Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

(JAVNO PISMO) Še imam svojega ginekologa!? Kaj pa moja hči, vnukinja ...?

10.5.2024
Po najbolj črnem scenariju, če se upokojijo vsi ginekologi, ki imajo za to pogoje, lahko do leta 2026 brez ginekologa ostanejo pacientke iz 36 ginekoloških programov, to je približno 150.000 žensk, opozarja 157 podpisnikov v javnem pismu ginekologinj in ginekologov. S pismom želijo opozoriti na težke razmere v primarni ginekologiji, na katere opozarjajo že vrsto let.

Preberite več

Bolnica Franja: spomenik človečnosti propada, obnova se še ni začela

10.5.2024
Hudi nalivi in močan vetrolom so poleti poškodovali spomenik humanosti in solidarnosti, ki za obiskovalce do preklica ostaja zaprt. Lansko poletno neurje je odplaknilo tudi velik praznik 23. decembra, ko je bolnica Franja praznovala točno 80 let od sprejema prvega ranjenca.

Preberite več

Prispevajte svoj glas proti nasilju v zdravstvu

10.5.2024
10. maja začne teči 60 dnevni rok za zbiranje podpisov podpore pobudi za spremembo Kazenskega zakonika, s katero bi se zagotovilo varnejše pogoje za delo zdravstvenih delavcev oz. sodelavcev in varnejše zdravljenje pacientov.

Preberite več

Novi Pravilnik o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov

9.5.2024
Zdravniška zbornica Slovenije je sprejela nov Pravilnik o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov (Uradni list RS, št. 35/24; v nadaljevanju: pravilnik), na katerega je soglasje podalo Ministrstvo za zdravje. Dne 26. 4. 2024 je bil pravilnik objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije, veljati pa je pričel dne 27. 4. 2024.

Preberite več

Klubski koncertni večer: »Pomladni koncert« zdravniškega orkestra Camerata Medica

9.5.2024
Včeraj je v Domus Medica potekal edinstven glasbeni dogodek, ki je navdušil številne ljubitelje klasične glasbe. Zdravniški orkester Camerata Medica je namreč pripravil svoj Pomladni koncert, ki je z izjemnim programom očaral poslušalce.

Preberite več

Strokovnojezikovna svetovalnica za področje medicine

9.5.2024
Svetujem, da je odločitev, kateri termin uporabiti, osnovana na pojmu, ki ga želimo označiti. Bolnik je torej, kot svetuje tudi Slovenski medicinski slovar, poenostavljeno »bolan človek«, pacient pa »človek, deležen zdravstvenega varstva ali zdravstvene oskrbe«. Če je v besedilu razlika med obema nepomembna oz. uresničitev v besedilu ustreza obema definicijama, se lahko odločite tudi za zgodovinsko jezikovnokulturno ustreznejšo različico (bolnik), a slednje ni obvezno. Čeprav je razlikovanje med pojmoma sicer že dosledno izpeljano v več pomembnih terminoloških in strokovnih dokumentih, pa se je treba zavedati, da v rabi še ni popolnoma ustaljeno.

Preberite več

Primarij Mateja Bulc odlikovana z medaljo za zasluge za življenjsko delo na področju razvoja in uveljavljanja družinske medicine

8.5.2024
Predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar je dr. Matejo Bulc odlikovala z medaljo za zasluge za življenjsko delo na področju razvoja in uveljavljanja družinske medicine v Sloveniji in po Evropi ter prenašanje poslanstva na mlajše generacije.

Preberite več

Svečana podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu

8.5.2024
Včeraj je bilo v Modri dvorani Zdravniške zbornice zelo slovesno in prijetno. Specialistične listine je prejelo 66 prejemnikov. 57 zdravnikov in 9 zobozdravnikov. Vsem prejemnikom iskreno čestitamo in jim želimo vso srečo na nadaljnji poti!

Preberite več

Kako deluje klinično-raziskovalni center v Oslu na Norveškem?

