Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

(OBVESTILO) Cepljenja nosečnic proti oslovskemu kašlju in gripi

6.2.2024
Po dogovoru z Ministrstvom za zdravje in NIJZ posredujemo obvestilo glede cepljenja nosečnic proti oslovskemu kašlju in gripi, namenjeno predvsem specialistom ginekologije in porodništva.

Preberite več

(UVODNIK) Mojca Drev: "Le slišani člani s(m)o zadovoljni člani"

6.2.2024
Brez sence dvoma je vsak začetek poln novega upanja, novih pogledov in zanimivih priložnosti. V tem letu se nam obetajo spremembe. Maja bodo volitve v Zdravniški zbornici Slovenije. Volitve so vedno navdihujoče, dajejo nam neslutene možnosti novih sprememb. Delo zbornice kot podpredsednica skupščine ocenjujem kot dobro, požrtvovalno.

Preberite več

Literarni večer: »Ko bomo premagali zavist bomo močni in nepremagljivi«

6.2.2024
Prof. dr. Uroš Arčan je v prijetnem in iskrenem pogovoru s specialistko družinske medicine doktorico Veroniko Vezjak, spregovoril o empatiji v medicini, tragičnih zgodbah kolegov, tekmi z boleznijo, zavisti, svojih junakih – pacientih, uspehih, hvaležnosti in tem kako bi zdravniki lahko postali močni in nepremagljivi.

Preberite več

Pot od prijave na javni razpis specializacij do dejanskega pričetka specializacije

5.2.2024
Ker v zadnjem času prejemamo od kandidatov, ki jim je bila v okviru javnega razpisa odobrena specializacija, veliko število vprašanj glede dejanskega datuma pričetka opravljanja specializacije, smo se odločili, da ponovno predstavimo pot, ki čaka kandidate od prijave na javni razpis specializacij do dejanskega pričetka specializacije.

Preberite več

Sistemske bolezni in ustno zdravje 3. del

5.2.2024
V petek, 2. februarja je na Zdravniški zbornici potekal seminar Sistemske bolezni in ustno zdravje, 3. del.Dan kasneje, 3. februarja, pa so v sklopu seminarja potekale še tri delavnice: šivanje v ustni votlini, kirurško podaljšanje klinične krone in interceptivni ukrepi v ortodontiji. Predavateljem in sodelujočim se iskreno zahvaljujemo.

Preberite več

Objavljamo zunanjo pravno mnenje izr. prof. dr. Luke Tičarja glede izdaje bolniških listov v času stavke.

5.2.2024
Objavljamo zunanje pravno mnenje izr. prof. dr. Luke Tičarja - Delovnopravna presoja minimalnega izvajanja zdravniške službe v času stavke. Mnenje se opredeljuje do pravnih dilem glede obsega storitev, ki jih morajo zdravniki v času stavke izvajati. Med drugim avtor pravnega mnenja podaja tudi stališče o izdajanju bolniških listov v času stavke.

Preberite več

(INTERVJU) Aleksandra Mohar: Dodatna minuta za življenje

5.2.2024
11. februarja obeležujemo evropski dan številke 112. Gre za dan, ki je namenjen ozaveščanju o enotni evropski številki za klic v sili in priznavanju dela vseh, ki prispevajo k reševanju življenj. Ena teh je tudi Aleksandra Mohar, specialistka urgentne medicine in zdravnica konzultantka v Dispečerski službi zdravstva. Svojo karierno pot je začela kot sobna zdravnica na NMP v Ljubljani, kjer je nato delo nadaljevala kot specializantka in kasneje specialistka urgentne medicine. Zadnja leta jo je pot zanesla v Dispečersko službo zdravstva (DSZ), kjer na svojevrsten način nadaljuje svoje poslanstvo, pomagati tistim, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč.

Preberite več

Z Državnim programom obvladovanja raka do enako kakovostne oskrbe za vse bolnike z rakom

3.2.2024
Vsako leto 4. februarja pod okriljem Mednarodne zveze za obvladovanje raka (UICC) obeležujemo svetovni dan boja proti raku. Letos poteka z geslom »Zmanjšajmo neenakosti pri obravnavi bolnikov z rakom«. Rak je drugi najpogostejši vzrok smrti na svetu, zaradi katerega vsako leto umre 10 milijonov ljudi. Kar okrog 40 % vseh novih primerov raka in okrog polovico vseh smrti zaradi raka lahko preprečimo sami, z upoštevanjem 12 priporočil Evropskega kodeksa proti raku.

