Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Ureditev pogojev dela je vitalno za ohranitev javnega zdravstva

9.1.2024
Zdravniška zbornica Slovenije podpira zahteve za ureditev pogojev dela zaposlenih v zdravstvu, saj je to vitalno za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Mednarodno primerljivi podatki (OECD) jasno potrjujejo veliko pomanjkanje zdravnikov, ki ga občutijo tako prebivalci kot vsi zaposleni v zdravstvenem sistemu.

Preberite več

Kratkovidnost v svetu močno narašča. Vzrok je preveč bolščanja v zaslone.

8.1.2024
Tri odstotke slovenskih otrok je slabovidnih. To so rezultati merjenja vida pri učencih prve triade na OŠ-ju Šmartno pod Šmarno goro. Starejše osnovnošolce so obiskali oftalmologi in jih pozivali k manjši uporabi zaslonov. V najslabšem primeru lahko kratkovidnost namreč vodi do slepote.

Preberite več

(INTERVJU) Julija Ogrin Papič: Napotitev pacientov v preventivne programe je stalnica

8.1.2024
Julija Ogrin Papič je specialistka družinske medicine v Zdravstvenem domu Vrhnika, kjer že nekaj let skrbi za paciente v svoji ambulanti. Poleg tega se vključuje tudi v delo nujne medicinske pomoči in s predavanji aktivno sodeluje pri preventivnih dejavnostih v Centru za krepitev zdravja v sklopu zdravstvenega doma. V prostem času za svoje zdravje skrbi z rednim gibanjem in zdravo prehrano, samoiniciativno pridobljeno znanje na področju preventive pa poizkuša vključiti v vsakodnevno delo.

Preberite več

Fitoterapija – veja medicine in ne zeliščarstva

8.1.2024
Z razmahom kemijske znanosti in eksperimentalne farmakologije se je v 19. in 20. stoletju postopno razvila sodobna zahodna medicina. Pri zdravljenju so se zdravilne rastline v Evropi vse bolj umikale sintetičnim spojinam, večtisočletno znanje o zdravilni vrednosti rastlin je bilo izrinjeno na obrobje. Fitoterapija je bila še v začetku 20. stoletja skorajda edina farmakoterapija, ki so jo takratni zdravniki imeli na voljo. V 20. stoletju je zaradi bliskovitega razvoja farmakologije kemijsko definiranih učinkovin uporaba zdravilnih rastlin prešla iz rok zdravnikov k zeliščarjem.

Preberite več

(INTERVJU) Prof. dr. Štefan Grosek

5.1.2024
Štefan Grosek je redni profesor za področje pediatrije na Katedri za pediatrijo MF UL in docent s področja medicinske etike na novoustanovljeni Katedri za medicinsko etiko MF UL. Dela v Enoti za intenzivno terapijo novorojenčkov Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana in na Katedri za pediatrijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani (UL). Od leta 2013 je nacionalni predstavnik v Evropski agenciji za zdravila v Londonu in sedaj v Amsterdamu.

Preberite več

Kako izboljšati odnos med pacienti, zdravniki in zastopniki pacientovih pravic

4.1.2024
V procesu ohranjanja oz. ponovnega pridobivanja zdravja pacienta je ključnega pomena dobro sodelovanje med člani zdravstvenega tima. Osnovni cilj je namreč celovita in kakovostna zdravstvena obravnava. Pacient naj bi bil dejavno vključen v proces zdravstvene obravnave, a ga žal pogosto zaobidemo. Danes so pacienti ozaveščeni, cenijo svoje zdravje in si prizadevajo, da bi ga obdržali ali celo povrnili. V procesu zdravstvene obravnave imajo visoka pričakovanja.

Preberite več

(INTERVJU) Ukrajinska zdravnica, ki je uspešno opravila izpit iz slovenskega jezika

3.1.2024
''Prijateljica iz Slovenije, ki nam je pomagala pri prihodu v Slovenijo, je obvestila Zdravniško zbornico Slovenije, da smo na poti iz Ukrajine tri zdravnice. Že takoj po namestitvi so nam iz zbornice ponudili pomoč. V tistem času je bilo treba urediti status začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine, vključiti otroke v šolanje, zdravstveno zavarovanje. Ves čas smo bili v stiku z zbornico, ki nas je usmerjala in pomagala pri sestavljanju vlog. Po pridobitvi statusa začasne osebe sem želela čim prej začeti z delom.''

