Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Slika1

Letos za 30 odstotkov manj odkritih rakov ustne votline

9.12.2020
V decembru se začenja akcija preventivnih pregledov ustne votline, ki potekajo v ZD Nova Gorica, ZD Ljubljana, ZD Novo mesto in ZD Murska Sobota. Pacienti, ki opažajo spremembe v ustih, se na pregled naročijo sami po telefonu ali ali elektronski pošti.

Preberite več


Ministrstvo za zdravje podalo dodatna pojasnila glede financiranja dodatka za neposredno delo s pacienti, obolelimi za COVID-19

9.12.2020
Upravičeni do dodatka so vsi zaposleni v mreži javne zdravstvene službe, dodatek pa se izplačuje tudi v času epidemije. Ministrstvo poda še natančnejša pojasnila v zvezi s financiranjem dodatka za koncesionarje.

Preberite več


Smernice za ravnanje zdravnikov in zobozdravnikov na socialnih omrežjih

8.12.2020
Na socialnih omrežjih se ponovno pojavljajo objave naših članov, ki v javnosti dvigajo prah.

Preberite več


Nezakonita praksa ZD Ljubljana – samoplačniški preventivni zdravstveni pregled študentov

7.12.2020
ZD Ljubljana mora vsem študentom, ki so pred 12. 11. 2020 morali sami kriti stroške preventivnega pregleda, da so nato pri njih lahko pričeli z delom, te stroške povrniti z zamudnimi obrestmi vred. V kolikor tega v roku 15 dni od prejema dopisa ne bodo storili, bo zbornica to prijavila Inšpektoratu RS za delo.

Preberite več


Zaradi cepljenja skoraj zanesljivo ne bo neplodnosti

7.12.2020
Stanko Pušenjak, dr. med.: "V zadnjih 24 urah je postalo nekaj kristalno jasno: zaradi cepljenja skoraj zanesljivo ne bo neplodnosti, kar do zdaj žal nikjer ni bilo dovolj jasno povedano s strani tistih, ki so za tovrstna pojasnila pooblaščeni, zadolženi in lahko za svoje izjave dajejo tudi zagotovila."

Preberite več


Ostro obsojamo vsakršne grožnje zdravnikom

6.12.2020
V teh težkih časih, ko se vsi moramo prilagoditi na spremenjene življenjske razmere, so grožnje zdravnikom, ki se po najboljših močeh trudijo za hudo bolne ljudi, zelo boleče in nerazumljive. Zato ponovno pozivamo k strpnosti in prebivalce prosimo, da se vzdržijo vsakršnih dejanj ustrahovanja in nasilja, saj le ta ne sodijo v demokratično družbo.

Preberite več


Obvestilo glavnim mentorjem in pooblaščenim ustanovam za zdravniške specializacije

4.12.2020
V letu 2021 poteče večjemu številu glavnih mentorjev za zdravniške specializacije mandat glavnega mentorja. Vlogo za imenovanje oz. podaljšanje mentorstva izpolnita pooblaščena ustanova in glavni mentor - in sicer vsaj 2 meseca pred potekom.

Preberite več


Novosti glede roka za določitev odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti s strani koncesionarjev

4.12.2020
Ministrstvo za zdravje v dopisu pojasnjuje, da naj bi se v t.i. PKP7 uredilo podaljšanje roka, v katerem morajo koncesionarji uskladiti odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti z določbami Zakona o zdravstveni dejavnosti.

Preberite več


Pojasnila ministrstva za zdravje v zvezi z izvajanjem in financiranjem rednega testiranja pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in v socialno-varstvenih zavodih

4.12.2020
Ministrstvo za zdravje je podalo dodatna pojasnila v zvezi z izvajanjem in financiranjem rednega testiranja zaposlenih na prisotnost virusa COVID-19. Na Oddelku za pravne zadeve ugotavljamo, da pojasnila še vedno niso odpravila vseh nejasnosti, na katere je zbornica opozarjala.

Preberite več


Volitve 2020 - Glasujmo po svoji vesti in po regularnih poteh

3.12.2020
Volitve, na katerih kot člani izbiramo svoje predstavnike, so pogoj za demokratično oblikovanje najpomembnejših organov v zbornici – to je skupščine in predsednika. Vse člane zbornice pozivamo, da oddajo/te svoj glas izključno po svoji vesti in po regularnih poteh.

Preberite več


Odpremljena volilna gradiva za drugi krog predsedniških volitev

3.12.2020
Odposlani so bili volilni listi za drugi krog predsedniških volitev. Glasovanje poteka do 15. 12. 2020 do 14.00 ure.

Preberite več


Ministrstvo za zdravje sprejelo dopolnitve navodil glede izvajanja in financiranja mikrobioloških preiskav na virus SARS-CoV-2

2.12.2020
Ministrstvo za zdravje je sprejelo dopolnitve navodil glede izvajanja in financiranja mikrobioloških preiskav na virus SARS-CoV-2 na podlagi 41. člena »PKP5«.