Preberite več

(ZOOM) Digitalna orodja in kibernetska varnost

2.2.2024
Vabimo vas na večerno srečanje o uporabi digitalnih vsebin in kibernetski varnosti. Govorili bomo o uporabi digitalnih zdravstvenih orodij. Gostujoči predavatelji so dr. Alenka Kolar iz Ministrstva za zdravje, Jure Janet, skrbnik portala zVEM iz NIJZ ter Igor Josipović iz Službe za informatiko Onkološkega inštituta.

Preberite več

Srečanje z združenjem pacientov: razlog za stavko ni samo vprašanje plač

1.2.2024
Pogovarjali smo se o širših razlogih za stavko, ki niso samo vprašanje plač, temveč tudi potreb reforme zdravstvenega sistema. Soglašali smo, da je zato nujen širši dialog vseh ključnih deležnikov zdravstvenega sistema. Pri tem procesu sta Zveza organizacij pacientov Slovenije in Zdravniška zbornica Slovenije pripravljeni sodelovati s svojimi predlogi in se pogovarjati z obema vpletenima stranema.

Preberite več

V sodelovanju z RTV Slovenija nadaljujemo ozaveščanje o pomenu varne uporabe zaslonov

1.2.2024
Zdravniška zbornica Slovenije v sodelovanju z RTV Slovenija nadaljuje projekt ozaveščanja o pomenu varne uporabe zaslonov pri otrocih in mladostnikih. V zadnjih letih se pediatri pri svojem delu vedno pogosteje srečujejo z otroki in mladostniki, ki imajo zaradi neprimerne uporabe naprav z zasloni različne težave.

Preberite več

Povračilo stroškov za opravljanje dela programa specializacije v tujini

1.2.2024
Dolgoletna prizadevanja zbornice za ureditev povračila sredstev za opravljanje dela programa specializacije v tujini so končno obrodila sadove, saj smo se dne 22.1.2024 in 29.1.2024 sestali predstavniki Ministrstva za zdravje, Ministrstva za javno upravo, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zdravniške zbornice Slovenije. Sprejet je bil sklep, da se Uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini uporablja tudi za opravljanje dela specializacije v tujini.

Preberite več

Pri starosti 102 let je umrl kardiolog primarij Boris Cibic

31.1.2024
V 103. letu starosti je poslovil primarij Boris Cibic. Padec in krajša hospitalizacija sta ga oslabila in je po vrnitvi domov umrl mirno v krogu svojih domačih, so sporočili svojci. Primarij Boris Cibic je bil ugleden zdravnik, predavatelj, pisec člankov in organizator ter dolgoletni podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja.

Preberite več

Izvajanje specializacij, sekundariata in pripravništva v času stavke

31.1.2024
Kot vsi drugi zdravniki imajo tudi specializanti, sekundariji in pripravniki pravico do stavke. Če pa se ne odločijo za udeležbo v stavki, imajo tudi v trenutnih razmerah po mnenju Zbornice pravico do nemotenega usposabljanja v skladu z njihovim programom. Stavka zdravnikov ne predstavlja okoliščine, ki bi omogočala aktivacijo navedenega ukrepa in s tem izvajanje pripravništva, sekundariata in specializacij pod posebnim režimom.

Preberite več

Povečano število prijav oslovskega kašlja

30.1.2024
V zadnjih mesecih je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) več evropskih držav poročalo o povečanem številu prijav oslovskega kašlja. Izrazit porast med drugim beležijo tudi na Hrvaškem (največ v Zagrebu in splitsko-dalmatinski županiji). V letošnjem letu smo v Sloveniji do 30.1.2024 zabeležili 57 primerov oslovskega kašlja, kar kaže na večjo pojavnost oslovskega kašlja v primerjavi s prejšnjimi meseci (v letu 2023 je bilo v Sloveniji prijavljenih 118 primerov oslovskega kašlja).

Preberite več

Nemoč in nezadovoljstvo zdravnikov zaradi nikoli uresničenih obljub

30.1.2024
Preberite si izjavo predsednice zbornice prof. dr. Bojane Beović ob nadaljevanju stavkovnih aktivnosti: Po današnjem srečanju z zdravniki v Slovenj Gradcu ocenjujem, da se bodo zdravniki množično odločili za delo striktno skladno z zakonodajo. V Zdravniški zbornici Slovenije pričakujemo, da se bo vladna stran držala podpisanih zavez in se bo stavka čim prej končala.

