Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Doc. dr. Marko Jug imenovan za generalnega direktorja UKC Ljubljana

25.01.2023 21:57

Svet zavoda UKCL je na današnji redni seji za generalnega direktorja imenoval predsednika skupščine Zdravniške zbornice Slovenije doc. dr. Marka Juga, ki je od septembra opravljal funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja, sicer pa je v osrednji slovenski zdravstveni ustanovi zaposlen že 23 let.

»Dr. Jug je odličen strokovnjak, zelo zavzet in natančen. Kot človek razgledan, zelo načelen in dober vodja. Odlično vodi seje skupščine ZZS, kjer so interesi in stališča pogosto različni, a jih uspe s svojimi sposobnostmi uskladiti in pripeljati seje do učinkovitih sklepov. Predvsem se je izkazalo, da pogosto pogleda na stvari drugače in  najde alternativne rešitve, ki so sprejemljive za vse,« je povedala predsednica ZZS prof. dr. Bojana Beović. 

Kot je ob imenovanju povedal dr. Jug, je njegova vizija za prihodnost, da UKCL postane eden vodilnih evropskih centrov v kakovostni obravnavi pacientov, dostopnosti zdravstvenih storitev, razvoju novih metod zdravljenja, akademsko-raziskovalnem področju, pedagoškem procesu in skrbi za svoje zaposlene.

V svoji kandidaturi je doc. Jug izpostavil, da je UKCL glavni steber slovenskega zdravstvenega sistema, saj je na njegovih plečih kakovostno zagotavljanje najširšega spektra zdravstvenih storitev za večino prebivalcev Slovenije, zagotavlja tudi sekundarne storitve za pretežni del državljanov Slovenije ter terciarne storitve za celotno državo, urgentne hospitalne obravnave v Ljubljani vse dni v letu in je zaradi okrnjenega delovanja primarne ravni zdravstva izpostavljen velikemu pritisku urgentnih obravnav. Predvsem pa je ustanova v njegovih očeh center vrhunske medicine, raziskovanja in uvajanja novih metod zdravljenja ter glavna učna baza na področju medicine, zdravstvene nege, ki pa se, kot tudi drugje v Evropi se sooča z izzivi manjka kadra ter možnostmi nagrajevanja.

V UKCL je Marko Jug leta 2006 zaključil specializacijo iz travmatologije s področja hrbtenične kirurgije, med letoma 2014 in 2022 je bil vodja intenzivnih enot KO za travmatologijo (KOT), od 2022 pa vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice in namestnik predstojnika KOT. Je tudi vodja raziskovalne skupine o poškodbah hrbtenjače in predstavnik Slovenije v UEMS za spinalno kirurgijo, predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije in poslanec SZZ. Je zapriseženi sodni izvedenec za medicino, bil je tudi predstavnik zaposlenih v svetu zavoda UKCL. Iz obdobja od septembra 2022, ko je bil imenovan za v. d. generalnega direktorja UKCL, je izmed dosežkov svoje ekipe izpostavil nemoteno izvajanje vseh terciarnih ter sekundarnih zdravstvenih storitev in urgentne oskrbe ter rešitev projekta energetske sanacije in revitalizacije glavne stavbe.

Zdravniška zbornica Slovenije doc. dr. Jugu čestita za imenovanje in želi uspešno delo.