Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Volitve-2016

Skupščina potrdila prestavitev datuma volitev na jesen

7.4.2020
Poslanci skupščine Zdravniške zbornice Slovenije so s kar 75 glasovi za in le enim glasom proti podprli sklep, da se volitve, ki so bile razpisane za 12. 5. 2020, prestavijo na jesen.

Preberite več


Pohvala in zahvala

2.4.2020
S strani neposrednih mentorjev in specialistov smo dobili več sporočil o izjemnem delu, ki ga v teh dneh opravljajo mladi zdravniki, ki so praktično na začetku poklicne poti.

Preberite več


Zdravniška zbornica poziva, da v komunikaciji ohranimo profesionalnost, vse neprimerne izjave pa obsojamo ​

31.3.2020
Vsakršne žaljivke in grožnje v komunikaciji s komerkoli so nedopustne in jih ostro obsojamo. Dve prijavi neprimerne komunikacije zdravnikov na družbenih omrežjih je zbornica danes že predala v obravnavo pristojnemu organu zbornice – to je Odboru za pravno-etična vprašanja pri ZZS.

Preberite več

Projekcija_bilten

Kaj kaže raziskava in napoved širjenja virusa, ki jo je izdelal Oddelek za fiziko Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru? ​

31.3.2020
Rast okuženih se je v zadnjih dveh dneh nekoliko umirila, zaradi česar se je povprečni dnevni prirastek iz 9.3 % zmanjšal na 8 % (povprečje zadnjih 7 dni). S skupnimi močmi lahko rast zajezimo, zato striktno upoštevajte vse varnostne ukrepe.

Preberite več


Obvestilo zasebnim izvajalcem glede aktualnega sklepanja pogodb z javnimi zavodi - ustrezna ureditev odškodninske odgovornosti

29.3.2020
Ugotavljamo, da javni zavodi bodisi nočejo skleniti pogodbe, bodisi bistveno spremenijo njene ključne določbe. Zbornica bo Vlado RS pozvala, naj to področje celovito uredi, bodisi tako, da JZZ pozove na ustrezno ureditev odgovornosti za škodo v razmerju do zasebnikov, bodisi da vso to odgovornost prevzame država sama.

Preberite več

Evropske  organizacije zdravnikov

Zdravstveno osebje na evropski ravni poziva vlade, da zagotovijo zaščitno opremo vsem, ki so v prvih bojnih vrstah zoper COVID -19 ​

27.3.2020
Zdravstveno osebje mora imeti ustrezno zaščitno opremo in dostop do rednega testiranja ne glede na simptome ali morebitne rizične stike, vlade pozivajo tudi evropske organizacije zdravnikov in zdravstvenega osebja. ​

Preberite več


Poziv Vladi RS, da pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo za zdravstvene delavce

25.3.2020
Pozivamo vse odgovorne, predvsem pa Vlado Republike Slovenije, naj pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo in ustrezno delovno okolje za zdravstvene delavce. Ne gre za kaprico. Gre za življenja zdravstvenih delavcev in naših bolnikov!

Preberite več


POMEMBNO: Izvajanje zdravstvenih storitev v času trajanja epidemije COVID-19 - vzorca pogodb za fizične in za pravne osebe

24.3.2020
Na zdravniško zbornico se je v zadnjih dneh več koncesionarjev ter drugih zasebnih izvajalcev obrnilo s prošnjo za posredovanje ustreznega vzorca pogodbe, s katero bi se pri javnemu zavodu vključili v izvajanje zdravstvenih storitev za učinkovit boj z epidemijo COVID-19. Vzorci so dostopni tukaj.

Preberite več


Uporaba zaščitnih sredstev za zdravstvene delavce

24.3.2020
Pozivamo vse odgovorne, predvsem pa Vlado Republike Slovenije, da nam pomaga in pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo za zdravstvene delavce. Ne gre za kaprico. Gre za življenja zdravstvenih delavcev in naših bolnikov! Tudi naša življenja štejejo.

Preberite več

virus-4835301_1920 (1) (002)_small

Učni portal ZZS – Moodle

23.3.2020
Za začetek delovanja Moodla se v sklopu »Strokovna literatura« zbirajo literatura, pomembne informacije in povezave na temo COVID-19, v organizaciji mladih zdravnikov.