Preberite več

Zbornica na evropskem vrhu strokovnjakov za formate izmenjave elektronskih zdravstvenih podatkov

3.1.2024
Evropska komisija je v sodelovanju s projektom XpanD Horganizirala evropski vrh strokovnjakov za formate izmenjave elektronskih zdravstvenih podatkov (eEHRxF). Pogled evropskih zdravnikov na uvedbo novih standardov je na podlagi povabila s strani evropskega združenja zdravnikov (CPME) predstavil dr. Iztok Štotl.

Preberite več

Praznično-delovno v novo leto

1.1.2024
Čas v zdravstvu se med prazniki ne ustavi. Zbrali smo nekaj podatkov dežurih služb. Na ljubljanski urgenci so v najdaljši noči v letu obravnavali 65 bolnikov, med njimi dva zaradi zastrupitve s prepovedanimi substancami. Na mariborski urgenci so obravnavali hudo poškodbo zaradi pirotehnike. Prvi novorojenček v letu 2024 je šest minut čez polnoči prišel na svet v ljubljanski porodnišnici, prva deklica pa v Mariboru ob 0.58.

Preberite več

Priporočila za zaščito oči pred ultravijoličnim sevanjem

29.12.2023
Priporočila za zaščito oči pred UV sevanjem so: izogibanje izpostavljenosti UV sevanju med 10. in 17. uro in zadrževanje v senci, zaščitna pokrivala (klobuk s širokimi krajci, kapa s ščitnikom), sončna očala, ki blokirajo 99 -100% UV sevanja in prepuščajo 75 – 90% vidne svetlobe (leče CE UV400; očalni okvirji, ki ščitijo tudi s strani).

Preberite več

(PREDAVANJE 17. 1.) Kako bo superinteligenca obogatila zdravstvo?

29.12.2023
Predavanje bo uvedlo koncepte generativne umetne inteligence (AI) in superinteligence, poudarek bo na uporabi v zdravstvu. Ključno je razumeti (r)evolucijo AI in človeške civilizacije, kaj se je zgodilo in kaj prihaja – na visokem nivoju, le delno na operativnem.

Preberite več

Novoletni pogled predsednice dr. Bojane Beović

22.12.2023
Kakšne zgodovinske spremembe čakajo naš poklic? Nekatere države so se odločile za znižanje izobrazbene ravni zdravnikov, da bi čimprej povečale njihovo število. Drugod razmišljajo o prenosu rutinskih opravil na druge poklice ob ohranjanju in preseganju visoke izobraženosti zdravnikov, ki bodo znali uporabljati nove tehnologije in jih z empatijo in etično presojo umestiti v bolnikovo zdravljenje.

Preberite več


Novosti, ki jih prinaša Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin

21.12.2023
Oddelek za pravne zadeve je pripravil pregled poglavitnih novosti, ki jih prinaša Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin.

Preberite več


Uvrstitev članov, zaposlenih pri pravni ali fizični osebi zasebnega prava, v regijo zasebnih zdravnikov Slovenije

21.12.2023
V maju 2024 bodo predvidoma potekale redne volitve predsednika Zdravniške zbornice Slovenije in poslancev skupščine Zdravniške zbornice Slovenije, zato tiste člane zdravnike ali zobozdravnike, ki ste po podatkih registra zdravnikov zaposleni pri pravni ali fizični osebi zasebnega prava, obveščamo, da se lahko opredelite za regijo zasebnih zdravnikov Slovenije.

Preberite več

Zbornica nadaljuje s podporo članom in drugim žrtvam poplav

20.12.2023
V Zdravniški zbornici Slovenije nadaljujemo s pomočjo članom in državljanom, ki so jih prizadele poplave. Tako smo pomagali v sodelovanju z Ustanovo za pomoč ogroženim DRŽAVLJANI SVETA upokojeni članici ter zbrali dodaten denar, ki je bil predan Humanitarnemu društvu ADRA Slovenija za pomoč poplavljenim državljanom. Ker je nekaj članov preverjalo, ali se nadaljuje zbiranje pomoči za kolege in državljane, ki so bili prizadeti v poplavah, vas obveščamo, da lahko še naprej pomagate z donacijami.

