Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Sprememba članarine Zdravniške zbornice Slovenije

04.01.2023 23:03

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je po predhodnem soglasju ministrstva za zdravje 29. 12. 2022 sprejela Sklep o spremembah Sklepa o določitvi članarine Zdravniške zbornice Slovenije.  

V skladu s 74. členom Zakona o zdravniški službi je namreč osnova za določitev članarine, ki jo plačujejo člani Zdravniške zbornice Slovenije, osnovna plača zdravnika, opredeljena z zakonom, ki določa sistem plač v javnem sektorju. S Sklepom o spremembah Sklepa o določitvi članarine Zdravniške zbornice Slovenije se je višina članarine uskladila z dvigom osnovne plače zdravnikov v javnem sektorju, ki izhaja iz novele Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS-AA, Uradni list RS št. 139/2022) in Aneksa k Posebnemu tarifnemu delu Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike v Republiki Sloveniji (Uradni list RS št. 136/2022). 

Članarina se je tako uskladila zgolj z dvigom plač, ki velja za praktično celotni javni sektor, pri uskladitvi pa niso bili upoštevani dodatni dvigi plačnih razredov oziroma plač za zdravnike in zobozdravnike, ki so določeni v Aneksu k Posebnemu tarifnemu delu Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike v Republiki Sloveniji in so bili objavljeni v Uradnem listu RS št. 165/2022.  

Članarina za leto 2023 bo tako znašala: 

V enaki odstotkih se dviguje članarine za člane, ki so upravičeni do znižane članarine, ki po novem tako znaša: 

 

Kategorija članarine 

članarina v obdobju 2018 - 2022 

članarina v letu 2023 

letno 

letno 

polno upokojeni član, ki ne opravlja zdravniške službe 

40,00 

43,50 

polno upokojeni član, ki opravlja zdravniško službo na podlagi pogodb civilnega prava 

108,00 

117,40 

visokošolski učitelj, znanstveni delavec, visokošolski sodelavec in mladi raziskovalec  

108,00 

117,40 

član na starševskem dopustu,  član, ki uveljavlja pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva in član na daljši odsotnosti zaradi bolezni 

40,00 

43,50 


Člani lahko uveljavljajo pravico do znižane članarine s potrdilom pristojnega organa, glede neopravljanja zdravniške službe pa se polno upokojeni člani izrečejo s pisno izjavo. 

Ob tem bi opozorili še na možnost oprostitve plačila članarine in sicer so plačila oproščeni člani zbornice: 

  • ki so brezposelne osebe (skladno s predpisi s področja zaposlovanja in zavarovanja za primer brezposelnosti); 

Plačila članarine so člani zbornice oproščeni le za obdobje, ko imajo status, status pa član zbornice dokazuje s potrdilom pristojnega organa. 

 

Zdravniška zbornica Slovenije