Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Nova številka revije Isis

1.8.2022
Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Isis. Prelistajte celotno revijo ali pa si preberite le posamezne članke. Želimo vam veliko bralnih užitkov!

Preberite več

Strokovni izpit uspešno opravilo 25 kandidatov

29.7.2022
V tem tednu so na Zdravniški zbornici Slovenije potekali strokovni izpiti za poklic zdravnik in za poklic zobozdravnik. Uspešno je izpit opravilo 25 kandidatov, od tega 19 zdravnikov in 6 zobozdravnikov.

Preberite več

Kakšne so ureditve pomoči pri samomoru in evtanaziji v Evropi

29.7.2022
"Tako obsežnega nabora pogojev, pod katerimi pacient lahko stopi na to pot, in tako subjektivnega načina ocenjevanja neznosnosti trpljenja in možnosti lajšanja trpljenja noben drug zakon na svetu ne predvideva,« je opozoril Peter Golob, dr. med. in univ. dipl. prav., predsednik Odbora za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Preberite več

Jesen bo odvisna od tega, kakšno različico koronavirusa bomo imeli takrat

28.7.2022
Prof. dr. Bojana Beović je bila gostja Svetovalnice na Radiu Ognjišče. Govorila je o covidu-19, cepljenju in kaj lahko pričakujemo jeseni. Pri različicah, ki jih poznamo sedaj, so napovedi ugodne. Poudarila je, da se bomo z virusom morali naučiti živeti. Pomembni ostajajo cepljenje, testiranje in maske. Pričakuje se, da bo septembra odobreno novo cepivo, ki bo že jeseni na voljo tudi v Sloveniji.

Preberite več

Umetnost lenarjenja - podkast zdravnika Davida Zupančiča

27.7.2022
Ali je sploh možno, da smo v službi, ki od nas zahteva nezmotljivost in nas stalno potiska na rob zmogljivosti, dejansko srečni? V podkastu Umetnost lenarjenja se je David Zupančič o tem pogovarjal z zdravnikom specialistom Žigo Martinčičem, ki dela v intenzivni enoti Infekcijske klinike UKC Ljubljana.

Preberite več

»Zdravniki ne moremo čakati!«

26.7.2022
V četrtek, 28. julij je svetovni dan hepatitisa, namen je ozaveščanje splošne javnosti o virusnih hepatitisih, ki so lahko življenje ogrožajoča bolezen, sporočajo iz UKC Ljubljana. Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL zato tudi letos vabi na brezplačno testiranje, ki ga bo mogoče opraviti 27. in 28. julija.

Preberite več

Novosti, ki jih prinaša Zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema

21.7.2022
Državni zbor je 14. 7. 2022 sprejel ukrepe z namenom izboljšanja stabilnosti zdravstvenega sistema. Oddelek za pravne zadeve je zato za člane zbornice pripravil povzetek bistvenih novosti, ki jih prinaša navedeni zakon.

Preberite več

Stanje nujne medicinske pomoči zahteva takojšnjo izvedbo že pripravljenih rešitev

21.7.2022
Ker ko te sredi noči infarkt, ni več pomembno, kakšen je tvoj družbeni status, ni pomembno katere zasebne zdravnike poznaš in ali si jih lahko privoščiš, ampak bo do tebe prišel dežurni zdravnik oz. te bodo pripeljali v urgentni center. Zato je vlaganje v NMP vlaganje v zdravje populacije v najhujših trenutkih in najhujših bolezenskih stanjih.

Preberite več

Mednarodna konferenca o pomoči pri samomoru in evtanaziji

21.7.2022
Zdravniška zbornica Slovenije je v torek, 28. 6. 2022, organizirala mednarodno konferenco o pomoči pri samomoru in evtanaziji. Organizatorji dogodka smo povzetek konference pripravili v obliki, ki bo čim lažje dostopna vsem - to je v oliki posnetkov posameznih predavanj. Vabljeni k ogledu.

Preberite več

Pravne dileme in zdravniški pogled na pomoč pri samomoru in evtanaziji

21.7.2022
Na današnji novinarski konferenci Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) na temo: Pravne dileme in zdravniški pogled na pomoč pri samomoru in evtanaziji - so bili predstavljeni pogledi, dileme in stališča pravne in zdravniške stroke do nekaterih vprašanj ob koncu življenja, ki se že nekaj časa pojavljajo v javnosti.

