Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Kdo in kako bo zdravil slovenske otroke in mladostnike v prihodnosti?

6.3.2023
Kadrovske stiske in drugi problemi primarne ravni so tako rekoč dnevna tema slovenskih medijev. Kako tudi ne, saj je bila primarna raven desetletja zapostavljena in smo sedaj priča žalostnemu razpadanju primarnega zdravstva, ki ga krpajo tam, kjer je vtis, da »presušen sod« najbolj pušča. Na prvi pogled je videti, da je to skoraj izključno področje družinske medicine. Vendar primarna raven ni le družinska medicina.

Preberite več

Čez planke: Iz želje po novem selitev v Švico

3.3.2023
Miha Časar, diplomant mariborske medicinske fakultete, je po zaključenem pripravništvu v Sloveniji želel poizkusiti še kaj novega – odločil se je za specializacijo iz ginekologije in porodništva v Švici. O svoji poti govori v tem intervjuju...

Preberite več

Če ste hitro računali, že veste, da je delovno aktivna že več kot 51 let!

2.3.2023
Predstavljamo zdravnico, ki danes praznuje svoj okrogli jubilej in je ena najstarejših še aktivnih zdravnikov v Sloveniji. Rodila se je 2. 3. 1943 v Kranju, kjer je tudi živela, dokler je ljubezen ni ponesla na Koroško.

Preberite več

Nova številka revije Isis

1.3.2023
Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Isis. Isis vam je na voljo tudi v elektronski obliki na naši spletni strani. Prelistajte celotno revijo ali pa si preberite le posamezne članke

Preberite več

(INTERVJU prof. dr. Mojca Matičič): "V bitki s časom je bila medicina pravzaprav velika zmagovalka."

1.3.2023
V novembrski številki prestižne revije Nature (IF 69,50) je kot del 40-članske skupine panelistov za covid-19 (The COVID-19 Consensus Statement Panel) objavila članek o priporočilih v zvezi s koncem pandemije covida-19 (A multinational Delphi consensus to end the COVID-19 public health threat).

Preberite več

Od danes deluje klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema

1.3.2023
Brezplačna telefonska številka 080 18 01 je namenjena ljudem, ki imajo težave pri klicih v zdravstveni dom, dostopu do osebnega zdravnika, ginekologa, zobozdravnika ter pediatra, pa tudi vsem tistim, ki ne uspejo pridobiti informacij o naročanju na pregled, o ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe in informacij o delovanju drugih klicnih centrov, prav tako bo klicni center namenjen podpori oziroma preusmeritvi klicev na sistem in podporo pri digitalni aplikaciji zVem, pojasnjuje Ministrstvo za zdravje.

Preberite več

Covid-19: Kako pogosto naj se cepimo?

27.2.2023
Ali bo cepljenje priporočeno za vse prebivalstvo, kako pogosti naj bodo poživitveni odmerki, večkrat letno, enkrat letno, vsake dve leti itd., ali jih bo treba letno prilagajati novim VOC, jih dajati skupaj s cepivom proti gripi in morda celo skupaj s cepivom proti respiratornemu sincicijskemu virusu – RSV (cepivo je na poti za starejše od 60 let)?

Preberite več

ukrajina transport 2 2303

Zahvala Karitas za sodelovanje pri zbiranju pomoči za Ukrajino

27.2.2023
Ob prvi obletnici začetka vojne v Ukrajini se na Slovenski karitas skupaj s Karitas Spes v Ukrajini želimo iz vsega srca zahvaliti vsem vam za vašo veliko pomoč z vojno prizadetim ljudem v Ukrajini v preteklem letu.

Preberite več

Dobrodošli pri nas - srečanje z bodočimi člani v Mariboru 2. 3.

24.2.2023
Novim in bodočim novim članom Zdravniške zbornice želimo tudi v Mariboru čim bolje predstaviti njihovo karierno pot ter kako jim lahko Zdravniška zbornica Slovenije pri tem pomaga oziroma kako si lahko tudi sami s pravimi informacijami olajšajo vse postopke, ki jih čakajo.