Preberite več

(Zdravniški kino) Varuhi formule - 15. 2. 2024 ob 18.00

30.1.2024
Vabimo vas na projekcijo filma "Varuhi formule" in strokovno osvetlitev prve presaditve v četrtek, 15. februarja, ob 18. uri v Modri dvorani Zdravniške zbornice Slovenije. Po projekciji bo pomen prve transplantacije osvetlil primarij dr. Jože Pretnar, pionir in dolgoletni vodja programa presaditev krvotvornih matičnih celic v Sloveniji. Partner dogodka je UniCredit Bank.

Preberite več

Člane zbornice vabimo, da preverijo pravilnost svojih podatkov, ki jih vodi zbornica, ter javijo morebitne spremembe

30.1.2024
Člane zbornice vabimo, da preverijo pravilnost svojih podatkov, ki jih vodi zbornica v registru zdravnikov, ter javijo morebitne spremembe. Morebitne spremembe podatkov člana zbornice med drugim lahko vplivajo na razvrstitev člana v ustrezno volilno regijo in volilno enoto za potrebe volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine, ki bodo 14. maja 2024.

Preberite več

(ZOOM) Sezona respiratornih virusnih okužb: napotki za ukrepanje in preprečavanje

29.1.2024
V sredo, 31. januarja, vas ob 19. uri vabimo na večerno srečanje s prof. dr. Bojano Beović. Govorili bomo o stanju Sezone respiratornih virusnih okužb ter napotkih za ukrepanje in preprečavanje okužb. Gostujoči predavateljici sta predstojnica Infekcijske klinike UKC Ljubljana dr. Tatjana Lejko Zupanc in vodja Službe za preprečevanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana Tatjana Mrvič. Srečanje bo potekalo po Zoomu.

Preberite več

Razmislek doc. dr. Maje Pakiž v časniku Večer

29.1.2024
Koliko denarja trenutno namenjamo za zdravstvo? Podatki so za leto 2022 in v dolarjih (podatki OECD). Nemčija nameni letno za zdravstvo 8011 dolarjev na prebivalca, Avstrija 7275 dolarjev, Francija, Danska, Švedska okoli 6500 dolarjev. Slovenija – 4114 dolarjev na prebivalca. Ali drugače - v Nemčiji namenijo rekordnih 12,7 odstotka BDP za zdravstvo, v Avstriji 11,4, na Švedskem 10,7. Slovenija - 8.8 odstotka. Torej, prvo vprašanje, na katero moramo najti družbeni odgovor, je, ali smo pripravljeni za zdravstvo nameniti toliko denarja kot države, po katerih se želimo zgledovati?

Preberite več

Zbornica s pomočjo članom tudi v času stavke

29.1.2024
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Bojana Beović je na današnjem srečanju zdravnikov pojasnila, da krovna zdravniška organizacije ne sodeluje v pogajanjih, vendar hkrati pomaga vsem članom pri opozarjanju na pomen ohranitve javnega zdravstva. Pravna služba Zbornice sodeluje s pripravo pravnih mnenj. Zbornica dosledno prijavlja sovražni govor ustreznim organom in v primeru njihove neodzivnosti z zunanjo pravno pomočjo pomaga zdravnikom. Prav tako smo angažirali pravno pomoč zdravnikom, ki so bili izpostavljeni načrtni medijski diskreditaciji.

Preberite več

(KOLUMNA PROF. DR. ALOJZA IHANA) Zdravniki in plače

29.1.2024
V resnici imamo natanko toliko javnega zdravstva, kot bi se pokazalo po pol leta doslednega prakticiranja največ 48-urnega delovnega tedna za zdravstvene delavce. Vse preostalo je podmornica Potemkin – lahko jo na silo držite nad vodo, ampak zgolj za ceno tega, da nič v sistemu več ne deluje po naravnih zakonitostih, ampak zgolj po (politični) sili in z velikimi izgubami energije. Kar vodi iz ene (sistemske) anomalije v še večjo anomalijo in tako naprej – do končnega absurda.

