Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Skupaj za krepitev javnega zdravstvenega sistema

10.01.2023 09:18

V Zdravniški zbornici Slovenije ocenjujemo, da imajo prebivalci in zdravstveni delavci enak cilj: da se vsakemu prebivalcu Slovenije po načelu solidarnosti zagotovil pravočasne, dostopne, varne in kakovostne zdravstvene storitve, ki jih potrebuje. “Prav je, da ljudje povedo, kaj si želijo in kje vidijo probleme,” ocenjuje predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović, ki pričakuje, da bo treba po stavki v dialogu začrtati uresničljivo pot za ohranitev in krepitev javnega zdravstvenega sistema. Osrednja želja zdravnikov in zobozdravnikov so pogoji, v katerih bomo lahko delali kakovostno in za bolnike varno.

Družinski zdravniki so na pretečo nevarnost za primarno zdravstvo opozorili že leta 2013 s peticijo proti uničenju družinske medicine, podrobneje so rešitve šest let kasneje predstavili kranjski družinski zdravniki. Med njimi so temeljita administrativna razbremenitev, urejanje kratkotrajnega bolniškega staleža do treh dni brez obiska zdravnika in prenova informatizacije, ki bi poleg administrativne razbremenitve prinesla tudi večjo dostopnost. S tem bi razmere za delo postale privlačnejša za zdravnike, ki bi jih tako lahko zadržali ter privabili v javno zdravstvo. “Vzdrževanje trenutnega stanja brez uresničitve predlaganih sprememb dolgoročno vodi k dodatnemu zapuščanju sistema, k odhodom iz zdravstvenih domov, iz zdravstva. Temu smo priča sedaj,” ponovno opozarjal predsednik odbora za osnovno zdravstvo in družinski zdravnik Rok Ravnikar