Preberite več

Odziv na neodgovorno izbiro gostov in širjenje dezinformacij v oddaji Arena

23.2.2023
Prosimo vas za stališče, kako ocenjujete konkretne vsebine v kontekstu etike zaposlenih in poslanstva vaše medijske hiše. Hkrati smo pripravljeni pomagati pri pripravi vseh vsebin, v katerih bodo novinarji naslavljali dezinformacije in teorije zarote, ki krožijo v javnosti.

Preberite več

Izvajanje rednega programa pri koncesionarjih

23.2.2023
Ministrstvo za zdravje je podalo pojasnilo, da se omejitev iz 15. člena ZNUZSZS, ki določa, da koncesionar v izvajanje ukrepa ne more vključiti zdravstvenih delavcev, zaposlenih pri javnih zdravstvenih zavodih, ne nanaša na izvajanje rednega obsega programa, kot je dogovorjen s pogodbo z ZZZS.

Preberite več

Vabilo na dobrodelni tek 16. aprila: 5. Hop na Grad

22.2.2023
Ponovno bomo tekli za otroke na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Sredstva, zbrana na tradicionalnem 5. dobrodelnem teku Hop na Grad, bomo tudi letos v celoti namenili nakupu naprave za zdravljenje otrok na kliniki.

Preberite več

Samostojno delo zdravnikov med in izven rednega opravljanja specializacije

22.2.2023
Zdravniška zbornica Slovenije je v zadnjem obdobju prejela več vprašanj specializantov in njihovih delodajalcev vezanih na delo, ki ga lahko zdravniki (specializanti) samostojno opravljajo izven rednega dela opravljanja specializacije, zato je Oddelek za specializacije pripravil odgovor na to vprašanje.

Preberite več


Obvestilo specializantom o usposabljanju iz mehkih veščin

21.2.2023
Vsi specializanti, ki opravljajo program specializacije v skladu z vsebino, ki ima opredeljeno obvezno usposabljanje na področju mehkih veščin, se morajo najkasneje do konca specializacije udeležiti in opraviti delavnico iz mehkih veščin, ki jo organizirajo Medicinski trenerji v okviru Zdravniške zbornice Slovenije. Za vse ostale specializante je obisk delavnice priporočen.

Preberite več

Klubski koncertni večer: »Majski koncert zdravniškega orkestra Camerata Medica«

20.2.2023
Vabimo vas, da se nam 18. maja 2023 ob 19. uri pridružite na pomladnem koncertu zdravniškega orkestra Camerata Medica. Koncert bo potekal v Domus Medica, na Dunajski cesti 162. Zdravniški orkester Camerata Medica združuje zdravnike, študente medicine in druge zdravstvene delavce ter somišljenike, ki gojimo pristno ljubezen do glasbe in orkestrske igre.

Preberite več

Klubski koncertni večer: »Pozdrav pomladi s klavirskim trio NOORDUNG in gostjo«

20.2.2023
Z veseljem sporočamo, da se v Domus Medica vračajo klubski koncertni večeri. Na prvem koncertu bomo prisluhnili vrhunski glasbi klavirskega tria NOORDUNG. Vabimo vas, da se nam pridružite 6. aprila 2023 ob 18. uri v Domus Medica, Dunajska cesta 162. Trio sestavljajo Matjaž Porovne, violina, Petra Gačnik Greblo, violončelo, Miha Haas, klavir. Kot gostja se jim bo pridružila pevka zdravnica Jasmina Antonić Babnik.

Preberite več

(REGIJSKI OBISK) Srečanje s člani in vodstvi zdravstvenih ustanov v Novem mestu

16.2.2023
Delegacija Zdravniške zbornice Slovenije pod vodstvom prof. dr. Bojane Beović je bila danes na regijskem obisku v Novem mestu. Srečala se je z vodstvui SB Novo mesto in ZD Novo mesto ter obiskala zasebno zdravstveno ustanovo Avelana. Popoldne pa je sledilo še srečanje s člani, ki so izpostavili nekatere izzive, s katermi se srečaujejo.