Preberite več

(Prim. Kurtu Kanclerju v spomin) Uglednemu zdravniku, učitelju in prijatelju...

18.7.2022
»Sreča je srečati prave ljudi, ki v tebi pustijo dobre sledi« je misel pesnika Toneta Pavčka, ki še kako velja za našega dragega dolgoletnega pediatra primarija Kurta Kanclerja, ki je ustvaril, v več kot 40 letih zvestobe naši hiši zdravja, zelo močne avtorske sledi pomembnih, spoštovanja in posnemanja vrednih, strokovnih ter organizacijskih novosti, tako v našem domu zdravja, kot širše v mednarodni strokovni javnosti.

Preberite več

(POGLEDI NA ZDRAVNIŠTVO) Od ugleda prazdravnika do današnjih dni

18.7.2022
Kot zgodovinarko medicine me je na veličastni svečanosti Zdravniške zbornice Slovenije 27. maja 2022 v Cankarjevem domu posebej nagovorila historična medicinska tema, povzeta po znamenitem romanu Egipčan Sinuhe, finskega pisatelja Mike Waltarija. Za izhodišče pri razmišljanju o vlogi zdravnika skozi čas si jo je izbrala vabljena govornica prof. Alenka Puhar.

Preberite več

Umrl je primarij dr. Kurt Kancler

13.7.2022
Zdravniška zbornica Slovenije z žalostjo sporoča, da nas je zapustil prim. Kurt Kancler, dr. med., ugleden zdravnik, prvi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije in prejemnik Hipokratovega priznanja.

Preberite več

Dodatni denar za skrajševanje čakalnih vrst ne bo rešil zdravstva

12.7.2022
Ker se zdravstvo v Sloveniji povezuje predvsem z nedopustno dolgimi čakalnimi vrstami, večina javnosti misli, da je to glavni problem zdravstva pri nas. Pa ni tako. Ker sem po izobrazbi kirurg, se bom omejil na kirurško področje, čeprav tudi za druga področja medicine velja podobno.

Preberite več

Zdravniki nasprotujemo sežiganju odpadkov v Ljubljani

11.7.2022
Člani Delovne skupine za spremljanje, opozarjanje in ozaveščanje o nevarnostih onesnaženega okolja za zdravje Zdravniške zbornice Slovenije nasprotujejo postavitvi sežigalnice odpadkov v Ljubljani.

Preberite več

Zdravniška zbornica Slovenije prejemnica nagrade Svetovnega slovenskega kongresa

11.7.2022
Svetovni slovenski kongres SSK je na slovesni akademiji ob praznovanju svoje 30-letnice Zdravniški zbornici Slovenije podelil zlatnik Slovenski tolar. Gre za posebno priznanje, ki ga ta vodilna in prepoznavna civilnodružbena organizacija na področju povezovanje Slovencev po svetu, podeljuje zaslužnim posameznikom in institucijam, ki se v svojem poslanstvu prizadevajo ohranjati in krepiti narodno zavest pri rojakih doma in po svetu ter s svojimi aktivnostmi povezujejo Slovence širom sveta.

Preberite več

(POGLEDI ZDRAVNIŠTVA) Kako mladi zdravniki vidijo svojo vlogo v prihodnosti?

11.7.2022
Gre za veliko čas in za veliko odgovornost, so prepričani mladi (bodoči) zdravniki. S svojim delom želijo zagotavljali kakovostno in varno oskrbo ter hkrati pokazati dobrosrčnost in empatijo v poklicu, ki so mu pogosto zaupane odločitve, ki pomenijo most med življenjem in smrtjo.

Preberite več

Prvi odziv Zdravniške zbornice na predlog interventnega zakona za ureditev razmer v zdravstvu

8.7.2022
Zakonske spremembe prepoznavajo in naslavljajo ključna izziva - čakalne dobe in težave pri dostopnosti do storitev na primarni ravni. Kljub temu, da zakon pozdravljamo, smo pri njegovi oceni previdni in zadržani. Glede finančnih spodbud na primer še ni natančnih določil, zato bo veliko odvisno od podzakonskih aktov.

