Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Nesmiselni ukrepi ne bodo rešili slovenskega javnega zdravstva, ampak ga bodo potisnili čez rob!

24.04.2024 11:16
Skupna izjava zdravniških organizacij

Nesmiselni ukrepi ne bodo rešili slovenskega javnega zdravstva, ampak ga bodo potisnili čez rob!

Zdravstvo bo naša prioriteta. Obljube, ki jih ob vsakih volitvah in vsakem novem mandatu poslancev in vlade poslušamo že leta. Nikoli se nič ne zgodi, nič se ne spremeni. Razmere v javnem zdravstvu so danes nevzdržne. Zdravnice in zdravniki imamo dovolj, mnogi odhajajo in bojimo se, da bodo odhodi kmalu bistveno bolj množični. 

Aktualna vlada ni pozabila le na svoje predvolilne obljube, ampak celo na pisne zaveze, ki jih je dala zdravništvu. Z neverjetno lahkotnostjo je razvrednotila in ponižala poklic zdravnika in sprejela mnoge nesmiselne ukrepe. S takšnim ravnanjem zdravništvo stiska v kot in javno zdravstvo čez rob! 

Predvsem mlajše generacije zdravnic in zdravnikov bistveno bolj cenijo svoj prosti čas in preživljanje tega z družino. Bistveno bolj se zavedajo vpliva prekomernega nadurnega dela na lastno zdravje. V trenutnih razmerah razmišljajo celo o masovnih odpovedih delovnih razmerij. To bi za naše javno zdravstvo in prebivalce Slovenije že danes pomenilo katastrofo, ob zmanjšanem zanimanju za razpisane specializacije pa javnega zdravstva čez deset let v Sloveniji ne bomo več poznali.  

Zdravniki se bodo torej znašli, njim je pot odprta, saj se s pomanjkanjem zdravstvenega kadra soočajo vse evropske države. Tam so zdravniki spoštovani in dobro plačani. Žal se očitno nihče na vladni strani ne zaveda, da z dosedanjim ravnanjem škode ne povzroča zdravnikom, ampak se nepopravljiva škoda povzroča slovenskemu javnemu zdravstvu in pacientom že danes, predvsem pa prihodnjim generacijam. 

Izgovori, da v enem mandatu ni mogoče izpeljati resnih reform, so neresni. V štirih letih je mogoče narediti veliko, če za to obstaja iskren interes. Korakati naprej in ne korakati na mestu in nazaj. 

Mladi zdravniki Slovenije
sindikat Praktik.um
Zdravniška zbornica Slovenije
Slovensko zdravniško društvo
Strokovno združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije
sindikat Fides