Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Slovesna podelitev odličij Zdravniške zbornice Slovenije in božično-novoletni koncert - 14. december 2023

13.10.2023
Vabimo vas na Slovesno podelitev odličij Zdravniške zbornice Slovenije, ki bo 14. decembra 2023 ob 18. uri v Modri dvorani Zdravniške zbornice Slovenije.

Preberite več

(INTERVJU) Dr. Simona Borštnar: "Vsako novo zdravilo, ki ga uvajamo pri zgodnjem raku, doda nekaj k zmanjšanju tveganja ponovitve bolezni in smrti."

13.10.2023
V majski številki revije New England Journal of Medicine (IF 176,082; N Engl J Med 2023;388:1645-1656) je dr. Simona Borštnar kot del 39-članske študijske skupine za terapijo raka dojk objavila članek o možnosti prekinitve hormonske terapije zaradi zanositve pri bolnicah z rakom dojk (Interrupting Endocrine Therapy to Attempt Pregnancy after Breast Cancer). Kako je prišlo do nastanka študije in članka?

Preberite več

Slovenija oživlja! Več kot 100 prikazov temeljnih postopkov oživljanja

12.10.2023
Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki ga vsako leto obeležujemo 16. oktobra, bo Slovenski reanimacijski svet po vsej Sloveniji organiziral številne tečaje in predstavitve oživljanja. Srčni zastoj vsako leto doživi več kot 1500 oseb. Prvih nekaj minut so očividci sami. Njihovo pravilno ukrepanje je najpomembnejše, da oseba, ki je doživela srčni zastoj, preživi.

Preberite več

Dr. Alojz Ihan: Evtanazija in vprašanja pravni stroki

12.10.2023
Mislim, da je predvsem pravo najprej poklicano, da izvede morebitno novo pravico do končanja življenja tako, da bo z njo čim manj travmatično poseglo v osrednji konstitutivni tabu vsake človeške skupnosti (tabuji so pradavni in kompleksni psihosocialni procesorji, katerih delovanja v celoti ne razumemo, a z njimi skupnost praviloma bolje funkcionira, zato se tudi ohranjajo), ki ga opisuje peta zapoved »ne ubijaj!«.

Preberite več

(INTERVJU) »Že v času osnovne šole sem vedel, da bom očesni kirurg«

11.10.2023
Igor Šivec Trampuž je specialist oftalmolog, zaposlen v centru za očesno refraktivno kirurgijo Morela okulisti. Ukvarja se predvsem z operacijami sive mrene, opravlja pa tudi posege za korekcijo dioptrije, kot so vstavitve premium znotrajočesnih leč in vstavitve fakičnih leč, ter terapevtske posege na očesni površini in vekah. V prostem času se ukvarja s slikarstvom, slika predvsem v klasičnih tehnikah pastelu in olju na platno.

Preberite več

Danes preko 50 zobozdravniških ordinacij odpira vrata za posvete s pacienti

10.10.2023
»Skozi takšne akcije želimo dvigniti zavedanje, da je ustno zdravje izjemnega pomena in temelj za zdravo telo in samozavest,« ob današnji akciji poudarja Neja Jurjec Smole, dr. dent. med. vodja delovne skupine Ustno zdravje pri OZB.

Preberite več

Delovna skupina za šolsko, študentsko in adolescentno medicino

Kaj pa šolska, študentska in adolescentna medicina?

9.10.2023
Obstoječi normativi za področje šolske medicine, ki so trenutno zapisani v Modri knjigi zdravniških normativov, so ne le časovno neustrezni, ampak tudi pomanjkljivi. Manjkajo številne storitve, ki jih redno opravljamo za to populacijo. Normativov za študentsko populacijo pa sploh ni.

Preberite več

Ko ostaneš brez komunikacije, cest, elektrike, zdravil …

6.10.2023
Izzivi zagotavljanja primarnega zdravstva v Črni na Koroškem v prvih dneh po poplavah. "Glavna vprašanja, ki so se nam porajala, so bila, ali bo v kraju, odrezanem od ostalega sveta, zadostna količina materiala in zdravil za nudenje nujne medicinske pomoči, kakšno bo splošno zdravstveno stanje ljudi, koliko je poškodovanih, kako bomo zagotavljali pomoč kroničnim bolnikom. "

Preberite več

🦷(VABLJENI) na Dan odprtih vrat zobozdravniških ordinacij

5.10.2023
V torek, 10. oktobra 2023. Na voljo je še nekaj prostih terminov. Se je pa na posvet potrebno naročiti preko res enostavnega spletnega obrazca. Vabljeni!

