Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Vprašanja evtanazije v luči Kodeksa zdravniške etike

24.5.2023
Objavljamo posnetek predavanja Predstavitev ureditve, kot jo predvideva predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ) in predavanja Pogled onkologov in izkušnje z umirajočimi pacienti – kaj si ti bolniki želijo.

Preberite več

Stališče OPEV o predlogu zakona o pomoči pri samomoru in evtanaziji

24.5.2023
Poskusa z zakonom določiti pomoč pri samomoru in evtanazijo kot »dolžno poklicno ravnanje« Odbor za pravno-etična vprašanja ne more razumeti drugače kot prisilo poklica. Temu pa odločno nasprotuje.

Preberite več

Prof. dr. Radko Komadina: Odnos zdravnikov do evtanazije in zdravnikove asistence ob samomoru

23.5.2023
Zdravniki ne želimo sprejeti naloge, da bi znanstveno in strokovno pomagali pri samomorih sočloveka, niti telesno niti duševno niti socialno bolnega. WMA opozarja na plimo evtanazijskega mobinga, ki se pojavlja v devetih državah, ki so prestopile Rubikon. Do katere starosti bo še spodobno uživati pokojnino? Tudi število asistenc pri samomorih sočloveka je letno najvišje tik pred poletnimi počitnicami.

Preberite več

(Konferenca v živo ali preko Zooma) Ugovor vesti: temelji, mednarodne primerjave in uveljavitev v praksi

23.5.2023
Na konferenci bomo pregledali ustavne temelje ugovora vesti in s pomočjo gostov iz tujine osvetlil konflikte, ki lahko nastajajo v praksi. Predstavili bomo postopek uveljavljanja ugovora vesti korak po koraku ter preverili, ali potrebujemo spremembe za ohranitev in izvajanje te ustavne pravice tudi ob izzivih spreminjajoče se družbe.

Preberite več

Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023

22.5.2023
9. 5. 2023 je bila v Uradnem listu RS objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023 (v nadaljnjem besedilu: sprememba Uredbe).

Preberite več

Prva mednarodna šola urgentnih veščin za študente medicine

22.5.2023
V Ljubljani je od četrtka do nedelje potekala prva mednarodna šola urgentnih veščin za študente medicine (ITSL) v sodelovanju vodilnih organizacije iz zdravstva ter zaščite in reševanja. Zdravniška zbornica je podprla dogodek z izposojo opreme in komunikacijsko podporo.

Preberite več

Čestitika predsednika Svetovnega združenja zdravnikov družinske medicine

19.5.2023
Danes priznajmo in slavimo nešteto življenj, ki ste se jih dotaknili, in pozitiven vpliv, ki ste ga imeli v svojih skupnostih. Vaša predanost in strokovnost vzbujata zaupanje in spodbujata občutek varnosti pri pacientih ter jim zagotavljata, da so v sposobnih rokah. Vaša neomajna zavezanost oskrbi, osredotočeni na bolnika, ponazarja samo bistvo medicinskega poklica.

Preberite več

(ČESTITIKA IN NOVINARSKA KONFERENCA) Družinski zdravniki ste srce zdravstvene oskrbe

19.5.2023
Družinske zdravnice in družinski zdravniki ste najpogosteje prvi in najrednejši stik prebivalcev z zdravstvom. Danes je vaš dan, 19. maj, ki je upravičeno postal poseben in pomemben trenutek za poudarjanje vloge in prispevka družinskih zdravnikov in timov primarne zdravstvene oskrbe.

Preberite več

Regijski obisk Zbornice v Posavju

18.5.2023
Predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije so na devetem regijskem srečanju srečali s predstavniki zdravnikov v Posavju. O izzivih in možnih rešitvah v zdravstvu na srečanju s predstavniki ZD Krško, ZD Brežice in SB Brežice. Obisk zaključujemo s strokovnim predavanjem prim. mag. Mirana Remsa: Kam sodi pacientova varnost?

Preberite več

Navodila za izvajanje specializacije – obvestilo

16.5.2023
Specializante, glavne mentorje in koordinatorje specializacij seznanjamo z navodili Ministrstva za zdravje z dne 13. 4. 2023 za izvajanje specializacij: specializanti obvezno delajo en dan na teden v matični ustanovi.

