Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Apolonija: natečaj raziskovalnih in kliničnih del na področju zobozdravstva

11.04.2024 11:41

 

 

V Odboru za zobozdravstvo (OZB) pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) je zaživela ideja o spodbujanju raziskovalnega dela in izmenjavi strokovnega znanja na področju zobozdravstva na podlagi javnega natečaja za diplomante dentalne medicine, ki šele vstopajo na področje poklicnega delovanja.

Projekt javnega natečaja je eden izmed projektov, s katerimi je OZB že v preteklem mandatu začel krepiti stanovsko pripadnost in povezanost ter pomen ustnega zdravja, pri čemer skušamo povezati raziskovalno dejavnost in poročila o primerih iz klinične prakse. Tako ustvarjamo okolje, kjer spodbujamo kritično strokovno debato, forum v okviru Domus Medica, ki nudi okolje spoštljive argumentirane debate. Hkrati s tem pa OZB na tak način tudi izpolnjuje svojo poslanstvo krepitve kontinuiranega podiplomskega izobraževanja, ki je bolj dostopno kolegom ter jim omogoča pridobivanje licenčnih točk.

Podelitev nagrad natečaja Apolonija 2024 v Domus Medica ZZS: predsednik Odbora za zobozdravstvo Krunoslav Pavlović in asist. dr. Sanda Lah Kravanja, predlagateljica imena natečaja

Fotogalerija: https://www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/fotogalerije/1//apolonija-06.-04.-2024/ 

Začetni ideji OZB, ki je na svoji 31. seji, dne 11. 4. 2024 sprejel  Sklep št. 1/31/2023: Člani Odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije potrdijo Pravilnik o natečaju Apolonija, ki je dal osnovo za pripravo projekta. V okviru OZB smo sami pripravili razpisno besedilo, ki ga je kasneje pregledala in dopolnila še pravna služba ZZS, sledilo je dolgotrajno pripravljalno obdobje za pripravo pravnih podlag za izvedbo javnega razpisa, pri čemer so s strokovnimi službami ZZS sodelovali člani Odbora za zobozdravstvo v mandatu 2021-2024. Na teh osnovah je Izvršilni odbor Zdravniške zbornice, na podlagi 13. člena in 53. člena Statuta Zdravniške zbornice Slovenije, na seji dne 25. 5. 2023, sprejel PRAVILNIK o nagrajevanju raziskovalnega in kliničnega dela s področja zobozdravstva, ki podrobno ureja pogoje in pravila izvedbe natečaja, sodelovanje in nagrajevanje raziskovalnega in kliničnega dela na področju zobozdravstva. Pravna služba je nato skrbela tudi za potek samega razpisa in izvedbo točkovanja glede na Pravilnik, ki je sedaj uradni akt ZZS.


V pripravljalnem obdobju je Odbor za zobozdravstvo izvedel tudi poziv članom odbora za poimenovanje javnega razpisa, podanih je bilo več predlogov imena, pristopili pa smo tudi k realizaciji izvedbe projekta.

V septembru 2023 je bil na Zdravniški zbornici Slovenije v sodelovanju z Odborom za zobozdravstvo objavljen JAVNI POZIV za natečaj raziskovalnih in kliničnih del na področju zobozdravstva z naslovom APOLONIJA. Rok za prijavo je bil do vključno 30. 11. 2023, kandidati pa so lahko prijavili naslednje raziskovalne vsebine:

-        dodiplomske raziskovalne naloge in podiplomske raziskovalne naloge s celotno raziskovalno nalogo ali člankom,

-        predstavitve kliničnih primerov s plakatom, člankom ali poglavjem iz specialistične naloge.

Prijave so potekale s prijavnimi obrazci in so poleg predpisanih podatkov vsebovale tudi kratek povzetek raziskovalne vsebine (do 250 besed). V naslednjem koraku so kandidati predložili tudi krajšo video predstavitev raziskovalne vsebine (do 5 minut) preko posebne povezave.

Raziskovalne vsebine in predstavitve kandidatov je vrednotila in ocenjevala komisija, v katero so bili imenovani predstojniki kateder za dentalno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani:

prof. dr. Nataša Ihan Hren. prof. dr. Maja Ovsenik, prof. dr. Janja Jan, prof. dr. Alenka Pavlič, izr. prof. dr. Čedomir Oblak, izr. prof. dr. Boris Gašpirc in prof. dr. Aleš Fidler.