Preberite več


Epidemija in duševno zdravje

22.3.2020
Prof. dr. Vesna Švab: "Izkušnje kažejo, da včasih bolj pomaga, če lahko skrbimo za druge, kot zase. Dobro je, da lahko uporabljamo telefone in spletno komunikacijo, ki olajšajo samoto. Pomaga dnevna rutina, načrt, kaj bomo počeli preko dneva in pogosto ter za marsikoga, če zmore, telesna dejavnost, ki bi jo bilo treba spodbujati in ne omejevati."

Preberite več


Povejte nam, kako vam gre

20.3.2020
Rada bi vas opozorila na prve izsledke analiz, ki so pomembni za organizacijo zdravstvenega sistema, saj 53% anketiranih ne ve, kje bodo delali v naslednjih 10 dneh. Izjemno kritična je dostopnost do zaščitne opreme: približno polovica anketiranih je nima ali mora z opremo varčevat. In boleče je, da 30% vprašanih nima urejenega varstva za otroke.

Preberite več


Predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače

20.3.2020
Zdravniška zbornica je predlagala NUJNE - strateško ciljane - dopolnitve Predloga zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače po zgledu avstrijskega interventnega zakona. Interventni zakon namrelč ne obravnava v zadostni meri izvajalcev zdravstvenih dejavnosti, ki so trenutno zaradi nalezljive bolezni COVID-19 najbolj na udaru.

Preberite več


COVID -19 - vprašanja in odgovori iz splošnih pravnih področij ​- dopolnjeno

19.3.2020
Navodilo našega delodajalca (bolnišnice) je, da še vedno izvajamo vso specialistično dejavnost in celo del operativnega programa. Ali je to pravilno? Kako je z zaprtjem samoplačniških ambulant? Ali tudi za zasebne ambulante velja uredba, izdana dne 13. 03. 2020? Odgovarjamo na ta in druga pravna vprašanja članov.

Preberite več


Navodila za usmerjanje otrok v ortopedske otroške ambulante v času epidemije s COVID-19

19.3.2020
V času epidemije deluje otroška ortopedska ambulanta na Polikliniki, UKCL v zmanjšanem obsegu. Skladno z navodili MZ vas prosimo, da se osredočite se na nujne in zelo hitre ortopedske obravnave otrok.

Preberite več


Vpoklic specializantov v matične ustanove – aktivna vključitev v delovni proces

18.3.2020
Zdravnike specializante lahko za potrebe izvajanja ukrepov iz odloka pozovejo na delo njihovi delodajalci. Če jih ne pozovejo, jih lahko pozovejo zdravstveni zavodi, pri katerih so zdravniki specializanti na kroženju. Drugače ga njegov delodajalec razporedi na delovno mesto, kjer je zaradi izvajanja ukrepov iz 1. člena odloka potreben.

Preberite več


Vprašanja in odgovori v času veljave odloka o razporejanju zdravnikov

17.3.2020
Izvedba specialističnih izpitov v času veljave odloka. Ali se lahko prijavim na specialistični izpit? Samoplačniške specializacije v času veljave odloka, plačilo stroškov vodenja specializacije, avtomatska prekinitev in druga vprašanja. Preberite odgovore. ​

Preberite več


Usodna zmota: koronavirus ni gripa

17.3.2020
Prof. dr. Matjaž Zwitter, upokojeni onkolog, o širjenju virusa sars-cov-2 v kolumni za Delo piše: Sedanje odločitve so ključne za to, kako bo z epidemijo v prihodnjih tednih. Današnje stanje z epidemijo koronavirusa v Sloveniji je v precejšnji meri posledica slabih preteklih odločitev: podcenjevanja nevarnosti in neodločnosti pri zapori meje.

Preberite več


Odlok o razporejanju zdravnikov brez licence – NUJNO ​

16.3.2020
S tem odlokom se vsem zdravnikom specializantom neposredno prekine specializacija in se za čas trajanja ukrepov iz tega odloka zadržijo vse obveznosti specializantov iz specializacije (kroženje, opravljanje specialističnih izpitov in podobno). Delodajalec (njihova matična ustanova) jih lahko vpokliče na delo, ki se nanaša na epidemijo COVID-19.

Preberite več


Opravljanje specialističnih izpitov do preklica ni mogoče

16.3.2020
Z odlokom Vlade RS o razporejanju zdravnikov brez licence z dne 15.3.2020 (Uradni list RS št. 25/20) se za čas trajanja tega odloka zadržijo vse obveznosti specializantov iz specializacije, tudi opravljanje specialističnih izpitov.