Preberite več

Regijski obisk Zbornice v Ormožu in na Ptuju

4.10.2023
Vodstvo Zdravniške zbornice Slovenije je na enajstem regijskem srečanju, tokrat v Ormožu in na Ptuju. O izzivih in možnih rešitvah v zdravstvu smo se pogovarjali na srečanjih z vodstvi javnih zavodov, zdravniki in s poslanci Zdravniške zbornice.

Preberite več

Na pogovoru s predsednico enotno za ohranitev dostopnega javnega zdravstva

3.10.2023
Predsednica republike Slovenije Nataša Pirc Musar je uvodoma na srečanju s predstavniki zdravniških organizacij izpostavila, da imamo skupni cilje: ohranitev vsem dostopnega javnega zdravstva.

Preberite več

Nadomestne volitve v volilni enoti NG1: SB Nova Gorica, Primorska regija

3.10.2023
Člane obveščamo, da bodo 23. 11. 2023 potekale nadomestne volitve v volilni enoti NG1: SB Nova Gorica, Primorska regija. Kandidaturo bo mogoče vložiti na volilnem zboru, ki bo potekal na dan 12. 10. 2023, ob 8.00 uri, v prostorih SB Nova Gorica, v medicinski knjižnici (prvo nadstropje).

Preberite več

O dnevu odprtih vrat zobozdravstvenih ordinacij v oddaji Dobro jutro z Matejem Praprotnikom

3.10.2023
Gost današnje oddaje Dobro jutro je bil Matej Praprotnik, dr. dent. med. Spregovoril je o dnevu odprtih vrat zobozdravstvenih ordinacij, ki bo v ponedeljek, 10. oktobra 2023. Vabljeni, da se naročite. Nekaj terminov je še na voljo.

Preberite več

Razpis specializacij s področja medicine in dentalne medicine

3.10.2023
Zdravniška zbornica Slovenije objavlja Javni razpis za financiranje specializacij v letu 2023. Rok za prijavo je 26. 10. 2023.

Preberite več

Vabljeni k branju oktobrske številke Isis

2.10.2023
V tej izdaji revije boste našli zanimive teme iz področja palativne oskrbe, evtanazije ter izzivih zagotavljanja primarnega zdravstva v prvih dneh po poplavah. Poleg tega boste lahko spoznali zanimive zgodbe iz prostega časa zdravnikov, ki vam bodo morda odprli nove perspektive.

Preberite več

DELAVNICA (2. 10.) Kako do popolne vloge za razpis specializacij?

2.10.2023
V ponedeljek, 2. oktobra je potekala izjemno uspešna delavnica na Zdravniški zbornici Slovenije, namenjena kandidatom pri pripravi in oddaji vloge za želeno specializacijo. Na delavnici so udeleženci dobili vpogled v celoten postopek priprave vloge za razpis specializacij.

Preberite več

JAVNI POZIV za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit za poklic zdravnik – za vsebino urgentna medicina

30.9.2023
Zdravniška zbornica Slovenije objavlja javni poziv za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit za poklic zdravnik – za vsebino urgentna medicina. Rok za oddajo vloge: do vključno 31. oktobra 2023.

Preberite več

(Razstava) Ana Lina Vodušek: Raziskovanja

29.9.2023
Vljudno vabljeni na otvoritev razstave specialistke onkologije Ane Line Vodušek, ki bo v sredo, 25. 10. 2023, ob 19. uri v Galeriji Zdravniške zbornice Slovenija Domus Medica na Dunajski cesti 162 v Ljubljani.

Preberite več

Klubski koncertni večer: Sozvočje raznolikosti

29.9.2023
Vabimo vas, da se nam 12. oktobra 2023 ob 19. uri pridružite na koncertu Sozvočje raznolikosti. Koncert bo potekal v Domus Medica, na Dunajski cesti 162. Na koncertu bomo prisluhnili godalnemu kvartetu Allegria, Levu Pupisu na saksofonu in Vidu Pupisu na klarinetu.

Preberite več

Ob pričetku rožnatega oktobra – mednarodnega meseca ozaveščanja o raku dojk

28.9.2023
Rak dojk je v razvitem svetu in tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Onkološki inštitut Ljubljana se v rožnatem oktobru pridružuje pobudam ozaveščanja o tej bolezni ter izpostavlja pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka dojk.

Preberite več

"Za vsako osebo z demenco v povprečju skrbijo še trije drugi člani družbe"

26.9.2023
Tema letošnjega Svetovnega meseca Alzheimerjeve bolezni je "Nikoli prezgodaj nikoli prepozno" in temelji na moči znanja, s posebnim poudarkom na preventivi v vseh življenjskih obdobjih in postdiagnostičnem zdravljenju ter podpori za tiste, ki živijo z demenco.

