadomestne volitve v volilni enoti LB5: Upokojenci, Ljubljanske regije bolnišničnega in specialističnega zdravstva. Volilni zbor bo izveden 12. 9. 2022 korespondenčno na način, ki je podrobneje opisan v vsebini novice.

Preberite več

(JAVNO OPOZORILO) Nov nevaren oglas o čudežnem zdravilu

26.8.2022
Zdravniki opozarjajo na nov pojav lažne spletne strani z neresničnimi podatki in navajanjem zdravnika, ki ne obstaja. Sum kršitev zakonodaje smo prijavili na pristojna organa: Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke ter preko Urada RS za informacijsko varnost na SI-CERT. Hkrati posredujemo javno opozorilo stroke o nevarnostih tovrstnih oglasov.

Preberite več

Camerata medica_1ww

Zdravniški orkester Camerata medica v svoje vrste vabi nove člane

25.8.2022
Zdravniški orkester CAMERATA MEDICA združuje zdravnike, študente medicine in druge zdravstvene delavce ter somišljenike, ki gojimo pristno ljubezen do glasbe in orkestrske igre. V novi sezoni k sodelovanju vabimo nove člane orkestra: violine, violončela in viole.

Preberite več

Posledice izvajanja evtanazije na zdravnikovo počutje

24.8.2022
Prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar je opozorila na nekaj pomembnih posledic na izvajanje evtanazije na zdravnikovo počutje. »Zakaj torej, če je evtanazija tako humana, če je to resnična pomoč, zakaj zdravnik po usmrtitvi bolnika nima občutka olajšanja, da je nekomu pomagal?« se je retorično vprašala.

Preberite več

Način izvajanja testiranja in financiranje teh storitev v breme ZZZS

23.8.2022
Obveščanje socialno varstvenih zavodov o ukrepih za preprečevanje širjenja virusa COVID-19: Objavljamo navodilo Ministrstva za zdravje o načinu izvajanja testiranja in financiranje teh storitev v breme ZZZS

Preberite več

Zagotavljanje sredstev za specializante, ki del specializacije opravijo v tujini

23.8.2022
Zdravniška zbornica Slovenije je s strani Ministrstva za zdravje pridobila mnenje, na podlagi katerega so specializanti, ki del programa specializacije opravijo v tujini, upravičeni do povračila dodatkov in drugih prejemkov v skladu z Uredbo o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini, in sicer iz proračuna Republike Slovenije.

Preberite več

(JAVNO OPOZORILO) Nevarno zavajanje v oglasu o čudežnem zdravilu

19.8.2022
Opozarjamo na ponoven pojav lažnih in zavajajočih oglasov za prodajo čudežnih zdravil, za katere je bila tokrat zlorabljena tudi spletna stran enega od medjev. Sum kršitev zakonodaje smo prijavili na pristojna organa: Tržni inšpektorat in Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke in ju prosili za povratne informacije ob ukrepanju. Hkrati posredujemo javno opozorilo stroke o nevarnostih tovrstnih oglasov.

Preberite več

Srečanje Zdravniške zbornice Slovenije in Zveze organizacij pacientov Slovenije

18.8.2022
Zdravniška zbornica Slovenije se je minuli teden sestala s predstavniki pred kratkim ustanovljene Zveze organizacij pacientov Slovenije (ZOPS). Namen sestanka je bil predstavitev in izmenjava stališč ter programa dela z namenom sodelovanja pri skupnih temah.

Preberite več

(POGLEDI NA ZDRAVNIŠTVO) “Nikoli ne bom pozabil toplih rok zdravnika"

17.8.2022
"Želim si, da bi zdravstvo ostalo tako kot je, da se vsem pomaga, ampak, da se educira in da se od ljudi tudi zahteva odgovorno vedenje do lastnega življenja, do lastnega telesa in lastne duševnosti," je ob jubileju zbornice povedal Dušan Merc.

Preberite več

APOLONIJA - JAVNI POZIV za natečaj raziskovalnih in kliničnih del na področju zobozdravstva

11.8.2022
Odbor za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije objavlja poziv za natečaj raziskovalnih in kliničnih del na področju zobozdravstva z naslovom Apolonija.

