Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Blazno resno o HPV

5.9.2023
»So stvari, za katere moramo poskrbeti starši«, pravi pisateljica Desa Muck v svoji novi publikaciji Blazno resno o HPV, ki jo je predstavila javnosti na današnjem srečanju na Onkološkem inštitutu Ljubljana z mediji in strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo s posledicami okužbe s HPV.

Preberite več

PODALJŠANJE LICENCE - Že imate zbranih dovolj kreditnih točk s področja kakovosti in varnosti v zdravstvu, etike in komunikacije? 

5.9.2023
Zbornica v pričetku meseca septembra 2023 uvaja postopke podaljšanja licenc 600 članov, ki se jim licence iztekajo v mesecu januarju 2024. Pri kar 220 licencah za njihovo podaljšanje trenutno še ni izkazanega zadostnega števila kreditnih točk s področja kakovosti in varnosti v zdravstvu, etike in komunikacije.

Preberite več

Pravico do evtanazije idealiziramo

5.9.2023
Razprava o evtanaziji bi se morala podaljšati in sprejemanje zakona odložiti. Nujna je tudi strpna, spoštljiva razprava, ki nikogar ne izloča kot nepristojnega, za tako imenovano družboslovno področje, kot so zdravništvo nedostojno diskvalificirali predlagatelji zakona v svojem članku v Sobotni prilogi 12. avgusta, piše Ksenija Mahkovic Hergouth, anesteziologinja, Onkološki inštitut.

Preberite več

Zdravstvene storitve, za izvajanje katerih se zagotovi plačilo po realizaciji

1.9.2023
Vlada RS sprejela novo Uredbo o določitvi izbranih vrst zdravstvenih storitev, za izvajanje katerih se zagotovi plačilo po realizaciji, katere ureditev velja v obdobju do 1. 9. 2023 do 31. 12. 2023.

Preberite več

(UVODNIK) Paliativna oskrba dandanes pri nas

31.8.2023
Kljub temu, da bolnika ne moremo ozdraviti, ga dalje zdravimo. S časom ti bolniki večinoma potrebujejo vedno manj. Ves čas in do konca pa potrebujejo zaupanje v zdravnika, ki ga poznajo, ki jih zmore prisluhniti in jih zdraviti strokovno, spoštljivo in človeško, piše doc. dr. Anamarija Meglič, članica Tima za paliativno oskrbo otrok.

Preberite več

Zdravstvo 3.0: "Tudi podeželski otroci imajo pravico do lepega nasmeha."

30.8.2023
Sanda Lah Kravanja, specialistka zobne in čeljustne ortopedije, ima v Bovcu zasebni dentalni center. "Želim si, da bi nam uspelo skrajšati čakalne dobe in da bi bilo čim manj naravnih katastrof, kajti tem se ne da zoperstaviti, vse ostalo pa je rešljivo, če bomo zdravi in če se bomo znali poslušati," je povedala v pogovoru za Val 202.

Preberite več

Oglaševanje ter prodaja izdelka SNORE TERMINATOR na zavajajoč način

30.8.2023
Pri oglaševanju in prodaji izdelka »Magnet proti smrčanju SNORE TERMINATOR« gre za še eno tipično spletno prevaro, opozarja JAZMP. Oglaševalsko gradivo lažno obljublja zdravstvene učinke izdelka, ki niso potrjeni in preverjeni; na spletni strani ni mogoče najti podatkov o ponudniku, spletna stran pa je registrirana v tujini; ponudnik izdelek ponuja z visokim popustom, s čimer želi potrošnike prepričati v hiter nakup. Akcijska ponudba naj bi bila tudi časovno omejena. Glede na navedeno JAZMP močno odsvetuje nakup omenjenega izdelka.

Preberite več

(DELAVNICA) Kako do popolne vloge za razpis specializacij?

30.8.2023
Na Zdravniški zbornici Slovenije organiziramo delavnico, na kateri vas bomo peljali skozi postopek priprave in oddaje vloge na razpis specializacij. S tem želimo pomagati kandidatom, da pripravite primerno in popolno vlogo, s katero boste kandidirali na želeno specializacijo.

Preberite več

Pojasnila ZZZS glede plačila za izvedene zdravstvene storitve v javni mreži na dan 14. 8. 2023

29.8.2023
Objavljamo pojasnila ZZZS glede plačila zdravstvenih storitev, ki so jih dne 14. 8. 2023 opravili izvajalci zdravstvene dejavnosti znotraj javne mreže.

