Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

(FOTOREPORTAŽA) Program in prvi utrinki Slavnostne akademije v Cankarjevem domu

28.5.2022
Nekaj utrinkov iz Slavnostne akademije ob 30. letnici Zdravniške zbornice Slovenije in 130. letnice začetkov zdravniške organiziranosti.

Preberite več

(POSNETEK) Slavnostna akademija ob visokih jubilejih zbornice

26.5.2022
V Zdravniški zbornici Slovenije v petek, 27. maja, s Slavnostno akademijo v Cankarjevem domu obeležujemo 130 let od začetkov organiziranja zdravništva in 30 let ustanovitve organizacije v današnji obliki.

Preberite več

Saš Jurij Tašič urgetni zdravnik

Čestitke ob mednarodnem dnevu urgentne medicine

26.5.2022
Danes, 27. maja, je mednarodni dan urgentne medicine. Zdravniki specialisti urgentne medicine in drugih specializacij, medicinske sestre in zdravstveni tehniki neumorno delajo dan in noč vse dni v tednu ter tako skrbijo za zdravje in varnost prebivalcev v najtežjih trenutkih.

Preberite več

red_za_zasluge_001__large

Visoko državno odlikovanje za zdravništvo

25.5.2022
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je podelil Zdravniški zbornici Slovenije državno odlikovanje Red za zasluge.

Preberite več

(IZJAVA ZA MEDIJE) Odziv na sprejem Uredbe o opravljanju obvezne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov

24.5.2022
Kljub številnim pomanjkljivostim, na katere smo aktivno opozarjali, je vlada na 374. dopisni seji 10. 5. 2022 sprejela predlog Uredbe o opravljanju obvezne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov.

Preberite več

Bistvene informacije novega Pravilnika o preizkusu znanja slovenskega jezika za zdravnike

23.5.2022
Člane obveščamo, da je bil v Uradnem listu RS, št. 70/22 objavljen novi Pravilnik o preizkusu znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike, ki določa način, vsebino in potek preizkusa znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike in doktorje dentalne medicine pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Preberite več

Svetovni dan zdravnika družinske medicine

19.5.2022
Letošnji dan poteka pod geslom »Family doctors-always there to care«, v prostem prevodu »Družinski zdravniki skrbimo za vas.« To praznovanje je priložnost za prepoznavanje in priznanje osrednje vloge družinskih zdravnikov pri zagotavljanju individualne, celovite in stalne zdravstvene oskrbe za vse paciente.

Preberite več


Pomembnejši sklepi, ki jih je sprejela Vlada na arbitraži v okviru Aneksa št. 1 k Splošnemu dogovoru

18.5.2022
Vlada RS je v četrtek, 12. 5. 2022, odločala o 161 spornih vprašanjih, za katere partnerji na arbitraži v okviru sprejemanja Aneksa št. 1 k Splošnemu dogovoru za leto 2022 nismo dosegli soglasja. Obljavljamo povzetek sklepov vlade ter sklepe vlade z obrazložitvami.

Preberite več

Slovo od zdravnika z veliko začetnico Aleksandra Dopliharja, dr. med., specialista medicine dela, prometa in športa

17.5.2022
»Še danes čutim neko posebno zadovoljstvo ob svojem delu,« je v intervjuju za Isis pred petimi leti povedal zdravnik in ustanovitelj ambulante Pro Bono Aleksander Doplihar. Bogato zdravniško kariero je izoblikoval v povojnih desetletjih, s svojim prostovoljnim delom je po vseh svojih močeh in v skladu z etičnimi načeli zdravniškega poklica pomagal ljudem in izpopolnjeval družbo. Čeprav nas je v 92. letu starosti zapustil, živi naprej njegovo poslanstvo humanosti, ki se mu je zapisal.

Preberite več

Pirc Musarjeva: Popolna prepoved popoldanskega dela zdravnikov bi lahko vodila do neenake obravnave različnih poklicev

16.5.2022
Pravna strokovnjakinja Nataša Pirc Musar je za STA ocenila, da bi popolna prepoved dodatnega dela zdravnikov lahko vodila do neenake obravnave ene poklicne skupine v primerjavi z drugimi.

