Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

(INTERVJU) »Članstvo v takšnem klubu poudari zdrav ponos našega poklica«

10.11.2022
Doc. dr. Jurij Gorjanc, dr. med., spec. splošne in abdominalne kirurgije, obogaten z izkušnjami v avstrijski zasebni bolnišnici ne ponuja instant rešitev, temveč predvsem razmislek o morebitnih izboljšavah ter poklicu kot poklicanosti – služenju v najboljšem pomenu besede. Precej dopusta nameni humanitarnim odpravam, novembra je bil že na štirinajsti v Tanzaniji. Tudi to je bil razlog, da je prejel vabilo v klub angleških kirurgov The Royal College of Surgeons of England.

Preberite več

Zdravniška zbornica Slovenije se pridružuje iskrenim čestitkam prof. dr. Zvonki Zupanič Slavec

10.11.2022
Predsednik republike Borut Pahor je podelil dr. Zvonki Zupanič Slavec medaljo za zasluge za znanstveno-raziskovalno in pedagoško delo na področju zgodovine slovenske medicine.

Preberite več

Osvežena navodila za opravljanje specializacije

9.11.2022
V mesecu oktobru so bila na podlagi sklepa Sveta za izobraževanje zdravnikov osvežena Navodila za opravljanje specializacije, ki so objavljena na spletni strani Zbornice. Obveščamo vas, da se sprememba v navodilih nanaša na delo specializanta enkrat tedensko pri delodajalcu.

Preberite več

Spletni strokovni posvet: Nobelova nagrada v medicini

9.11.2022
Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino je letos prejel švedski genetik Svante Pääbo za odkritja o človeški evoluciji. Pionir raziskovanja na tem področju je odgovoril na ključna vprašanja, od kod izviramo, kdo so bili naši sorodniki in kako se Homo sapiens razlikuje od drugih vrst, ki so izumrle.

Preberite več

(OBVESTILO) E-List specializanta doktorja dentalne medicine

8.11.2022
Obveščamo vas, da bo Zdravniška zbornica Slovenije v okviru vodenja specializacij s področja dentalne medicine s 1. 12. 2022 pričela z uporabo E-Lista specializanta, ki omogoča lažje in preglednejše vpisovanje podatkov ter boljši pregled nad opravljenim usposabljanjem v okviru specializacije.

Preberite več


Novosti, ki jih prinaša Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva

7.11.2022
Oddelek za pravne zadeve za člane zbornice pripravil povzetek bistvenih novosti, ki jih prinaša zakon, ki ga je Državni zbor sprejel 28. 10. 2022.

Preberite več

Člani zbornice nadaljujemo s podporo otrokom Ukrajine

7.11.2022
Člani Zdravniške zbornice Slovenije so v sodelovanju z Ustanovo za pomoč ogroženim »Državljani sveta « prispevali dodatnih 4.000 evrov za ureditev kotička za pisanje domačih nalog in za učenje ter delno pomagali opremiti pomožno igralnico za ukrajinske otroke, ki so nameščeni v Sloveniji.

Preberite več

Konferenca UEMO: Močna mreža družinskih zdravnikov je dolgoročna investicija v zdravje državljanov

4.11.2022
Družinski zdravniki so prvi in najbolj pristen stik prebivalcev, zato večina kakovost sistema prepozna ravno skozi njihove aktivnosti. Denar, ki je namenjen primarni in preventivni dejavnosti, ni strošek, temveč je investicija.

Preberite več

Navodilo Ministrstva za zdravje: Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve v letu 2022

3.11.2022
Objavljamo navodilo Ministrststva za zdravje (Številka: 007-230/2022/3) glede Izvajanja Uredbe o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in obseg dodatnega zdravstvenega kadra.

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije – medicina dela, prometa in športa

2.11.2022
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 28. 10. 2022 objavlja Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije za specialistično področje: Medicina dela, prometa in športa. Vloga je pravočasna, če prispe na prej navedeni elektronski naslov najpozneje zadnji dan razpisnega roka (do vključno 28. novembra 2022 do 23:59).

Preberite več

(IZ MEDIJEV) Ministru v premislek: o zdravstveni reformi

2.11.2022
Minister dr. Daniel Bešič Loredan v medijskih nastopih neumorno poudarja, da je prvi cilj skrajšanje čakalnih dob, medtem ko razpravo o reformi zdravstva prestavlja v prihodnje leto. Ni mu jasno, da so čakalne dobe le simptom slabe ureditve zdravstva, ne pa vzrok težav.

