Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Izvajanje specializacij, sekundariata in pripravništva v času stavke

31.1.2024
Kot vsi drugi zdravniki imajo tudi specializanti, sekundariji in pripravniki pravico do stavke. Če pa se ne odločijo za udeležbo v stavki, imajo tudi v trenutnih razmerah po mnenju Zbornice pravico do nemotenega usposabljanja v skladu z njihovim programom. Stavka zdravnikov ne predstavlja okoliščine, ki bi omogočala aktivacijo navedenega ukrepa in s tem izvajanje pripravništva, sekundariata in specializacij pod posebnim režimom.

Preberite več

Povečano število prijav oslovskega kašlja

30.1.2024
V zadnjih mesecih je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) več evropskih držav poročalo o povečanem številu prijav oslovskega kašlja. Izrazit porast med drugim beležijo tudi na Hrvaškem (največ v Zagrebu in splitsko-dalmatinski županiji). V letošnjem letu smo v Sloveniji do 30.1.2024 zabeležili 57 primerov oslovskega kašlja, kar kaže na večjo pojavnost oslovskega kašlja v primerjavi s prejšnjimi meseci (v letu 2023 je bilo v Sloveniji prijavljenih 118 primerov oslovskega kašlja).

Preberite več

Nemoč in nezadovoljstvo zdravnikov zaradi nikoli uresničenih obljub

30.1.2024
Preberite si izjavo predsednice zbornice prof. dr. Bojane Beović ob nadaljevanju stavkovnih aktivnosti: Po današnjem srečanju z zdravniki v Slovenj Gradcu ocenjujem, da se bodo zdravniki množično odločili za delo striktno skladno z zakonodajo. V Zdravniški zbornici Slovenije pričakujemo, da se bo vladna stran držala podpisanih zavez in se bo stavka čim prej končala.

Preberite več

(Zdravniški kino) Varuhi formule - 15. 2. 2024 ob 18.00

30.1.2024
Vabimo vas na projekcijo filma "Varuhi formule" in strokovno osvetlitev prve presaditve v četrtek, 15. februarja, ob 18. uri v Modri dvorani Zdravniške zbornice Slovenije. Po projekciji bo pomen prve transplantacije osvetlil primarij dr. Jože Pretnar, pionir in dolgoletni vodja programa presaditev krvotvornih matičnih celic v Sloveniji. Partner dogodka je UniCredit Bank.

Preberite več

Člane zbornice vabimo, da preverijo pravilnost svojih podatkov, ki jih vodi zbornica, ter javijo morebitne spremembe

30.1.2024
Člane zbornice vabimo, da preverijo pravilnost svojih podatkov, ki jih vodi zbornica v registru zdravnikov, ter javijo morebitne spremembe. Morebitne spremembe podatkov člana zbornice med drugim lahko vplivajo na razvrstitev člana v ustrezno volilno regijo in volilno enoto za potrebe volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine, ki bodo 14. maja 2024.

Preberite več

(ZOOM) Sezona respiratornih virusnih okužb: napotki za ukrepanje in preprečavanje

29.1.2024
V sredo, 31. januarja, vas ob 19. uri vabimo na večerno srečanje s prof. dr. Bojano Beović. Govorili bomo o stanju Sezone respiratornih virusnih okužb ter napotkih za ukrepanje in preprečavanje okužb. Gostujoči predavateljici sta predstojnica Infekcijske klinike UKC Ljubljana dr. Tatjana Lejko Zupanc in vodja Službe za preprečevanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana Tatjana Mrvič. Srečanje bo potekalo po Zoomu.

Preberite več

Razmislek doc. dr. Maje Pakiž v časniku Večer

29.1.2024
Koliko denarja trenutno namenjamo za zdravstvo? Podatki so za leto 2022 in v dolarjih (podatki OECD). Nemčija nameni letno za zdravstvo 8011 dolarjev na prebivalca, Avstrija 7275 dolarjev, Francija, Danska, Švedska okoli 6500 dolarjev. Slovenija – 4114 dolarjev na prebivalca. Ali drugače - v Nemčiji namenijo rekordnih 12,7 odstotka BDP za zdravstvo, v Avstriji 11,4, na Švedskem 10,7. Slovenija - 8.8 odstotka. Torej, prvo vprašanje, na katero moramo najti družbeni odgovor, je, ali smo pripravljeni za zdravstvo nameniti toliko denarja kot države, po katerih se želimo zgledovati?