Preberite več


(ODZIV) Koalicijska pogodba

16.5.2022
Birokratsko omejevanja obsega in organizacije dela zdravnikov v razmerah, ko jih primanjkuje vsaj tisoč, lahko vodi v dodatno zmanjšanje kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema. Že današnje omejitve ob trenutnih pogojih dela zmanjšujejo zanimanje za delo v javnih zdravstvenih ustanovah. Predlog popolne prepovedi popoldanskega dela postavlja zdravnike v še bolj neenakopraven položaj v primerjavi z drugimi zaposlenimi v javnih ustanovah...

Preberite več

Kam po študiju medicine?

12.5.2022
 Tutorstvo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru je po treh letih premora organiziralo že dvanajsti posvet Kam po študiju splošne medicine. Dogodek Kam po študiju splošne medicine, je posvet o zaposlitvenih možnostih bodočih zdravnikov, ki se ga je letos udeležilo skupno okoli 300 študentov.

Preberite več

Končno stanje prijav na Prvi javni razpis specializacij zdravnikov 2022

11.5.2022
Zdravniška zbornica Slovenije je dne 10. 5. 2022 objavila končno stanje prijav na Prvi javni razpis specializacij zdravnikov 2022 za posamezne izvajalce in za območje celotne države.

Preberite več

Odbor zdravniške zbornice v Mariboru o specializacijah in urgentnih centrih

11.5.2022
V torek, 10.5.2022, je v UKC Maribor potekala seja Odbora za bolnišnično in specialistično zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije. Med drugim so obravnavali poročilo revizijskega sodišča, ki ZZS očita manko podatkov o razpisanih specializacijah za zdravnike.

Preberite več


Anonimne pritožbe vezane na izvajanje specializacij zdravnikov

9.5.2022
Poslovnik o delu skupščine, izvršilnega odbora ter njunih organov v prvem odstavku 85. člena določa, da se anonimne pritožbe in vloge ne obravnavajo, razen če pristojni odbor oceni, da je to potrebno. Ker je bilo v zadnjem obdobju na Svet za izobraževanje zdravnikov (v nadaljevanju: Svet) naslovljenih kar nekaj anonimnih pritožb, je Svet na aprilski seji sprejel sklep, da anonimnih pritožb ne bo obravnaval.

Preberite več


Zdravstvena obravnava razseljenih oseb iz Ukrajine s priznanim statusom začasne zaščite

9.5.2022
Predstavitev pojasnil ministrstva za zdravje v zvezi z zagotavljanjem zdravstvenih storitev osebam iz Ukrajine.

Preberite več

Teh naših 30 let

9.5.2022
»Vsem, ki bodo odločali o zadevah v zdravstvu: odslej računajte z nami, kar pomeni, da ponujamo roko, a pomeni tudi svarilo, da nam je iger z zdravstvom in zdravniki dovolj.« Zapis Prim. Marko Demšar, dr. med., doc. dr. Marjan Premik, dr. dent. med., in prof. dr. Matjaž Rode, dr. dent. med., v. svet.,

Preberite več

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o zdravniških licencah

6.5.2022
Člane obveščamo, da je bil v Uradnem listu RS, št. 58/22 objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o zdravniških licencah. Predstavljamo bistvene novosti, ki jih uvaja pravilnik.

Preberite več

Vodstvo zdravniške zbornice v koroško-velenjski regiji o prizadevanjih za izboljšanje kadrovske slike

5.5.2022
Zelo smo veseli, da vas lahko pozdravimo v naši sredini – izredno lepa pobuda, da se zbornica približa svojemu članstvu, je ob obisku koroško-velenjske regije povedal primarij Bojan Vujkovac.

Preberite več

Vloge na prve razpise specializacij za leto 2022

4.5.2022
Včeraj smo odpirali vloge na prve razpise specializacij za leto 2022, za zdravnike in zobozdravnike, ter za potrebe JZM in za znanega plačnika. V prilogi stanje prijav na dan 4. 5. 2022, ki je že objavljeno na spletni strani.

