Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Skupščina podprla zakon proti nasilju in sprejela prenovo petih specializacij

09.04.2024 21:42

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je na predvidoma zadnji seji v tem mandatu med drugim sprejela finančno poročilo za leto 2023 in finančni načrt za leto 2024, podprla predlog spremembe kazenskega zakonika za večjo varnost zdravstvenega delavca ali sodelavca ter prenovljene specializacije s področja psihiatrije, dermatovenerologije, otroške nevrologije, urologije, pediatrične alergologije in klinične imunologije ter oftalmologije.


Predsednik skupščine dr. Marko Jug je dejal, da si prizadevajo tudi za prenovo drugih specializacij, ki imajo zastarel kurikulum. Dodal je, da bi v prihodnosti kot zbornica morali nameniti več pozornosti težkim specializacijam, ki niso tako dobičkonosne, saj drugače "nihče ne bo več zdravil naših otrok".

Finančno poročilo za leto 2023 kaže, da je imela zbornica lani 5,5 milijona prihodkov in nekaj več kot 5,2 milijona odhodkov. Za investicije je šlo 135.500 evrov, največ na področjih informatike, aplikacij in opreme. Finančni načrt za leto 2024 predvideva med drugim prenovo aplikacije E-list, prenovo spletnega profila članov in nadgradnjo obstoječih aplikacij.

Člani skupščine so se seznanili tudi s predlogom spremembe kazenskega zakonika, ki ga je pripravila pravna služba in predlaga nov člen, ki bi vzpostavil kaznivo dejanje napada na zdravstvenega delavca ali sodelavca. Člani so pozdravili predlog, za katerega bo zbornica skupaj z drugimi poklici v zdravstvu vodila kampanjo zbiranja 5000 podpisov. Uvedba te spremembe lahko ključno vpliva na boljšo kulturo obnašanja v zdravstvenih ustanovah.

Ob zaključku seje se je predsednik skupščine zahvalil vsem sodelujočim za uspešen mandat, predvsem pravni službi in vodji službe za splošne zadeve gospe Katji Martinc.