Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Možnosti za odlaganje gradnje infekcijske klinike v Mariboru ni

21.7.2023
Obisk infekcijske klinike UKC Maribor dokazuje, da možnosti za odlaganje novogradnje ni. Sobe s skupnimi stranišči v skoraj 100 let stari stavbi, s ponekod preozkimi vhodi za postelje, eno dvigalo, ki je premajhno za celotno spremstvo bolnika. Ogroženi so tako bolniki kot osebje.

Preberite več

Odkrito o: Predlogu zakona o prostovoljnem končanju življenja

21.7.2023
Smrt je sestavni del življenja zato jo je treba demistificirati, vrniti v življenje, se o njej pogovarjati in jo na naravni način tudi sprejemati. Ko se življenje izteče, ga tudi zdravnik ne podaljšuje. Sogovorniki na okrogli mizi »Vsi obrazi življenja s hudo diagnozo« so spregovorili tudi o tem, kako razumejo predlog zakona o prostovoljnem predčasnem končanju življenja.

Preberite več

Pridobivanje medijske pozornosti s strašljivimi in neresničnimi izjavami je neetično ravnanje, ki ga obsojamo

20.7.2023
Z vso odgovornostjo lahko pacientom zagotovimo, da se v zdravstvenih ustanovah evtanazije ne dogajajo v nobenih okoliščinah. Pridobivanje medijske pozornosti s strašljivimi in neresničnimi izjavami, kot jih je v torek izrekel dddr. Andreja Pleterski je neetično ravnanje, ki ga v zbornici obsojamo.

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije

20.7.2023
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 20. 7. 2023 objavlja Javni poziv za imenovanje koordinatorjev specializacij za naslednja specialistična področja: Abdominalna kirurgija, Javno zdravje, Kardiovaskularna kirurgija, Klinična genetika, Nevrokirurgija, Ortopedska kirurgija, Psihiatrija, Radiologija

Preberite več

Javni poziv za imenovanje nadzornika kakovosti za kirurške stroke

20.7.2023
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 20. 7. 2023 objavlja Javni poziv za imenovanje nadzornika kakovosti za KIRURŠKE STROKE.

Preberite več

Novosti glede plačila zdravstvenih storitev po realizaciji

18.7.2023
Predstavitev novosti, ki jih prinaša sprememba Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema

Preberite več

Poziv k ureditvi paliativne oskrbe

17.7.2023
Kot družba bi napore morali usmeriti v razvoj in dostopnost paliativne oskrbe, ki poskrbi za trpečega in njegove svojce in se osredotoča na skupnost, ki bolnikom v vseh družbenih in ne samo medicinskih aspektih pomaga ob koncu življenja. To so po tiste etične in civilizacijske norme, ki jih moramo kot družba krepiti.

Preberite več

Predlagana vloga žrtve nam zdravnikom ni potrebna

16.7.2023
Altruizem si je sicer vedno podajal roko z našim poslanstvom, a predlagana vloga žrtve nam zdravnikom ni potrebna. Svoje delo delamo z veseljem in pričakujemo le primerno plačilo za svoj delo.

Preberite več

Za kaj se v resnici zavzema zdravništvo?

15.7.2023
Zdravniške organizacije smo prvi in najbolj glasen zagovornik ohranjanja javnega zdravstvenega sistema. Zato bi bil odziv na še en zapis še enega nekdanjega politika odveč, če neavtor v njem izkazoval nepoznavanja predlogov zdravniških organizacij, o katerih piše. Ne glede na politični kontekst zapisanega, v katerem si svobodo zapisane besede vsakdo kroji po svoje, je nujno pojasniti, kaj vse v zapisanem ne drži.

Preberite več

"Za zavarovalnico je najugodnejše, da do storitve ne pride"

13.7.2023
"Z obnemelostjo spremljamo, kako zavarovalnica išče obvode, da se paciente in njihove stiske lahko rešuje v tujini. Kar nekaj primerov je, kjer tudi administratorji Zavoda za zdravstveno zavarovanje svetujejo, da pacienti poiščejo te storitve v tujini, kjer jim bo zavarovalnica to povrnila."

Preberite več

(Kolumna Boštjana Kersniča) Zdravniki ne bi smeli biti tiho

13.7.2023
Namesto informiranih deležnikov nam poskuša svoje sodbe vsiliti množica v preteklosti na različnih področjih pogorelih politikov. Še včeraj so »uspešno« reševali šolstvo ali letalstvo, zdaj bi popravili zdravstvo.

Preberite več

"Vsakršna diskriminacija je nedopustna"

12.7.2023
Odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije je spomladi letos s sklepi dodatno podprl stališče Zdravniške zbornice Slovenije o nedopustnosti kakršnekoli diskriminacije pacientov, ki jim je skupna osebna okoliščine (npr. istospolna usmerjenost, barva kože, vera…).

