Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Klubski koncertni večer: »Pozdrav pomladi s klavirskim trio NOORDUNG in gostjo«

20.2.2023
Z veseljem sporočamo, da se v Domus Medica vračajo klubski koncertni večeri. Na prvem koncertu bomo prisluhnili vrhunski glasbi klavirskega tria NOORDUNG. Vabimo vas, da se nam pridružite 6. aprila 2023 ob 18. uri v Domus Medica, Dunajska cesta 162. Trio sestavljajo Matjaž Porovne, violina, Petra Gačnik Greblo, violončelo, Miha Haas, klavir. Kot gostja se jim bo pridružila pevka zdravnica Jasmina Antonić Babnik.

Preberite več

(REGIJSKI OBISK) Srečanje s člani in vodstvi zdravstvenih ustanov v Novem mestu

16.2.2023
Delegacija Zdravniške zbornice Slovenije pod vodstvom prof. dr. Bojane Beović je bila danes na regijskem obisku v Novem mestu. Srečala se je z vodstvui SB Novo mesto in ZD Novo mesto ter obiskala zasebno zdravstveno ustanovo Avelana. Popoldne pa je sledilo še srečanje s člani, ki so izpostavili nekatere izzive, s katermi se srečaujejo.

Preberite več

Delovni obisk na Nizozemskem

16.2.2023
Predstavniki Zdravniške zbornice in Ministrstva za zdravje so se udeležili delovnega obiska na Nizozemskem z namenom spoznavanja njihovega zdravstvenega sistema. Zanimalo jih je, kaj je ključ do delovnih pogojev, zaradi katerih se marsikateri tuji zdravnik preseli na Nizozemsko. Prav tako je bila osrednja tema pogovora organizacija zdravstvenega sistema in sistema zavarovalništva, v katerem je prostovoljno zavarovanih kar 99 % prebivalcev.

Preberite več

Veliko otrok pridobi napotnico za ortodontsko obravnavo prezgodaj ali zaradi vztrajanja staršev

15.2.2023
Predlogi za rešitve v okviru zobozdravstvene stroke: (1) triaža ob izdaji napotnice za ortodontsko zdravljenje – napotitev na osnovi ocene EFO indeksa s strani otrokovega zobozdravnika, (2) Priprava protokola za nadaljevanje ortodontske obravnave in sprejemanja pacientov ob nadomeščanjih izpadov delovanja izvajalcev in (3) Oddaja potrebe za nadomeščanje izvajalca, ki se bo upokojil, je potrebno pri razpisih specializacij podati večjo težo regijskemu kriteriju ob izbiri novih kandidatov.

Preberite več

Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo (Lk 23,34)

15.2.2023
Kako so nastajali zdravstveni domovi, zdravstvene postaje, oddelki bolnišnic, klinike? Razvijalo jih je življenje samo, desetletja in desetletja ... Ni bilo načrtovalcev iz ljubljanskih pisarn. Ljudje so se odločili, da potrebujejo zdravstveno postajo v Ribnici na Pohorju ali v krajevni skupnosti v mestu.

Preberite več

(ORTODONTIJA) O napotitvi na osnovi ocene EFO indeksa in nadomeščanjih izpadov delovanja izvajalcev

15.2.2023
Strokovno srečanje z naslovom Dostopnost do ortodontskega zdravljenja na napotnico je bilo organizirano kot odgovor na vprašanja zastopnikov pacientovnih pravic, ki se povsod po Sloveniji srečujejo z vprašanji staršev otrok povezanih z ortodontsko obravnavo na napotnico. Udeležilo se ga je okoli 40 ortodontov, zastopnika pacientovih pravic in predstavnik ZZZS. Oblikovani so bili tudi predlogi za rešitve.

Preberite več

(S KNJIŽNE POLICE) Škarje, prosim

14.2.2023
Nekako v senci knjig treh zdravnikov – pisateljev (Alojz Ihan, Marko Pokorn, David Zupančič) je v letu 2022 izšla še četrta knjiga zdravnika – pisatelja, sicer profesorja kirurgije Eldarja M. Gadžijeva Škarje, prosim.