Preberite več

Priročnik za lažje sporazumevanje v zdravstvu v ukrajinski jezikovni različici

6.7.2022
Direktorat za migracije Ministrstva za notranje zadeve je v sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije in ob pomoči doc. dr. Tadeje Kotar (UKC Ljubljana) in ukrajinske zdravnice Natalye Golovine pripravil Priročnik za lažje sporazumevanje v zdravstvu v Slovensko/Rusko/Ukrajinski jezikovni različici.

Preberite več

Nova številka revije Isis

5.7.2022
Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Isis. Prelistajte celotno revijo ali pa si preberite le posamezne članke. Želimo vam veliko bralnih užitkov! Uredništvo

Preberite več

Na Televiziji Slovenija nocoj posnetek Slavnostne akademije Zdravniške zbornice Slovenije

5.7.2022
Danes zvečer bo Televizija Slovenija na programu TV Slovenija 2 ob 22.25 predvajala posnetek Slavnostne akademije Zdravniške zbornice Slovenije ob 30-letnici zbornice in 130-letnici zborničnega delovanja. Vabljeni k ogledu!

Preberite več

Strokovni izpiti odslej na Zdravniški zbornici Slovenije

30.6.2022
V junijskem roku, ki je bil v tem tednu med ponedeljkom in četrtkom, je strokovni izpit opravljalo 17 kandidatov. Naslednji rok za strokovni izpit je v juliju, nato pa v avgustu izpitov ni, od septembra naprej pa so roki razpisani vsak mesec, kot je objavljeno na spletni strani zbornice.

Preberite več

Konferenca o pomoči pri samomoru in evtanaziji

28.6.2022
Danes na Zdravniški zbornici Slovenije poteka celodnevna mednarodna Konferenca o pomoči pri samomoru in evtanaziji. V prvem sklopu so zdravniki iz Švice, Nizozemske, Španije in Avstrije predstavili stanje in poglede na evtanazijo in pomoč pri samomoru v svojih državah. Nato je sledila predstavitev pravnih vidikov teme, pogled zdravnikov na vlogo zdravnika ob umiranju in na vplivu paliativne oskrbe na željo po prekinitvi življenja.

Preberite več

Zapustila nas je zdravnica in poslanka ZZS Polonca Steinmann

24.6.2022
Žal vas moramo obvestiti, da nas je zapustila družinska zdravnica in poslanka ZZS Polonca Steinmann. Svojci so nas obvestili, da bo pogreb v sredo 29. junija ob 9. uri na novih Žalah. V vežici bo ležala od 7. ure naprej. Ob boleči izgubi izrekamo svojcem iskreno sožalje.

Preberite več

Prvo preverjanje znanja slovenskega jezika za zdravnike in zobozdravnike

24.6.2022
Na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) smo izvedli prvo preverjanja znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike in zobozdravnike na podlagi sprememb Zakona o zdravniški službi. K izpitu je pristopilo 19 kandidatov, uspešnih je 12 (63%).

Preberite več

Priporočila ob povečani toplotni obremenitvi

22.6.2022
Pijte veliko vode in to še preden začutite žejo. Izogibajte se ledeno hladnim tekočinam, saj lahko dražijo prebavila. Ne uživajte pijač, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin (pravi čaj), saj slednje učinkovine povečajo izločanje vode. Zaužijte toliko tekočine, da bo boste dnevno izločili običajno količino seča, ki ne sme biti temen.

Preberite več

(POGLEJTE POSNETEK) Javna tribuna v zobozdravstvu

22.6.2022
Povezava za ogled javne tribune in novinarske konference v živo ter del materialov za medije.

Preberite več

Novi priročni aplikaciji izpod rok pediatrov

20.6.2022
Pediatri Sekcije za primarno medicino in Pediatrične klinike UKC Ljubljana, ter prostovoljci Društva študentov medicine Slovenije so skupili skupaj in pripravili priročni aplikaciji "Moj otrok" ter "Cepinfo".

Preberite več

SLO vojska

Ko zelena uniforma zamenja belo haljo

20.6.2022
V letošnjem letu Role2 dosega končne operativne zmogljivosti, kar po Natovi metodologiji Medical Evaluation preverjajo zdravniki, ki so prav tako člani prostovoljne rezerve. Med njimi glavni vojaški zdravnik, travmatolog SB Celje Andrej Strahovnik, ki je tudi vodil strokovno preverjanje.

