Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Moj zdravnik 2023: Letošnji nagrajenci so ...

9.6.2023
Letošnji izbor v akciji Moj zdravnik je že 27. po vrsti. Pomembno je, da poudarjamo dobre in opozarjamo na najboljše, da jih postavimo pod žaromete in dokažemo, da se da delati dobro in da ljudje to cenijo, so zapisali organizatorji dogodka.

Preberite več

(VIDEO) Ugovor vesti: temelji, mednarodne primerjave in uveljavitev v praksi

8.6.2023
Ugovor vesti je pomemben gradnik osebne in poklicne svobode zdravnikov. Ugovor omogoča opravljanje zdravniškega poklica skladno s temeljnim osebnim prepričanjem in vestjo. Z večjimi težavami pri izvajanju te pravice v Sloveniji še nismo bili soočeni.

Preberite več

Koncert zdravniškega orkestra Camerata medica v Polhograjski graščini v soboto ob 18. uri

8.6.2023
Lepo vas vabimo na koncert zdravniškega orkestra Camerata medica v Polhograjski graščini v soboto, 10. junija, ob 18. uri. Kot navadno pripravljamo druženje v grajskem parku.

Preberite več

Najpogostejša vprašanja in odgovori o evtanaziji in pomoči pri samomoru

7.6.2023
Za vas smo pripravili enajst najpogostejših vprašanj in odgovorov o evtanaziji in pomoči pri samomoru.

Preberite več

Tina Bregant

Bolnik v slovenskem sistemu ni v središču in škodljivi predlogi zakonov, ki to potrjujejo

7.6.2023
Dovolj je! Bolnik v slovenskem sistemu ni v središču. Tudi zdravstveni delavec ni v središču. Ta dva sta le izgubljena v gmoti papirjev in administrativnih opravkov. Kar je škoda, ker niti zdravnik niti medicinska sestra nista študirala za delo s papirji. Piše zdravnica Tina Bregant

Preberite več


Poročilo volilne komisije o izvedbi nadomestnih volitev v volilni enoti CE1: SB Celje, Celjske regije

6.6.2023
Za poslanko skupščine zbornice je bila izvoljena Irena Milotić, dr. med.

Preberite več

Gostovanje na očesni kliniki Rigshospitalet v Köbenhavnu

5.6.2023
Kako je mogoče, da je na Danskem kljub manjšemu številu oftalmologov na število prebivalcev v primerjavi s Slovenijo vsaj na terciarni ravni za obravnavo bolnikov na voljo toliko več časa kot pri nas? Glavni razlog je drugačna delitev dela. Piše Marija Vita Zupanič

Preberite več

Naša generacija MF 1964/69 Spomini na učitelje, kolegice in kolege ter moje doživljaje, po letnikih

4.6.2023
Alija (Alojz) Košir je prestopil v muslimansko vero zaradi ločitve. Dušan Štucin mi je med izpitom iz fizikalne kemije s cigareto v ustih dejal, da naj gledam v tablo, medtem ko pišem s kredo. Ker sem slabo slišal, njegovega momljanja nisem razumel in sem posledično padel.

Preberite več

Spomini na študentske počitnice

3.6.2023
Po predavanjih v maju in juniju smo se večkrat skupaj pripravljali na izpite in medtem pogosto sanjarili o tem, kaj si bomo privoščili v zasluženih počitnicah. Preživljanje počitnic navadno ni zahtevalo posebnih priprav. Po izpitih so bila najpomembnejša vprašanja glede počitnic: Kam? Kako? Za koliko časa?

Preberite več

(INTERVJU) Tarčno zdravljenje in imunoterapija sta pomembno izboljšala preživetje

2.6.2023
Doc. dr. Jasna But Hadžić, dr. med., je specialistka onkologije z radioterapijo. Od l. 2006 je zaposlena v sektorju radioterapije na Onkološkem inštitutu Ljubljana ter od l. 2017 na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je zadnji dve leti predstojnica Katedre za onkologijo. Njeno strokovno, znanstveno in raziskovalno področje zanimanja so sodobne obsevalne tehnike, njihovo uvajanje v klinično prakso in zagotavljanje kakovosti v obsevalnem postopku.