Preberite več

»Ko ni šlo drugače, sem na telefon naložil ukrajinsko tipkovnico«

14.2.2023
Veliko Ukrajincev je v domovini uporabljalo zasebne zdravstvene storitve. Naučili smo se, da je njihov dostop do zdravstvenih storitev in zdravil popolnoma drugačen kot pri nas. Zato je vloga prevajalke in kulturne mediatorke nenadomestljiva, med obiskom begunske ambulante pripoveduje zdravnica Lucija Jagodic Klipšteter, strokovna vodja Zdravstvenega doma Logatec.

Preberite več

Pomembna je varnost oskrbe ne glede na organizacijsko obliko delodajalca

13.2.2023
Zdravniške organizacije opozarjamo na pomen zagotavljanja varnih in konkurenčnih pogojev dela za zdravstvene delavce ne glede na organizacijsko obliko delodajalca.

Preberite več


Predstavitev Pravilnika o merilih za določitev višine dodatka COVID-19 za neposredno delo z obolelimi za COVID-19

13.2.2023
Predstavitev Pravilnika, ki določa merila za določitev višine dodatka COVID-19 za delo z obolelimi, najvišjo mesečno višino dodatka za zaposlenega ter postopek vložitve zahtevkov za izplačilo dodatka.

Preberite več

Zloraba identitete zdravnika Davida Zupančiča v reklami za preparate za hujšanje

10.2.2023
Z podjetjem, ki reklamira v oglasih prikazane preparate za hujšanje, ne sodelujem, moje fotografije so uporabljene brez mojega soglasja in izjava, ki je navedena, ni moja, Gre za zavajanje javnosti, sporoča mladi zdravnik David Zupančič. Zbornica ob tem opozarja potrošnike, da gre za prevaro, zato tem reklamam ne nasedajte.

Preberite več

Komunikacijska invalidnost 

9.2.2023
Zdravniki se zelo zavedamo pomena komunikacije. Zdravljenje je treba načrtovati skupaj s pacientom in njegovo družino. Da bi pacient sprejel neko odločitev o zdravljenju, mora biti natančno obveščen o svojem zdravstvenem stanju, o skupaj sprejetem načrtu zdravljenja, prognozi in posledicah skupnih odločitev. Tako gradimo zaupanje. Piše primarij Dušan Vlahović.

Preberite več

Primerna obravnava transspolnih oseb v zdravstvenem sistemu

9.2.2023
Vsaka transspolna oseba je individualna, zato je ne moremo primerjati z ostalimi. Ob prvem stiku vprašamo po imenu in zaimkih, ki jih oseba uporablja, ter temu dosledno sledimo skozi pogovor. Jezik in izrazoslovje sta pomembna – skrbimo za uporabo ustrezne, spoštljive terminologije ter se hkrati poskušamo izogniti rabi »ospoljenih« besed (npr. gospodična). Ko govorimo o osebi z drugimi, še posebej s svojci, prej vedno preverimo, komu je oseba razkrita.

Preberite več

Predlog ukrepov za zagotavljanje večje varnosti zdravstvenih delavcev

7.2.2023
Zaradi spodbujanja sovraštva in nasilja do zdravstvenega osebja na družbenem omrežju je zbornica podala kazenske ovadbe zoper deset oseb. Poleg tega je pripravila in na Ministrstvo za zdravje poslala predlog ukrepov, ki bi pripomogli k preprečevanju nasilnih dogodkov v prihodnosti. Predlagane so spremembe Zakona o varstvu javnega reda in miru ter spremembe Zakona o pacientovih pravicah.

Preberite več


Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve za mesec januar 2023

6.2.2023
Za namen spremljanja in preverjanja upravičenosti izplačil dodatkov na podlagi tretjega odstavka 16. člena ZNUZSZ morajo izvajalci beležiti število opravljenih količnikov iz obiskov, število glavarinskih količnikov in število točk, izplačila dodatkov za vsak posamezni tim in vsakega posameznega upravičenca v timu. Izvajalci po izplačilu plač, do zadnjega dne v mesecu za pretekli mesec, posredujejo Ministrstvu za zdravje na naslov gp.mz@gov.si.