Preberite več


Do dodatka za delo s COVID-19 pacienti zasebni izvajalci brez koncesije upravičeni zgolj v primeru začasne razporeditve

1.12.2020
Ministrstvo za zdravje je z dopisom pojasnilo, da so do dodatka za delo s COVID-19 pacienti zasebni izvajalci brez koncesije upravičeni zgolj v primeru začasne razporeditve po 55. členu »PKP5«.

Preberite več

Slika 3

Poročilo ankete Povejte nam, kako vam gre II

1.12.2020
Zbiranje podatkov je potekalo od 5. 10. 2020 do 19. 11. 2020. Da so bili na testu pozitivni, je označilo skupaj 108 anketirancev. Objavljamo nekaj analiz podatkov, anketa pa bo širše predstavljena v naslednji številki revije Isis.

Preberite več

2020 11 06 YT sličica

Zdravniki o COVID-19: Saj slovensko zdravstvo zmore?

1.12.2020
Kaj lahko naredi vsak izmed nas, da ustavimo širjenje virusa? V sedmem videu specializanta infektologije - Žiga Martinčič in David Zupančič.

Preberite več


Okužba z virusom SARS-CoV-2 kot poškodba pri delu

30.11.2020
Zbornica je ministrstvo pozvala, da nemudoma spremeni svoje nepravilno stališče, da okužba z virusom SARS-CoV-2 pri zdravstvenih delavcih in sodelavcih ne more biti obravnavana kot poškodba pri delu.

Preberite več


Obveznost testiranja zaposlenih pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti

26.11.2020
Oddelek za pravne zadeve je pripravil pregled in pojasnila za izvajalce zdravstvene dejavnosti glede obveznosti testiranja njihovih zaposlenih.

Preberite več


»PKP6« zagotavlja javno financiranje izplačanega dodatka za delo v rizičnih razmerah tako javnim zdravstvenim zavodom kot izvajalcem zdravstvene dejavnosti s koncesijo

26.11.2020
Včeraj je bil sprejet t.i. PKP6, ki med drugim zagotavlja javno financiranje izplačanega dodatka za delo v času epidemije tako javnim zdravstvenim zavodom kot izvajalcem zdravstvene dejavnosti s koncesijo.

Preberite več


Ministrstvo sprejelo dopolnitve Odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19

26.11.2020
Ministrstvo za zdravje je včeraj sprejelo dopolnitve Odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Novela odredbe velja od danes naprej.

Preberite več


Poletje izgubljenih priprav ali doumeti realnost

26.11.2020
Prve epidemije je bilo konec 31. junija, začetek naslednje sega v 19. oktober. Tako, malo čez palec, govorimo o celem poletju in še nekaj jesenskih dneh covidnega miru. V tem času je bilo več kot dovolj časa za priprave države na morebitni drugi val.

Preberite več


Ministrstvo za zdravje dopolnilo navodila za predložitev zahtevkov za izplačilo sredstev po 56. členu ZZUOOP

25.11.2020
Ministrstvo za zdravje na poziv zbornice dopolnilo navodila glede financiranja dodatka po 56. členu ZZUOOP – do financiranja dodatka so pod določenimi pogoji upravičeni tudi zasebni izvajalci zdravstvene dejavnosti brez koncesije.

Preberite več


Pregled predloga Zakona o duševnem zdravju in vabilo k sodelovanju v javni razpravi

25.11.2020
Na oddelku za pravne zadeve smo pripravili pregled predloga Zakona o duševnem zdravju, ki ga je Ministrstvo za zdravje objavilo na portalu e-demokracija. Člane vabimo, da v okviru javne razprave pošljejo svoje komentarje na predlog zakona.

Preberite več


Zbornica obsoja nadlegovanje direktorja NIJZ

24.11.2020
Tako kot vedno v preteklosti zbornica tudi v tem primeru odločno obsoja neprimerno dejanje, ki je imelo elemente nadlegovanja. Poleg tega zbornica obsoja ne le to ampak vsakršno nestrpno komunikacijo in dejanja zoper zdravstvene delavce. ​

Preberite več


Državni zbor je sprejel novelo Zakona o pacientovih pravicah (ZPacP-B)

23.11.2020
Državni zbor je na seji dne 20. 11. 2020 sprejel novelo Zakona o pacientovih pravicah (ZPacP-B), ki bo predvidoma začela veljati v drugi polovici decembra 2020.

Preberite več


Pravica zasebnih izvajalcev do dodatka po 56. členu ZZUOOP

23.11.2020
Zbornica ministrstvo pozvala k dopolnitvi navodil o financiranju dodatka po 56. členu ZZUOOP, saj le-ta ne urejajo načina izplačila sredstev za zasebne izvajalce zdravstvene dejavnosti in pri njih zaposlene.

Preberite več


Preskrba z OVO – ponovni dopis na ZZZS

19.11.2020
Zdravniška zbornica Slovenije je na ZZZS naslovila ponovni dopis z vprašanji: Kdo bo poravnal stroške v letošnjem in naslednjem letu za OVO, ki je obvezna za zaščito pred virusom SARS-CoV-2, v zobozdravstveni ordinaciji?