Preberite več

(INTERVJU) »Brez skrbi, nič ne bo bolelo« …

15.5.2023
»Brez skrbi, nič ne bo bolelo,« bi si vsak želel slišati od svojega zobozdravnika. No, vsaj jaz, ki se pri zobozdravniku vedno malo držim za stol, če boli ali ne. V tokratnem intervjuju kolega Jernej Jeras pripoveduje o izzivih zobozdravniškega dela v zdravstvenem domu, pa tudi o ljubezni do teka, atletskega trenerstva in kako združuje vse skupaj v veselje do dela.

Preberite več

Čestitika ob Mednarodnem dnevu medicinskih sester

12.5.2023
Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester v Zdravniški zbornici Slovenije čestitamo sodelavkam in sodelavcem zdravstvene nege ter se jim zahvaljujemo za sodelovanje v zdravstvenih timih ter potrpežljivost in skrb, ki jo posvečajo tako bolnicam in bolnikom kot sodelavcem v zdravstvu.

Preberite več

"S takšnimi objavami nam razpada upanje v boljšo in svetlo prihodnost"

11.5.2023
Čeprav se v službi neskončno trudim, da pacient ne bi bil samo številka, obstajajo inštitucije, ki na vsak način želijo prikazati, da pacienti to so….da je vse kar je pomembno pri mojemu delu ŠTEVILKA. Ko sem pogledala, koliko naj bi v zadnjih mesecih po “slavni objavljeni statistiki” naredila, sem se morala najprej usedit in zadihat.

Preberite več

Opozarjamo na previdnost pri interpretaciji delnih podatkov ZZZS

10.5.2023
V Zdravniški zbornici Slovenije dosledno zagovarjamo transparentnost delovanja zdravstvenega sistema. Objava delnih podatkov o izvedenih obravnavah po zdravstvenem delavcu, ki so bili pridobljeni v okviru obračunavanja zdravstvenih storitev od izvajalcev zdravstvenih storitev pa ne sledi cilju povečevanja transparentnosti in zaupanja v zdravstveni sistem.

Preberite več

Umrl je akademik dr. Uroš Skalerič

9.5.2023
Bil je mednarodno ugleden znanstvenik, doktor stomatologije, redni profesor na Medicinski fakulteti v Ljubljani, na katedri za ustne bolezni in parodontologijo, ob tem tudi predstojnik odseka za stomatologijo in prodekan. Dr. Uroš Skalerič je bil tudi član Zdravniške zbornice Slovenije in Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Preberite več

Pojasnilna dolžnost in morebitna odškodninska odgovornost

9.5.2023
Zdravnikovo pojasnjevanje in obveščanje pacienta (pojasnilna dolžnost) je temeljna predpostavka veljavnosti pacientove privolitve oz. zavrnitve, ki temelji na pravici do osebnega dostojanstva iz 34. člena Ustave Republike Slovenije in je sestavni del pravice do samostojnega odločanja o zdravljenju ter povezana z varstvom nedotakljivosti človekove telesne in duševne celovitosti, kot to določa 35. člen Ustave, in prepovedi prisilnega zdravljenja iz tretjega odstavka 51. člena Ustave.

Preberite več

(UVODNIK) Mladi zdravniki kot znanilci sprememb

8.5.2023
Čeprav je naš fokus na mladih zdravnikih, si vseskozi prizadevamo tudi za ureditev statusa zdravnikov specialistov. Po eni strani, ker prepoznavamo njihovo pomembno vlogo, po drugi, čisto pragmatični, pa – tudi mi kmalu ne bomo več mladi. Zato se še naprej trudimo. Pišemo dopise, se udeležujemo razprav ter si upamo biti glasni, ko je treba.

Preberite več

(OPOZORILO NA LAŽNE OBJAVE) Zlorabljeno ime in fotografija zdravnika dr. Maria Fafangla

8.5.2023
"Gre za zlorabo imena. Lepo bi bilo, da tisti, ki s takšnimi potezami zavajajo ljudi, zanje tudi odgovarjajo," je zapisal dr. Fafangel.

