Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Želja: e-karton do začetka prihodnjega leta

13.01.2023 13:41

Ministrstvo za zdravje je danes v kongresnem centru Brdo pri Kranju pripravilo dogodek, na katerem je bila predstavljena strategija digitalizacije zdravstva v Sloveniji za obdobje 2022–2027.   

Strategija digitalizacije zdravstva v Sloveniji za obdobje 2022–2027 je ključni in temeljni dokument za digitalno preobrazbo slovenskega zdravstva, ki jo bodo po napovedih Ministrstva za zdravje izpeljali v okviru napovedanega zakona o e-zdravju oz. o digitalizaciji ter v okviru reforme. Pri tem obljubljajo, da ne bodo pozabili ali kakorkoli zmanjšali dostopa do zdravstva za tiste, ki ne bodo izbrali digitalne poti.

Z učinkovitim upravljanjem, nadzorom in varnostjo podatkov bo projekt dolgoročno prispeval k večji učinkovitosti, boljšemu nadzoru in upravljanju zdravstvenega sistema. Želja je vpeljati e-karton, do katerega bi lahko dostopal tako izbrani osebni zdravnik kot zdravniki specialisti in tudi zasebniki, če bo posameznik potreboval njihove storitve. Pacient bo imel pregled nad tem, kdo je dostopal do njegovega e-kartona, torej kdo pregleduje njegove zdravstvene podatke. Po zgledu Estonije želijo vpeljati bolj jasno iskanje terminov pri zdravnikih in upravljanje s podatki.


Strategija predvideva uvedbo Nacionalnega centra za telezdravje, ki se bo primarno osredotočal na organizacijo storitev telezdravja, pa tudi na raziskave in razvoj. Center bo zadolžen za opredelitev politike in strategije, komunikacijo z zunanjimi deležniki in za podporo nacionalnemu izobraževanju o telezdravju.