Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Program Vodstvene kompetence za zdravnike in zobozdravnike zaključuje že peta generacija slušateljev

13.01.2023 13:15

Danes, 13. januarja, se s predstavitvami projektnih nalog in podelitvijo certifikatov zaključuje že peti 8-modulski izobraževalni program Vodstvene kompetence za zdravnike in zobozdravnike. Letošnji program je zaključilo 18 zdravnikov in zdravnic ter zobozdravnikov in zobozdravnic. V petih letih izvedbe programa je certifikat prejelo že 75 zdravnikov in zdravnic ter zobozdravnikov in zobozdravnic. 



Dogodek je potekal v prostorih Zdravniške zbornice Slovenije. Prejemnike je najprej nagovoril podpredsednik Zdravniške zbornice Krunoslav Pavlović, ki je pred leti tudi sam končal izobraževalni program. Na začetku nagovora je poudaril, da je vedno bolj jasno, da ni dovolj, da se izobražujemo samo v svoji stroki, ampak moramo pogledati tudi okoli sebe ter razumeti procese v sistemu, kjer delujemo. Nepoznavanje zakonodaje, osnovnih menedžerskih orodij, delovnih procesov v zdravstvenem sistemu, kaj določen deležnik v sistemu zasleduje, pomeni škodo za nas kot aktivne udeležence v sistemu in tudi za naše paciente, ki imajo bolj pasivno vlogo in jih je treba voditi. Nagovor je zaključil z željo: ''Upam, da si bomo lahko izkušnje med seboj delili in si na ta način olajšali delo ter dvignili vodenje v zdravstvu na višjo raven tudi za naše paciente.''

Sledila sta še nagovora red. prof. dr. Metke Tekavčič, dekanje Ekonomske fakultete na Univerzi v Ljubljani, ter izr. prof. dr. Tatjane Horvat, dekanje Fakultete za management na Univerzi na Primorskem.





Za glasbeno spremljavo je poskrbela slovenska glasbenica Eva Hren.


Izobraževalni program je pripravil in ga vsa leta izvaja Zavod za razvoj zdravstvenega managementa (ZRZM) v sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije. Program je živ in se nekoliko spreminja glede na potrebe in razmere v zdravstvu in svetu. Predavatelji so priznani univerzitetni profesorji in drugi strokovnjaki s področij, ki so sestavni del vodstvenih kompetenc, zato vedo, katera so tista znanja iz ekonomije, vodenja, kakovosti, prava in komunikacije, ki so potrebna za učinkovito vodenje v zdravstvu.

V tujini je tovrstno izobraževanje in usposabljanje zdravnikov in zobozdravnikov za vodenje zdravstvenih ustanov sistematičen in načrtovan proces. V Sloveniji pa ga je začela sistematično spodbujati Zdravniška zbornica Slovenije.