Preberite več

Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

8.5.2023
KME RS ocenjuje, da Zakon spremlja visoko etično tveganje. Zakona ne podpira in mu soglasno nasprotuje.

Preberite več


Odpremljeni volilni listi za glasovanje na nadomestnih volitvah volilne enote CE1: SB Celje, Celjske regije

8.5.2023
Odpremljeni so bili volilni listi za glasovanje na nadomestnih volitvah volilne enote CE1: SB Celje, Celjske regije, ki bodo potekale 26. 5. 2023.

Preberite več

Končno stanje prijav na 1. rok Prvega javnega razpisa specializacij zdravnikov 2023

4.5.2023
Zdravniška zbornica Slovenije je prejela na prvi rok prvega razpisa 204 vloge za 267 razpisanih mest.

Preberite več

Stališče Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

4.5.2023
KME RS ocenjuje, da Zakon spremlja visoko etično tveganje. Zakona ne podpira in mu soglasno nasprotuje.

Preberite več

Ko so težki trenutki mimo, ljudje želijo živeti

3.5.2023
»Umirajoči bolniki te učijo, kaj je pomembno v življenju. Bolniki pomislijo, da bi radi končali življenje, ko so v hudi stiski. To moremo kot zdravstveni delavci pravočasno prepoznati in bolnikom stati ob strani. Preko kritične točke, da olajšamo simptome, da olajšamo situacijo v tistem trenutku. Ko so težki trenutki mimo, ljudje želijo živeti,« poudarja dr. Maja Ebert Moltara.

Preberite več

Rok Ravnikar: "Zamenjam vse zahteve za 200 dodatnih družinskih zdravnikov"

2.5.2023
Zakaj je glasen, vztrajen, brezkompromisen in neizprosen, ko gre za opozarjanje na probleme in zavzemanje za boljše razmere v zdravstvu, pojasnjuje družinski zdravnik in predsednik odbora za osnovno zdravstvo Rok Ravnikar.

Preberite več

Moji spomini na Andreja O. Župančiča

1.5.2023
O Andreju O. Župančiču (AOŽ) je veliko napisanega, čeprav sam ni bil ravno nagnjen k temu. Z mojim očetom Zdenkom sta se spoznala kot študenta v Pragi pred II. svetovno vojno. Tretji sostanovalec v Domu kralja Aleksandra je bil bodoči arheolog, akademik Josip Korošec. Trije mušketirji so ostali prijatelji vse življenje in tudi umrli približno enake starosti. Pri nas v Šiški smo Andreju rekli po domače stric Bač. Nadvse je cenil jabolčni štrudelj moje mame.

Preberite več

Mediacija pri ZZS

1.5.2023
Mediacija je namenjena reševanju sporov med: pacienti in zaposlenimi v zdravstvu, zaposlenimi v zdravstvu, različnimi oddelki in vodstvom, zdravstvenimi ustanovami in ostalimi vpletenimi v nesoglasja v zdravstvu.

Preberite več

Na razpis specializacij za zdravnike za nacionalni nivo in za znanega izvajalca skupaj prispele 204 vloge

26.4.2023
Za specializacije za zdravnike je prostih še 146 mest. Vendar to stanje še ni dokončno, saj imajo kandidati zdaj možnost vlogo še prenesti do vključno dne 29. 4. 2023 do 23:59.

Preberite več

Pomen zdravnika družinske medicine ob umiranju svojega pacienta

26.4.2023
»Bolnik in družina, ki se srečuje s težko napredovalo boleznijo, se srečuje z različnimi občutki. Strah jih je, so napeti, počutijo se nemočni, ne znajdejo se, tudi ko razumsko vedo, kaj storiti, jih premagajo čustva. Kličejo nas, želijo si pogovora, ne sprejmejo diagnoze, nočejo sprejeti, da je res tako hudo, za svojega človeka želijo po njihovem mnenju vse najboljše. Sama se ne spomnim primera iz svoje prakse, da bi pacient izrazil željo, da želi zaradi napredujoče bolezni predčasno končati življenje,« je poudarila prof. dr. Petek Šter.

Preberite več

Razpis specializacij: Danes poteka opiranje vlog

25.4.2023
Na Zdravniški zbornici Slovenije od 9. ure naprej poteka javno odpiranje vlog, ki so prispele na prvi letošnji razpis specializacij. Stanje vlog na posamezna mesta bo javno objavljeno na spletni strani zbornice predvidoma jutri.