Preberite več

V januarju je strokovni izpit uspešno opravilo 17 kandidatov

26.1.2024
V januarju je strokovni izpit opravljalo 27 kandidatov: 10 za poklic zdravnika in 11 za poklic doktorja dentalne medicine. Delni izpit je opravljalo 6 tujih zdravnikov. Izpit je uspešno opravilo 17 kandidatov: 5 zdravnikov, 10 doktorjev dentalne medicine in 2 tujca.

Preberite več

Izdajanje potrdil o upravičeni zadržanosti od dela (e-BOL) v času stavke – pravna stališča zbornice

25.1.2024
Zbornica je s svojimi stališči glede uveljavljanja začasne zadržanosti od dela v času stavke že seznanila tako ZZZS kot Ministrstvo za zdravje.

Preberite več

LITERARNI VEČER (petek, 2. 2., ob 18. uri) - prof. dr. Uroš Ahčan, Skalpel

23.1.2024
2. februarja ob 18:00 vas vabimo na literarni večer s prof. dr. Urošem Ahčanom, priznanim kirurgom in avtorjem nove uspešnice z naslovom Skalpel. Pogovor bo potekal v prostorih Domus Medica. Vabljeni!

Preberite več

Pravna stališča zbornice glede načinov naročanja pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v času stavke zdravnikov in uveljavljanja začasne zadržanosti od dela v času stavke zdravnikov

19.1.2024
Ministrstvo za zdravje je 18. 1. 2024 na bolnišnice in zdravstvene domove naslovilo dopis glede načinov naročanja pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v času stavke zdravnikov, hkrati je k dopisu priložilo tudi dopis ZZZS v zvezi z uveljavljanjem začasne zadržanosti od dela v času stavke zdravnikov. Zbornica je na MZ in ZZZS poslala dopis s svojimi pravnimi stališči in predlogi glede hkratnega zagotavljanja pravice zdravnikov do stavke in pravice pacientov do naročanja na zdravstvene storitve in koriščenja bolniške odsotnosti.

Preberite več

Program Vodstvene kompetence za zdravnike in zobozdravnike je zaključila že šesta generacija

19.1.2024
Danes, 19. januarja, se je s predstavitvami projektnih nalog in podelitvijo certifikatov zaključil že šesti 8-modulski izobraževalni program Vodstvene kompetence za zdravnike in zobozdravnike. Letošnji program je zaključilo 12 zdravnikov in zdravnic ter zobozdravnikov in zobozdravnic. V šestih letih izvedbe programa je certifikat prejelo že 87 slušateljev.

Preberite več

Novosti, ki jih je prinesel Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin

19.1.2024
Ponovno objavljamo pregled poglavitnih novosti, ki jih prinaša Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin

Preberite več

Sklep volilne komisije, vezan na določitev roka za opredelitev za regijo zasebnih zdravnikov Slovenije

19.1.2024
Objavljamo sklep volilne komisije št 53, vezan na določitev roka za opredelitev za regijo zasebnih zdravnikov Slovenije.

Preberite več

Lahko umetna inteligenca za 30 % izboljša naš zdravstveni sistem?

18.1.2024
Ključno je razumeti, da je prišlo do verjetno največjega odkritja človeštva v zadnjih nekaj letih in morda še dlje. Gre za korak na pol poti do superinteligence. Zato je treba razumeti, kam vse to pelje – v novo civilizacijsko dobo. Umetna inteligenca pa prinaša tudi pomembne spremembe v zdravstvu.

Preberite več

Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor soglasno potrdil novelo o varstvu okolja

18.1.2024
Smo korak bližje uresničitvi vsebine Poziva zdravnikov in zobozdravnikov odločevalcem k odgovornejšemu pristopu do okoljske problematike, so ob sprejetju novele poudarili člani Delovne skupine Zdravniške zbornice Slovenije za spremljanje, opozarjanje in ozaveščanje o nevarnostih onesnaženega okolja za zdravje.

Preberite več

Odbor za zdravstvo je zavrnil novelo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju

18.1.2024
Zakonodaja RS (ZZVZZ) trenutno omogoča, da z javnim denarjem plačamo zdravljenje naših pacientov v tujini ter tako dopuščamo odtekanje javnega denarja v tujino, najpogosteje na Hrvaško. Slednji zelo dobro poznajo ta sistem, zato imajo zdravstveni turizem tudi zakonsko opredeljen kot enega od stebrov njihovega turizma.