Preberite več

Zdravniški koledar za 2024

20.12.2023
Na željo zdravnikov smo zbrali vse pomembnejše dneve v zdravstvu in jih oblikovali v zdravniški koledar, ki ga je oblikoval travmatolog Luka Hodnik. Koledar vsebuje vse kontakte Zdravniške zbornice Slovenije, na katere se lahko obrnete v primeru, ko potrebujete informacije ali pomoč strokovnih služb. Koledar bo v velikosti A2 priložen naslednji reviji Isis, ki izzide 1. januarja. Hkrati ga objavljamo v PDF obliki, kar pomeni, da ga lahko prenesete in tiskate v velikosti po želji.

Preberite več

Akademiku dr. Vinku Dolencu najvišje mednarodno priznanje v nevrokirurgiji

20.12.2023
Svetovna zveza nevrokirurgov (World Federation of Neurosurgical Societies) je na predlog Slovenskega nevrokirurškega društva in Evropske zveze nevrokirurgov EANS podelila akademiku prof. dr. Vinko Dolenc, dr. med., najvišje priznanje v nevrokirurgiji “Medal of honour”. Podelitev je potekala v začetku meseca v v Cape Townu na 18. svetovnem kongresu nevrokirurgov. V Zbornici spoštovanemu kolegu čestitamo.

Preberite več

“Najlepši je poklic, ki te sam pokliče” - Kako je nastala novoletna čestitika

19.12.2023
Na Zdravniški zbornici Slovenije smo organizirali natečaj (povezava), s katerim smo povabili otroke naših članov, naj z likovnimi deli predstavijo delo zdravnikov in zobozdravnikov. Namesto čestitike smo izbrali verze Toneta Pavčka, ki govorijo o tem, da je najlepši poklic tisti, ki te sam pokliče.

Preberite več

Okužbe dihal v porastu, med prazniki poskrbimo tudi za svoje zdravje

19.12.2023
Okužbe dihal so v porastu. Gripa je razširjena po Sloveniji, a je obseg obolevnosti zaenkrat še skromen. Zbolelih z RSV je več kot v preteklih tednih. K obolevnosti z znaki akutne okužbe dihal precej prispeva - bolj kot RSV in gripa - covid-19. Najboljša zaščita proti gripi in covidu-19 je cepljenje, priporočajo se tudi ostali samozaščitni ukrepi. Ti so pomembni tudi v luči prihajajočih božičnih in novoletnih praznikov, ko se ljudje po navadi bolj družijo in so v zaprtih prostorih. Posredujemo usmeritve NIJZ.

Preberite več

Zdravniki stavke nikoli ne želijo, je pa to zadnji ukrep

18.12.2023
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ob napovedi stavke ocenjuje, da razmere v zdravstvu niso dobre in se morajo urediti. Poudarila je, da si zdravniki stavke nikoli ne želijo, saj pomeni dodatno tveganje za bolnike, je pa to zadnji ukrep, če ustreznih dogovorov ne bo. Hkrati ocenjuje, da mora država sprejeti interventne ukrepe, ki bodo v javno mrežo privabili in zadržali dovolj osebja.

Preberite več

(FOTOGALERIJA IN VIDEO) Odličja zbornice: Zahvala za dobro in predano delo

15.12.2023
Najvišje odličje »Hipokratovo priznanje« je odličje za t. i. življenjsko delo na področju delovanja v medicini in ga prejme zdravnik oziroma zdravnica ali zobozdravnik oziroma zobozdravnica, član oziroma članica zbornice, ki se je izkazal/-a z izjemnim stanovskim in organizacijskim delom ter tako bistveno prispeval/-a k ugledu slovenskega zdravništva in zobozdravništva.

Preberite več

Prejemniki odličij Zdravniške zbornice Slovenije za leto 2023

14.12.2023
Odličja Zdravniške zbornice Slovenije za leto 2023 prejme 17 oseb, od tega 13 zdravnikov, zdravnic, zobozdravnikov in zobozdravnic ter dve skupini zdravnikov in zobozdravnikov.