Preberite več

Kaj prinaša nova številka revije Isis?

2.11.2022
Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Isis. Isis vam je na voljo tudi v elektronski obliki na naši spletni strani. Prelistajte celotno revijo ali pa si preberite le posamezne članke.

Preberite več

JAVNI POZIV za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit

2.11.2022
JAVNI POZIV za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit za poklic zdravnik in za poklic doktor dentalne medicine. Zdravniška zbornica Slovenije danes, 2. 11. 2022, objavlja javni poziv za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit za poklic zdravnik in za poklic doktor dentalne medicine.

Preberite več

Prihodnji teden v Ljubljani generalna skupščina UEMO

28.10.2022
Med 4. in 5. novembrom 2022 bo v Ljubljani v Hotelu Slon potekala redna letna generalna skupščina Evropskega združenja splošnih in družinskih zdravnikov. Udeležence bodo nagovorili predsednica Zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Bojana Beović, dekan Medicinske fakultete UL prof. dr. Igor Švab in državni sekretar ministerstvu za zdravje mag. Tadej Ostrc.

Preberite več

V Sloveniji bi morali zaposliti tisoč zdravnikov

28.10.2022
Po številu zdravnikov smo pod povprečjem EU in tako bo še nekaj časa. Na razpisu specializacij ostaja nezapolnjenih 60 mest, od tega 41 za družinsko medicino. Slovenija ima 3,3 zdravnika na 1000 prebivalcev. Po oceni evropske komisije bi morali takoj zaposliti 1000 zdravnikov, da bi dosegli povprečje EU (3,9 zdravnika na 1000 prebivalcev).

Preberite več

Odpiranje vlog za specializacije jesen 2022

Za razpisanih 160 specializacij smo prejeli 161 prijav

26.10.2022
Skladno z določili Zakona o zdravniški službi in Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov je Zdravniška zbornica Slovenije dne 3. 10. 2022 objavlja razpis specializacij s področja medicine (za posamezne izvajalce, za območje celotne države in za znanega plačnika). Prejeli smo 161 prijav za javno mrežo in 19 prijav za znane plačnike. Rok za prijavo na odprti razpis za preostala mesta je do vključno dne 9.12.2022 do 23:59.

Preberite več

Dodatna specializantska sredstva, namenjena za tečaj paliativne medicine

24.10.2022
S Pravilnikom o višini sredstev za specializacije za potrebe mreže javne zdravstvene službe, ki se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije (v nadaljevanju: pravilnik) so med drugim namenjena dodatna specializantska sredstva tudi za tečaj iz paliativne medicine v višini 300 eurov na specializanta, in sicer za specializante tistih specializacij, ki jih pravilnik izrecno navaja.

Preberite več

Avstrijski recepti proti pomanjkanju zdravnikov

24.10.2022
V Deželni zdravniški zbornici menijo, da glavni dejavnik ni izobraženje zdravnikov, temveč zdravstveni sistem, ki mu zdravnikov ne uspeva obdržati oz. pritegniti za delovanje na Štajerskem.

Preberite več

(VIDEO) Vaja Balkanskih namenskih zdravstvenih sil

21.10.2022
Na Počku poteka tudi vaja Balkanskih namenskih zdravstvenih sil, katerih vodenje je Slovenska vojska sprevzela julija letos. Zdravniki - pogodbeni rezevisti - so poudarili pomen sodelovanja ter izmenjave izkušenj med civilnimi in vojaškimi strukturami.

Preberite več

(IZ MEDIJEV) Nevrokirurg Dolenc zmagal na evropskem sodišču

20.10.2022
V Zdravniški zbornici Slovenije smo prepričani, da je bilo z odločitvijo ESČP zadoščeno pravici, kar predstavlja 30 let od dogodka skorajšni razplet dolgotrajne sodne poti za spoštovanega kolega akademika dr. Vinka Dolenca.

Preberite več

OBVESTILO: E-List sekundarija

20.10.2022
Obveščamo vas, da bo Zdravniška zbornica Slovenije v okviru vodenja sekundariata s 1. 11. 2022 pričela z uporabo E-Lista sekundarija, ki omogoča lažje in preglednejše vpisovanje podatkov ter boljši pregled nad opravljenim usposabljanjem v okviru sekundariata.

