Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniška zbornica kot pozitivne ocenjuje napovedane reformne ukrepe v zdravstvu

20.01.2023 14:30

Zdravniška zbornica Slovenije kot pozitivne ocenjuje napovedi ministra za zdravje  po resnih in celovitih reformah v zdravstvu na podlagi analiz in prikazanih podatkov ter z vključevanjem vseh deležnikov in iskanjem nacionalnega konsenza. Zdravniška zbornica je pri tem pripravljena pomagati in sodelovati po strokovni plati. 

Kot ključne težave v zdravstvu, ki jih je treba nasloviti, je minister izpostavil – področja na katera tudi zbornica ves čas opozarja – to so pomanjkanje kadrov, predvsem zdravnikov, še še posebej družinskih zdravnikov, njihovo administrativno razbremenitev, prenos kompetenc in boljšo organizacijo primarne ravnina. Cilj je enakopravna in enako kakovostna dostopnost do zdravstvenega sistema za vse prebivalce.

»Veseli nas, da je minister poudaril, da je naš slovenski zdravstveni sistem izjemno dober in izjemno cenjen tudi v tujini. Strinjamo pa se, da je nujno, da se na področju organizacije, upravljanja in financiranja zadeve začnejo urejati sistematično, na podlagi analiz, z ukrepi, ki so preverjeni v mednarodnem okolju in na podlagi čim širšega konsenza,« poudarja prof. dr. Bojana Beović, predsednica zbornice in dodaja, da je pomembno, da se zagotovi, da bo sistem tudi v prihodnje vzdržen in bo lahko ta strokoven in kakovosten novo zdravstvenih storitev obdržal ter bistveno izboljšal dostopnost. 

 »Podpiramo krepitev primarnega zdravstva, umikanje birokracije od zdravnikov in sploh iz ambulant  primarnega nivoja ter vsa prizadevanja, da se da prostor strokovnemu delu s pacienti. Pričakujemo, da bo zdravnikom na primarni ravni zagotovljenega dovolj časa za pacienta, opolnomočen podporni tim, ki bo svoje delo opravljal z lastnimi kompetencami in polno odgovornostjo in možnost opravljanja hitre diagnostike. Zelo pozdravljamo tudi obljube o ustrezni digitalizaciji sistema,« je napovedi ministra za zdravje komentira Rok Ravnikar, predsednik Odbora za osnovno zdravstvo.