Preberite več

Evropski teden cepljenja 2023: “Nadoknadimo zamujeno«

25.4.2023
Cepljenje je enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. Ne ščiti le cepljenih posameznikov, temveč z zmanjševanjem širjenja bolezni tudi druge. V zadnjih desetletjih je bilo s cepljenjem preprečenih več smrti kot s katerimkoli drugim zdravstvenim ukrepom. Pomembno je, da se za cepljenje odločamo na osnovi dejstev.

Preberite več


Navodilo MZ za izvajanje strokovnih izpitov

20.4.2023
Ministrstvo za zdravje je podalo navodilo za izvajanje strokovnih izpitov, ki potekajo pri Zdravniški zbornici Slovenije, za kandidate, ki so v postopku priznanja poklicne kvalifikacije, imajo ponudbo za delo v Republiki Sloveniji in se za njih uporablja Zakon o priznavanju poklicnih kvalifikacij zdravnik, zdravnik specialist, doktor dentalne medicine in doktor dentalne medicine specialist.

Preberite več

Poslovanje skrbstvenega sklada v letu 2022

18.4.2023
Zbornica skrbi za otroke pokojnih kolegov (trenutno 57 otrok) in člane v primeru hujše bolezni ali poškodbe ter v primeru hujše finančne stiske. V ta namen gre ena od 12ih mesečnih članarin ali 8% letne članarine Zbornice.

Preberite več

Digitalizacija zdravstva: S podatki do bolnika v središču obravnave

17.4.2023
Komu izmed zdravnikov se ob podvajanju, prepisovanju in večkratnem vnašanju medicinskih podatkov ne naježijo lasje? Ključno je, da smo tako v razvojni, kot izvedbeni proces digitalizacije neposredno vključeni zdravstveni strokovnjaki, ki vemo, kaj si v svojem delovnem procesu želimo in zelo pomembno, tudi zakaj si to želimo, piše Simon Rekanovič, dr. med.

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije - gastroenterologija

17.4.2023
Pisne vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite na e-naslov Zdravniške zbornice Slovenije: gp.zzs@zzs-mcs.si, do vključno 3. maja 2023 (rok za oddajo vlog).

Preberite več

Svečana podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu - 24. 5. 2023

17.4.2023
Vljudno vas vabimo na svečano podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu, ki bo v sredo, 24. maja 2023, ob 18. uri v Modri dvorani Domus Medica, Dunajska cesta 162, Ljubljana.

Preberite več

Varuhinja pravic gledalcev: Oddaja Arena je gledalce izpostavila mnogim parcialnim in nepreverjenim informacijam

13.4.2023
Ob pripravi oddaje Arena o cepljenju avtorica ni zagotovila primernih sogovornikov, zato je bilo občinstvo v tem delu izpostavljeno mnogim parcialnim in nepreverjenim informacijam, strokovno napačno posplošenim, ni pa dobilo dovolj natančnih, preverjenih, verodostojnih, nepristranskih in celovitih informacij, kot jih od javnega medija upravičeno pričakuje.

Preberite več

Ukinitev kvoruma: Učinkovito, enotno in bistveno cenejše.

13.4.2023
Zadnjih petnajst let je bila za izvolitev predsednice ali predsednika Zdravniške zbornice Slovenije potrebna vsaj 50 odstotna udeležba zdravnikov in zobozdravnikov. Kljub kvorumu in spodbujanju članov, da se volitev udeležijo, je volilna udeležba znašala okrog 50 odstotkov

Preberite več

Klubske koncertne večere začel klavirski trio NOORDUNG z gostjo

12.4.2023
V hišo so se po obdobju covida vrnili klubski koncertni večeri, kar ste člani z veseljem sprejeli in povsem napolnili preddverje ter uživali v izjemni izvedbi klasične glasbe. Na tokratnem koncertu smo gostili klavirski trio NOORDUNG z gostjo – zdravnico Jasmino Antonić Babnik.

Preberite več

Spanje in zdravje

10.4.2023
Skupina multidisciplinarnih raziskovalcev z nove celine, pod pokroviteljstvom kalifornijske univerze, je pod drobnogled vzela hipotezo dr. Fu, da predstavlja dober spanec najboljšo zaščito pred nevrodegenerativnimi spremembami in njihovimi negativnimi, neredko celo usodnimi spremembami.

Preberite več