Preberite več

Oddelek 514

12.7.2023
Rada bi verjela, da zdravstveni sistem ni nepopravljivo poškodovan, a si ne zmorem več zatiskati oči pred resnico. Še vedno sicer mislim (ko gledam ogromno število delavnih in sposobnih ljudi, ki me obkrožajo), da bi sistem lahko deloval učinkovito in pregledno, a za to politično ni interesa; celo nasprotno – obstaja interes v obratni smeri. Piše zdravnica Alenka Strdin Košir.

Preberite več

(Nasveti za poletje) Kako prepoznamo simptome dehidracije in kako ukrepati?

12.7.2023
Na Zdravniški zbornici smo pripravili serijo videoposnetkov v katerih trije strokovnjaki svetujejo, kako se pripraviti na poletje, da bo čim bolj prijetno in s čim manj zdravstvenimi zapleti. O težavah, ki se največkrat pojavijo pri otrocih svetuje pediater Denis Baš, farmacevtka Romana Rakovec svetuje o zdravilih in potovalni lekarni, doc. dr. Nena Kopčavar Gučak pa poda nasvete za kronične in srčno-žilne bolnike.

Preberite več

Pričakovanja zdravniških organizacij po menjavi na ministrstvu

12.7.2023
Fides: Odstavljanje ministrov in kaos zdravstvene politike, ki smo mu priča, brez jasnega cilja, niso popotnica iskanja rešitev, za katere bi se morali zavzemati vsi. Strokovno združenje zasebnikov: Opažamo trend, da se zdravništvo kot takšno pri predlogih za zdravstveno reformo praktično ne upošteva.

Preberite več

Javni poziv

Javni poziv za imenovanje koordinatorja za sekundariat

10.7.2023
Pisne vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite na e-naslov Zdravniške zbornice Slovenije: gp.zzs@zzs-mcs.si, do vključno 10. avgusta 2023 (rok za oddajo vlog), pri čemer naj se zadeva elektronskega sporočila glasi: »»SEKUNDARIAT - JAVNI POZIV««.

Preberite več

Odziv na odstop ministra za zdravje

7.7.2023
Javno zdravstvo temelji na njegovih zaposlenih, zato pričakujemo predvsem rešitve, kako ohraniti obstoječe ljudi v javnem zdravstvu na vseh ravneh in kako zagotoviti dodatne moči, ki jih bomo potrebovali zaradi staranja in s tem povezanih vse večjih potreb za zdravstveno oskrbo v družbi.

Preberite več

Eldar Gadžijev: Prošnja za mir

6.7.2023
Ta naslov in pod njim izbrane verze brazilske pesnice Marthe Medeiros je Eldar Gadžijev izbral za svoj zadnji uredniški uvodnik. Eldarja sem z občudovanjem opazoval več kot štiri desetletja, več kot tri desetletja pa sva osebno delila pogovore, misli in življenjske izkušnje v različnih oblikah in vlogah.

Preberite več

Čez planke: »Saj me niste vzeli zaradi mojega literarnega znanja, ampak zarad' tega, ker znam operirat'«

5.7.2023
Tako reče doktor Kerin svojim avstrijskim kolegom, če kdo v šali kaj pripomni čez njegovo slovnico. Pa daleč od tega, da krški kolega, žilni kirurg, ne bi znal nemško. Rojen je bil v Švici, kjer se je spoprijateljil z jezikom. Po slovenskih šolah, fakulteti, specializaciji in uspešni karieri – bil je predstojnik kirurgije in vodja žilne kirurgije v SB Novo mesto – se je odločil nadaljevati svojo pot v Deželni bolnišnici Celovec (Landeskrankenhaus Klagenfurt).

Preberite več

Posledice demografskih in tehnoloških sprememb na vire in izdatke za zdravstvo

4.7.2023
Delež javnih virov, ki temeljijo na prispevkih, se zvišanju izdatkov ne bo mogel prilagajati. Sprejemanje ukrepov, ki bi zmanjšali vrzel med prihodki in izdatki, bo zahtevalo oblikovanje ravnotežja pri doseganju ciljev finančne vzdržnosti in dostopnosti ter kakovosti zdravstva.

Preberite več

Izdajanje zdravniških potrdil o kronični bolezni zaradi povečanja letnega dopusta

3.7.2023
Oddelek za pravne zadeve je na prošnjo Odbora za osnovno zdravstvo pripravil mnenje glede pravnih vidikov izdaje potrdil o zdravstvenih razmerah, ki utemeljujejo povečanje letnega dopusta pri zaposlenih v državnih organih.