Preberite več

Delovni obisk na Nizozemskem

16.2.2023
Predstavniki Zdravniške zbornice in Ministrstva za zdravje so se udeležili delovnega obiska na Nizozemskem z namenom spoznavanja njihovega zdravstvenega sistema. Zanimalo jih je, kaj je ključ do delovnih pogojev, zaradi katerih se marsikateri tuji zdravnik preseli na Nizozemsko. Prav tako je bila osrednja tema pogovora organizacija zdravstvenega sistema in sistema zavarovalništva, v katerem je prostovoljno zavarovanih kar 99 % prebivalcev.

Preberite več

Veliko otrok pridobi napotnico za ortodontsko obravnavo prezgodaj ali zaradi vztrajanja staršev

15.2.2023
Predlogi za rešitve v okviru zobozdravstvene stroke: (1) triaža ob izdaji napotnice za ortodontsko zdravljenje – napotitev na osnovi ocene EFO indeksa s strani otrokovega zobozdravnika, (2) Priprava protokola za nadaljevanje ortodontske obravnave in sprejemanja pacientov ob nadomeščanjih izpadov delovanja izvajalcev in (3) Oddaja potrebe za nadomeščanje izvajalca, ki se bo upokojil, je potrebno pri razpisih specializacij podati večjo težo regijskemu kriteriju ob izbiri novih kandidatov.

Preberite več

Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo (Lk 23,34)

15.2.2023
Kako so nastajali zdravstveni domovi, zdravstvene postaje, oddelki bolnišnic, klinike? Razvijalo jih je življenje samo, desetletja in desetletja ... Ni bilo načrtovalcev iz ljubljanskih pisarn. Ljudje so se odločili, da potrebujejo zdravstveno postajo v Ribnici na Pohorju ali v krajevni skupnosti v mestu.

Preberite več

(ORTODONTIJA) O napotitvi na osnovi ocene EFO indeksa in nadomeščanjih izpadov delovanja izvajalcev

15.2.2023
Strokovno srečanje z naslovom Dostopnost do ortodontskega zdravljenja na napotnico je bilo organizirano kot odgovor na vprašanja zastopnikov pacientovnih pravic, ki se povsod po Sloveniji srečujejo z vprašanji staršev otrok povezanih z ortodontsko obravnavo na napotnico. Udeležilo se ga je okoli 40 ortodontov, zastopnika pacientovih pravic in predstavnik ZZZS. Oblikovani so bili tudi predlogi za rešitve.

Preberite več

(S KNJIŽNE POLICE) Škarje, prosim

14.2.2023
Nekako v senci knjig treh zdravnikov – pisateljev (Alojz Ihan, Marko Pokorn, David Zupančič) je v letu 2022 izšla še četrta knjiga zdravnika – pisatelja, sicer profesorja kirurgije Eldarja M. Gadžijeva Škarje, prosim.

Preberite več

»Ko ni šlo drugače, sem na telefon naložil ukrajinsko tipkovnico«

14.2.2023
Veliko Ukrajincev je v domovini uporabljalo zasebne zdravstvene storitve. Naučili smo se, da je njihov dostop do zdravstvenih storitev in zdravil popolnoma drugačen kot pri nas. Zato je vloga prevajalke in kulturne mediatorke nenadomestljiva, med obiskom begunske ambulante pripoveduje zdravnica Lucija Jagodic Klipšteter, strokovna vodja Zdravstvenega doma Logatec.

Preberite več

Pomembna je varnost oskrbe ne glede na organizacijsko obliko delodajalca

13.2.2023
Zdravniške organizacije opozarjamo na pomen zagotavljanja varnih in konkurenčnih pogojev dela za zdravstvene delavce ne glede na organizacijsko obliko delodajalca.

Preberite več


Predstavitev Pravilnika o merilih za določitev višine dodatka COVID-19 za neposredno delo z obolelimi za COVID-19

13.2.2023
Predstavitev Pravilnika, ki določa merila za določitev višine dodatka COVID-19 za delo z obolelimi, najvišjo mesečno višino dodatka za zaposlenega ter postopek vložitve zahtevkov za izplačilo dodatka.

