Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve za mesec december 2022

06.01.2023 13:19

Ministrstvo za zdravje je Zdravniško zbornico Slovenije zaprosilo za obveščanje članov o Dopisu poročanje o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve za mesec december 2022>>>.

K dopisu sta priloženi tabela: Poročilo o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve VER5 >>>> in Priloga - Navodila za izpolnjevanje obrazca Poročilo o POD_PO VER5 >>>

Gre za izvajanje Uredbe o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in dodatka za zaposlitev dodatnega zdravstvenega kadra (Uradni list RS, št. 142/22) ter Uredbe o spremembah Uredbe o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in dodatka za zaposlitev dodatnega zdravstvenega kadra (Uradni list RS, št. 146/22).

Uredbi se uporabljata od 1. 12. 2022 dalje.

Sredstva za izplačilo dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitev lahko uveljavlja le izvajalec, ki ima usklajene, popolne in ažurirane podatke v Evidenci gibanja zdravstvenih delavcev in mreža zdravstvenih zavodov, ki jo upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Za namen spremljanja in preverjanja upravičenosti izplačil dodatkov na podlagi tretjega odstavka 16. člena ZNUZSZ morajo izvajalci beležiti število opravljenih količnikov iz obiskov, število glavarinskih količnikov in število točk, izplačila dodatkov za vsak posamezni tim in vsakega posameznega upravičenca v timu.

Izvajalci po izplačilu plač, do zadnjega dne v mesecu za pretekli mesec, posredujejo Ministrstvu za zdravje na naslov gp.mz@gov.si Poročilo o dodatku za povečan obseg dela za posebne obremenitve v skladu s Prilogo - Navodili za izpolnjevanje Poročila. Oba dokumenta sta zgoraj na povezavi.

ZZZS bo do zadnjega dne v mesecu za pretekli mesec, na svoji spletni strani objavil podatke o višini sredstev, do katerih je izvajalec upravičen iz naslova povečanega obsega programa, ki se nanašajo na kalkulativni element plač in drugih prejemkov v skladu z veljavno zakonodajo, kolektivnimi pogodbami in drugimi splošnimi akti, prikazane ločeno za posameznega izvajalca in ločeno za posamezno dejavnost.

Izvajalec bo v primeru, če bo izračunana višina dodatkov za povečan obseg dela za posebne obremenitve presegala višino sredstev, ki se nanašajo na kalkulativni element plač in drugih prejemkov v skladu z veljavno zakonodajo, kolektivnimi pogodbami in drugimi splošnimi akti, posredoval ZZZS zahtevek za razliko, najpozneje do 10. v mesecu za predpretekli mesec, preko UJP-net v elektronski obliki. Ker bo moral biti iz zahtevka razviden podatek o skupni vrednosti dodatkov ter podatek o vrednosti, do katere je izvajalec upravičen iz proračuna, bo ZZZZS objavil nov vzorec zahtevka za plačilo.

Zahtevek, ki ni posredovan ZZZS do navedenega dne, se vključi v zahtevek ZZZS za naslednji mesec. Iz zahtevka morata biti razvidni skupna višina izplačanih dodatkov in končna višina zahtevka za izplačilo sredstev iz proračuna Republike Slovenije.Z njimi je določena višina dodatka za zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce v ambulantah na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, ki opredeljujejo paciente.

Več o dodatkih in možnostih nagrajevanja po interventnih zakonih je Oddelek za pravne zadeve pripravil tukaj >>>