Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

(INTERVJU) Epidemija literature – nov(oletni) val: Zupančič, Pokorn, Ihan

2.12.2022
Nove virusne mutacije, tokrat predvsem notranjih virusnih proteinov, so zapletle epidemiološko situacijo z izbruhom novega vala kovidne literature. Vsaj trije novi sevi, Zupančič, Pokorn in Ihan, so že okužili knjigarne in knjižnice. Kaj so avtorji povedali o nastanku knjige, razlogih za pisanje in novoletnih željah?

Preberite več

Poziv k profesionalni komunikaciji in medsebojnemu spoštovanju

30.11.2022
V slovenskem zdravstvu smo vsi zavezani enotnemu cilju: ponuditi prebivalcem dostopno in najboljšo storitev. Zato morajo odnosi tako v zdravstvu kot družbi v celoti temeljiti na profesionalni komunikaciji in medsebojnem spoštovanju, saj v nasprotnem prizadenejo tako zdravnike in zdravstveno osebje kot prebivalce.

Preberite več

OBVESTILO o izvedbi delavnic za specializante na temo komunikacije in profesionalizma

30.11.2022
Delavnice s področja mehkih veščin so priporočljive za specializante vseh strok, obvezne pa za specializante neonatologije, klinične farmakologije in specializante, ki opravljate specializacijo po naslednjih prenovljenih vsebinah: infektologija, ortopedska kirurgija in urgentna medicina.

Preberite več

Kako smo zdravniki v urgentnih centrih postali advokati za bolnikovo zdravje in njihovo pot skozi zdravstveni sistem?

28.11.2022
Začeli smo opažati, da na vrata našega urgentnega centra prihaja vedno več bolnikov z akutnimi poslabšanji kroničnih bolezni, bolnikov z opozorilnimi znaki, za katere se je kasneje izkazalo, da so onkološka obolenja, bolnikov, s popolnoma birokratskimi težavami, samo posredno povezanimi z zdravjem in bolnikov, ki preprosto nimajo nobene druge točke vstopa v zdravstveni sistem.

Preberite več


Izvajanje ukrepa iz 15. člena ZNUZSZS pri koncesionarjih

28.11.2022
Ministrstvo je podalo pojasnilo, da koncesionarji za namen izvajanja ukrepa iz 15. člena ZNUZSZS lahko vključijo svoje zaposlene, četudi so ti v določenem odstotku zaposleni tudi v javnem zdravstvenem zavodu.

Preberite več


Skupščina v prvem branju sprejela več sprememb in dopolnitev Statuta zdravniške zbornice Slovenije

25.11.2022
V skladu z 51. členom Poslovnika o delu skupščine, izvršilnega odbora ter njunih organov na spletni strani Zdravniške zbornice Slovenije objavljamo predloge več sprememb in dopolnitev Statuta Zdravniške zbornice Slovenije in tako pričenjamo z javno razpravo o omenjenem predlogu. Javna razprava bo potekala do 25. decembra 2022.

Preberite več

Predstavnica interesov zdravstva v Državnem svetu bo Monika Ažman

25.11.2022
V Zdravniški zbornici Slovenije se zahvaljujemo vsem elektrojem za sodelovanje v procesu volitev ter ob izvolitvi čestitamo Moniki Ažman, ki bo zastopala interese zdravstva naslednjih pet let.

Preberite več

Potopisno predavanje: osvajanje K2 zobozdravnika Tomaža Rotarja

23.11.2022
Vljudno vabljeni na potopisno predavanje Tomaža Rotarja, zobozdravnika iz Radovljice, ki bo v potopisnem večeru predstavil svoja doživetja pri osvajanju druge najvišje gore na Zemlji, K2 (8611 m). Predavanje bo potekalo 22. decembra ob 19. uri v prostorih Zdravniške zbornice.

Preberite več

Slovesna podelitev odličij Zdravniške zbornice Slovenije in božično-novoletni koncert - 14. december 2022

23.11.2022
Vabimo vas na Slovesno podelitev odličij Zdravniške zbornice Slovenije, ki bo 14. decembra 2022 ob 18. uri v Modri dvorani Zdravniške zbornice Slovenije.