Preberite več

Izjava travmatologi_splet

Poziv UKC Ljubljana k izogibanju nepotrebnih tveganj

16.3.2020
Zdaj ni čas za egoizem in lastne cilje, potrebno je pokazati osebno in družbeno odgovornost in se ne izpostavljati nepotrebnim socialnim stikom in tveganjem, ki lahko povzročijo preobremenitev urgentne zdravstvene oskrbe.

Preberite več


V tem trenutku je zelo pomembno, da čimbolj omejimo medsebojne stike

15.3.2020
Mladi zdravniki Slovenije se obračamo na Vas s pozivom, da nam pomagate upočasniti hitrost širjenja okužbe s Corona virusom. Ob tem Vas dodatno opozarjamo na najbolj ranljivo populacijo: to so kronični bolniki in starejši. Oni naj bodo čim manj izpostavljeni možnosti okužbe. Če jim prinesete stvari iz trgovine, jih pustite pred vrati.

Preberite več


Poziv Mladih zdravnikov Slovenije za zaščito družin zdravstvenih delavcev ​

14.3.2020
Jasno je, da bomo v času izrednih razmer pomagali na terenu. Četudi za ceno lastne okužbe. To je pač tveganje in etična dolžnost vsakega zdravnika in zdravstvenega delavca. Kar se tiče skupinskega varstva za naše otroke: epidemiološko to ne vzdrži. Ali bomo naredili iz družin zdravstvenih delavcev nove inkubatorje virusa Covid-19?

Preberite več


POMEMBNO: Odredba o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-Cov-2 (COVID-19) EVA 2020-2711-0021

14.3.2020
Objavljamo celotno besedilo odredbe, ki med drugim določa: »Pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti se odpovejo vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen zdravstvenih storitev, označenih s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev in obravnave nosečnic.« Veljati začne danes, uporabljati pa se začne v ponedeljek.

Preberite več


OBVESTILO GLEDE STROKOVNIH IZPITOV: KORONA VIRUS (COVID-19)

14.3.2020
MZ: v času od 16. 3. 2020 do 29. 3. 2020 ne bodo izvajali strokovni izpiti za zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce.

Preberite več

Novinarska konferenca 13 02 2020

Specialistični pregledi in zobozdravstvene storitve v času epidemije koronavirusa

13.3.2020
Danes na MZ sprejemajo odredbo za zdravstvene delavce, da bodo od ponedeljka naprej odpovedani vsi specialistični pregledi, vse operacije in vsa rehabilitacija, ki niso nujna ali po stopnji nujnosti – zelo hitro - z izjemno onkoloških bolnikov in nosečnic. Vzpostavilo se bo tudi 7 vstopnih točk za paciete z nujnimi zobozdravstvenimi težavami.

Preberite več


POMEMBNO: Delovanje zbornice je prilagojeno aktualnim razmeram

13.3.2020
Zbornica je v tem času za svoje člane dosegljiva preko elektronske pošte. Vsa aktualna obvestila in navodila sproti objavljamo na spletni strani. Vsi vhodi v zbornico so zaprti. Vsi osebni stiki morajo biti vnaprej dogovorjeni.

Preberite več


Vprašanja članov – odgovore objavljamo po tematikah

13.3.2020
Prispela vprašanja smo razporedili v skupine in jih posredovali pristojnim. Odgovore, ki smo jih prejeli, smo že objavili, druge bomo sproti po dospetju.

Preberite več


Pismo KZO ministru: Nujno potrebujemo smernice glede delovanja in razporejanja zdravnikov

12.3.2020
KZO zahteva: da se v tem tednu sprejmejo priporočila za delavce v zdravstvu po vzoru, kot je to naredil Zdravstveni sistem V. Britanije, ureditev delovnopravne zakonodaje v smeri, da bo omogočena organizacija vseh služb znotraj zdravstvenega sistema ter plačilo in plačnika za zdravstvene delavce v primeru odsotnosti zaradi karantenskih ukrepov.