Preberite več

Franci Rozman: »Ko je bilo res hudo, je zdravnik rekel, saj nam bo uspelo. In so me seveda pozdravili.«

1.6.2023
Na okrogli mizi smo slišali pet zgodb, pet različnih bolezni in kako je to pri bolnikih in svojcih oblikovalo pogled do življenja in smrti. Iz vseh zelo osebnih zgodb veje optimizem in želja živeti. Povedali pa so tudi, kaj menijo o predlogu zakona, da bi tudi v Sloveniji uvedli evtanazijo oz. pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

Preberite več


Javni poziv za imenovanje koordinatorjev specializacij iz dentalne medicine

1.6.2023
Za specialistična področja: čeljustna in zobna ortopedija, oralna kirurgija, otroško in preventivno zobozdravstvo, parodontologija, stomatološka protetika, zobne bolezni in endodontija. Pisne vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite do vključno 29. junija 2023 (rok za oddajo vlog).

Preberite več

Zakaj so spremembe in rešitve za izboljšanje zdravstvenega sistema neobhodne?

1.6.2023
S predlaganimi ukrepi želimo zagotoviti, da bo javni zdravstveni sistem v Sloveniji s pogoji dela in ustreznim načinom plačevanja zadržal zdravnike kot odgovorne nosilce zdravstvene dejavnosti v državi in na tistih mestih, kjer je njihovo delo za zdravje ljudi najpomembnejše.

Preberite več

(INTERVJU TINA BIZJAK) Obisk podzemlja, ki ne bo nikoli pozabljen

1.6.2023
Zdravnica Jamarske reševalne službe o ljubezni do globin, reševanju v podzemlju in ponovnem srečanju s poškodovano jamarko, ki vse bolje okreva.

Preberite več

31. maj – svetovni dan brez tobaka: Stopimo odločno na poti do družbe brez tobaka

31.5.2023
Svetovni dan brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, v Sloveniji letos poteka pod geslom »ZA Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040«. Strokovnjaki so ob tej priložnosti znova opozorili na škodljivost tobačnih in povezanih izdelkov ter opisali zakonodajo, ki je v pripravi.

Preberite več

Kaj prinaša novi pravilnik o poklicnih boleznih? Povzetek in prijave na spletno izobraževanje

31.5.2023
Štiriindvajsetega februarja smo dobili nov Pravilnik o poklicnih boleznih. Nič posebej pomembnega, bi rekli, če si ne bi za ta pravilnik prizadevali več kot tri desetletja. Pravilnik, ki je začel veljati 1. maja, želi prispevati k sanaciji delovnih mest, tako da delavci ne bodo zbolevali.

Preberite več

Hitrejši dostop do pregleda kreditnih točk iz mobilnega telefona

30.5.2023
Članom smo omogočili enostaven in hiter dostop do informacij o zbranih kreditnih točkah preko mobilnega telefona. Na mobilni telefon je potrebno naložiti ikono eLicenčnika. Preko ikone nato dostopate do pregleda svojih kreditnih točk.

Preberite več

Javni posvet: Etični in medicinski vidiki vprašanja evtanazije

30.5.2023
Na posvetu želimo odločevalcem in zainteresirani javnosti predstaviti pomembne etične in strokovno-medicinske vidike ter dileme v povezavi s postopki, ki jih predvideva predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Posvet je javen, zato ga bo mogoče spremljati preko prenosa v živo.

Preberite več

Dodaten način dostopa do e-poslovanja zbornice

30.5.2023
S tem tednom je omogočeno članom vročanje dokumentov preko portala e-Uprava. Kaj to pomeni v praksi? Namesto pisnega prejemanja dokumentov in prevzemenja na klasični pošti, lahko odprete elektronski predal, kamor boste prejemali elektronsko vsa zbornična uradna pisanja (odločbe, sklepi, posoptki po ZUP,...). Po novem je sistem e-poslovanja integriran z e-Upravo .

Preberite več

Odkrito o: Vsi obrazi življenja s hudo diagnozo – pogovor z bolniki in svojci

26.5.2023
Vabimo vas na okroglo mizo Odkrito o: Vsi obrazi življenja s hudo diagnozo – pogovor z bolniki in svojci, ki bo v sredo, 31. maj, ob 15.00 v organizaciji Zdravniške zbornice Slovenije potekala na zbornici. Si v vsakem trenutku želimo živeti? Ali pa so tudi trenutki, ko je teža (pre)velika? Jih znamo premagati? Udeležili se je boste lahko v živo ali po Zoomu.

Preberite več

Umrl je prof. dr. ELDAR M. GADŽIJEV

26.5.2023
Bil je ugleden zdravnik, prejemnik Hipokratovega priznanja in naziva Častni član. S svojim predanim strokovnim in stanovskim delom, prežetim z izjemno kolegialnostjo in človečnostjo, je dal Zdravniški zbornici Slovenije in slovenskemu zdravništvu neizbrisni pečat.