Preberite več

Zbornica s pomočjo članom tudi v času stavke

29.1.2024
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Bojana Beović je na današnjem srečanju zdravnikov pojasnila, da krovna zdravniška organizacije ne sodeluje v pogajanjih, vendar hkrati pomaga vsem članom pri opozarjanju na pomen ohranitve javnega zdravstva. Pravna služba Zbornice sodeluje s pripravo pravnih mnenj. Zbornica dosledno prijavlja sovražni govor ustreznim organom in v primeru njihove neodzivnosti z zunanjo pravno pomočjo pomaga zdravnikom. Prav tako smo angažirali pravno pomoč zdravnikom, ki so bili izpostavljeni načrtni medijski diskreditaciji.

Preberite več

(KOLUMNA PROF. DR. ALOJZA IHANA) Zdravniki in plače

29.1.2024
V resnici imamo natanko toliko javnega zdravstva, kot bi se pokazalo po pol leta doslednega prakticiranja največ 48-urnega delovnega tedna za zdravstvene delavce. Vse preostalo je podmornica Potemkin – lahko jo na silo držite nad vodo, ampak zgolj za ceno tega, da nič v sistemu več ne deluje po naravnih zakonitostih, ampak zgolj po (politični) sili in z velikimi izgubami energije. Kar vodi iz ene (sistemske) anomalije v še večjo anomalijo in tako naprej – do končnega absurda.

Preberite več

V januarju je strokovni izpit uspešno opravilo 17 kandidatov

26.1.2024
V januarju je strokovni izpit opravljalo 27 kandidatov: 10 za poklic zdravnika in 11 za poklic doktorja dentalne medicine. Delni izpit je opravljalo 6 tujih zdravnikov. Izpit je uspešno opravilo 17 kandidatov: 5 zdravnikov, 10 doktorjev dentalne medicine in 2 tujca.

Preberite več

Izdajanje potrdil o upravičeni zadržanosti od dela (e-BOL) v času stavke – pravna stališča zbornice

25.1.2024
Zbornica je s svojimi stališči glede uveljavljanja začasne zadržanosti od dela v času stavke že seznanila tako ZZZS kot Ministrstvo za zdravje.

Preberite več

LITERARNI VEČER (petek, 2. 2., ob 18. uri) - prof. dr. Uroš Ahčan, Skalpel

23.1.2024
2. februarja ob 18:00 vas vabimo na literarni večer s prof. dr. Urošem Ahčanom, priznanim kirurgom in avtorjem nove uspešnice z naslovom Skalpel. Pogovor bo potekal v prostorih Domus Medica. Vabljeni!

Preberite več

Pravna stališča zbornice glede načinov naročanja pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v času stavke zdravnikov in uveljavljanja začasne zadržanosti od dela v času stavke zdravnikov

19.1.2024
Ministrstvo za zdravje je 18. 1. 2024 na bolnišnice in zdravstvene domove naslovilo dopis glede načinov naročanja pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v času stavke zdravnikov, hkrati je k dopisu priložilo tudi dopis ZZZS v zvezi z uveljavljanjem začasne zadržanosti od dela v času stavke zdravnikov. Zbornica je na MZ in ZZZS poslala dopis s svojimi pravnimi stališči in predlogi glede hkratnega zagotavljanja pravice zdravnikov do stavke in pravice pacientov do naročanja na zdravstvene storitve in koriščenja bolniške odsotnosti.

Preberite več

Program Vodstvene kompetence za zdravnike in zobozdravnike je zaključila že šesta generacija

19.1.2024
Danes, 19. januarja, se je s predstavitvami projektnih nalog in podelitvijo certifikatov zaključil že šesti 8-modulski izobraževalni program Vodstvene kompetence za zdravnike in zobozdravnike. Letošnji program je zaključilo 12 zdravnikov in zdravnic ter zobozdravnikov in zobozdravnic. V šestih letih izvedbe programa je certifikat prejelo že 87 slušateljev.

Preberite več

Novosti, ki jih je prinesel Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin

19.1.2024
Ponovno objavljamo pregled poglavitnih novosti, ki jih prinaša Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin

Preberite več

Sklep volilne komisije, vezan na določitev roka za opredelitev za regijo zasebnih zdravnikov Slovenije

19.1.2024
Objavljamo sklep volilne komisije št 53, vezan na določitev roka za opredelitev za regijo zasebnih zdravnikov Slovenije.

Preberite več

Lahko umetna inteligenca za 30 % izboljša naš zdravstveni sistem?