Preberite več

(UVODNIK) Paternalizem, paternalizem, paternalizem

3.7.2023
Posredovanje informacij se spreminja. Kaj je informacija, se spreminja. Nove ideje, novi zakoni, usmerjanje javnega mnenja. Odmaknjenost in molk zakonodajalca. Molk izvršilne oblasti. Poznavalci družbe pravijo, da se ta spreminja. Hitri dogodki, neposreden dostop do institucij. Tik-tok attention span, slogan, punch line, mobilizacija, #, ulica – vse novi policy makerji.

Preberite več

Prvo pravilo: Kronični bolniki imejte na poti na počitnice zdravila vedno v ročni prtljagi

30.6.2023
V izogib neprijetnostim na poti, ki bi jih lahko zlahka preprečili, smo s sogovorniki – zdravniki in farmacevtko pogledali: Kaj vse naj bo v potovalni lekarni? Kako ukrepati ob najpogostejših zdravstvenih nevšečnostih na dopustu tako pri odraslih kot otrocih? In kdaj je potrebno tudi na počitnicah k zdravniku?

Preberite več

Kako se pripraviti na dopust in kako ukrepati v primeru morebitnih poškodb in zdravstvenih težav

30.6.2023
V času dopustov se je v izogib neprijetnostim na poti, ki bi jih lahko zlahka preprečili, smiselno pripraviti na spremembe počutja, zdravja in morebitne manjše poškodbe na poti. Kako? Kaj pripraviti v prtljago? Katera zdravila naj ne bi manjkala na poti? Kako ukrepati ob najpogostejših nevšečnostih?

Preberite več


Izjemni “Beau Soir” s harfo in godali navdušil občinstvo

29.6.2023
Nastopili so: Žiga Faganel in Irina Kevorkova, violini, Vlatka Peljhan, viola, Alja Mandič Faganel, violončelo in Urška Križnik Zupan, harfa.

Preberite več


JAVNI POZIV VLADI RS ZA OHRANITEV JAVNEGA ZDRAVSTVA

29.6.2023
V svojem predlogu reorganizacije zdravstvenega sistema so zdravniške organizacije, povezane v KZO, postavile na prvo mesto skrb za ohranitev in krepitev javnega zdravstva. Pozivamo Vlado RS, da nemudoma sprejme ustrezen ukrep, ki bo izenačil pogoje dela in plačilo za delo pri javnih in zasebnih izvajalcih-koncesionarjih, saj oboji črpajo javna sredstva. S tem bo Vlada RS zaustavila nekontroliran odliv zdravnikov iz bolnišnic in zdravstvenih domov.

Preberite več

Mednarodni znanstveni simpozij Biochemistry and molecular genetics in medicine

28.6.2023
Inštitut za biokemijo in molekularno genetiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ob 50-letnici inštituta in 30-letnici Medicinskega centra za molekularno biologijo organizira mednarodni znanstveni simpozij Biokemija in molekularna genetika v medicini, ki bo potekal od 6.-7. julija 2023 na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Vljudno vabljeni!

Preberite več

Prelivanje presežkov zdravstvenih zavodov v občinsko blagajno ni dopustno

27.6.2023
Občino Logatec zbornica poziva, da z zavodom in vodstvom poišče ustrezne rešitve, ki ne bodo rušile zaupanja zaposlenih in vloži vse napore in kot ustanovitelj zagotovi finančna sredstva, da se bodo delovni pogoji za obravnavo bolnikov v ZD Logatec čim hitreje kot je mogoče izboljšali.

Preberite več

Zloraba identitete zdravnika pri reklamiranju izdelka za hujšanje W-loss

26.6.2023
Darko Siuka, dr. med, specialist gastroenterolog sporoča, da izdelka ne pozna, ni izvedel nobene študije izdelka, prav tako nikoli ni sodeloval s podjetjem, prav tako je lažen tudi intervju, saj intervjuja o tem izdelku nikoli ni podal. Opozarjamo, da gre za tipično prevaro z namenom pospeševanja prodaje sumljivega izdelka.

Preberite več

Zakon o digitalizaciji zdravstva v obravnavi Državnega zbora

21.6.2023
Državni zbor na izredni seji 21. junija obravnava predlog zakona o digitalizaciji zdravstva. V Delovni skupini za digitalizacijo v zdravstvu ocenjujejo, da so bili pri pripravi zakona upoštevani cilji, ki so jih opredelili v izhodiščih za pripravo zakonodaje.

Preberite več

Navodila za izvajanje specializacije – obvestilo

21.6.2023
Za lažje razumevanje in večjo preglednost specializante, glavne mentorje in koordinatorje specializacij ponovno seznanjamo z navodili ministrstva, z odgovori na najpogostejša vprašanja, prilagamo pa tudi vse relevantne dopise.