Preberite več

NOVOST - Prijava članov v spletni portal preko prijave SI-PASS

23.11.2022
Članom je sedaj, poleg prijave z uporabniškim imenom in geslom, omogočena dodatna prijava v spletni portal Zbornice preko storitve SI-PASS.

Preberite več

Strokovno srečanje o novostih interventnega zakona za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema

21.11.2022
Ministrstvo za zdravje, ZZZS in združenje zdravstvenih zavodov so na Brdu pri Kranju predstavili novosti iz novih zakonov za stabilizacijo zdravstva. Predstavniki zdravstva so opozorili na številne nejasnosti pri izvajanju zakonodaje in prosili za večjo odzivnost pri obrazložitvi sprejetih sprememb.

Preberite več

Drugi izpitni rok iz strokovnega slovenskega jezika za zdravnike – poročilo o uspehu ter vtisih med kandidati in izpraševalci*

21.11.2022
Dne 27. oktobra 2022 smo v prostorih Zdravniške zbornice izvedli drugi izpitni rok iz strokovnega slovenskega jezika za zdravnike. Na izpitni rok se je prijavilo 28 kandidatov, na izpit jih je prišlo 27. Izpit je uspešno opravilo 13 (48%) kandidatov.

Preberite več

WHO opozarja: Antibiotiki: ravnaj previdno!

17.11.2022
Ob Evropskem dnevu antibiotikov 18. novembra in Svetovnem tednu antibiotikov od 18. do 24. novembra, piše dr. Bojana Beović

Preberite več

(VIDEO) Kakšno tveganje za zdravje družbe predstavljajo večkrat odporne bakterije?

16.11.2022
Pretirana uporaba antibiotikov pri zdravljenju okužb je sprožila razvoj večkrat odpornih bakterij, ki predstavljajo vse večje tveganje za zdravje družbe. Na to opozarja tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Preberite več

Spremembe statuta za bolj učinkovito delovanje organizacije

14.11.2022
Skupščina zdravniške Zbornice Slovenije je v četrtek, 10. novembra, obravnavala več sprememb statuta, med drugim je naredila prvi korak k ukinitvi kvoruma za volitve predsednika zbornice. Poslanci so se v razpravi dotaknili tudi oblikovanja sistema nekrivdnih odškodnin.

Preberite več

(INTERVJU) »Članstvo v takšnem klubu poudari zdrav ponos našega poklica«

10.11.2022
Doc. dr. Jurij Gorjanc, dr. med., spec. splošne in abdominalne kirurgije, obogaten z izkušnjami v avstrijski zasebni bolnišnici ne ponuja instant rešitev, temveč predvsem razmislek o morebitnih izboljšavah ter poklicu kot poklicanosti – služenju v najboljšem pomenu besede. Precej dopusta nameni humanitarnim odpravam, novembra je bil že na štirinajsti v Tanzaniji. Tudi to je bil razlog, da je prejel vabilo v klub angleških kirurgov The Royal College of Surgeons of England.

Preberite več

Zdravniška zbornica Slovenije se pridružuje iskrenim čestitkam prof. dr. Zvonki Zupanič Slavec

10.11.2022
Predsednik republike Borut Pahor je podelil dr. Zvonki Zupanič Slavec medaljo za zasluge za znanstveno-raziskovalno in pedagoško delo na področju zgodovine slovenske medicine.

Preberite več

Osvežena navodila za opravljanje specializacije

9.11.2022
V mesecu oktobru so bila na podlagi sklepa Sveta za izobraževanje zdravnikov osvežena Navodila za opravljanje specializacije, ki so objavljena na spletni strani Zbornice. Obveščamo vas, da se sprememba v navodilih nanaša na delo specializanta enkrat tedensko pri delodajalcu.

Preberite več

Spletni strokovni posvet: Nobelova nagrada v medicini

9.11.2022
Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino je letos prejel švedski genetik Svante Pääbo za odkritja o človeški evoluciji. Pionir raziskovanja na tem področju je odgovoril na ključna vprašanja, od kod izviramo, kdo so bili naši sorodniki in kako se Homo sapiens razlikuje od drugih vrst, ki so izumrle.