Preberite več

Zloraba identitete zdravnika Davida Zupančiča v reklami za preparate za hujšanje

10.2.2023
Z podjetjem, ki reklamira v oglasih prikazane preparate za hujšanje, ne sodelujem, moje fotografije so uporabljene brez mojega soglasja in izjava, ki je navedena, ni moja, Gre za zavajanje javnosti, sporoča mladi zdravnik David Zupančič. Zbornica ob tem opozarja potrošnike, da gre za prevaro, zato tem reklamam ne nasedajte.

Preberite več

Komunikacijska invalidnost 

9.2.2023
Zdravniki se zelo zavedamo pomena komunikacije. Zdravljenje je treba načrtovati skupaj s pacientom in njegovo družino. Da bi pacient sprejel neko odločitev o zdravljenju, mora biti natančno obveščen o svojem zdravstvenem stanju, o skupaj sprejetem načrtu zdravljenja, prognozi in posledicah skupnih odločitev. Tako gradimo zaupanje. Piše primarij Dušan Vlahović.

Preberite več

Primerna obravnava transspolnih oseb v zdravstvenem sistemu

9.2.2023
Vsaka transspolna oseba je individualna, zato je ne moremo primerjati z ostalimi. Ob prvem stiku vprašamo po imenu in zaimkih, ki jih oseba uporablja, ter temu dosledno sledimo skozi pogovor. Jezik in izrazoslovje sta pomembna – skrbimo za uporabo ustrezne, spoštljive terminologije ter se hkrati poskušamo izogniti rabi »ospoljenih« besed (npr. gospodična). Ko govorimo o osebi z drugimi, še posebej s svojci, prej vedno preverimo, komu je oseba razkrita.

Preberite več

Predlog ukrepov za zagotavljanje večje varnosti zdravstvenih delavcev

7.2.2023
Zaradi spodbujanja sovraštva in nasilja do zdravstvenega osebja na družbenem omrežju je zbornica podala kazenske ovadbe zoper deset oseb. Poleg tega je pripravila in na Ministrstvo za zdravje poslala predlog ukrepov, ki bi pripomogli k preprečevanju nasilnih dogodkov v prihodnosti. Predlagane so spremembe Zakona o varstvu javnega reda in miru ter spremembe Zakona o pacientovih pravicah.

Preberite več


Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve za mesec januar 2023

6.2.2023
Za namen spremljanja in preverjanja upravičenosti izplačil dodatkov na podlagi tretjega odstavka 16. člena ZNUZSZ morajo izvajalci beležiti število opravljenih količnikov iz obiskov, število glavarinskih količnikov in število točk, izplačila dodatkov za vsak posamezni tim in vsakega posameznega upravičenca v timu. Izvajalci po izplačilu plač, do zadnjega dne v mesecu za pretekli mesec, posredujejo Ministrstvu za zdravje na naslov gp.mz@gov.si.

Preberite več


Uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023, ki nadomešča SPLOŠNI DOGOVOR

2.2.2023
23. 1. 2023 je bila v Uradnem listu RS objavljena Uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023 (v nadaljnem besedilu: Uredba). Uredbo, ki nadomešča dosedanji splošni dogovor, je v skladu s 63. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju sprejela Vlada RS.

Preberite več

(INTERVJU) »Tako rekoč z danes na jutri sva spakirala in se preselila v Celovec«

2.2.2023
Po opravljenem pripravništvu in sekundariatu v SB Murska Sobota decembra 2019 je začel s specializacijo iz travmatologije in ortopedije v celovški bolnišnici. O tem, kako se je znašel na avstrijskem Koroškem, o tem, kako te lahko specializacija osrečuje in ti dnevno vliva motivacijo, ter o izbiri specializacije in življenjske poti – Gorazd Kovač.