Preberite več

doctor-1228627_1920_zdravnik_splet

Kroženje v tujini in navodila za opravljanje specializacije

21.6.2023
Zbornica je v zadnjih mesecih prejela večje število vlog za opravljanje dela programa specializacije v tujini, ki so bile oddane tik pred zdajci. V luči navedenega specializante obveščamo, da lahko tekom specializacije opravljate del kroženj v tujini, skupno največ v trajanju 12 mesecev.

Preberite več


Odmerjanje penicilina V (Ospen tablete) pri otrocih

20.6.2023
Ponekod v Sloveniji primanjkuje Ospen sirupa, zato je Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja na UKC Ljubljana pripravila priporočila za zdravljenje okužb pri otrocih z Ospen tabletami glede na telesno maso in starost otroka.

Preberite več

(NOVINARSKA KONFERENCA) Ambulant in zobozdravnic je dovolj, zavarovalnica sama dodatno podaljšuje čakalne dobe

20.6.2023
Zobozdravniki bi lahko prebivalcem Slovenije zagotavljali boljši dostop do storitev in naredili bistveno več, če zdravstvena zavarovalnica ne bi omejevala opravljanja storitev in izvajalcev v Sloveniji. Na primeru bomo pokazali, kaj v praksi pomeni prenizka cena, ki jo zavarovalnica priznava za opravljeno storitev. S tem zavarovalnica onemogoča izvedbo zdravljenja in sama z omejevanjem dostopa podaljšuje čakalne dobe ter usmerja paciente v zasebne ambulante pri nas ali k zasebnikom preko meje, kjer so storitve plača najdražje.

Preberite več

Javni posvet o predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru

19.6.2023
V življenju vsakega posameznika so različne situacije, ki jih oblikujejo individualni fizični, psihični, duhovi in družbeni dejavniki, sooblikovani s kulturo, prepričanjem, vero in izkušnjami. Trpljenje je izraz stiske zaradi enega ali več dejavnikov, ki prizadenejo posameznika, zato za trpljenje ni ostro zastavljene definicije in se obravnava posamično.

Preberite več

Večina bolnikov z neozdravljivo boleznijo si želi umreti v domačem okolju in ob strokovni podpori

19.6.2023
Pretekli teden smo prvič obeležili evropski dan paliativne oskrbe, s katerim želi Evropsko združenje za paliativno oskrbo opozoriti na pomen tega področja in poudariti potrebo po večji in pravočasni dostopnosti storitev paliativne oskrbe, ki naj bo sestavni del zdravstvenega sistema. Pravočasna, dostopna in celostna paliativna oskrba predstavlja temelj kakovosti življenja bolnikov z neozdravljivo boleznijo.

Preberite več

Evtanazija in sodelovanje pri samomoru ni poslanstvo zdravniškega poklica

15.6.2023
Javni posvet, ki je včeraj potekal v Cankarjevem domu, so organizirali Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, Slovenska medicinska akademija in Komisija RS za medicinsko etiko pri MZ v sodelovanju z Varuhom človekovih pravic RS. Organizatorji so želeli odločevalcem in zainteresirani javnosti predstaviti pomembne etične in strokovno-medicinske vidike ter dileme v povezavi s postopki, ki jih predvideva predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Preberite več

Zagotavljanje dežurstev je velik izziv zdravstva na Obali

15.6.2023
Starostna struktura zdravnikov je vse bolj neugodna, opozarjajo direktorji zdravstvenih domov na Obali. Precej jih dela, čeprav izpolnjuje pogoje za upokojitev, kar hkrati pomeni, da ne morejo več opravljati dežurstev. Zato pade velika obremenitev za urgentno medicino na srednjo generacijo, kar predstavlja zanje velike obremenitve. Sistem plač v javnem sektorju hkrati ne omogoča nagrajevanj boljših zaposlenih ter tudi posledic za manj učinkovite zaposlene. Ter hkrati ne nagrajajue pravično tistih, ki bi lahko ali želeli delati več.

Preberite več

(POSNETEK) Javni posvet: Etični in medicinski vidiki vprašanja evtanazije

14.6.2023
Na posvetu smo želeli odločevalcem in zainteresirani javnosti predstaviti pomembne etične in strokovno-medicinske vidike ter dileme v povezavi s postopki, ki jih predvideva predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Preberite več

Stališče RSK za psihiatrijo glede predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ)

14.6.2023
RSK za psihiatrijo ugotavlja, da predlog zakona, brez kakršnegakoli predhodnega dialoga s psihiatrično stroko, v več členih predvideva vlogo zdravnika psihiatra kot del samega izvajanja zakon. Predlog zakona tudi implicira, da mora psihiatrična stroka spremeniti eno od svojih paradigmalnih strokovnih zavez, da pomaga pacientu preseči ali vsaj delno omiliti samomorilno ogroženost s pomočjo zdravljenja duševne motnje in s so-oblikovanjem upanja oziroma glede smiselnosti življenja.

Preberite več