Preberite več

Prof. dr. Borut Škodlar, dr. med.: O bolnikih z duševnimi motnjami, samomoru in pomoči pri samomoru

26.5.2023
(Kronične) duševne motnje, npr. depresivne in psihotične, pa tudi demenca, so lahko močno izpostavljeni v primeru dopuščanja pomoči pri prekinitvi življenja in to je tista zdrsna podlaga, kjer se lahko znajdemo, če bi to uveljavili. Ljudje z duševnimi motnjami v določenem stanju in določenem obdobju čutijo, da bi končali življenje vendar je to del tega stanja, ko se to izboljša, pa tega več ne želijo, si želijo živeti.

Preberite več

''ZA Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040''

25.5.2023
Na letošnjem simpoziju so bila za dosežke na področju nadzora nad tobakom podeljena priznanja Svetovne zdravstvene organizacije ob Svetovnem dnevu brez tobaka nagrajenim posameznikom in organizacijam iz Evrope.

Preberite več

Dan urgentne medicine, 27. maj: »Vaša varnost, naša prioriteta«

25.5.2023
Urgenca so ljudje. Bolniki, zdravniki, reševalci, medicinske sestre, administratorji, strežnice in številni sodelavci v ozadju, ki skrbijo, da se nikoli ne prekinejo aktivnosti laboratorijev, informatike in tehnike. Delo poteka 24 ur dnevno, vse dni v letu. Zato potrebujemo medsebojno razumevanje – za zdrave odnose se moramo poslušati in slišati ter razumete potrebe drug drugega.

Preberite več

"Zdravniki ne želimo in ne moremo biti vpleteni kot obvezno v nekaj, s čimer se strokovno ne strinjamo"

24.5.2023
Predsednica zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Bojana Beović je na današnji novinarski konferencu izpostavila: »Tisto, o čemer razpravljamo zdravniki pri razpravah o končanju življenja so zlasti zdravniški aspekti, kje je vloga zdravnika bodisi glede na osnutek, ki je bil predlagan, bodisi na načelni ravni. Zdravniki ne želimo in ne moremo biti vpleteni kot obvezno v nekaj, s čimer se strokovno ne strinjamo.

Preberite več

Vprašanja evtanazije v luči Kodeksa zdravniške etike

24.5.2023
Objavljamo posnetek predavanja Predstavitev ureditve, kot jo predvideva predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ) in predavanja Pogled onkologov in izkušnje z umirajočimi pacienti – kaj si ti bolniki želijo.

Preberite več

Stališče OPEV o predlogu zakona o pomoči pri samomoru in evtanaziji

24.5.2023
Poskusa z zakonom določiti pomoč pri samomoru in evtanazijo kot »dolžno poklicno ravnanje« Odbor za pravno-etična vprašanja ne more razumeti drugače kot prisilo poklica. Temu pa odločno nasprotuje.

Preberite več

Prof. dr. Radko Komadina: Odnos zdravnikov do evtanazije in zdravnikove asistence ob samomoru

23.5.2023
Zdravniki ne želimo sprejeti naloge, da bi znanstveno in strokovno pomagali pri samomorih sočloveka, niti telesno niti duševno niti socialno bolnega. WMA opozarja na plimo evtanazijskega mobinga, ki se pojavlja v devetih državah, ki so prestopile Rubikon. Do katere starosti bo še spodobno uživati pokojnino? Tudi število asistenc pri samomorih sočloveka je letno najvišje tik pred poletnimi počitnicami.

Preberite več

(Konferenca v živo ali preko Zooma) Ugovor vesti: temelji, mednarodne primerjave in uveljavitev v praksi

23.5.2023
Na konferenci bomo pregledali ustavne temelje ugovora vesti in s pomočjo gostov iz tujine osvetlil konflikte, ki lahko nastajajo v praksi. Predstavili bomo postopek uveljavljanja ugovora vesti korak po koraku ter preverili, ali potrebujemo spremembe za ohranitev in izvajanje te ustavne pravice tudi ob izzivih spreminjajoče se družbe.

Preberite več

Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023

22.5.2023
9. 5. 2023 je bila v Uradnem listu RS objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023 (v nadaljnjem besedilu: sprememba Uredbe).

Preberite več

Prva mednarodna šola urgentnih veščin za študente medicine

22.5.2023
V Ljubljani je od četrtka do nedelje potekala prva mednarodna šola urgentnih veščin za študente medicine (ITSL) v sodelovanju vodilnih organizacije iz zdravstva ter zaščite in reševanja. Zdravniška zbornica je podprla dogodek z izposojo opreme in komunikacijsko podporo.