Preberite več

Regijski obisk: Mlade je treba motivirati tudi za zahtevne specializacije

13.12.2023
Manjše zanimanje in število specializantov za težje smeri medicine zaznavamo tako v Zdravniški zbornici kot v osrednji slovenski bolnišnici UKC Ljubljana. To je eden večjih izzivov, za katerega mora poskrbeti zbornica v sodelovanju z odločevalci, saj je mlade treba usmeriti tudi v trenutno manj popularne specializacije, če želimo v Sloveniji ohraniti vrhunsko medicino.

Preberite več

Zdravniške organizacije ponavljajo opozorila pred hitro spremembo zakonov

12.12.2023
Zadnje letošnje srečanje koordinacije zdravniških organizacij je potekalo v luči predloga interventnega zakona v zdravstvu. Čeprav se je s koalicijskimi dopolnili precej spremenil, zdravniki do zakona ostajajo kritični. Med drugim jih še vedno moti 45. člen, ki omogoča uvedbo ukrepov v primeru izrednih razmer za zdravstvene delavce.

Preberite več

Strateška konferenca

»Zbornica bo naša, ko bo vsak član čutil, da je v stiski sprejet s posluhom.«

11.12.2023
»Kaj je trenutno poslanstvo zbornice in kakšno stanje želimo leta 2030?« sta ključni uvodni vprašanji pri pripravi strategije Zdravniške zbornice za prihodnost. Konec novembra so trenutno delo in razvojne načrte pretresli člani odborov in zbornice. Zbrali smo odzive, ki bodo izhodišče za pripravo dolgoročne strategije o tem, kakšno zbornico si zdravniki in zobozdravniki želimo.

Preberite več

Posvet Javno zdravje na Slovenskem skozi stoletno perspektivo (1923–2023). Spoznanja preteklosti – izzivi prihodnosti

8.12.2023
Prijazno vabljeni na posvet za širšo javnost, ki bo potekal v sredo, 13. decembra 2023, v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani.

Preberite več

Avstrijska delegacija primarnega zdravstva na obisku na Zdravniški zbornici Slovenije

7.12.2023
Avstrijski kolegi so v komentarjih izrazili navdušenje, kako dobro je organizirano slovensko primarno zdravstvo, predvsem v obliki zdravstvenih zavodov in centrov za krepitev zdravja. Najbolj jih je zanimalo, kako poteka specializacija iz družinske medicine in kako je organizirana mreža. V Avstriji za delo družinskega zdravnika doktor medicine ne potrebuje specializacije, se bo pa to v kratkem spremenilo.

Preberite več

(INTERVJU) Prof. dr. Črt Marinček

7.12.2023
Prof. dr. Črt Marinček, dr. med., je redni profesor za fizikalno in rehabilitacijsko medicino v pokoju. Je aktiven član Uredniškega odbora Isis, v prostem času pa navdušen jadralec, ljubitelj potovanj, fotografije, glasbe in knjig. O vsem po malem v pričujočem intervjuju.

Preberite več

Skalpel in kri, solze in sreča

6.12.2023
O kirurgih vemo malo, zelo malo oziroma čisto premalo, o njih pa krožijo najrazličnejše zgodbe, krilatice, pripovedi, izmišljotine. Kakšno pa je resnično življenje kirurga, lahko preberemo v avtobiografiji »Skalpel« našega uglednega kirurga UKC Ljubljana, profesorja Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in inovativnega avtorja številnih operativnih metod tudi v mednarodnem merilu, dr. Uroša G. Ahčana.

Preberite več

Vabilo na IATROSSKI, 16. 2. 2024

5.12.2023
»Ja, zakaj pa?« bi kdo vprašal. »Ker je super dogodek! Vsi zdravniki in zobozdravniki, ki imajo vsaj malo radi smučanje ali bordanje, bi ga lahko uporabili za tisto nujno in globoko človeško druženje, ki ga še kako zelo potrebujemo vsi, pa še ne vemo, da ga.«

Preberite več

Nova zdravila za zdravljenje kronične vnetne črevesne bolezni tarčijo interlevkin 23 (IL-23)

4.12.2023
Jurij Hanžel je gastroenterolog, zaposlen na KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana. Doktoriral je leta 2022, pod mentorstvom prof. Boruta Štabuca in somentorstvom prof. Geerta D'Haensa iz Amsterdama je preučeval povezavo serumskih koncentracij ustekinumaba in vedolizumaba z izidi zdravljenja kronične vnetne črevesne bolezni. Za doktorsko delo je prejel nagrado dr. Ane Mayer Kansky.