Preberite več


Nova zbornična spletna platforma za izvajanje dogodkov in učni portal ZZS

19.11.2020
Kaj nudi zbornična izobraževalna platforma? V veliki meri vse in še več, kot nam nudijo dogodki v živo: poslušanje predavanj preko videokonferenčne povezave, možnost interakcije z zastavljanjem pisnih vprašanj, možnost vključitve v pogovor s predavateljem preko videoklica, izvajanje glasovanja, anket, pogovore med udeleženci v »sobi« za pogovor.

Preberite več


Ministrstvo podalo pojasnila o izplačilu COVID-19 dodatka po 56. členu ZZUOOP

19.11.2020
Ministrstvo za zdravje je sprejelo sklep in podalo podrobnejša navodila o določitvi načina izstavitve zahtevkov in rokih izplačil za proračunsko financiranje dodatka za neposredno delo s pacienti oziroma uporabniki, obolelimi za COVID-19.

Preberite več


Poziv ministrstvu k podaji pojasnil glede novih obveznosti in omejitev

17.11.2020
Odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list št. 164/20) je stopila veljavo 14. 11. 2020. V zvezi z nejasnimi določili odredbe je Zdravniška zbornica Slovenije na Ministrstvo za zdravje poslala dopis.

Preberite več


Odziv na delovanje in objave Marka Potrča v povezavi s COVID-19 ​

17.11.2020
V Sloveniji moramo narediti vse, kar zmoremo in znamo, da bomo ustavili rast števila kritično bolnih in umrlih. V tem smo si v medicinski stoki zelo enotni. Objave Marka Potrča na temo COVID-19 v povezavi z ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe pa z vso odgovornostjo v sedanjih razmerah ocenjujemo za škodljive.

Preberite več


Pregled novih obveznosti in omejitev za izvajalce zdravstvenih storitev in zdravstvene delavce

16.11.2020
Oddelek za pravne zadeve je pripravil celovit pregled Odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list št. 164/20).

Preberite več

2020 11 06 YT sličica

Zdravniki o COVID-19: PCR testi lažejo?!

13.11.2020
V šesti epizodi serije Zdravniki o COVID-19 o PCR testih z dr. Anjo Šterbenc, specializantko klinične mikrobiologije.

Preberite več


Dopolnitev vprašalnika za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti

13.11.2020
Oddelek za pravne zadeve je pripravil dopolnitve vprašalnika za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti, s katerimi se pacienta izrecno seznani z njegovo odgovornostjo v primeru navajanja lažnih podatkov oz. širjenju bolezni COVID-19.

Preberite več


Pravno mnenje Oddelka za pravne zadeve – pravica zobozdravnika do odklonitve zobno-protetične obravnave, če pacient zavrne opravo COVID-19 testa

13.11.2020
Oddelek za pravne zadeve zbornice je za potrebe njenih članov izdelal pravno mnenje na vprašanje, ali lahko zobozdravnik, ki mora opraviti zobno-protetično obravnavo pacienta, le-to zavrne, če pacient ne želi opraviti hitrega antigenskega COVID-19 testa.

Preberite več


Hiter pregled sklopov vsebin na novi podstrani Pravne storitve

12.11.2020
Od prejšnjega tedna je na spletni strani zbornice na voljo nova podstran Pravne storitve, ki jo je pripravil Oddelek za pravne zadeve.

Preberite več


Način volitev za člana, ki ni prejel volilnih listov ​

12.11.2020
Vsak član, ki ni prejel volilnih listov (iz kakršnegakoli razloga), odda svoj glas na ZZS na dan volitev, 17. 11. 2020, med 8.00 in 14.00 uro. Mesto volitev bo označeno.

Preberite več


Volitve 2020

6.11.2020
Odposlani so bili volilni listi za volitve predsednika zbornice in poslance skupščine zdravniške zbornice Slovenije.

Preberite več


Pravica do t.i. COVID-19 dodatka pripada zdravnikom že od 1. 6. 2020 dalje

6.11.2020
PKP5 za nazaj (od 1. 6. 2020) delavcem zagotavlja t.i. COVID-19 dodatek, do katerega so upravičeni zaposleni, ki so delali s COVID-19 pacienti. Do dodatka so upravičeni tudi koncesionarji, ki so opravljali delo zagotavljanja neprekinjene nujne zdravniške pomoči.

Preberite več

Moja zdravniška zbornica_splet

Vodnik po kontaktih in storitvah zdravniške zbornice za člane

4.11.2020
Izšla je e-brošura Moja zdravniška zbornica, ki na kratek, jedrnat in vizualno prijeten način predstavili delovanje zbornice, organizacijo, ključne kontaktne podatke ter storitve, ki so vam članom na voljo.

Preberite več


Zdravniki o COVID-19: Naj jemljem vitamin D?

4.11.2020
V peti epizodi serije Zdravniki o COVID-19 o pozitivnih vplivih vitamina D z Darkom Siuko, soavtorjem slovenskih priporočil.

Preberite več