18.1.2024
Ključno je razumeti, da je prišlo do verjetno največjega odkritja človeštva v zadnjih nekaj letih in morda še dlje. Gre za korak na pol poti do superinteligence. Zato je treba razumeti, kam vse to pelje – v novo civilizacijsko dobo. Umetna inteligenca pa prinaša tudi pomembne spremembe v zdravstvu.

Preberite več

Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor soglasno potrdil novelo o varstvu okolja

18.1.2024
Smo korak bližje uresničitvi vsebine Poziva zdravnikov in zobozdravnikov odločevalcem k odgovornejšemu pristopu do okoljske problematike, so ob sprejetju novele poudarili člani Delovne skupine Zdravniške zbornice Slovenije za spremljanje, opozarjanje in ozaveščanje o nevarnostih onesnaženega okolja za zdravje.

Preberite več

Odbor za zdravstvo je zavrnil novelo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju

18.1.2024
Zakonodaja RS (ZZVZZ) trenutno omogoča, da z javnim denarjem plačamo zdravljenje naših pacientov v tujini ter tako dopuščamo odtekanje javnega denarja v tujino, najpogosteje na Hrvaško. Slednji zelo dobro poznajo ta sistem, zato imajo zdravstveni turizem tudi zakonsko opredeljen kot enega od stebrov njihovega turizma.

Preberite več

Zdravje mora biti zagotovljeno vsem prebivalcem

16.1.2024
Zdravniki člani ZZS podpiramo spremembo zakonodaje, ki predvideva izenačitev mejnih vrednosti izpustov onesnaževal za sežigalnice in naprave za sosežig. Predlog zakona sledi vsebini zdravniškega poziva, s katerim smo zdravniki v letu 2020 množično pozvali odločevalce, da je treba mejne vrednosti izpustov onesnaževal za sežig in sosežig izenačiti. Zdravje mora biti zagotovljeno vsem prebivalcem v enaki meri, ne glede na kraj njihovega bivanja ali druge okoliščine.

Preberite več

volitve 2024_siroki banner2

Izvedbena navodila volilne komisije za izvedbo volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine ter sklep volilne komisije, vezan na določitev roka za opredelitev za regijo zasebnih zdravnikov Slovenije

15.1.2024
Objavljamo Izvedbena navodila volilne komisije za izvedbo volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine ter sklep volilne komisije, vezan na določitev roka za opredelitev za regijo zasebnih zdravnikov Slovenije. Člane zbornice vljudno vabimo, da si preberejo celotno novico.

Preberite več

Razpis volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine

12.1.2024
Člane obveščamo, da je predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije razpisal volitve za predsednika zbornice in poslance skupščine, ki bodo potekale 14. maja 2024.

Preberite več

»Entuziazem se nekje nekoč konča«

11.1.2024
Boštjan Kersnič, dr. med., podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije in v. d. strokovnega direktorja SB Novo mesto je gostoval v pogovorni radijski oddaji Studio ob 17.00 na Prvem programu Radia Slovenija. Izpostavil je vedno zahtevnejše pogoje dela, ki mlade silijo v odhod iz medicine. Kaj še lahko storimo, da preprečimo kolaps? Zakaj stavka? Kaj bi morala prinesti napovedana reforma? Zakaj se zatika? Kaj čaka javno zdravstvo?

Preberite več

Ob 100-letnici prim. Nade Dolenec, dr. med., najstarejše članice SZD

11.1.2024
Prim. Nada Dolenec je postala članica Slovenskega zdravniškega društva (SZD) leta 1948, torej pred natanko 75 leti, ko je malo pred tem naše stanovsko društvo pridobilo svoj prvotni in sedanji naziv. Iz zgodovine našega zdravniškega društva vemo, da se takoj po končani drugi svetovni vojni maja 1945 nista obnovili obe predvojni zdravniški društvi v Ljubljani in Mariboru. Nova oblast je postopoma vračajoče se zdravnike iz izgnanstva, jugoslovanske armade in tujine vključila v enotne sindikalne vrste in zdravniki so delovali v sindikalni Zdravniški strokovno-znanstveni sekciji (ESZDNS).