Preberite več


NUJNO OBVESTILO: Zdravniška zbornica Slovenije v času uradnih ur ni več odprta za stranke

12.3.2020
Zaposleni so dosegljivi po elektronski pošti ali telefonu, kontakte najdete na: https://www.zdravniskazbornica.si/o-zbornici/svetovanje

Preberite več


Zobozdravnik Rene Male - Kratko poročilo s terena in nekaj razmišljanja

12.3.2020
Vse paciente, naročene za danes, smo poklicali in jih že po telefonu triažirali. Vhodna vrata v čakalnico so bila zaprta. Pacienti so načeloma cenili našo skrb, saj je tudi njim dajala občutek varnosti. To, da bi vsak tim pred nastopom ambulante testirali na koronavirus, bi morala biti osnovna higiena. Vrag je šalo vzel, ljudje naj ostanejo doma.

Preberite več


Ne potujte v tujino, ne udeležujte se dogodkov in bodite kolegialni

11.3.2020
Zbornica poziva vse članice in člane, da zaradi razmer, povzročenih s širjenjem koronavirusa, ne potujete v tujino in se ne udeležujete dogodkov z družabno ali strokovno (izobraževalno) vsebino. Pozivamo vas tudi, da upoštevate navodila svojih delodajalcev, samozaposleni pa se ravnajte po priporočilih pristojnih organov.

Preberite več


POMEMBNO OBVESTILO: Vzpostavljanje in delovanje nujnih zobozdravstvenih ambulant in protokol delovanja

11.3.2020
Ministrstvo za zdravje je na predlog zbornice določilo, kje bodo nujne dežurne zobozdravstvene ambulante (vstopne točke), ki se v tem trenutku še vzpostavljajo. Prav tako je MZ na predlog zbornice uskladil in potrdil protokol delovanja za čas ukrepov omejevanja širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19). Oboje objavljamo.

Preberite več


Pomoč in podpora zbornice zdravnikom v najbolj izpostavljenih primerih in okoliščinah povezanih s koronavirusom

9.3.2020
Zdravnikom, ki ste se znašli v najrazličnejših težkih okoliščah povezanih s koronavirusom (npr. kot so v ZD Metlika, UKC Maribor in drugje), je na voljo tudi pogovor z izkušenimi zdravniki. Za lažjo komunikacijo je vsem članom na voljo e-naslov koronavirus@zdravniskazbornica.si. Namenjen je za predloge, pobude, vprašanja, dileme, tudi kritike.

Preberite več


O odgovornosti govorimo, gospod predsednik vlade

7.3.2020
Odzivi politikov, posebno izjava predsednika vlade o neodgovornem vedenju zdravnikov, so odraz nesprejemljivega in nespoštljivega odnosa do našega poklica in dela. Razumemo ga kot prelaganje odgovornosti njegovega nekompetentnega ravnanja na zdravništvo. Prizadetim zdravnikom sporočamo, da jim bomo stali ob strani kot tudi zdravstvenemu osebju.

Preberite več


Koronavirus v zobozdravstveni ambulanti - poziv k pripravi smernic

6.3.2020
Zbornica pozdravlja pobudo zobozdravnikov Obalno kraške regije in sporoča, da je osnutek priporočil že v usklajevanju in bo objavljen po potrditvi s strani MZ.

Preberite več


Vprašanja in odgovori pri soočenju zdravnikov z virusom SARS-CoV-2

6.3.2020
Oddelek za pravne zadeve Zdravniške zbornice Slovenije v nadaljevanju podaja svoje odgovore na pravna vprašanja zdravnikov glede njihovih pravic in obveznosti pri obvladovanju virusa SARS-CoV-2. Člani Zdravniške zbornice Slovenije kljub objavi tega seznama lahko še naprej zastavljate vprašanja v zvezi s to temo.

Preberite več


Kronski virus medsebojnega nezaupanja

6.3.2020
Stvari bi stekle veliko hitreje, če bi vse strani stopile skupaj že prvi dan (30. januarja 2020) ter si izkazale medsebojno zaupanje in spoštovanje. Na žalost se je tudi pri koronavirusu, kot že mnogokrat prej, pokazalo, da če ni dialoga, izgubimo precej časa in porabimo preveč energije za prepričevanje, da bi počasi prišli do uporabnih rešitev.

Preberite več

Kako preprečiti okužbo_bilten

Izvajanje izobraževalnih dogodkov v času korona virusa

5.3.2020
NIJZ: "V tem trenutku posebnih navodil za odpovedovanje množičnih prireditev ali izobraževanj v Sloveniji nimamo. Takšen sklep bi morala izdati Vlada RS, kar pa se do sedaj ni zgodilo. Odločitev o preložitvi oziroma o neizvedbi je torej na organizatorju."

Preberite več