Preberite več

Predlogi ortodontov za skrajševanje čakalnih dob

28.8.2023
Ortodontska stroka je ob predstavitvi EFO indeksa podala predloge za skrajševanje čakalnih dob. Zaradi številnih vprašanj o dostopnosti do ortodontov za otroke in mladostniki predstavljamo objektivnejši sistem vrednotenja. Opozarjamo, da bi lahko opravili več storitev za otroke, vendar so omejene z obsegom števila javnih programov za storitve, ki jih v Sloveniji plača Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Preberite več

Marcelova tržnica v podporo neozdravljivo bolnim otrokom v paliativni oskrbi

28.8.2023
V nedeljo, 27. avgusta, je na Pogačarjevem trgu v Ljubljani potekala Marcelova tržnica, dobrodelni dogodek zbiranja sredstev za podporo neozdravljivo bolnim otrokom in njihovim družinam, ki jih oskrbuje Tim za paliativno oskrbo otrok Pediatrične klinike v Ljubljani.

Preberite več

Svečana podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu - 27. 9. 2023

28.8.2023
Vljudno vas vabimo na slovesno podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu, ki bo v sredo, 27. september 2023, ob 18. uri v Modri dvorani Domus Medica, Dunajska cesta 162, Ljubljana.

Preberite več

Škodljivi miti o (pre)hrani

24.8.2023
Ob poplavi informacij o prehranskih trendih, promociji številnih modnih diet in priporočil o (pre)hrani se potrošniki težko odločijo, komu zaupati, kaj jesti in česa ne. Med ljudmi krožijo številni miti, ki nimajo prav nobene verodostojne podlage. Izbrani so trije zanimivi miti, ki so pogosti tudi med srčno-žilnimi bolniki.

Preberite več

Zdravstvo 3.0: Najlažje je napisati recept ali napotnico

22.8.2023
Družinski zdravnik Jaka Strel v pogovoru za Val 202 pojasni, zakaj pravi, da je najlažje napisati recept ali napotnico, oceni delovanje našega zdravstvenega sistema, razmišlja o tem, kako bi se morali lotiti težav zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov in kako si predstavlja slovensko zdravstvo po letu 2030.

Preberite več

Zdravstveni inšpektorat opozarja pred nakupi "prehranskih dopolnil"

21.8.2023
Pri predstavljanju oziroma oglaševanju izdelkov za namene prodaje uporablja prepovedane trditve, ki prehranskemu dopolnilu pripisujejo lastnosti kot so preprečevanje, zdravljenje ali ozdravljenje bolezni pri ljudeh.

Preberite več

Velika večina pacientov ocenjuje obravnavo zdravnikov kot vljudno in spoštljivo

18.8.2023
Rezultati nacionalne raziskave o izkušnjah pacientov v zunajbolnišnični specialistični zdravstveni dejavnosti kažejo, da velika večina uporabnikov storitev, ki so sodelovali v raziskavi, ni imela težav pri naročanju na obisk v ambulanti, da jih je osebje sprejelo prijazno ter da so jih zdravniki in medicinske sestre obravnali vljudno in spoštljivo.

Preberite več

Solidarnostna pomoč delodajalca po Kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike RS

17.8.2023
Pojasnila Oddelka za pravne zadeve v zvezi s solidarnostno pomočjo delodajalca po Kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike RS

Preberite več

ZDRAVSTVO 3.0: "Biti zdravnik ni poklic, ampak način življenja."

16.8.2023
Gostja serije Zdravstvo 3.0 je anesteziologinja Anita Mrvar Brečko z UKC Ljubljana. Pripoveduje o delu na urgenci, reševanju življenj in skrbi za najtežje bolnike in poškodovance, opisuje helikopterske prevoze pacientov, govori tudi o specialističnih izpitih, "s katerimi mladi zdravniki postanejo pravi zdravniki".

Preberite več

Ob katastrofah še dodatno zavemo, kako še zdaleč nismo samotni otočki

14.8.2023
Do srede res ne bi mogla čakati, je najbolj pogost stvek današnjega dne v ambulanti. Bolezni in težave ne poznajo ne praznikov ne dni v tednu… Dogajajo se vsak dan, sproti, vedno znova. Dalj ko čakaš, večji je zalogaj, ob delovnem ponedeljku piše družinski zdravnik Rok Ravnikar.

Preberite več

Dan solidarnosti – obvestilo

13.8.2023
Zdravniška zbornica Slovenije v skladu z odločitvijo Vlade RS v ponedeljek, 14. avgusta 2023, ko je razglašen dan solidarnosti in dela prost dan, ne bo poslovala. Je pa za nujne zadeve za člane organizirana dežurna služba – predvsem za zadeve v povezavi s poplavami in dnevom solidarnosti.