Preberite več

(VIDEO) Strokovni izpiti: "Potem si ta pravi zdravnik"

19.10.2022
Pot do samostojnega dela zdravnika je dolga. Eden od pomebnih korakov je uspešno opravljen strokovni izpit, ki poteka na Zdravniški zbornici Slovenije.

Preberite več

(OBVESTILO MINISTRSTVA) Izvajanje 16. člena Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema

17.10.2022
Obveščamo vas, da so v Uradnem listu Republike Slovenije objavljeni trije pomembni pravilniki.

Preberite več

Slovesna podelitev specialističnih listin

13.10.2022
V sredo popoldne je bilo v Modri dvorani ponovno zelo slovesno in živahno. Potekala je letos že tretja podelitev specialističnih listin, ki jih je tokrat prejelo 56 zdravnikov in zobozdravnikov. Čestitamo!

Preberite več

Camerata0

Slavnostni koncert zdravniškega orkestra Camerata medica ob 30-letnici orkestra

13.10.2022
Sinoči so zdravniki in zdravnice ter vabljeni gostje v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu uživali v izjemnem slavnostnem koncertnem večeru, ki ga je od 30-letnici orkestra pripravil zdravniški orkester Camerata medica. S koncertom je orkester obeležil tudi prejem plakete glavnega mesta Ljubljane in izid zgoščenke.

Preberite več

Pogoste zastrupitve z gobami: pripravili smo "zlata pravila" za nabiranje in uživanje

12.10.2022
Septembra in oktobra letos so v sklopu 24 urne informativno-konzultativne službe Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKCL obravnavali 105 bolnikov, ki so se zastrupili z gobami, od tega so trije zaužili zeleno mušnico in sedem dežničke. Pet bolnikov pa je zaužilo rdečo ali panterjevo mušnico.

Preberite več

Poročilo volilne komisije o izvedbi nadomestnih volitev v volilni enoti LB5: Upokojenci, Ljubljanske regije bolnišničnega in specialističnega zdravstva

12.10.2022
Dne 7. 10. 2022 so bile izvedene nadomestne volitve v volilni enoti LB5: Upokojenci, Ljubljanske regije bolnišničnega in specialističnega zdravstva. Za poslanca skupščine zbornice je bil izvoljen izr. prof. dr. Rok Accetto, dr. med. Slednji bo mandat nastopil ob verifikaciji mandata na skupščini zbornice.

Preberite več

Danes poteka Dan odprtih vrat zobozdravniških ordinacij

10.10.2022
V 70 zobozdravniških ordinacijah danes potekajo posveti s pacienti v okviru akcije Dan odprtih vrat zobozdravniških ordinacij. Skupno je za danes rezerviranih preko 450 terminov, v katerih bodo zobozdravniki pacientom ponudili posvet o njihovem ustnem zdravju in težavah, ki jih imajo.

Preberite več

Prihodnost zdravstva je v na vrednosti temelječi zdravstveni obravnavi

6.10.2022
Ker izidov zdravstvene obravnave ne merimo, jih ne moremo primerjati s stroški zdravljenja, zato posledično stroškovne učinkovitosti posameznih tehnologij ne moremo izmeriti, je na današnji novinarski konferenci ob izidu publikacije Usmeritve za uvedbo na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave v Sloveniji dejal prim. Dorjan Marušič, član ekspertne skupine, ki je pripravila dokument.

Preberite več

Vabilo članom zbornice za podajo soglasja k izvolitvi za elektorja – volitve v Državni svet 2022

6.10.2022
Zbornica vabi svoje člane, da do 16. 10. 2022 podajo soglasje k izvolitvi za elektorja na volilnem zboru za volitve v Državni svet RS, ki bo dne 24. 11. 2022.

Preberite več

Usmeritve za uvedbo na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave v Sloveniji

6.10.2022
Pri Zdravniški zbornici Slovenije je danes izšla publikacija Usmeritve za uvedbo na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave v Sloveniji. NaVTeZ je koncept, kjer pacienti in vsi ostali deležniki skupaj in usklajeno definirajo uspeh kot zagotavljanje izidov zdravstvene obravnave, ki so pomembni za pacienta, ob najnižjih stroških, s čimer dosežemo, da imajo izvedene zdravstvene storitve kar najvišjo vrednost za pacienta.

