Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Ekipa študentov medicine Metabolic Masters je ponovno zmagala na fiziološki olimpijadi Physiology Quiz Japan

22.04.2024 21:50

Physiology Quiz Japan je mednarodno fiziološko tekmovanje, ki se tradicionalno organizira vsako leto in poteka na Japonskem. Dogodek omogoča študentom medicine in študentom drugih naravoslovnih ved, da pokažejo svoje znanje iz fiziologije. Physiology Quiz Japan 2024 je potekalo 24. marca 2024 na Univerzi Shimane – Shimane University Medical School Campus. Tekmovanje ne ocenjuje samo teoretičnega znanja iz fiziologije, ampak tudi uporabo tega znanja pri reševanju problemskih nalog (računski problemi, klinični problemi) s pomočjo dodatnega znanja kemije, fizike in biologije. Naloge pripravlja posebna komisija, ki jo sestavljajo profesorji fiziologije, zdravniki in/ali profesorji drugih naravoslovnih ved.

Z dosežkom svojih študentov je Univerza v Ljubljani postala prva evropska univerza, ki je dvakrat zmagala na fiziološki olimpijadi Physiology Quiz Japan in s tem postavila nove standarde mednarodnega tekmovanja v znanju fiziologije. Fiziologija ni samo predklinični predmet na medicinski fakulteti, ampak je temelj za nadaljnji študij in razumevanje vseh področij medicine. Več >>>

 


Na tekmovanju so sodelovali Vladimir Smrkolj, Deja Juriševič, Timur Mušić, Janina Jerman Grašič.

Člani Zbornice ste z donacijo 1.500 evrov omogočili plačilo kotizacije in prehrane zmagovalne ekipe, sredstva za tekmovanje so zazgotovile še Univerza v Ljubljani in Študentski svet Medicinske fakultete UL ter Inštitut za fiziologijo, Medicinska fakulteta UL. 

Kako poteka tekmovanje?
Tekmovanje je sestavljeno iz različnih tipov nalog, kot so vprašanja po tipu ‘multiple choice’, računske naloge, dopolnjevanje shem in vprašanja s hitrim odgovarjanjem.

Prvi krog je obsegal vprašanja po tipu ‘multiple choice’ (40 vprašanj) in je zajemalo vsa področja fiziologije. Po skupinskem posvetu, za katerega smo imeli največ 60 sekund,  smo odgovor napisali na tablico (pisna oblika odgovarjanja). Za vsak pravilen odgovor ekipa prejme 1 točko. Negativnih točk ni.

V drugem krogu je sledilo hitro odgovarjanje na vprašanja (40 vprašanj), s pomočjo pritiska na gumb. Po pritisku na gumb je senzor zaznal katera ekipa je prva pritisnila gumb in je podala odgovor v ustni obliki. V drugem krogu je bila pomembna tako hitrost kot točnost pri odgovarjanju. Za vsak pravilen in najhitrejši odgovor ekipa prejme 1 točko. Negativnih točk ni.

Tretji  krog je obsegal skupinsko reševanje problema t.i. brainstorming kjer smo morali poiskati čim več odgovorov na dano temo (npr. imena specifičnih hormonov). Cilj tretjega kroga je bilo poiskati čim večje število pravilnih odgovorov. Ekipa, ki je zapisala največje število pravilnih odgovorov je prejela največ točk v tretjem krogu. Največje število točk za določeno temo je 8 točk. V kolikor je ekipa zapisala nepravilen odgovor je prejela 0 točk za to temo. 

 Četrti (finalni) krog je obsegal problemske naloge (računske naloge, klinični primeri, grafični prikaz problema). Skupno je bilo 15 vprašanj, vprašanja so bila esejskega ali izbirnega tipa. Naše ugotovitve smo zapisali na tablico (pisna oblika odgovarjanja). Za reševanje vsakega problema smo imeli nekaj minut časa. Za vsak pravilno rešen problem je ekipa prejela 2 točki.