Preberite več

Modras

Prva pomoč pri ugrizu gada ali modrasa

4.5.2022
Kako ukrepati ob ugrizu strupene kače? Poskrbimo za svojo varnost pri reševanju in odženemo kačo, zastrupljenec mora mirovati,... VIR: Center za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana

Preberite več

(OBRAZI ZDRAVNIŠTVA) »Delo z otroki in mladino je poslanstvo. Moraš biti potrpežljiv in vztrajen« dr. Sanda Lah Kravanja

3.5.2022
»Skrbim za to, da imajo tudi otroci na podeželju lep nasmeh,« na kratko pove dr. Sanda Lah Kravanja, ko jo prosimo, naj na kratko opiše svoje delo. Vendar pot do ortodontske obravnave na napotnico za otroke in mladostnike v Bovcu ni bila preprosta, trajala je kar dolgih 11 let.

Preberite več

Bojana Beovič - Foto Uroš Hočevar, Delo

"Vedno bomo nosili v svojih dušah koščke vseh usod, ki smo se jih dotaknili"

3.5.2022
Zdravniški poklic se bo spremenil v znanju in veščinah, ki jih bomo potrebovali, v načinu dela. Še vedno pa bomo stali ob bolniku, v njegovi stiski, bolečini, žalosti in veselju.

Preberite več


Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije – alergologija in klinična imunologija (odrasli) ter žilna kirurgija

29.4.2022
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 29. 4. 2022 objavlja Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije za specialistični področji: alergologija in klinična imunologija (odrasli) žilna kirurgija.

Preberite več


JAVNI POZIV za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit za poklic zdravnik in za poklic doktor dentalne medicine

28.4.2022
Zdravniška zbornica Slovenije objavlja javni poziv za imenovanje članov izpitnih komisij za strokovni izpit za poklic zdravnik in za poklic doktor dentalne medicine. Rok za oddajo vloge: do vključno 15. maja 2022.

Preberite več


JAVNI POZIV za imenovanje članov izpitnih komisij za preizkus znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike in doktorje dentalne medicine

28.4.2022
Zdravniška zbornica Slovenije objavlja javni poziv za imenovanje članov izpitnih komisij za preizkus znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike in doktorje dentalne medicine. Rok za oddajo vloge: do vključno 15. maja 2022.

Preberite več

Uredba o podelitvi koncesij eden od pravih korakov v smeri skrajševanja čakalnih dob

26.4.2022
V Republiki Sloveniji glede na potrebe prebivalstva zobozdravnikov ne primanjkuje. Problem, ki ga vidimo, je kronično pomanjkanje programov, ki jih opravljajo zobozdravniki za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Z uresničitvijo sprejete uredbe bi se pomembno povečala dostopnost do zobozdravstvih storitev ne glede na obliko organiziranosti izvajalca.

Preberite več

Zdravstvo in zdravniki z rastjo zaupanja

26.4.2022
Vračanje zaupanja v policijo in policiste ter v zdravstvo in zdravnike, toda raven izpred enega leta še ni dosežena. Raziskava Ogledalo Slovenije meri zadovoljstvo prebivalcev s “splošnim stanjem” v Sloveniji, oceno osebne sreče ter zaupanje v institucije in poklice.

Preberite več

Z zadrženjem sklepa bi se izognili dodatnim obremenitvam

21.4.2022
Odločitve o neizdajanju potrdil Zdravniška zbornica ni sprejela, niti nima prisojnosti, da bi jih sprejela. Je pa bilo predlagano, da Državna volilna komisija omogoči izpeljavo volitev na enak način kot do sedaj brez nepotrebnih dodatnih obremenitev in do razjasnitve pristojnosti in zakonskih podlag zadrži sklep, ki takšne obremenitve nalaga tako volivcem kot zdravnikom.

Preberite več

Pilotni projekt preverjanja znanja slovenskega jezika na zbornici

19.4.2022
V pilotnem projektu preverjanja znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike smo ocenjevali znanje tako zdravnikov, ki so izpit pri Filozofski fakulteti že uspešno opravili, kot takih, ki do sedaj niso bili uspešni, ali pa so k preverjanju znanja slovenskega jezika pristopili sploh prvič.