Preberite več

Poslance Državnega zbora smo seznanili z glavnimi izzivi zdravstva

6.10.2022
Članom odbora za zdravstvo Državnega zbora smo na delovnem obisku predstavili stanje v zdravstvenem sistemu in nekatere ključne rešitve, ki jih predlagajo zdravniki. Sklenili smo, da bodo tovrstna srečanja in izmenjava stališč potekala vsaj dvakrat letno.

Preberite več

Obisk Zdravniške zbornice Slovenije v celjski regiji

4.10.2022
Z regijskimi obiski zbornica krepi vključenost vseh zdravnikov in zobozdravnikov iz vseh regij, ki je ključna za izvajanje poslanstva Zdravniške zbornice Slovenije in uveljavljanje interesov vas članov. Obiski so priložnost, da se s člani in tudi javnimi zavodi v regiji osebno pogovorimo o perečih odprtih vprašanjih in nato skupaj poiščemo odgovore na izzive.

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije – fizikalna in rehabilitacijska medicina ter urologija 

3.10.2022
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 2. 9. 2022 objavlja javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije za specialistični področji: fizikalna in rehabilitacijska medicina in urologija. Pisne vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite na e-naslov Zdravniške zbornice Slovenije: gp.zzs@zzs-mcs.si, do vključno 3. oktobra 2022 (rok za oddajo vlog), pri čemer naj se zadeva elektronskega sporočila glasi: »JAVNI POZIV ZA IMENOVANJE KOORDINATORJA«.

Preberite več

Objavljen razpis specializacij

3.10.2022
Skladno z določili Zakona o zdravniški službi in Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov Zdravniška zbornica Slovenije dne 3. 10. 2022 objavlja razpis specializacij s področja medicine (za posamezne izvajalce, za območje celotne države in za znanega plačnika) in s področja dentalne medicine . Razpisni rok: 18. 10. 2022.

Preberite več

POMEMBNO OBVESTILO: E-List doktorja dentalne medicine pripravnika

1.10.2022
Obveščamo vas, da bo Zdravniška zbornica Slovenije v okviru vodenja pripravništva doktorjev dentalne medicine s 1. 10. 2022 pričela z uporabo E-Lista pripravnika, ki omogoča lažje in preglednejše vpisovanje podatkov ter boljši pregled nad opravljenim usposabljanjem v okviru pripravništva.

Preberite več

(UVODNIK) Marko Pokorn: Onaj naš doktor

30.9.2022
Nemotena komunikacija z bolnikom je pogoj za varno in kakovostno obravnavo v zdravstvu. Zdravstveni delavci ne moremo vplivati na to, kdo potrka na naša vrata, zato moramo biti pripravljeni na uspešno premoščanje številnih jezikovnih ovir, ki nam jih na poklicno pot postavljajo sodobna raznolikost družbe in globalne ter regionalne migracije. Tudi sam sem bil pri svojem delu vse pogosteje primoran uporabljati razne jezike, ki jih, priznam, preslabo obvladam, kar je predstavljalo precejšen izziv.

Preberite več

Se nasilje v zdravstvenem okolju res dogaja?

30.9.2022
Poglejmo samo zadnje, letošnje podatke. V anketi, izvedeni med 25. januarjem in 18. aprilom 2022, so zdravniki in zobozdravniki (N=1761) opozorili na napetosti pri obravnavi pacientov zvezi s cepljenjem proti covidu-19. Dobri četrtini (27,98%) so pacienti grozili, petina je bila žrtev ali priča fizičnega nasilja, povezanega s cepljenjem (20,38%). Javnega žaljenja zaradi izraženih stališč o priporočljivosti cepljenja je bila deležna tretjina vprašanih (35,64%).

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije – torakalna kirurgija

29.9.2022
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 29. 9. 2022 objavlja Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije za specialistično področje: Torakalna kirurgija. Pisne vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite na e-naslov Zdravniške zbornice Slovenije: gp.zzs@zzs-mcs.si, do vključno 28. oktobra 2022.

Preberite več

(FOTOREPORTAŽA) Kako potekajo strokovni izpiti?

29.9.2022
Na Zdravniški zbornici so v tem tednu potekali strokovni izpiti. Njihova izvedba se je s 1. junijem 2022 v celoti vrnila na zbornico. V tokratnem – tretjem - roku je sodelovalo 30 zdravnikov in 5 zobozdravnikov.

Preberite več