Preberite več

Zdravje mora biti zagotovljeno vsem prebivalcem

16.1.2024
Zdravniki člani ZZS podpiramo spremembo zakonodaje, ki predvideva izenačitev mejnih vrednosti izpustov onesnaževal za sežigalnice in naprave za sosežig. Predlog zakona sledi vsebini zdravniškega poziva, s katerim smo zdravniki v letu 2020 množično pozvali odločevalce, da je treba mejne vrednosti izpustov onesnaževal za sežig in sosežig izenačiti. Zdravje mora biti zagotovljeno vsem prebivalcem v enaki meri, ne glede na kraj njihovega bivanja ali druge okoliščine.

Preberite več

volitve 2024_siroki banner2

Izvedbena navodila volilne komisije za izvedbo volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine ter sklep volilne komisije, vezan na določitev roka za opredelitev za regijo zasebnih zdravnikov Slovenije

15.1.2024
Objavljamo Izvedbena navodila volilne komisije za izvedbo volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine ter sklep volilne komisije, vezan na določitev roka za opredelitev za regijo zasebnih zdravnikov Slovenije. Člane zbornice vljudno vabimo, da si preberejo celotno novico.

Preberite več

Razpis volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine

12.1.2024
Člane obveščamo, da je predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije razpisal volitve za predsednika zbornice in poslance skupščine, ki bodo potekale 14. maja 2024.

Preberite več

»Entuziazem se nekje nekoč konča«

11.1.2024
Boštjan Kersnič, dr. med., podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije in v. d. strokovnega direktorja SB Novo mesto je gostoval v pogovorni radijski oddaji Studio ob 17.00 na Prvem programu Radia Slovenija. Izpostavil je vedno zahtevnejše pogoje dela, ki mlade silijo v odhod iz medicine. Kaj še lahko storimo, da preprečimo kolaps? Zakaj stavka? Kaj bi morala prinesti napovedana reforma? Zakaj se zatika? Kaj čaka javno zdravstvo?

Preberite več

Ob 100-letnici prim. Nade Dolenec, dr. med., najstarejše članice SZD

11.1.2024
Prim. Nada Dolenec je postala članica Slovenskega zdravniškega društva (SZD) leta 1948, torej pred natanko 75 leti, ko je malo pred tem naše stanovsko društvo pridobilo svoj prvotni in sedanji naziv. Iz zgodovine našega zdravniškega društva vemo, da se takoj po končani drugi svetovni vojni maja 1945 nista obnovili obe predvojni zdravniški društvi v Ljubljani in Mariboru. Nova oblast je postopoma vračajoče se zdravnike iz izgnanstva, jugoslovanske armade in tujine vključila v enotne sindikalne vrste in zdravniki so delovali v sindikalni Zdravniški strokovno-znanstveni sekciji (ESZDNS).

Preberite več

Zbornica, v kateri bo želel biti vsak zdravnik ali zobozdravnik prostovoljno

10.1.2024
Prihodnost Zdravniške zbornice je odvisna od naših članic in članov, zato mora (p)ostati naš cilj, da nas prepoznavajo kot organizacijo, ki skrbi na prvem mestu za poklicno avtonomijo naših poklicev. Hkrati moramo s poslanstvom prepričati tiste, za katere opravljamo to funkcijo. Največji izziv za našo zbornico so spremembe delovanja v smeri, da bi lahko sama kadarkoli predlagala ukinitev obveznega članstva.

Preberite več

Ureditev pogojev dela je vitalno za ohranitev javnega zdravstva

9.1.2024
Zdravniška zbornica Slovenije podpira zahteve za ureditev pogojev dela zaposlenih v zdravstvu, saj je to vitalno za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Mednarodno primerljivi podatki (OECD) jasno potrjujejo veliko pomanjkanje zdravnikov, ki ga občutijo tako prebivalci kot vsi zaposleni v zdravstvenem sistemu.

Preberite več

Kratkovidnost v svetu močno narašča. Vzrok je preveč bolščanja v zaslone.

8.1.2024
Tri odstotke slovenskih otrok je slabovidnih. To so rezultati merjenja vida pri učencih prve triade na OŠ-ju Šmartno pod Šmarno goro. Starejše osnovnošolce so obiskali oftalmologi in jih pozivali k manjši uporabi zaslonov. V najslabšem primeru lahko kratkovidnost namreč vodi do slepote.

Preberite več