Preberite več


Uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023, ki nadomešča SPLOŠNI DOGOVOR

2.2.2023
23. 1. 2023 je bila v Uradnem listu RS objavljena Uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023 (v nadaljnem besedilu: Uredba). Uredbo, ki nadomešča dosedanji splošni dogovor, je v skladu s 63. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju sprejela Vlada RS.

Preberite več

(INTERVJU) »Tako rekoč z danes na jutri sva spakirala in se preselila v Celovec«

2.2.2023
Po opravljenem pripravništvu in sekundariatu v SB Murska Sobota decembra 2019 je začel s specializacijo iz travmatologije in ortopedije v celovški bolnišnici. O tem, kako se je znašel na avstrijskem Koroškem, o tem, kako te lahko specializacija osrečuje in ti dnevno vliva motivacijo, ter o izbiri specializacije in življenjske poti – Gorazd Kovač.

Preberite več

(INTERVJU) Biološki označevalci, med njimi tudi slikovni, postajajo vedno pomembnejši

31.1.2023
V decembrski številki prestižne revije Nature Reviews Neurology (IF 44,71) sta Matej Perovnik in Tomaž Rus skupaj z dvema ameriškima sodelavcema objavila pregledni članek, ki ugotavlja možnosti funkcijske slikovne diagnostike možganov pri opredelitvi nevrodegenerativnih bolezni (Functional brain networks in the evaluation of patients with neurodegenerative disorders).

Preberite več

Čemu služi izraz neopredeljeni pacient in čakalna vrsta

31.1.2023
Neopredeljeni pacient je simptom nedelujočega sistema. Besedna zveza v sebi pravzaprav skriva veliko več. Opiše administrativno pravico zavarovanca do zdravstvene storitve, ne pa tudi dolžnosti sistema, da jo zagotovi. Zato potiho v ozadju ostane nespremenjena – pacient je še vedno plačnik, čeprav ne prejme vseh storitev, ki bi jih mogoče potreboval.

Preberite več

Dobrodošli pri nas: Skrb zbornice za člane se začne že pred vpisom

30.1.2023
V sodelovanju z Mladimi zdravniki smo bodočim diplomantom medicine ter zdravnikom tik po zaključku študija na srečanju predstavili karierno pot ter kako lahko Zdravniška zbornica Slovenije na njej pomaga. Poleg kariernega razvoja smo predstavili možnosti in naloge zbornice ter podporo, ki jo zaposleni v ZZS nudijo zdravnikom in zobozdravnikom.

Preberite več

Predstavitev odločbe Ustavnega sodišča v zadevi U-I-198/19

29.1.2023
Ustavno sodišče je presojalo ustavnost določb Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki se nanašajo na sistem podeljevanja in podaljševanja koncesij ter nekatere delovnopravne omejitve pri delu zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev.

Preberite več

Zbornica obsoja vsakršno nasilje

27.1.2023
Zdravniška zbornica Slovenije je pretresena nad incidentom, ki se je zgodil v Splošni bolnišnici Celje, ko je pacient napadel in poškodoval tamkajšnje medicinsko osebje. Zbornica obsoja vsakršno nasilje in se zavzema za ničeno toleranco do vsakršnega nasilja tako v zdravstvenih ustanovah kot tudi sicer v družbi in medsebojnih stikih.

Preberite več

Doc. dr. Marko Jug imenovan za generalnega direktorja UKC Ljubljana

25.1.2023
Svet zavoda UKCL je na današnji redni seji za generalnega direktorja imenoval predsednika skupščine Zdravniške zbornice Slovenije doc. dr. Marka Juga, ki je od septembra opravljal funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja, sicer pa je v osrednji slovenski zdravstveni ustanovi zaposlen že 23 let. Zdravniška zbornica Slovenije doc. dr. Jugu čestita za imenovanje in želi uspešno delo.

Preberite več

Kako preprečiti škodljive dogodke v zdravstvu in kakšni so pravni vidiki odgovornosti?

24.1.2023
Na mednarodni konferenci predstavljamo najboljše prakse preprečevanja škodljivih dogodkov v tujini na primeru norveškega in britanskega modela. Prof. dr. Andrej Robida je predstavil nacionalni sistem in kaj vse je potrebno narediti. Pravni strokovnjaki so predstavili kazenskopravni vidik, odškodninsko in civilno pravni vidik ter predlog za uvedbo nekrivdnih odškodnin.