Preberite več

Strokovna priporočila za diagnostiko in zdravljenje sindroma policističnih jajčnikov

26.9.2023
Projekt prvih slovenskih priporočil za diagnostiko in zdravljenje sindroma policističnih jajčnikov je nastal v delovni skupini, sestavljeni iz članov multidisciplinarnega tima pod vodstvom Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove, Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Preberite več

»Lahko pridete in se res pogovorite z zobozdravnikom prav o vsem, kar vas pesti«

25.9.2023
Ordinacije, ki sodelujejo v akciji Dan odprtih vrat zobozdravniških ordinacij, ki bo potekala 10. oktobra, so na enotni vstopni strani, do katere se dostopa preko spletne strani zbornice, razvrščene po regijah. S klikom na ambulanto se odprejo razpoložljivi termini. S klikom na termin se odpre obrazec, v katerega se vnese osebne in kontaktne podatke. Oseba, ki se je naročila, pa na svoj e-naslov prejme tudi potrditveni mail.

Preberite več

Dan odprtih vrat zobozdravniških ambulant 2023 - Vabljeni k naročanju!

25.9.2023
V torek, 10. oktobra 2023, bo potekala akcija Dan odprtih vrat zobozdravniških ambulant. V akciji sodeluje več kot 40 zobozdravniških ambulant iz vseh delov Slovenije. Skupno je razpisanih več kot 250 terminov, na katerih bomo zobozdravniki pacientom ponudili posvet o ustnem zdravju in težavah, ki jih imajo. Vljudno vabljeni!

Preberite več

Navodila za opravljanje specializacije

21.9.2023
Za lažji in nemoten potek specializacije želimo specializante in glavne mentorje spomniti, da so vam pri izvajanju specializacije lahko v veliko pomoč Navodila za opravljanje specializacije (v nadaljevanju: navodila), ki so objavljena na spletni strani zbornice.

Preberite več

Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno za zmanjšanje tveganja za demenco

21.9.2023
Spominčica Alzheimer Slovenija in Alzheimer's Disease International (ADI), svetovna zveza več kot 105 združenj za Alzheimerjevo bolezen in demenco po vsem svetu, pozivata Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), nacionalno vlado in druge organe javnega zdravja, naj nujno vzpostavijo programe zmanjšanja tevganja za demenco, zagotovijo pravočasno diagnozo in uvedejo potrebno podporo po diagnozi za tiste, ki živijo z demenco.

Preberite več

Srečanje zdravnikov iz sveta in Slovenije 5. in 6. oktobra

20.9.2023
Teme konference: Poslanstvo slovenskega zdravnika, Organizacija zdravstvenega sistema, Strokovni razvoj medicine kot temelj sistema, Spoprijemanje z izzivi v zdravstvu po pandemiji Covid-19, Najnovejši dosežki slovenske medicine doma in po svetu, Izzivi kadrovanja v zdravstvu in vračanje slovenskih zdravnikov iz tujine

Preberite več

Natečaj za izvirno otroško delo

20.9.2023
Zdravniška zbornica Slovenije razpisuje v sodelovanju z Mladimi zdravniki natečaj za izvirno otroško likovno delo/risbo. Z veseljem pričakujemo izdelke vaših otrok in vnukov, v katerih se kažejo otroške ideje, razmišljanja, iskrenost in ustvarjalni zanos. Želimo vam veselo ustvarjanje!

Preberite več

Kolumna zdravnice Alenke Strdin Košir: Šele ko 10.000 ur preživiš z bolniki ...

18.9.2023
... in sam sprejemaš odločitve, postaneš dober zdravnik. Tako kot športnike ali glasbenike te šele teh 10.000 ur pripelje do mojstrstva. Kaj lahko naredimo, da bo zdravniški poklic tudi življenju prijazen? Kako lahko mladim generacijam, ki jim je to upravičeno pomembno, zagotovimo kvaliteto življenja, a jih kljub temu motiviramo za delo na najtežjih točkah zdravstvenega sistema? Piše dr. Alenka Strdin Košir.

Preberite več

O svetovnem dnevu varnosti pacientov

15.9.2023
Svetovna zdravstvena organizacija je 17. september povsod po svetu razglasila za Svetovni dan varnosti pacientov. V Zdravniški zbornici Slovenije podpiramo vse aktivnosti, ki se letos usmerjajo zlasti na opolnomočenje pacienta.

Preberite več

Konferenca o varnosti pacientov - zahtevati dovolj časa za obravnavo, da bo ta varna

14.9.2023
»Menim, da moramo skupaj, bolniki in zdravstveni delavci zahtevati od države, da se bodo stvari delale v razumnem času, ki je dovolj dolg, da se lahko preprečijo varnostni zapleti. Za številne posege so ti časovni intervali poznani. Povečevanje produktivnosti, to so populistične ideje, ki ne bodo povečale varnosti bolnikov,« je v uvodnem nagovoru konference povedala prof. dr. Bojana Beović.