8.5.2024
Profesor Bjørn Edwin velja za pionirja laparoskopske kirurgije jeter in trebušne slinavke. Z naprednimi in zahtevnimi minimalno invazivnimi operacijami je začel že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja; takrat se je večina kirurgov po svetu šele učila najosnovnejših laparoskopskih tehnik, kot so operacije žolčnika in slepega črevesa. Bjørna in njegovo mednarodno znano vrhunsko ustanovo sem seveda zelo dobro poznal, predvsem s kongresov in iz literature, osebno pa sva se spoznala konec leta 2015 med izvedbo laparoskopske kirurške delavnice v Southamptonu v Združenem kraljestvu.

Preberite več

Poslovil se je prof. dr. Ciril Kržišnik

7.5.2024
Prof. dr. Ciril Kržišnik je skoraj dve desetletji usmerjal strokovni razvoj pediatrije v celotni Sloveniji. Bil je član razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo pri Ministrstvu za zdravje vse od leta 1988, v obdobju 1994–2002 pa tudi njegov predsednik. Pod njegovim vodstvom so bile sprejete pomembne smernice za stopenjsko obravnavo bolnih otrok v naši državi. Več kot desetletje je bil tudi nacionalni koordinator specializacije iz pediatrije. Združenje za pediatrijo SZD mu je leta 2010 podelilo Derčevo priznanje za življenjsko delo na področju pediatrije.

Preberite več

Zbornica zbira pripombe članov na osnutek predloga Zakona o kakovosti v zdravstvu

6.5.2024
Ministrstvo za zdravje pripravlja Zakon o kakovosti v zdravstvu, ki je za izvajalce zdravstvene dejavnosti in druge deležnike pomemben, ker določa pogoje za zagotovitev ustreznih sistemov vodenja kakovosti, ureja nadzor kakovosti pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti ter predvideva ustanovitev nove Javne agencije Republike Slovenije za kakovost v zdravstvu.

Preberite več

Udeležite se volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine

6.5.2024
Glasovanje po pošti ali z uporabo elektronske tehnologije se zaključi na dan volitev, 14. maja 2024, ob 10.00 (do te ure morajo prispeti volilni listi iz glasovanja po pošti, hkrati se ob tej uri zaključi glasovanje z uporabo elektronske tehnologije).

Preberite več

Ali lahko s samopregledovanjem analnega kanala izboljšamo analno zdravje?

6.5.2024
Razlogov, zakaj menim, da je samopregledovanje lahko koristno in da je čas, da vsak posameznik postane aktiven soigralec pri zagotavljanju lastnega analnega zdravja, je več. Nekaj jih bom omenil v nadaljevanju. Znamenja na analnem vhodu in okoli njega, izrastke, bradavice in druge kožne spremembe bomo opazili prej, če si bomo zadnjik fotografirali ali ogledali z ogledalom; morebitne polipe, papile, kondilome, ki rastejo znotraj analnega kanala, si bomo zatipali, ko so še asimptomatski itd. Če bomo zdravstveni delavci začeli spodbujati ljudi k skrbi za analno zdravje, podobno kot jih spodbujamo k skrbi za ustno/dentalno zdravje, bomo detabuizirali ta del telesa.

Preberite več

»Umetna inteligenca bo eksplodirala«

4.5.2024
Umetna inteligenca (UI) bo v naslednjih letih eksplodirala. V tem pogledu bo UI za pacienta pomembna tako za preventivo, diagnozo in individualizirano terapijo. UI bo pomembna tudi za načrtovanje, organizacijo in optimizacijo procesov. Skratka, UI bo pomemben korak pri učinkovitosti. Po drugi strani pa ne smemo pozabiti na bližino do pacienta ter na empatijo.

Preberite več

Poziv za oddajo ponudbe analitičnega prikaza podatkov o dostopnosti do primarne zdravstvene oskrbe

2.5.2024
Viri podatkov so zagotovljeni. Dostop do virov podatkov na zahtevo ponudnika. Rok za izvedbo predvidoma dva delovna tedna oz. po dogovoru glede na vsebino. Ponudbe pošljite na elektronski naslov: gp.zzs@zzs-mcs.si, zbiramo jih do vključno 8. 5. 2024.