Preberite več

Pri nadaljnjem načrtovanju zdravstvenega sistema je nujno zagotoviti dostopnost paliativne oskrbe

11.8.2022
»Pomembno je, da je ljudem omogočena paliativna oskrba ne glede na to, kje so – bodisi doma, v bolnišnici ali v domu za ostarele in tudi glede na njihovo pot skozi zdravstveni sistem,« poudarja Jernej Benedik, dr. med., specialist internistične onkologije iz Oddelka za akutno paliativno oskrbo na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Preberite več

V DSO naj se s cepljenjem ne čaka, že sedanja cepiva namreč dobro ščitijo pred hudim potekom bolezni

9.8.2022
Predvsem se naj čim prej cepijo s 4. odmerkom tisti, ki so v posebni nevarnosti – to so stari od 80 let in tisti, ki imajo resne kronične bolezni, ki zmanjšujejo odpornost, pa tudi v skupini ljudi nad 60. let, je pametno, da se cepijo s 4. odmerkom, svetuje prof. dr. Bojana Beović.

Preberite več

Cepljenje pacienta, katerega soglasje ni mogoče pridobiti

9.8.2022
Kakšno je dolžnostno postopanje zdravnikov v primerih, ko ni mogoče pridobiti soglasja pacienta za zdravstveno obravnavo oziroma medicinski poseg (primeroma soglasja za cepljenje proti COVID-19 od pacienta v DSO, ki ni sposoben odločati o sebi).

Preberite več

prof. dr. Matej Cimerman

Si predstavljate, da bi morali na vse najtežje operacije v tujino?

8.8.2022
Prof. dr. Matej Cimerman v intervjuju za Nedelo: »Če zdravniki samo gasimo požare, razvoj vrhunske medicine ni mogoč. Če se res strinjamo, da v Sloveniji potrebujemo vrhunsko medicino, seveda potrebujemo tudi klinična centra. Taka prava, kjer je dovolj časa, prostora, kadrov in resursov za razvoj vrhunske medicine. V Sloveniji se moramo dokončno odločiti, kakšen UKC potrebujemo in kako ga bomo financirali. Stanje je zelo resno in na žalost prav nič ne pretiravam.«

Preberite več

Preveč bremena dvigujem na svoja ramena

4.8.2022
Strah me je, da bom na primer 70. uro dela v tistem tednu zaradi utrujenosti naredila napako. Ki bi uničila življenje pacientu in meni. Še vedno imam neizkoriščenih 22 dni lanskega dopusta, kolikor sem ga imela februarja. In še vsega letošnjega. Imam pa poleg tega precej več občutka nemoči, izgorelosti in žalosti, v izpovedi piše mlada zdravnica.

Preberite več

"V središče sistema želimo postaviti bolnika"

3.8.2022
Alojz Ihan, urednik revije Isis, je spregovoril z Danijelom Bešičem Loredanom o Zakonu o intervenih ukrepih v zdravstvu ter spremembah, ki jih želi minister doseči.

Preberite več

(POGLEDI NA ZDRAVNIŠTVO) "Zdravnik ni več v vlogi neke klasične avtoritete, ampak je bolj partner"

2.8.2022
"Danes vsi guglamo svoje simptome in jaz vidim, da se mora zdravnik na eni strani soočati s tem, da prihajajo do njega veliko bolj tesnobni pacienti, pacienti, ki so prihajali preko Googla že do nekih katastrofičnih diagnoz, tako da mora biti danes zdravnik zelo dober psiholog," je o vlogi zdravnika ob jubiljeju zbornice povedala dr. Renata Salecl, filozofinja, sociologinja in pravna teoretičarka.

Preberite več

Nova številka revije Isis

1.8.2022
Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Isis. Prelistajte celotno revijo ali pa si preberite le posamezne članke. Želimo vam veliko bralnih užitkov!

Preberite več

Strokovni izpit uspešno opravilo 25 kandidatov

29.7.2022
V tem tednu so na Zdravniški zbornici Slovenije potekali strokovni izpiti za poklic zdravnik in za poklic zobozdravnik. Uspešno je izpit opravilo 25 kandidatov, od tega 19 zdravnikov in 6 zobozdravnikov.

Preberite več

Kakšne so ureditve pomoči pri samomoru in evtanaziji v Evropi

29.7.2022
"Tako obsežnega nabora pogojev, pod katerimi pacient lahko stopi na to pot, in tako subjektivnega načina ocenjevanja neznosnosti trpljenja in možnosti lajšanja trpljenja noben drug zakon na svetu ne predvideva,« je opozoril Peter Golob, dr. med. in univ. dipl. prav., predsednik Odbora za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Preberite več