Preberite več

(INTERVJU) Čez planke: »Veselim se brezmejnih možnosti, ki jih ponuja življenje.«

23.1.2023
Peter Kiraly se je po slabih dveh letih dela kot specialist oftalmologije na Očesni kliniki Ljubljana odločil za novo pot, ki ga je vodila v hram angleške učenosti, v tradicionalen, a obenem svetovljanski Oxford. Zaposlil se je na Očesni kliniki v Oxfordu (Oxford Eye Hospital), kjer se ukvarja predvsem z diagnostiko in zdravljenjem bolezni mrežnice.

Preberite več

Staranje pri nas in v Evropi*

21.1.2023
Praktični vidiki staranja in potreba, da mlajšim in starejšim s posebnimi potrebami zagotovimo polno spoštovanje, dostojanstvo in pravice, predstavljajo osnovni izziv za celotno družbo. Stopnja razvitosti in civiliziranosti družbe se lahko meri prav s kakovostjo življenja, ki jo nudimo tem ljudem.

Preberite več

(INTERVJU) dr. Klemen Dovč: Motivacije za raziskave je izboljšanje obravnave naših otrok

21.1.2023
Doc. dr. Klemen Dovč je pediater endokrinolog, zaposlen na Kliničnem oddelku za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana. Njegovo klinično delo in znanstvenoraziskovalna dejavnost sta osredotočena na obvladovanje sladkorne bolezni z najsodobnejšo tehnologijo, zlasti z uporabo umetne inteligence v sistemu zaprte zanke. Pod mentorstvom prof. Tadeja Battelina je doktoriral z disertacijo o delovanju zaprte zanke v času telesno dejavnosti.

Preberite več


Zdravniška zbornica kot pozitivne ocenjuje napovedane reformne ukrepe v zdravstvu

20.1.2023
Kot ključne težave v zdravstvu, ki jih je treba nasloviti, je minister izpostavil – področja na katera tudi zbornica ves čas opozarja – to so pomanjkanje kadrov, predvsem zdravnikov, še še posebej družinskih zdravnikov, njihovo administrativno razbremenitev, prenos kompetenc in boljšo organizacijo primarne ravnina. Cilj je enakopravna in enako kakovostna dostopnost do zdravstvenega sistema za vse prebivalce.

Preberite več

(KOLUMNA PROF. DR. ALOJZA IHANA) Vzvodi za premike

20.1.2023
ZZZS torej nikoli ni imela sistemske odgovornosti za to, če njeni zavarovanci ostajajo na cesti, ko potrebujejo zdravljenje. Njeni direktorji so odgovorni izključno skupščini ZZZS za morebitni presežek finančne porabe nad predvideno, zato so zaman vse tožbe nezdravljenih bolnikov. Zavarovanec ZZZS je oseba natančno in zgolj do trenutka, ko plača denar ZZZS, od takrat pa je zdravstveni sistem le še veselica za sistemske igralce, njihov poker za denar pa interna igra, ki nima zveze s potrebami bolnika, ki kot zavarovanec vse to plača.

Preberite več

Odprli Center za učenje kliničnih veščin na področju dentalne medicine

19.1.2023
Center za učenje kliničnih veščin za področje dentalne medicine študentom dentalne medicine omogoča, da skozi učenje različnih postopkov in tehnik pridobijo veščine, ki jih potrebujejo za varno obravnavo pacientov in pripravljenost na izzive sodobne klinične prakse.

Preberite več


Uredba o določitvi dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in dodatka za zaposlitev dodatnega kadra

19.1.2023
Ministrstvo za zdravje ponovno poudarja, da je poleg zahtevka za zaposlitev dodatnega kadra treba na ministrstvo posredovati tudi excelovo tabelo za izračun pogojev in dodatka za zaposlitev dodatnega zdravstvenega kadra, ter sklenjeno pogodbo za zaposlenega, za katerega se uveljavlja zahtevek za povračilo sredstev.