Preberite več

Intervju s prof. dr. Zlatkom Frasom

2.5.2024
Konec preteklega leta so bile objavljene (Circulation. December 12, 2023;148:e187–e280; IF 37,80) smernice mednarodne konsenzus skupine za kardiopulmonalno oživljanje (ILCOR – International Liaison Committee on Resuscitation). Gre za obsežen tekst na skoraj 100 straneh s številnimi, natančno razdelanimi kliničnimi situacijami, podrobnimi navodili za ukrepanje in znanstvenimi dokazi, ki utemeljujejo smernice. Kako je prišlo do nastanka oz. posodobitve smernic?

Preberite več

Uradne ure

2.5.2024
Obveščamo vas, da v petek, 3. maja 2024, ne bo uradnih ur. Hvala za razumevanje.

Preberite več

Ko jagenjčki obmolknejo

1.5.2024
Zagotovo naša pot ni za vsakogar. Krdelno bičanje in zmerjanje javnosti na njej zagotovo ne pomagata. Vsaj ne vsem. Vnaprej smo vedeli, da na tej poti ni slave. V družbi, kjer vsi delajo, kar je prav, človek, ki dela po vesti, pač ni heroj, temveč človek s spoštovanjem. Nasprotno pa v družbi, ki ne vrednoti dejanj, temveč le materialne rezultate, postane človek, ki dela po vesti, v očeh javnosti nesposobna zguba. Pa to res drži? Smo, če delamo, kar je prav, res zgube?

Preberite več

Strokovni izpit opravilo 38 kandidatov

30.4.2024
V aprilu je strokovni izpit opravljalo 48 kandidatov: 42 zdravnikov, 2 doktorja dentalne medicine in 4 tujci. Izpit je opravilo 38 kandidatov: 33 zdravnikov, 2 doktorja dentalne medicine in 3 tujci.

Preberite več

(KOLUMNA PROF. DR. ALOJZA IHANA) V revnih državah ni vprašanje, ali cepiti ali ne, ampak kako priti do cepiva

29.4.2024
Ljudje niso več soočeni z družinskimi zgodbami o umrlih ali prizadetih sorodnikih zaradi davice, ošpic, otroške paralize. Zato pediatrom ni lahko. Še manj preprosto je uvajanje novih praks cepljenja v nekatere skupine odraslih. Da bi na primer nosečnicam postalo samoumevno, da se cepijo in zaščitijo bodočega novorojenca proti oslovskemu kašlju in RSV (respiratorni sincicijski virus).

Preberite več

Sprejeta razlaga Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike glede dopusta za starše samohranilce in dopusta za delo z duševno motenimi osebami

29.4.2024
Predstavitev razlage Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike glede upravičenosti do dodatnih dni dopusta za starše samohranilce in dopusta za delo z duševno motenimi osebami, ki jo je Odbor za razlago sprejel na seji dne 2. 4. 2024.

Preberite več

ZDRAVSTVENI PREGLED: skupen poziv zdravniških organizacij pred evropskimi volitvami

29.4.2024
Skupen poziv evropskim odločevalcem v imenu evropskih zdravnikov, združenih v Evropskem združenju zdravniških organizacij CPME s predlogi rešitev za zdravstvo Evropske unije

Preberite več

volitve 2024_siroki banner2

Volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine - Odposlani volilni listi ter navodila za glasovanje preko pošte

26.4.2024
Volivce obveščamo, da je bilo volilno gradivo za glasovanje preko pošte poslano volivcem. Volivce vabimo, da pravočasno in na veljaven način izpolnijo in oddajo volilna lista v povratno kuverto. Volivce, ki so veljavno izbrali glasovanje z uporabo e-tehnologije, obveščamo, da se bo to izvedlo med 6. 5. 2024, od 10.00, in 14. 5. 2024, do 10.00.

Preberite več

(Javno pismo pediatrinj in pediatrov) Dajmo vsem otrokom in mladostnikom priložnost za zdravo otroštvo

26.4.2024
Naša odgovornost je skrb za otroke in mladostnike, ki nikoli ne smejo postati žrtve nerazumevanja, zapostavljanja in ignorance odraslih. Na vas se obračamo dobronamerno in in v upanju, da nam boste pomagali ohraniti visoko raven oskrbe, ki so jo pred več desetletji najprej zastavili in nato dosegli naši predhodniki, spoštovani starejši kolegi pediatri, pediatrinje in šolske zdravnice, zdravniki.

Preberite več

Nesmiselni ukrepi ne bodo rešili slovenskega javnega zdravstva, ampak ga bodo potisnili čez rob!