Preberite več

Zbornica, v kateri bo želel biti vsak zdravnik ali zobozdravnik prostovoljno

10.1.2024
Prihodnost Zdravniške zbornice je odvisna od naših članic in članov, zato mora (p)ostati naš cilj, da nas prepoznavajo kot organizacijo, ki skrbi na prvem mestu za poklicno avtonomijo naših poklicev. Hkrati moramo s poslanstvom prepričati tiste, za katere opravljamo to funkcijo. Največji izziv za našo zbornico so spremembe delovanja v smeri, da bi lahko sama kadarkoli predlagala ukinitev obveznega članstva.

Preberite več

Ureditev pogojev dela je vitalno za ohranitev javnega zdravstva

9.1.2024
Zdravniška zbornica Slovenije podpira zahteve za ureditev pogojev dela zaposlenih v zdravstvu, saj je to vitalno za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Mednarodno primerljivi podatki (OECD) jasno potrjujejo veliko pomanjkanje zdravnikov, ki ga občutijo tako prebivalci kot vsi zaposleni v zdravstvenem sistemu.

Preberite več

Kratkovidnost v svetu močno narašča. Vzrok je preveč bolščanja v zaslone.

8.1.2024
Tri odstotke slovenskih otrok je slabovidnih. To so rezultati merjenja vida pri učencih prve triade na OŠ-ju Šmartno pod Šmarno goro. Starejše osnovnošolce so obiskali oftalmologi in jih pozivali k manjši uporabi zaslonov. V najslabšem primeru lahko kratkovidnost namreč vodi do slepote.

Preberite več

(INTERVJU) Julija Ogrin Papič: Napotitev pacientov v preventivne programe je stalnica

8.1.2024
Julija Ogrin Papič je specialistka družinske medicine v Zdravstvenem domu Vrhnika, kjer že nekaj let skrbi za paciente v svoji ambulanti. Poleg tega se vključuje tudi v delo nujne medicinske pomoči in s predavanji aktivno sodeluje pri preventivnih dejavnostih v Centru za krepitev zdravja v sklopu zdravstvenega doma. V prostem času za svoje zdravje skrbi z rednim gibanjem in zdravo prehrano, samoiniciativno pridobljeno znanje na področju preventive pa poizkuša vključiti v vsakodnevno delo.

Preberite več

Fitoterapija – veja medicine in ne zeliščarstva

8.1.2024
Z razmahom kemijske znanosti in eksperimentalne farmakologije se je v 19. in 20. stoletju postopno razvila sodobna zahodna medicina. Pri zdravljenju so se zdravilne rastline v Evropi vse bolj umikale sintetičnim spojinam, večtisočletno znanje o zdravilni vrednosti rastlin je bilo izrinjeno na obrobje. Fitoterapija je bila še v začetku 20. stoletja skorajda edina farmakoterapija, ki so jo takratni zdravniki imeli na voljo. V 20. stoletju je zaradi bliskovitega razvoja farmakologije kemijsko definiranih učinkovin uporaba zdravilnih rastlin prešla iz rok zdravnikov k zeliščarjem.

Preberite več

(INTERVJU) Prof. dr. Štefan Grosek

5.1.2024
Štefan Grosek je redni profesor za področje pediatrije na Katedri za pediatrijo MF UL in docent s področja medicinske etike na novoustanovljeni Katedri za medicinsko etiko MF UL. Dela v Enoti za intenzivno terapijo novorojenčkov Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana in na Katedri za pediatrijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani (UL). Od leta 2013 je nacionalni predstavnik v Evropski agenciji za zdravila v Londonu in sedaj v Amsterdamu.

Preberite več

Kako izboljšati odnos med pacienti, zdravniki in zastopniki pacientovih pravic

4.1.2024
V procesu ohranjanja oz. ponovnega pridobivanja zdravja pacienta je ključnega pomena dobro sodelovanje med člani zdravstvenega tima. Osnovni cilj je namreč celovita in kakovostna zdravstvena obravnava. Pacient naj bi bil dejavno vključen v proces zdravstvene obravnave, a ga žal pogosto zaobidemo. Danes so pacienti ozaveščeni, cenijo svoje zdravje in si prizadevajo, da bi ga obdržali ali celo povrnili. V procesu zdravstvene obravnave imajo visoka pričakovanja.

Preberite več

(INTERVJU) Ukrajinska zdravnica, ki je uspešno opravila izpit iz slovenskega jezika

3.1.2024
''Prijateljica iz Slovenije, ki nam je pomagala pri prihodu v Slovenijo, je obvestila Zdravniško zbornico Slovenije, da smo na poti iz Ukrajine tri zdravnice. Že takoj po namestitvi so nam iz zbornice ponudili pomoč. V tistem času je bilo treba urediti status začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine, vključiti otroke v šolanje, zdravstveno zavarovanje. Ves čas smo bili v stiku z zbornico, ki nas je usmerjala in pomagala pri sestavljanju vlog. Po pridobitvi statusa začasne osebe sem želela čim prej začeti z delom.''