Preberite več

Čestitika predsednika Svetovnega združenja zdravnikov družinske medicine

19.5.2023
Danes priznajmo in slavimo nešteto življenj, ki ste se jih dotaknili, in pozitiven vpliv, ki ste ga imeli v svojih skupnostih. Vaša predanost in strokovnost vzbujata zaupanje in spodbujata občutek varnosti pri pacientih ter jim zagotavljata, da so v sposobnih rokah. Vaša neomajna zavezanost oskrbi, osredotočeni na bolnika, ponazarja samo bistvo medicinskega poklica.

Preberite več

(ČESTITIKA IN NOVINARSKA KONFERENCA) Družinski zdravniki ste srce zdravstvene oskrbe

19.5.2023
Družinske zdravnice in družinski zdravniki ste najpogosteje prvi in najrednejši stik prebivalcev z zdravstvom. Danes je vaš dan, 19. maj, ki je upravičeno postal poseben in pomemben trenutek za poudarjanje vloge in prispevka družinskih zdravnikov in timov primarne zdravstvene oskrbe.

Preberite več

Regijski obisk Zbornice v Posavju

18.5.2023
Predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije so na devetem regijskem srečanju srečali s predstavniki zdravnikov v Posavju. O izzivih in možnih rešitvah v zdravstvu na srečanju s predstavniki ZD Krško, ZD Brežice in SB Brežice. Obisk zaključujemo s strokovnim predavanjem prim. mag. Mirana Remsa: Kam sodi pacientova varnost?

Preberite več

Navodila za izvajanje specializacije – obvestilo

16.5.2023
Specializante, glavne mentorje in koordinatorje specializacij seznanjamo z navodili Ministrstva za zdravje z dne 13. 4. 2023 za izvajanje specializacij: specializanti obvezno delajo en dan na teden v matični ustanovi.

Preberite več

(INTERVJU) »Brez skrbi, nič ne bo bolelo« …

15.5.2023
»Brez skrbi, nič ne bo bolelo,« bi si vsak želel slišati od svojega zobozdravnika. No, vsaj jaz, ki se pri zobozdravniku vedno malo držim za stol, če boli ali ne. V tokratnem intervjuju kolega Jernej Jeras pripoveduje o izzivih zobozdravniškega dela v zdravstvenem domu, pa tudi o ljubezni do teka, atletskega trenerstva in kako združuje vse skupaj v veselje do dela.

Preberite več

Čestitika ob Mednarodnem dnevu medicinskih sester

12.5.2023
Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester v Zdravniški zbornici Slovenije čestitamo sodelavkam in sodelavcem zdravstvene nege ter se jim zahvaljujemo za sodelovanje v zdravstvenih timih ter potrpežljivost in skrb, ki jo posvečajo tako bolnicam in bolnikom kot sodelavcem v zdravstvu.

Preberite več

"S takšnimi objavami nam razpada upanje v boljšo in svetlo prihodnost"

11.5.2023
Čeprav se v službi neskončno trudim, da pacient ne bi bil samo številka, obstajajo inštitucije, ki na vsak način želijo prikazati, da pacienti to so….da je vse kar je pomembno pri mojemu delu ŠTEVILKA. Ko sem pogledala, koliko naj bi v zadnjih mesecih po “slavni objavljeni statistiki” naredila, sem se morala najprej usedit in zadihat.

Preberite več

Opozarjamo na previdnost pri interpretaciji delnih podatkov ZZZS

10.5.2023
V Zdravniški zbornici Slovenije dosledno zagovarjamo transparentnost delovanja zdravstvenega sistema. Objava delnih podatkov o izvedenih obravnavah po zdravstvenem delavcu, ki so bili pridobljeni v okviru obračunavanja zdravstvenih storitev od izvajalcev zdravstvenih storitev pa ne sledi cilju povečevanja transparentnosti in zaupanja v zdravstveni sistem.

Preberite več

Umrl je akademik dr. Uroš Skalerič

9.5.2023
Bil je mednarodno ugleden znanstvenik, doktor stomatologije, redni profesor na Medicinski fakulteti v Ljubljani, na katedri za ustne bolezni in parodontologijo, ob tem tudi predstojnik odseka za stomatologijo in prodekan. Dr. Uroš Skalerič je bil tudi član Zdravniške zbornice Slovenije in Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Preberite več