24.4.2024
Zdravstvo bo naša prioriteta. Obljube, ki jih ob vsakih volitvah in vsakem novem mandatu poslancev in vlade poslušamo že leta. Nikoli se nič ne zgodi, nič se ne spremeni. Razmere v javnem zdravstvu so danes nevzdržne. Zdravnice in zdravniki imamo dovolj, mnogi odhajajo in bojimo se, da bodo odhodi kmalu bistveno bolj množični.

Preberite več

Zahvala staršem in mladostnikom v Sloveniji

23.4.2024
Slovenski pediatri in šolski zdravniki svoja velika strokovna znanja in napore vlagamo v skrb za vaše otroke, spoštovani in dragi starši, pa tudi v pomoč vam, spoštovani in dragi mladi, ki že lahko brez sodelovanja staršev iščete zdravniško pomoč.

Preberite več

Spremembe Zakona o zdravniški službi glede storitev, ki so jih zdravniki dolžni izvajati v času stavke

23.4.2024
Državni zbor je dne 17. 4. 2024 sprejel Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o zdravniški službi (ZZdrS-J), s katerim se širi nabor storitev, ki so ji zdravniki dolžni izvajati v času stavke. Sprejeti zakon sicer ob objavi tega prispevka (23. 4. 2024) še ne velja, saj še ni bil objavljen v Uradnem listu RS. Veljati bo začel naslednji dan po objavi.

Preberite več

Ekipa študentov medicine Metabolic Masters je ponovno zmagala na fiziološki olimpijadi Physiology Quiz Japan

22.4.2024
Z dosežkom svojih študentov je Univerza v Ljubljani postala prva evropska univerza, ki je dvakrat zmagala na fiziološki olimpijadi Physiology Quiz Japan in s tem postavila nove standarde mednarodnega tekmovanja v znanju fiziologije. Fiziologija ni samo predklinični predmet na medicinski fakulteti, ampak je temelj za nadaljnji študij in razumevanje vseh področij medicine.

Preberite več

Družinski zdravniki smo zgroženi nad zavajanjem in relativizacijo razmer s strani Ministrstva za zdravje

19.4.2024
Pred dnevi smo zdravnice in zdravniki družinske medicine javno opozorili na nevzdržne razmere v primarnem zdravstvu. Sporočili smo, da imamo tudi mi dovolj, saj družinska medicina doživlja erozijo, ki bo v naslednjih letih prinesla nepredstavljive posledice. Teža zdravljenja se bo ponovno prenašala na sekundarni nivo, povečala se bo obolevnost in s tem umrljivost med državljani. Državljane Slovenije smo zato pozvali, da se skupaj z nami zavzamejo za dostopno, varno in strokovno zdravstvo.

Preberite več

(LITERARANI VEČER) Jasna pot - Z vetrom v laseh: Ko spreminjaš sebe, spreminjaš svet

18.4.2024
V torek, 16. aprila, ko je Ljubljano in večji del Slovenije, pobelila nežna snežena odeja, se je v prostorih Zdravniške zbornice, odvijal čudovit literarni večer, s predstavitvijo knjige Jasna pot - Z vetrom v laseh, avtorice prim. doc. dr. Neli Vintar in s predstavitvijo pravljice za odrasle in otroke Jaz vem: Joj, kako boli, njene sestre, zdravnice Jasne Stošić, ki je pred petimi leti izgubila bitko z rakom. Pogovor je povezoval dr. Rihard Knafelj.

Preberite več

(KONFERENCA, 14. junij) "Voditeljstvo v zdravstvu v dobi novih tehnologij: izzivi, priložnosti in rešitve"

18.4.2024
Vabimo vas k udeležbi na mednarodni konferenci "Voditeljstvo v zdravstvu v dobi novih tehnologij: izzivi, priložnosti in rešitve", ki bo potekala v sodelovanju Zdravniške zbornice Slovenije v petek, 14. junija na IEDC-Poslovni šoli Bled.