Preberite več

Zbornica na evropskem vrhu strokovnjakov za formate izmenjave elektronskih zdravstvenih podatkov

3.1.2024
Evropska komisija je v sodelovanju s projektom XpanD Horganizirala evropski vrh strokovnjakov za formate izmenjave elektronskih zdravstvenih podatkov (eEHRxF). Pogled evropskih zdravnikov na uvedbo novih standardov je na podlagi povabila s strani evropskega združenja zdravnikov (CPME) predstavil dr. Iztok Štotl.

Preberite več

Praznično-delovno v novo leto

1.1.2024
Čas v zdravstvu se med prazniki ne ustavi. Zbrali smo nekaj podatkov dežurih služb. Na ljubljanski urgenci so v najdaljši noči v letu obravnavali 65 bolnikov, med njimi dva zaradi zastrupitve s prepovedanimi substancami. Na mariborski urgenci so obravnavali hudo poškodbo zaradi pirotehnike. Prvi novorojenček v letu 2024 je šest minut čez polnoči prišel na svet v ljubljanski porodnišnici, prva deklica pa v Mariboru ob 0.58.

Preberite več

Priporočila za zaščito oči pred ultravijoličnim sevanjem

29.12.2023
Priporočila za zaščito oči pred UV sevanjem so: izogibanje izpostavljenosti UV sevanju med 10. in 17. uro in zadrževanje v senci, zaščitna pokrivala (klobuk s širokimi krajci, kapa s ščitnikom), sončna očala, ki blokirajo 99 -100% UV sevanja in prepuščajo 75 – 90% vidne svetlobe (leče CE UV400; očalni okvirji, ki ščitijo tudi s strani).

Preberite več

(PREDAVANJE 17. 1.) Kako bo superinteligenca obogatila zdravstvo?

29.12.2023
Predavanje bo uvedlo koncepte generativne umetne inteligence (AI) in superinteligence, poudarek bo na uporabi v zdravstvu. Ključno je razumeti (r)evolucijo AI in človeške civilizacije, kaj se je zgodilo in kaj prihaja – na visokem nivoju, le delno na operativnem.

Preberite več

Novoletni pogled predsednice dr. Bojane Beović

22.12.2023
Kakšne zgodovinske spremembe čakajo naš poklic? Nekatere države so se odločile za znižanje izobrazbene ravni zdravnikov, da bi čimprej povečale njihovo število. Drugod razmišljajo o prenosu rutinskih opravil na druge poklice ob ohranjanju in preseganju visoke izobraženosti zdravnikov, ki bodo znali uporabljati nove tehnologije in jih z empatijo in etično presojo umestiti v bolnikovo zdravljenje.

Preberite več


Novosti, ki jih prinaša Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin

21.12.2023
Oddelek za pravne zadeve je pripravil pregled poglavitnih novosti, ki jih prinaša Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin.

Preberite več


Uvrstitev članov, zaposlenih pri pravni ali fizični osebi zasebnega prava, v regijo zasebnih zdravnikov Slovenije

21.12.2023
V maju 2024 bodo predvidoma potekale redne volitve predsednika Zdravniške zbornice Slovenije in poslancev skupščine Zdravniške zbornice Slovenije, zato tiste člane zdravnike ali zobozdravnike, ki ste po podatkih registra zdravnikov zaposleni pri pravni ali fizični osebi zasebnega prava, obveščamo, da se lahko opredelite za regijo zasebnih zdravnikov Slovenije.

Preberite več

Zbornica nadaljuje s podporo članom in drugim žrtvam poplav

20.12.2023
V Zdravniški zbornici Slovenije nadaljujemo s pomočjo članom in državljanom, ki so jih prizadele poplave. Tako smo pomagali v sodelovanju z Ustanovo za pomoč ogroženim DRŽAVLJANI SVETA upokojeni članici ter zbrali dodaten denar, ki je bil predan Humanitarnemu društvu ADRA Slovenija za pomoč poplavljenim državljanom. Ker je nekaj članov preverjalo, ali se nadaljuje zbiranje pomoči za kolege in državljane, ki so bili prizadeti v poplavah, vas obveščamo, da lahko še naprej pomagate z donacijami.

Preberite več