Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Najvišjo nagrado koprske občine bo prejel zdravnik Stanislav Mahne

29.03.2024 09:32

Priznanje 15. maj Mestne občine Koper bo prejel upokojeni zdravnik Stanislav Mahne za izjemen prispevek k razvoju kirurgije v slovenski Istri, za njegovo neprekinjeno predanost in humanitarno delo z bolniki ter za izkazane vrednote spoštovanja, skromnosti in skrbi za skupnost. V Zdravniški zbornici Slovenije, kjer je Mahne zaslužni član, se pridružujemo čestitikam. 

Foto: arhiv Zdravniške zbornice Slovenije

Mahne je v primorski prostor pripeljal pro bono ambulanto in s tem zagotovil brezplačno obravnavo številnim domačin in tujim bolnikom. V ambulanti pogosto deluje tudi sam. Letošnji občinski nagrajenec je poznan kot skromen in priljubljen zdravnik, ki vseskozi strokovno in humano opravlja svoje delo, v prvi vrsti z mislijo na dobrobit pacienta, izhaja iz obrazložitve nagrade. Več na povezavi >>>

Primarij Stanislav Mahne se je rodil 4. maja 1942 v majhni brkinski vasici , Tatre, v kmečki družini. Zelo zgodaj je ostal brez očeta, ki je kot antifašist umrl v nacističnem taborišču Mathausen decembra 1943. Z materjo, očimom in mlajšo sestro so se leta 1950 preselili na Reko, leta 1955 pa v Koper.  Sedaj z družino živi v Žusterni pri Kopru.

Na koprski gimnaziji je leta 1967 maturiral, diplomiral pa je leta 1967 na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Po končanem služenju vojaškega roka v šoli za rezervne oficirje sanitete JLA v Beogradu in ambulantah v Tolminu in Ribnici, se je najprej zaposlil v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, leta 1970 pa v tedanji Splošni bolnišnici Koper na Kirurškem oddelku v Izoli, kjer je ostal do upokojitve leta 2012.

Specialistični izpit iz splošne kirurgije je opravil leta 1976 v Ljubljani. Kasneje se je izpopolnjeval predvsem na področju abdominalne kirurgije. Spodbujal je razvoj in napredek kirurgije v Splošni bolnišnici Izola.  Leta 1992 je vodil ekipo, ki je kot tretja v Sloveniji uvedla laparoskopske operacije žolčnika in tako prispeval k visokemu nivoju minimalno invazivne kirurgije v svoji bolnišnici.

V letih 1992 do 1996 je bil predsednik Sveta zavoda SB Izola, v tem času je bilo urejeno ustanoviteljstvo in sprejeti splošni akti zavoda. Od leta 1995 do 2000 je bil predstojnik Kirurškega oddelka SB Izola. Leta 1997 je kot predsednik organizacijskega odbora vodil organizacijo 4. Kongresa endoskopske kirurgije Slovenije z mednarodno udeležbo.

Vrsto let je bil nadzorni mentor številnim specializantom kirurgije in sekundarijem. Objavil je več kot 20 strokovnih člankov in prispevkov v zdravniških revijah in zbornikih in aktivno sodeloval na domačih in mednarodnih kirurških kongresih in simpozijih. Za dosežke na strokovnem in organizacijskem področju je leta 2001 dobil naziv Primarij. Leta 2012 je prejel Zahvalo Splošne bolnišnice Izola.

V Zdravniški zbornici Slovenije je kot predsednik regijskega odbora obalno-kraške regije deloval dva mandata, od 2004 do 2012. Prizadeval si je predvsem za večjo vlogo perifernih ustanov v poteku specializacij in racionalizacijo programov specializacij. Trudil se je delovati konstruktivno pri iskanju rešitev za primere domnevnih zdravniških napak, pri reševanju nesoglasij znotraj zbornice, ki škodujejo njeni kredibilnosti. Zavzemal se je za demokratičnost in preglednost delovanja ter proti avtoritarnosti v ZZS. Tako v službi, kot v Zbornici je vedno razmišljal o prihodnosti dolgoročno in skušal najti rešitve in smeri razvoja in napredka, ki bodo trdne, preproste in veljavne še dolgo.