Preberite več

(OBVESTILO) E-List specializanta doktorja dentalne medicine

8.11.2022
Obveščamo vas, da bo Zdravniška zbornica Slovenije v okviru vodenja specializacij s področja dentalne medicine s 1. 12. 2022 pričela z uporabo E-Lista specializanta, ki omogoča lažje in preglednejše vpisovanje podatkov ter boljši pregled nad opravljenim usposabljanjem v okviru specializacije.

Preberite več


Novosti, ki jih prinaša Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva

7.11.2022
Oddelek za pravne zadeve za člane zbornice pripravil povzetek bistvenih novosti, ki jih prinaša zakon, ki ga je Državni zbor sprejel 28. 10. 2022.

Preberite več

Člani zbornice nadaljujemo s podporo otrokom Ukrajine

7.11.2022
Člani Zdravniške zbornice Slovenije so v sodelovanju z Ustanovo za pomoč ogroženim »Državljani sveta « prispevali dodatnih 4.000 evrov za ureditev kotička za pisanje domačih nalog in za učenje ter delno pomagali opremiti pomožno igralnico za ukrajinske otroke, ki so nameščeni v Sloveniji.

Preberite več

Konferenca UEMO: Močna mreža družinskih zdravnikov je dolgoročna investicija v zdravje državljanov

4.11.2022
Družinski zdravniki so prvi in najbolj pristen stik prebivalcev, zato večina kakovost sistema prepozna ravno skozi njihove aktivnosti. Denar, ki je namenjen primarni in preventivni dejavnosti, ni strošek, temveč je investicija.

Preberite več

Navodilo Ministrstva za zdravje: Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve v letu 2022

3.11.2022
Objavljamo navodilo Ministrststva za zdravje (Številka: 007-230/2022/3) glede Izvajanja Uredbe o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in obseg dodatnega zdravstvenega kadra.

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije – medicina dela, prometa in športa

2.11.2022
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 28. 10. 2022 objavlja Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije za specialistično področje: Medicina dela, prometa in športa. Vloga je pravočasna, če prispe na prej navedeni elektronski naslov najpozneje zadnji dan razpisnega roka (do vključno 28. novembra 2022 do 23:59).

Preberite več

(IZ MEDIJEV) Ministru v premislek: o zdravstveni reformi

2.11.2022
Minister dr. Daniel Bešič Loredan v medijskih nastopih neumorno poudarja, da je prvi cilj skrajšanje čakalnih dob, medtem ko razpravo o reformi zdravstva prestavlja v prihodnje leto. Ni mu jasno, da so čakalne dobe le simptom slabe ureditve zdravstva, ne pa vzrok težav.

Preberite več

Kaj prinaša nova številka revije Isis?

2.11.2022
Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Isis. Isis vam je na voljo tudi v elektronski obliki na naši spletni strani. Prelistajte celotno revijo ali pa si preberite le posamezne članke.

Preberite več

JAVNI POZIV za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit

2.11.2022
JAVNI POZIV za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit za poklic zdravnik in za poklic doktor dentalne medicine. Zdravniška zbornica Slovenije danes, 2. 11. 2022, objavlja javni poziv za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit za poklic zdravnik in za poklic doktor dentalne medicine.

Preberite več

Prihodnji teden v Ljubljani generalna skupščina UEMO

28.10.2022
Med 4. in 5. novembrom 2022 bo v Ljubljani v Hotelu Slon potekala redna letna generalna skupščina Evropskega združenja splošnih in družinskih zdravnikov. Udeležence bodo nagovorili predsednica Zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Bojana Beović, dekan Medicinske fakultete UL prof. dr. Igor Švab in državni sekretar ministerstvu za zdravje mag. Tadej Ostrc.

Preberite več

V Sloveniji bi morali zaposliti tisoč zdravnikov

28.10.2022
Po številu zdravnikov smo pod povprečjem EU in tako bo še nekaj časa. Na razpisu specializacij ostaja nezapolnjenih 60 mest, od tega 41 za družinsko medicino. Slovenija ima 3,3 zdravnika na 1000 prebivalcev. Po oceni evropske komisije bi morali takoj zaposliti 1000 zdravnikov, da bi dosegli povprečje EU (3,9 zdravnika na 1000 prebivalcev).