Preberite več

(UVODNIK) Boj proti zelenim kljukicam

2.12.2023
Cilj prizadevanj za dostopnejšo primarno zdravstvo namreč ne more biti to, da bo imel vsak človek zeleno kljukico v polju izbranega osebnega zdravnika, ampak da bo vsak človek imel zdravnika, ki si bo lahko zanj vzel dovolj časa za strokovno delo in normalen medčloveški odnos. Temu smo zavezani.

Preberite več

"Za bolnike s HIV je v Sloveniji zelo dobro poskrbljeno"

1.12.2023
Svetovna zdravstvena organizacija ob 1. decembru, svetovnem dnevu aidsa, ki letos poteka pod geslom »Naj skupnosti vodijo!« izpostavlja ključen vpliv skupnosti pri oblikovanju odziva na HIV in na globalno zdravje.

Preberite več

Obvestilo NIJZ o povečanem številu primerov oslovskega kašlja na Hrvaškem

1.12.2023
Zdravstveni delavci naj bodo pozorni na znake oslovskega kašlja pri svojih pacientih, tako pri otrocih kot pri odraslih. V primeru suma na oslovski kašelj je potrebna laboratorijska potrditev in prijava epidemiološki službi. Potrditi je potrebno vsak sporadičen primer, v primeru izbruha pa vsaj en primer oslovskega kašlja.

Preberite več

Ob izidu učbenika Izbrana poglavja iz geriatrije

29.11.2023
Na Katedri za družinsko medicino ljubljanske Medicinske fakultete so za zdravstvene strokovnjake, ki prihajajo v stik s starejšimi osebami, pripravili poseben učbenik. Gre za strokovne prispevke devetnajstih avtorjev – specialistov družinske in interne medicine, ki imajo bogate izkušnje s kliničnim delom in poučevanjem.

Preberite več

Umrl je zdravnik Stjepan Žiger (1943 - 2023)

28.11.2023
Umrl je Stjepan Žiger dr. med., spec. otorinolaringologije. Bil je znan mariborski zdravnik in izstopajoč član Zdravniške zbornice Slovenije.

Preberite več

Ministrstvo za zdravje napoveduje dopolnitev spornega člena interventnega zakona

27.11.2023
Po enotnem nasprotvanju tako zdravniških kot drugih organizacij v zdravstvu je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel napovedala, da bodo sporni 45. člen interventnega zakona v zdravstvu premislili in na novo zapisali v nadaljnjem zakonodajnem postopku. Zdravniška zbornica Slovenije bo ob podpori naše pravne službe še naprej budno spremljala ustreznost zakonodaje.

Preberite več

Tečaj paliativne medicine

24.11.2023
Specializante, ki imate z vsebino specializacije predviden tečaj paliativne medicine obveščamo, da je eden izmed organizatorjev navedenega tečaja Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe (SZPHO).

Preberite več


Poročilo volilne komisije o izvedbi nadomestnih volitev v volilni enoti NG1: SB Nova Gorica, Primorske regije

23.11.2023
Poročilo volilne komisije o izvedbi nadomestnih volitev v volilni enoti NG1: SB Nova Gorica, Primorske regije

Preberite več

Poziv k upoštevanju strokovnih stališč v zvezi z nujnostjo zaostritve zakonodaje na področju sosežiga odpadkov

23.11.2023
V imenu Delovne skupine za spremljanje in ozaveščanje strokovne in splošne javnosti o nevarnosti onesnaženega okolja za zdravje ljudi pri Zdravniški zbornici Slovenije objavljamo poziv k upoštevanju strokovnih stališč v zvezi z nujnostjo zaostritve zakonodaje na področju sosežiga odpadkov.

Preberite več