Projekt tako pomeni tudi pomemben korak naprej v sodelovanju med OZB  in Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani, ki se je krepilo skozi pretekla leta. Komisija za ocenjevanje raziskovalnih vsebin v sestavi profesorjev posameznih specialnih ved v zobozdravstvu daje dodatno veliko vrednost vsem sodelujočim in predvsem podeljenim nagradam.

Ocenjevalna komisija natečaja Apolonija 2024 in predstavnika Odbora za zobozdravstvo: (od leve: predsednik OZB Krunoslav Pavlović, prof. Alenka Pavlič, prof. Maja Ovsenik, prof. Janja Jan, prof. Nataša Ihan Hren, prof. Čedomir Oblak in asist. dr. Sanda Lah Kravanja). 

 

Ocenjevalna komisija je ocenila raziskovalne vsebine ob upoštevanju meril Pravilnika natečaja. Kandidati, katerih raziskovalne vsebine so bile ocenjene z najmanj 10 točkami, so bili povabljeni na javno predstavitev raziskovalnih vsebin, ki je bila izvedena prvič in je potekala v Modri dvorani Domus Medica na ZZS v soboto, 6. aprila 2024.

V prvem delu javne predstavitve, ki sta jo vodila Krunoslav Pavlović, predsednik Odbora za zobozdravstvo in članica odbora, asist. dr. Sanda Lah Kravanja, dr. dent. med.,spec. čeljustne in zobne ortopedije, so kandidati izvedli predavanje na temo svoje raziskovalne vsebine, v trajanju 15 minut za predstavitev raziskovalnih nalog in v trajanju 10 minut za predstavitev kliničnih primerov. Krunoslav Pavlović, podpredsenik ZZS je po otvoritvi srečanja uvodoma predstavil potek izvedbe natečaja od idejne zasnove, pripravo Pravilnika, sestavo in delo ocenjevalne komisije ter zasnovo zaključne prireditve s podelitvijo nagrad. Sledilo je krajše predavanje predlagateljice imena natečaja, asist. dr. Sande Lah Kravanja z naslovom »Zakaj Apolonija?«, v katerem je bil predstavljen vzrok izbire imena za poimenovanje natečaja in pomen Sv. Apolonije, svetnice in zaščitnice zobozdravnikov, ki goduje 9. februarja. Predavateljica je krajše predavanje popestrila z virtualnim sprehodom po zasebni galerijski zbirki dentalnega muzeja Ward z upodobitvami svetnice Apolonije.

Sv. Apolonija, zavetnica zobozdravnikov

 

Molitev k sv. Apoloniji

 

Na zaključni prireditvi »Natečaj Apolonija 2024« so sodelovali:

Predstavitve kliničnih primerov:

  1. Digitalni protokol v popolni oralni rehabilitaciji pacienta (asist. Nevena Josipović, dr. dent. med. in Dragan Stolica DT)
  2. Multidisciplinarni pristop reševanja estetskih težav (Rok Štern, dr. dent. med.)
  3. Parodontalno plastična kirurgija za estetsko rehabilitacijo pacientke z napredovalo parodontalno boleznijo: predstavitev primera (Tom Kobe, dr. dent. med.)
  4. Protetična oskrba endodontsko zdravljenega zgornjega centralnega sekalca s kovinskim zatičkom - prikaz primera (asist. Duška Stopar, dr. dent. med., in Petra Šterbenk, dr. dent. med.)

Predstavitve raziskovalnih nalog:

  1. Periodontal therapy in bariatric surgery patients with periodontitis: Randomized control clinical trial 

    (dr. Dejana Čolak, dr. stom. (Republika Srbija)

  2. Volumetrična analiza mehkih tkiv po parodontalni regeneraciji z uporabo tehnike tuneliziranja papile: randomizirana kontrolirana klinična študija (Tom Kobe, dr. dent. med., in Katja Povšič, dr. dent. med.) 

  3. Stanje sline pri bolnikih s kronično boleznijo reakcije presadka proti gostitelju (GVHD) (asist. Nina Vovk, dr. dent. med., in Manca Urek, dr. dent. med.)

  4. Vpliv ortodontskega premika zob na senzitivnost zobne pulpe: Sistematski pregled z metaanalizo/The effect of orthodontic tooth movement on the sensitivity of dental pulp: A systematic review and meta-analysis (asist. Aljaž Golež, dr. dent. med.)

  5. Primerjava vitalitetnih testov s histološko analizo zobne pulpe (asist. Aljaž Golež, dr. dent. med.)

    Po izvedenih predavanjih in razpravi je komisija ocenila vsako predavanje z dodatnimi točkami za predstavitev ter na podlagi skupnega seštevka točk določila najboljša tri dela iz vsake kategorije.