Preberite več

Da bo zdravstvo v ponedeljek delalo, je prava, solidarna odločitev

11.8.2023
Za ta korak so se že pred odredbo odločili v številnih zdravstvenih ustanovah, k temu je pozval tudi sindikat Fides in številni zdravniki. Takšna navodila je včeraj zdravstvenim ustanovam nato podalo tudi Ministrstvo za zdravje, s čemer so vsi zavodi dobili zagotovilo, da niso v prekršku in bodo vzpostavljene vse pravne podlage, da so v ponedeljek odprti ter po programu opravijo zdravstvene storitve.

Preberite več

Zbiranje donacij za kolege in prizadete v poplavah

11.8.2023
Ker vas je kar nekaj članov kontaktiralo zbornico, kako lahko pomagate kolegom, ki so bili prizadeti, nekateri so v poplavah izgubili svoja bivališča, ali so ta povsem poplavljana in uničena, vas obveščamo, da lahko kolegom pomagate tudi z donacijami. Prav tako lahko donacijo nakažete za prizadete prebivalce. Donacije se zbirajo preko humanitarne organizacije: DRŽAVLJANI SVETA.

Preberite več


Pomoč v poplavah 2023 - finančna pomoč Zbornice

11.8.2023
Članom, ki imate zaradi poplav in plazov uničena bivališča, ordinacije in potrebujete nujno finančno pomoč bo Zdravniška zbornica Slovenije pomagati vsaj v najnujnejšem delu.

Preberite več


91 zdravnikov nevrologov: »Rdeča nit obravnave težko bolnih naj bo preprečevanje in lajšanje trpljenja«

9.8.2023
Mnoge države, ki jih navajamo kot zgled z vidika organiziranosti zdravstvene oskrbe (npr. Finska, Švedska ...), nimajo legalizirane pomoči pri samomoru ali evtanazije. Zato apeliramo, da se sprejemanje tako delikatnega zakona v Sloveniji prestavi na čas, ko bodo zagotovljene in urejene druge, osnovnejše oblike zdravstvene oskrbe.

Preberite več

Avstrijski ukrepi za novih 100 družinskih zdravnikov v javni mreži

8.8.2023
Po poročanju RTV Slovenije je avstrijska vlada tik pred počitnicami sprejela pomembne ukrepe zdravstvene reforme, ki naj bi do konca leta zagotovili 100 dodatnih zdravniških mest v javnem zdravstvu.

Preberite več

Rdeča nit obravnave težko bolnih naj bo preprečevanje in lajšanje trpljenja

8.8.2023
Apeliramo, da se sprejemanje tako delikatnega zakona v Sloveniji prestavi na čas, ko bodo zagotovljene in urejene druge, osnovnejše oblike zdravstvene oskrbe. Politiko, civilno družbo in zdravstvene organizacije pa pozivamo, da svoje aktivnosti uperijo predvsem v preprečevanje in lajšanje trpljenja bolnikov. Iskanje rešitve za redke primere, ki se dotikajo predloga o PPKŽ, pa naj ne vnaša novih družbenih anomalij.

Preberite več

Poslovil se je profesor Pavle Košorok, priznani slovenski kirurg

7.8.2023
Profesor Košorok je bil eden od vodilnih strokovnjakov in začetnikov sistematične obravnave bolnikov z boleznimi zadnjika, danke in širokega črevesa v Sloveniji. Bil je tudi eden od pionirjev sodobne enterostomalne terapije pri nas. Bil je predan svojemu delu ter skrbi za bolnike in sodelavce. Pogreb bo v četrtek 10 8. 2023 ob 14 uri na Ljubljanskih Žalah.

Preberite več

(IZREDNE VREMENSKE RAZMERE) Varnost pitne vode in živil ob poplavah

4.8.2023
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili priporočila in usmeritve v zvezi s pitno vodo in glede ravnanja z živili v primeru poplav.

Preberite več

Intervju s prof. dr. Urošem Potočnikom

3.8.2023
Red. prof. dr. Uroš Potočnik, univ. dipl. kem. ''Ugotovili smo, da se Crohnova bolezen (CB) z vnetim debelim črevesom in Crohnova bolezen z vnetim tankim črevesom genetsko razlikujeta skoraj v enaki meri kot Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis (UC). Na osnovi tega smo predlagali, da se tradicionalna razdelitev KVČB na CB in UC razširi na tri enakovredne podtipe: UC, CB z vnetim debelim črevesom in CB z vnetim tankim črevesom.''

Preberite več

(ZDRAVSTVO 3.0): "Kirurg potrebuje razum, srce in roko"

2.8.2023
Prof. dr. Matej Cimerman, specialist splošne kirurgije in travmatologije, predstojnik Kliničnega oddelka za travmatologijo UKC Ljubljana, pravi, da se moramo, ko rešujemo naše zdravstvo, odločiti tudi, kaj bomo naredili z vrhunsko medicino. 