Preberite več

Želja: e-karton do začetka prihodnjega leta

13.1.2023
Strategija digitalizacije zdravstva v Sloveniji za obdobje 2022–2027 je ključni in temeljni dokument za digitalno preobrazbo slovenskega zdravstva, ki jo bodo po napovedih Ministrstva za zdravje izpeljali v okviru napovedanega zakona o e-zdravju oz. o digitalizaciji ter v okviru reforme. Pri tem obljubljajo, da ne bodo pozabili ali kakorkoli zmanjšali dostopa do zdravstva za tiste, ki ne bodo izbrali digitalne poti.

Preberite več

Program Vodstvene kompetence za zdravnike in zobozdravnike zaključuje že peta generacija slušateljev

13.1.2023
Danes, 13. januarja, se s predstavitvami projektnih nalog in podelitvijo certifikatov zaključuje že peti 8-modulski izobraževalni program Vodstvene kompetence za zdravnike in zobozdravnike. Letošnji program je zaključilo 18 zdravnikov in zdravnic ter zobozdravnikov in zobozdravnic.

Preberite več

(UVODNIK) Koliko je vreden zdravnik za bolnika in za plačnika storitve?

12.1.2023
Trenutni sistem obračunavanja v bolnišnici je popolnoma neprožen in nepregleden glede resničnih porabljenih sredstev in deluje na principu pavšala določenih skupin. Vrednost intelektualnega dela, da ne rečem odgovornosti, ki se opravi znotraj specialnega dela (konzilij, kolegij, posvet, študij), se v resnici ne beleži nikamor.

Preberite več


Dermatovenerološka klinika UKC Ljubljana - opozorilo potrošnikom o zavajajočem oglaševanju izdelka Keramin

11.1.2023
Vodstvo Dermatovenerološke klinike opozarja, da izdelek lahko predstavlja tveganje za zdravje potrošnikov, kajti ponudnika ni mogoče izslediti, izdelka pa ne preveriti. V oglasu so navedena tudi lažna imena zdravnikov, domnevnih specialistov dermatologov. Potrošnike zato pozivamo, naj ne nasedajo tovrstnim prevaram in naj pred nakupom izdelkov preko spleta vedno preverijo naziv in naslov ponudnika.

Preberite več


Zdravniška zbornica Slovenije pozdravlja, da je bil dosežen sporazum in stavke ne bo

10.1.2023
Današnji dogovor je prvi spodbuden korak, bodo pa za ureditev razmer potrebne resne in odločne spremembe. Zbornica bo pri tem še naprej konstruktivno sodelovala, predlagala rešitve in opozarjala na morebitne s stališča stroke neustrezne rešitve.

Preberite več

Mediacija med FIDES-om in Ministrstvom za zdravje uspešna

10.1.2023
Sporazum med FIDES-om in Ministrstvom za zdravje je bil parafiran. FIDES bo podal informacijo o morebitnem preklicu stavke najkasneje danes, 10. januarja, do 21. ure.

Preberite več

Dolgoročne posledice covid-19 – DOLGI COVID

10.1.2023
AVTOR: Prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., UKC LJ in UL MF Kaj je dolgi covid, pojavnost dolgega covida, vzrok(i) dolgega covida, simptomi in znaki dolgega covida, potek dolgega covida, preventiva, katere preiskave je treba narediti pri pacientih z dolgim covidom, zdravljenje

Preberite več

Skupaj za krepitev javnega zdravstvenega sistema

10.1.2023
V Zdravniški zbornici Slovenije ocenjujemo, da imajo prebivalci in zdravstveni delavci enak cilj: da se vsakemu prebivalcu Slovenije po načelu solidarnosti zagotovil pravočasne, dostopne, varne in kakovostne zdravstvene storitve, ki jih potrebuje.

Preberite več


Vsebina in način organiziranja ambulant za neopredeljene

9.1.2023
S 1. januarjem 2023 se je začel uporabljati Pravilnik o podrobnejši vsebini in načinu organiziranja ambulant za neopredeljene, ki podrobneje ureja organizacijo in financiranje ambulant za neopredeljene, tj. zavarovane osebe, starejše od 19 let, brez splošnega osebnega zdravnika, v delovanje katerih je pod določenimi pogoji možno vključevanje na podlagi podjemne pogodbe.

Preberite več