Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zahvala staršem in mladostnikom v Sloveniji

23.04.2024 22:14

POSLANICA OB SVETOVNEM TEDNU CEPLJENJA 2024 (24. do 30. april)

Ta Poslanica je namenjena tistim staršem in mladostnikom, ki si prav tako kot slovenski pediatri in šolski zdravniki prizadevate za ozaveščanje ljudi o velikem pomenu cepljenja.

Danes več pomembnih dogajanj v družbi predstavlja svetovno grožnjo cepljenju kot najbolj varnemu in najbolj učinkovitemu javnozdravstvenemu ukrepu za zaščito zdravja in življenja otrok in mladostnikov.  Na eni strani so to krizne razmere, ki jih povzročajo vojne, naravne katastrofe in klimatske grožnje s posledičnimi tokovi migracij, na drugi strani pa v razvitih državah vznikajo proticepilska gibanja, ki prav tako predstavljajo eno najpomembnejših groženj zdravju človeštva.

Slovenski pediatri in šolski zdravniki svoja velika strokovna znanja in napore vlagamo v skrb za vaše otroke, spoštovani in dragi starši, pa tudi v pomoč vam, spoštovani in dragi mladi, ki že lahko brez sodelovanja staršev iščete zdravniško pomoč.

S to Poslanico vam želimo izraziti zahvalo za zaupanje, ki nam ga izkazujete. To zaupanje nam predstavlja dodatno obvezo za neprestano poglabljanje našega znanja in veščin na področju zdravljenja in preprečevanja bolezni otrok in mladostnikov. Pri tem se še posebej močno zavedamo pomena cepljenja. 

Zaskrbljeni smo, ker so se zaradi upada deleža cepljenih otrok in mladostnikov tudi v Sloveniji začele spet pojavljati ošpice in v večji meri spet tudi oslovski kašelj, kar je v zadnjih mesecih znova resno ogrozilo zdravje in življenje necepljenih oseb. Prav tako pa nas žalosti, da je v nekaterih delih Slovenije deklicam in dečkom v šestih razredih še v veliki meri odtegnjena možnost brezplačnega cepljenja proti HPV in s tem zaščita pred raki.

Veseli smo, da v tem spoštljivem in iskreno zaupnem sodelovanju v naši družbi skupaj z vami odpiramo poti k večji varnosti in boljšemu zdravju prebivalstva vsega sveta. Kadarkoli vam ali nam uspe vzbuditi zaupanje v cepljenje pri ljudeh, ki se ga zaradi pomanjkanja informacij ali napačnih predstav o življenju bojijo, smo za človeško skupnost opravili dobro delo.
Hvala za vaše zaupanje in lep pozdrav! 

Denis Baš dr.med., spec.                                                      Asist. dr. Mojca Juričič dr.med. spec
Predsednik  SPP                                                                         Predsednica SŠŠAM