Preberite več

Hipokratova prisega zdravnikom nalaga ohranjanje življenja

19.4.2022
Odločitev, ali ima posameznik pravico končati svoje življenje, zdravstvena stroka prepušča civilni družbi. AVTORJI: Pavel Poredoš, Radko Komadina, Janez Kranjc, Igor Švab

Preberite več

DVK volivcem in zdravnikom nalaga obveznosti, ki jih po zakonu nimajo

8.4.2022
Pri nespremenjeni zakonodaji ni razloga, da bi bila takšna potrdila tokrat potrebna. Iz veljavne zakonodaje namreč ne izhaja, da bi moral volivec ob vložitvi vloge za glasovanje na domu priložiti tudi ustrezno zdravniško potrdilo.

Preberite več

Britanski sistem izboljševanja varnosti zdravstvene obravnave pacientov

7.4.2022
V sredo je na Zdravniki zbornici Slovenije potekalo srečanje med Keithom Conradijem, vodjem oddelka za preiskavo incidentov v zdravstvu (Healthcare Safety Investigation Branch Anglije - HSIB) iz Velike Britanije, ki se je mudil na obisku v Sloveniji, in vodstvom zbornice.

Preberite več

razpis

Objavljeni prvi razpisi specializacij za zdravnike in doktorje dentalne medicine za leto 2022

7.4.2022
Zdravniška zbornica Slovenije dne 7. 4. 2022 objavlja razpis specializacij za zdravnike in razpis specializacij s področja dentalne medicine. Rok za prijave je: 26. 4. 2022.

Preberite več

Odziv na neprimerne zapise na družbenih omrežjih

1.4.2022
V Zdravniški zbornici Slovenije smo v izogib neprimernim, nestrpnim in žaljivim izjavam že junija 2020 pripravili smernice za ravnanje zdravnikov in zobozdravnikov na družbenih omrežjih, v katerih svojim članom (in tudi drugim uporabnikom omrežij) svetujemo, da se držijo načela vljudnosti, obzirnosti in spoštljivosti tudi na družbenih omrežjih.

Preberite več


Vedno bomo nosili v svojih dušah koščke vseh usod, ki smo se jih dotaknili

1.4.2022
Pogled skozi okno nedvomno kaže, da se je narava odločila. Pognala bo cvetove, veje, obrodila sadove. Sproščeno, z veseljem, brez napora, saj je življenje lepo in lepo ga je živeti. Prav to pomladno veselje se kot poganjek oglaša tudi v naših včasih utrujenih in naveličanih mislih.

Preberite več

Odličja Zdravniške zbornice Slovenije in prejemniki za leti 2020 in 2021

30.3.2022
Odličja Zdravniške zbornice Slovenije za leti 2020 in 2021 prejme 16 izjemnih zdravnic, zdravnikov, zobozdravnikov in zobozdravnic. Med njimi bosta podeljeni dve najvišji odličji za življenjsko delo – Hipokratovi priznanji.

Preberite več

Pričakovanja zdravniških organizacij za izboljšanje zdravstvenega sistema

30.3.2022
Odločevalce pozivamo, da postavijo pacienta v središče zdravstvenega sistema in stalno krepijo javno zdravstvo ter pravilno razumejo in razlagajo definicijo javnega zdravstva. To pomeni prevladujoče javno financiranje ter regulacijo izvajalcev javne zdravstvene službe – tako državnih/občinskih kot zasebnih. Ohranitev delujočega zdravstva zahteva ustrezno politično podporo, zato v Koordinaciji zdravniških organizacij predlagamo rešitve.

Preberite več

priznanje_dol pri ljubljani

Občina Dol pri Ljubljani je ambulantama zdravnic Valerije Rus in Anje Černe podelila priznanji ze delo v času epidemije

29.3.2022
V Zdravniški zbornici se pridružujemo čestitkam in hkrati pozdravljamo izkazano spoštovanje župana Željka Saviča do obremenitev zdravnic in medicinskih sester v času epidemije.

Preberite več

delo_30 let

Zdravniška zbornica Slovenije: 30 let od ponovno vzpostavitve

28.3.2022
Zdravniška zbornica Slovenije na današnji dan praznuje 30 let od ponovne vzpostavitve v samostojni Sloveniji in 130 let od začetkov zbornične organiziranosti v obliki stanovske organizacije. Zbornica trenutno združuje 11.705 članov, od tega 6838 aktivnih zdravnikov in 1645 aktivnih zobozdravnikov.

Preberite več