    Za najboljše tri raziskovalne naloge in za najboljše tri predstavitve kliničnih primerov po točkovanju ocenjevalne komisije so v Pravilniku namenjene finančne nagrade. Sredstva za nagrade smo v OZB zbrali z organizacijo seminarjev, ki smo jih prirejali tekom leta, tako, da je bil projekt finančno podprt in zobozdravniki nismo dodatno finančno bremenili ZZS, kar je podprto s sklepom (Sklep Izvršilnega Odbora št. 2/55/2023 z dne 3. 7. 2023).

    Pravilnik določa podelitev naslednjih nagrad (navedeni so bruto zneski):

    - Prva nagrada: denarni znesek v višini 1.500€.

    - Druga nagrada: denarni znesek v višini 800€.

    - Tretja nagrada: denarni znesek v višini 500€. 

     

    Nagrajenci natečaja Apolonija 2024, ocenjevalna komisija profesorjev MFUM in predstavnika OZB (od leve v zadnji vrsti: Krunoslav Pavlović, profesorji MF Alenka Pavlič, Maja Ovsenik, Janja Jan, Nataša Ihan Hren in Čedomir Oblak; od leve v prvi vrsti: Tom Kobe, Petra Šterbenk, asist. Nevena Josipović, asist. Aljaž Golež, asist. Nina Vovk in Manca Urek ter asist. dr. Sanda Lah Kravanja)

     

    Prejemniki nagrad javnega natečaja v zobozdravstvu Apolonija 2024 so:

    Kategorija klinični primeri:

    1. Tom Kobe: Parodontalno plastična kirurgija za estetsko rehabilitacijo pacientke z napredovalo    parodontalno boleznijo: prikaz primera

    2. asist. Duška Stopar in Petra Šterbenk: Protetična oskrba endodontsko zdravljenega zgornjega centralnega sekalca s kovinskim zatičkom - prikaz primera

    3. asist. Nevena Josipović: Digitalni protokol v popolni oralni rehabilitaciji pacienta

    Kategorija raziskovalne naloge:

    1. asist. Aljaž Golež: Vpliv ortodontskega premika zob na senzitivnost zobne pulpe: Sistematski pregled z meta-analizo

    2. asist. Aljaž Golež: Primerjava vitalitetnih testov s histološko analizo zobne pulpe

    3. asist. Nina Vovk in Manca Urek: Stanje sline pri bolnikih s kronično boleznijo reakcije presadka proti gostitelju (GVHD)

     V drugem delu prireditve, ki ga je vodila Živa Salobir iz Oddelka za odnose z javnostmi ZZS, je sledil krajši glasbeni uvod, v katerem sta nastopila sopranistka Nadia Ternifi, dr. dent. med., ob klavirski spremljavi Alvina Ćućića.

     Prva zaključna prireditev javnega natečaja Apolonija 2024 je potekala v primerno napetem vzdušju v prvem, predstavitvenem delu, razglasitev in podelitev nagrad sodelujočim pa že v slavnostnih in prijetno sproščenih tonih.

    Ocenjevalni komisiji profesorjev vseh kateder za dentalno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani se iskreno zahvaljujemo za odlično sodelovanje in dobro opravljeno delo, vsem prejemnikom nagrad in mentorjem pa še enkrat iskreno čestitamo!

    Glasbeni utrinki na slavnosti podelitvi nagrad Apolonija 2024 v Domus Medica: sopranistka Nadja Ternifi, dr.dent. med.  in pianist Alen Ćućić

    Z izvedbo in udeležbo na natečaju Apolonija smo zobozdravniki podprli minulo klinično in profesionalno delo mladih kolegov in vzpostavili okolje, v katerem lahko mladi kliniki, bodoči predavatelji, pridobivajo izkušnje na odru in pokažejo svoja dela strokovni javnosti. Z najboljšimi kolegialnimi nameni upamo, da smo z dobrim zgledom tudi druge prisotne spodbudili za nadaljnje raziskovanje, zato se vsem sodelujočim pri projektu Apolonija in udeležencem zaključne prireditve v letu 2024 zahvaljujemo za podporo in sodelovanje.

    Zapisala:

    asist. dr. Sanda Lah Kravanja,

    dr.dent.med., spec.,čeljustne in zobne ortopedije

    sanda.kravanja@gmail.com

    Krunoslav Pavlović, dr. dent. med.,

    Odbor za zobozdravstvo ZZS