Preberite več

Odziv Zbornice na stališče ministrstva za zdravje glede materialnega statusnega preoblikovanja koncesionarjev

18.4.2024
Zbornica je opozorila na nedopustnost in neustavnost stališča ministrstva glede preoblikovanja koncesionarjev.

Preberite več

Zbornica na Varuha človekovih pravic naslovila predlog za podajo zahteve za oceno ustavnosti Uredbe, ki je nadomestila Splošni dogovor

18.4.2024
Zbornica ocenjuje, da so določbe Uredbe v nasprotju z Ustavo RS ter postavljajo pod vprašaj temeljne pravice in svoboščine izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

Preberite več

Javno pismo zdravnic in zdravnikov Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj: Začetek konca javnega zdravstva v Sloveniji?

17.4.2024
Vsa gonja proti zdravništvu lahko nevarno in že v kali zatre marsikatero mladostniško željo po delu v našem plemenitem poklicu, zato bi bilo odgovorno od vseh, da bi na svoje besede pazili. Ne povzroča se škode nam, povzroča se jo naslednjim generacijam vseh Slovencev. Sklicevanje na zdravniško etiko, zato, da se prikrije lastno neaktivnost in nesposobnost reševanja javnega zdravstva, je smešno in nezrelo. Takšno ravnanje ostro obsojamo!

Preberite več

Na razpis specializacij za zdravnike prispelo 189 vlog, za doktorje dentalne medicine 12 vlog

16.4.2024
Na razpis specializacij za zdravnike za nacionalni nivo in za znanega izvajalca je prispelo 189 vlog. Kandidati imajo možnost prenosa vloge do 18. 4. 2024. Končno stanje prijav na JRS 2024-01 bo objavljeno dne 20. 4. 2024

Preberite več

Javno pismo družinskih zdravnikov v Sloveniji

15.4.2024
Zdravniki družinske medicine smo bili v času stavke skoraj enako dostopni kakor običajno, iz preprostega razloga, da skoraj vse, kar delamo, sodi v minimum delovnega procesa. Smo tako rekoč prva bojna linija, tisti, s katerimi se bolniki srečajo najprej. Ne smemo dovoliti, da neprimeren odnos vlade do nas in bolnikov pripelje vse v situacijo, ko državljani ne bodo več mogli do nas. Ne zato, ker mi ne bi hoteli, ampak zato, ker NAS NE BO!

Preberite več

(Kolumna Alenke Strdin Košir) Zdravniki nismo organizatorji dela v zdravstvu. Samo izvajalci

15.4.2024
Tokrat navdiha za kolumno kar ni hotelo biti. Že mesece se namreč vrtimo okoli istih tem - zdravstveni sistem ne funkcionira, stavka kar traja (če to sploh lahko imenujemo stavka - ko tisti, ki stavkajo, delajo 48 ur na teden, vsi ostali pa še mnogo več), javna gonja in blatenje zdravnikov se nadaljuje, vlada se naprej spreneveda (ali pa morda res ne ve, kako kritična je situacija v zdravstvu?). Stojimo na mestu in ni videti, da se bomo kam premaknili.

Preberite več

Predstavitev programa kandidatke za predsednico

15.4.2024
Kandidatka za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Bojana Beović, dr. med., bo v torek, 23. 4. 2024, ob 20. uri predstavila svoj program na spletnem srečanju.

Preberite več

Sklenjeno sodelovanje z Volvo Car Adria prinaša ugodnosti za člane

15.4.2024
Volvo Car Adria je pripravil za člane ZZS enoletno posebno ponudbo, ki strokovnim zdravstvenim delavcem omogoča uporabo vozil pri organizaciji zdravniških in zobozdravniških dogodkov ter posebno ugodne pogoje pri nakupu in vzdrževanju vozil Volvo.

Preberite več

Prigode zdravnika družinske medicine iz od Boga pozabljenih krajev

12.4.2024
Kmetija, na lepi, sončni legi nad reko Dravo. A siromašna. Že na zunaj se vidi, da se tukaj trudijo, a samo s trdim delom rok je le za preživetje. Nekaj na novo prizidanih prostorov, v surovem stanju, neometanih. V starih prostorih manjša izba, z lesenim podom, s prijetno toploto gašperčka. Tu ima svoj prostor 90-letna, suhljata ženička. Na steni črno-bela poročna slika. Na nočni omarici križ in sveča. V teh njenih letih večkrat poprosijo za hišni obisk.

Preberite več