Preberite več

Kratkotrajna bolniška odsotnost brez obiska zdravnika pomeni olajšanje za paciente in razbremenitev zdravstvenega osebja

17.6.2022
Vlado RS pozivamo, naj razmisli o nadaljevanju tovrstne prakse debirokratizacije, ki omogoča zaposlenim v zdravstvenih ustanovah, da več časa posvetijo svojemu primarnemu delu - zdravljenju.

Preberite več

Razstava "Obrazi zdravništva" v Mariboru

15.6.2022
Vabimo vas na ogled razstave Obrazi zdravništva, ki bo od 15. junija do 15. julija na ogled v galeriji na prostem v Mariboru. Na dvajsetih panojih v Ulici škofa Maksimiljana Držečnika smo s fotografijami in zapisi v galeriji na prostem osvetlili tradicijo zdravništva, nekaj odmevnejših medicinskih dosežkov in delo zanimivih zdravnikov, ki so jih izbrali kolegi.

Preberite več

Javna tribuna: delovni pogoji, ureditev transparentnega zaposlovanja ter plačnega sistema v zobozdravstvu

13.6.2022
Vabimo vas, da se v četrtek, 23. 6. 2022, udeležite javne tribune s pričetkom ob 17.00 uri v Modri dvorani Domus medica, Dunajska cesta 162, 1000 Ljubljana. Predviden čas trajanja dogodka je 180 min.

Preberite več


Veljavnost ukrepov za preprečevanje širjenja virusa COVID-19 v zdravstvu

10.6.2022
Oddelek za pravne zadeve je pripravil pregled veljavnosti ukrepov proti COVID-19.

Preberite več

Kdo so nagrajenci akcije Moj zdravnik 2022?

10.6.2022
Priznanja nagrajencem akcije Moj zdravnik so podelili že 26. po vrsti. Glasovanje je potekalo v 11 določenih kategorijah, za zdravnico ali zdravnika, ki ga niste mogli uvrstiti v nobeno od njih, pa ste lahko glasovali v kategoriji moj specialist. Iskali smo torej mojega onkologa, hematologa, dermatologa, revmatologa, nevrologa, kardiologa, diabetologa, družinskega zdravnika, ginekologa, pediatra, zobozdravnika in mojega specialista.

Preberite več

Zdravniške organizacije predstavile izzive novi ekipi ministrstva za zdravje

9.6.2022
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan z ekipo se je danes srečal s predstavniki Koordinacije zdravniških organizacij, to je Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), sindikatom Fides, Slovenskim zdravniškim društvom (SZD) ter Strokovnim združenjem zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (SZZZZS).

Preberite več

(POSNETEK) Posvet o primarnem nivoju - dobre slovenske prakse

8.6.2022
Spremljajte posvet v živo Mogoče boste presenečeni, da so rešitve dokaj enostavne, da so si želje po dobri oskrbi med pacienti in izvajalci zelo sorodne in da je tak način dela med stroškovno najbolj učinkovitimi. Predvsem pa je usmerjen v pacienta, ki ga v večji meri oskrbi na domačem pragu, v okolju, ki mu tudi v bolezni ni preveč tuje.

Preberite več

Posvet o primarni ravni zdravstvenega varstva - dobre slovenske prakse (v živo ali preko spleta)

7.6.2022
Komu je posvet namenjen: strokovnjakom iz vseh ravni zdravstvene oskrbe, študentom, ki iščejo poklicno pot, vsem nam v vlogi pacienta, ki bi takrat radi vstopili skozi dobra vrata primarne zdravstvene oskrbe in drugim, ki imajo zaradi svojih vlog v družbi največjo odgovornost, da to zagotovijo slehernemu.

Preberite več

JAVNI POZIV za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit za poklic zdravnik in za poklic doktor dentalne medicine

2.6.2022
Zdravniška zbornica Slovenije danes, 2. 6. 2022, objavlja javni poziv za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit za poklic zdravnik in za poklic doktor dentalne medicine.

Preberite več

Nova številka revije Isis

1.6.2022
Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Isis, ki vam je na voljo tudi v elektronski obliki na naši spletni strani. Želimo vam veliko bralnih užitkov! Uredništvo

Preberite več

Od 1. junija preverjanje znanja slovenskega strokovnega jezika tudi na ZZS

31.5.2022
Zdravniška zbornica Slovenije bo s 1. junijem začela izvajati javno pooblastilo preverjanja znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike in zobozdravnike.

Preberite več