Preberite več

Omizje: Dostopnost do družinske medicine - v steklenico, ki drži en liter, ni mogoče naliti dveh litrov

14.9.2023
V aktualni pogovorni oddaji Omizje na regionalni RTV Maribor sta sodelovali zdravnici Maja Arzenšek, dr. med., spec. druž. med., predstojnica organizacijske enote Splošno zdravstveno varstvo v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor in Polona Campolunghi Pegan, članica Odbora za osnovno zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije.

Preberite več

Potrebujemo organizatorja, da bodo bolniki dobili zdravnika

13.9.2023
V zdravstvu zdaj čakamo na beli dim nad vlado, državnim zborom ali ministrstvom za zdravje. Morda gledamo napačne dimnike in se mora pokaditi kje drugje. Prebivalci čakajo na ministra, ki bo kot zdravnik ali kot dober poznavalec sistema upošteval stroko, da se standard oskrbe ne bo začel zniževati, v kolumni za današnje Delo piše Boštjan Kersnič, podpredsednik zbornice.

Preberite več

Od klasike do popevke - Klubski koncertni večer: ''Jesenski kontrasti'' II. del

12.9.2023
Vabimo vas, da se nam 3. oktobra 2023 ob 19. uri pridružite na koncertu ''Jesenski kontrasti'' II. del. z naslovom Od klasike do popevke z Nuško Drašček. Koncert bo potekal v Domus Medica, na Dunajski cesti 162.

Preberite več

(Kongres 13.14. 10.) Živeti brez strahu

11.9.2023
5. slovenski kongres paliativne oskrbe z naslovom Živeti brez strahu bo potekal od 13.- 14. oktobra 2023 v Modri dvorani Domus Medica (Dunajska cesta 162, 1000 Ljubljana), v hibridni obliki. Kongres poteka v organizaciji Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe, Inštituta za paliativno medicino in oskrbo, Medicinske fakultete, Univerza v Mariboru in Onkološkega inštituta Ljubljana.

Preberite več

Smernice pediatria

Nove strokovne smernice - vključenost otrok v vrtec/šolo glede na njihovo  zdravstveno stanje

11.9.2023
Sekcija za primarno pediatrijo v okviru Združenja za pediatrijo pri SZD je izdala strokovne smernice, ki se tičejo vključenosti otrok v vrtec/šolo, upoštevaje njihovo zdravstveno stanje.

Preberite več

APOLONIJA - JAVNI POZIV za natečaj raziskovalnih in kliničnih del na področju zobozdravstva

8.9.2023
Odbor za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije objavlja poziv za natečaj raziskovalnih in kliničnih del na področju zobozdravstva z naslovom Apolonija. Namen natečaja je spodbujanje raziskovalnega dela in izmenjava strokovnega znanja na področju zobozdravstva. Rok za prijavo raziskovalne vsebine je do vključno 30. 11. 2023.

Preberite več

Zdravstvo 3.0: Se vam zdi, da je politična volja zdravstvo izboljšati, preden se zruši?

7.9.2023
V zadnjem delu serije Zdravstvo 3.0 Val 202 povzema mnenja, predloge in vprašanja petih zdravnic in zdravnikov, s katerimi smo se pogovarjali o zdravju, zdravljenju in zdravstvu. Tatjana Pirc odgovore in komentarje išče pri državni sekretarki na Ministrstvu za zdravje dr. Valentini Prevolnik Rupel.

Preberite več

Nepogrešljiv član reprezentance, ki dopust namenja košarki

6.9.2023
Marko Macura je uradno prvi zdravnik košarkarske reprezentance vse od svetovnega prvenstva v Španiji 2014. Pred današnjo tekmo s Kanado smo ga prosili za kratek opis dela na tokratnem svetovnem prvenstvu, ki poteka v Aziji.

Preberite več

Zloraba identitete zdravnika dr. Erika Breclja v oglasu za izdelek Hypertea

6.9.2023
Podjetje oziroma Heart Center prikazuje zdravnika v povezavi z izdelkom Hypertea, vendar pa dr. Brecelj izdelka ne pozna, prav tako v povezavi s tem izdelkom nikoli ni podal nebnih izjav ali dal intervjuja in izdelka tudi ni nikoli priporočil. Opozarjamo, da gre za tipično prevaro z namenom pospeševanja prodaje sumljivega izdelka, ki ji ne gre nasedati.

Preberite več