Preberite več

(INTERVJU) Biološki označevalci, med njimi tudi slikovni, postajajo vedno pomembnejši

31.1.2023
V decembrski številki prestižne revije Nature Reviews Neurology (IF 44,71) sta Matej Perovnik in Tomaž Rus skupaj z dvema ameriškima sodelavcema objavila pregledni članek, ki ugotavlja možnosti funkcijske slikovne diagnostike možganov pri opredelitvi nevrodegenerativnih bolezni (Functional brain networks in the evaluation of patients with neurodegenerative disorders).

Preberite več

Čemu služi izraz neopredeljeni pacient in čakalna vrsta

31.1.2023
Neopredeljeni pacient je simptom nedelujočega sistema. Besedna zveza v sebi pravzaprav skriva veliko več. Opiše administrativno pravico zavarovanca do zdravstvene storitve, ne pa tudi dolžnosti sistema, da jo zagotovi. Zato potiho v ozadju ostane nespremenjena – pacient je še vedno plačnik, čeprav ne prejme vseh storitev, ki bi jih mogoče potreboval.

Preberite več

Dobrodošli pri nas: Skrb zbornice za člane se začne že pred vpisom

30.1.2023
V sodelovanju z Mladimi zdravniki smo bodočim diplomantom medicine ter zdravnikom tik po zaključku študija na srečanju predstavili karierno pot ter kako lahko Zdravniška zbornica Slovenije na njej pomaga. Poleg kariernega razvoja smo predstavili možnosti in naloge zbornice ter podporo, ki jo zaposleni v ZZS nudijo zdravnikom in zobozdravnikom.

Preberite več

Predstavitev odločbe Ustavnega sodišča v zadevi U-I-198/19

29.1.2023
Ustavno sodišče je presojalo ustavnost določb Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki se nanašajo na sistem podeljevanja in podaljševanja koncesij ter nekatere delovnopravne omejitve pri delu zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev.

Preberite več

Zbornica obsoja vsakršno nasilje

27.1.2023
Zdravniška zbornica Slovenije je pretresena nad incidentom, ki se je zgodil v Splošni bolnišnici Celje, ko je pacient napadel in poškodoval tamkajšnje medicinsko osebje. Zbornica obsoja vsakršno nasilje in se zavzema za ničeno toleranco do vsakršnega nasilja tako v zdravstvenih ustanovah kot tudi sicer v družbi in medsebojnih stikih.

Preberite več

Doc. dr. Marko Jug imenovan za generalnega direktorja UKC Ljubljana

25.1.2023
Svet zavoda UKCL je na današnji redni seji za generalnega direktorja imenoval predsednika skupščine Zdravniške zbornice Slovenije doc. dr. Marka Juga, ki je od septembra opravljal funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja, sicer pa je v osrednji slovenski zdravstveni ustanovi zaposlen že 23 let. Zdravniška zbornica Slovenije doc. dr. Jugu čestita za imenovanje in želi uspešno delo.

Preberite več

Kako preprečiti škodljive dogodke v zdravstvu in kakšni so pravni vidiki odgovornosti?

24.1.2023
Na mednarodni konferenci predstavljamo najboljše prakse preprečevanja škodljivih dogodkov v tujini na primeru norveškega in britanskega modela. Prof. dr. Andrej Robida je predstavil nacionalni sistem in kaj vse je potrebno narediti. Pravni strokovnjaki so predstavili kazenskopravni vidik, odškodninsko in civilno pravni vidik ter predlog za uvedbo nekrivdnih odškodnin.

Preberite več

(INTERVJU) Čez planke: »Veselim se brezmejnih možnosti, ki jih ponuja življenje.«

23.1.2023
Peter Kiraly se je po slabih dveh letih dela kot specialist oftalmologije na Očesni kliniki Ljubljana odločil za novo pot, ki ga je vodila v hram angleške učenosti, v tradicionalen, a obenem svetovljanski Oxford. Zaposlil se je na Očesni kliniki v Oxfordu (Oxford Eye Hospital), kjer se ukvarja predvsem z diagnostiko in zdravljenjem bolezni mrežnice.

Preberite več