Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Sprejeta razlaga Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike glede dopusta za starše samohranilce in dopusta za delo z duševno motenimi osebami

29.04.2024 12:41

Odbor za razlago Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike (v nadaljevanju KPZZ) je na seji dne 2. 4. 2024 sprejel novo razlago KPZZ (objavljena v Uradni list RS, št. 30/2024) glede upravičenosti do dodatnih dni dopusta za starše samohranilce in dopusta za delo z duševno motenimi osebami, s katero se je opredelil do nekaterih nejasnosti, ki so se pojavile v praksi.

I. Upravičenost do dodatnih dni dopusta za starše samohranilce

KPZZ v 1. alineji 5. točke 36. člena določa, da se materi in očetu samohranilcu za vsakega otroka do 15 let starosti dopust poveča za 1 dan. V praksi se je pojavilo vprašanje, ali imajo starši samohranilci po tej določbi pravico do dodatnega dopusta poleg dopusta, ki vsem staršem pripada že na podlagi zakona. Po četrtem odstavku 159. člena Zakona o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1) namreč vsakemu delavcu pripada po en dodaten dan letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.

Odbor je sprejel razlago, da pripada materi samohranilki ali očetu samohranilcu, ki ima otroka do 15 let starosti, še dodaten dan dopusta, poleg povečanja števila dni dopusta po ZDR-1.

V zvezi z navedenim izpostavljamo še razlago te določbe, ki jo je odbor sprejel na seji dne 8. 9. 2020 (Uradni list RS, št. 121/2020), po kateri staršem samohranilcem pripada dodatni dan dopusta tudi v koledarskem letu, ko otrok dopolni 15. let.

II. Dopust za delo z duševno motenimi osebami

Zdravnikom in zobozdravnikom se po 36. členu KPZZ zaradi dela z duševno motenimi osebami letni dopust poveča za 10 dni.

Glede navedene določbe je odbor sprejel razlago, da dodatni dopust iz naslova dela z duševno motenimi osebami ni omejen na konkretne specializacije, temveč je vezan na pogoje dela.

 

Oddelek za pravne zadeve