Preberite več

Odpiranje vlog za specializacije jesen 2022

Za razpisanih 160 specializacij smo prejeli 161 prijav

26.10.2022
Skladno z določili Zakona o zdravniški službi in Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov je Zdravniška zbornica Slovenije dne 3. 10. 2022 objavlja razpis specializacij s področja medicine (za posamezne izvajalce, za območje celotne države in za znanega plačnika). Prejeli smo 161 prijav za javno mrežo in 19 prijav za znane plačnike. Rok za prijavo na odprti razpis za preostala mesta je do vključno dne 9.12.2022 do 23:59.

Preberite več

Dodatna specializantska sredstva, namenjena za tečaj paliativne medicine

24.10.2022
S Pravilnikom o višini sredstev za specializacije za potrebe mreže javne zdravstvene službe, ki se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije (v nadaljevanju: pravilnik) so med drugim namenjena dodatna specializantska sredstva tudi za tečaj iz paliativne medicine v višini 300 eurov na specializanta, in sicer za specializante tistih specializacij, ki jih pravilnik izrecno navaja.

Preberite več

Avstrijski recepti proti pomanjkanju zdravnikov

24.10.2022
V Deželni zdravniški zbornici menijo, da glavni dejavnik ni izobraženje zdravnikov, temveč zdravstveni sistem, ki mu zdravnikov ne uspeva obdržati oz. pritegniti za delovanje na Štajerskem.

Preberite več

(VIDEO) Vaja Balkanskih namenskih zdravstvenih sil

21.10.2022
Na Počku poteka tudi vaja Balkanskih namenskih zdravstvenih sil, katerih vodenje je Slovenska vojska sprevzela julija letos. Zdravniki - pogodbeni rezevisti - so poudarili pomen sodelovanja ter izmenjave izkušenj med civilnimi in vojaškimi strukturami.

Preberite več

(IZ MEDIJEV) Nevrokirurg Dolenc zmagal na evropskem sodišču

20.10.2022
V Zdravniški zbornici Slovenije smo prepričani, da je bilo z odločitvijo ESČP zadoščeno pravici, kar predstavlja 30 let od dogodka skorajšni razplet dolgotrajne sodne poti za spoštovanega kolega akademika dr. Vinka Dolenca.

Preberite več

OBVESTILO: E-List sekundarija

20.10.2022
Obveščamo vas, da bo Zdravniška zbornica Slovenije v okviru vodenja sekundariata s 1. 11. 2022 pričela z uporabo E-Lista sekundarija, ki omogoča lažje in preglednejše vpisovanje podatkov ter boljši pregled nad opravljenim usposabljanjem v okviru sekundariata.

Preberite več

(VIDEO) Strokovni izpiti: "Potem si ta pravi zdravnik"

19.10.2022
Pot do samostojnega dela zdravnika je dolga. Eden od pomebnih korakov je uspešno opravljen strokovni izpit, ki poteka na Zdravniški zbornici Slovenije.

Preberite več

(OBVESTILO MINISTRSTVA) Izvajanje 16. člena Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema

17.10.2022
Obveščamo vas, da so v Uradnem listu Republike Slovenije objavljeni trije pomembni pravilniki.

Preberite več

Slovesna podelitev specialističnih listin

13.10.2022
V sredo popoldne je bilo v Modri dvorani ponovno zelo slovesno in živahno. Potekala je letos že tretja podelitev specialističnih listin, ki jih je tokrat prejelo 56 zdravnikov in zobozdravnikov. Čestitamo!

Preberite več

Camerata0

Slavnostni koncert zdravniškega orkestra Camerata medica ob 30-letnici orkestra

13.10.2022
Sinoči so zdravniki in zdravnice ter vabljeni gostje v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu uživali v izjemnem slavnostnem koncertnem večeru, ki ga je od 30-letnici orkestra pripravil zdravniški orkester Camerata medica. S koncertom je orkester obeležil tudi prejem plakete glavnega mesta Ljubljane in izid zgoščenke.

Preberite več