Preberite več

Prof. dr. Švab: »Evtanazija bo pokazala tudi svoje stranske učinke, na katere ljudje sedaj ne pomislijo«

1.8.2023
»Dosedanja praksa evtanazije v državah, ki jo izvajajo, je pokazala, da nobene varovalke ne morejo preprečiti zlorab. Glavna varovalka proti evtanaziji in prostovoljnem končanju življenja posameznika (samomoru) je, da zakona ni,« je zapisano v stališču Katedre za medicinsko etiko Medicinske fakultete UL o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja posameznika.

Preberite več

Izšla nova številka revije Isis

1.8.2023
Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Isis. Želimo vam veliko bralnih užitkov! Uredništvo 

Preberite več

Prof. dr Ihana: Nikjer na svetu za nobeno bolezen ne najdemo kliničnih smernic, ki bi sugerirale evtanazijo

31.7.2023
Že uvajanje neke rutinske diagnostične metode ali terapije v klinične smernice zahteva obsežna usklajevanja in priprave znotraj strokovnih združenj, med različnimi združenji, z zavarovalnicami, z zdravstvenimi izvajalci. V tem zakonskem predlogu pa bi nekdo kar čez noč umestil evtanazijo med rutinske zdravstvene storitve!

Preberite več

Anglija: V petnajstih letih do tretjine več zdravnikov

28.7.2023
Britanska vlada predstavila načrt zaposlovanja v HNS z geslom »Izobrazi. Zadrži. Reformiraj.« Po oceni National Health Service (NHS) jim trenutno manjka desetina zaposlenih, zaradi staranja in povečevanja prebivalstva pa bodo potrebovali v petnajstih letih do 360 tisoč dodatnih zaposlenih k obstoječim 1,4 milijona. Je pa za 11. avgusta v Angliji napovedana nova stavka mladih zdravnikov.

Preberite več

Dr. Erik Brecelj: Če bi zakon zdravnikom naložil izvajanje evtanazije, »raje vrnem licenco«

27.7.2023
Evtanazija je v nasprotju s kodeksom medicinske etike in lahko sprejmejo kakršen koli zakon, kodeksa medicinske etike ne bom kršil,« predlog zakona o prostovoljnem končanju življenja komentira član zbornice in ugledni kirurg dr. Erik Brecelj, dr. med., zaposlen na Onkološkem inštitutu.

Preberite več

Nasilje v zdravstvu onemogoča oskrbo, kot jo lahko nudimo

26.7.2023
»Nasilje je vedno negativno za oba udeleženca, tudi če je samo verbalno - rani. Predpostavka, bom sestro dobro nadrl in bo prijazna z mano, sploh ne drži. Nekdo pod takim pritiskom ni sposoben opraviti svojega dela tako kot ga zna in zmore in kot si pacienti zaslužijo,« poudarja doc. dr. Nena Kopčavar Guček, vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Preberite več

Zdravstvene storitve, za izvajanje katerih se zagotovi plačilo po realizaciji

26.7.2023
Vlada je sprejela Uredbo o določitvi izbranih vrst zdravstvenih storitev, za izvajanje katerih se zagotovi plačilo po realizaciji

Preberite več

Zapustil nas je zaslužni profesor dr. Franc Farčnik

25.7.2023
V starosti 89 let je umrl profesor doktor Franc Marjan Farčnik, zobozdravnik, specialist čeljustne in zobne ortopedije, ustanovni in častni član Slovenskega ortodontskega društva, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani in zaslužni član Zdravniške zbornice Slovenije. Bil je predsednik Odbora za zobozdravstvo v dveh mandatih in v mandatu 2000 do 2004 podpredsednik zbornice.

Preberite več

Evtanazija je v nasprotju s poslanstvom zdravnika

25.7.2023
»Zdravniki smo zavezani ohranjanju človekovega zdravja in življenja, kar je tudi naše osnovno poslanstvo. Predlagani zakon zdravnikom nalaga izvedbo evtanazije, kar je v diametralnem nasprotju z našim osnovnim poslanstvom, zato smo tudi večinsko proti in ne želimo prevzeti vloge izvajalca zakona,« je na novinarski konferenci v imenu zdravništva poudaril prof. dr. Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdravniškega društva.

Preberite več

Možnosti za odlaganje gradnje infekcijske klinike v Mariboru ni

21.7.2023
Obisk infekcijske klinike UKC Maribor dokazuje, da možnosti za odlaganje novogradnje ni. Sobe s skupnimi stranišči v skoraj 100 let stari stavbi, s ponekod preozkimi vhodi za postelje, eno dvigalo, ki je premajhno za celotno spremstvo bolnika. Ogroženi so tako bolniki kot osebje.

Preberite več