Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023, ki nadomešča SPLOŠNI DOGOVOR

02.02.2023 10:40

23. 1. 2023 je bila v Uradnem listu RS objavljena  Uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023 (v nadaljnem besedilu: Uredba). Uredbo, ki nadomešča dosedanji splošni dogovor, je v skladu s 63. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju sprejela Vlada RS.  Pomembnejše spremembe, ki jih določa Uredba so:

1. Za boljše vrednotenje programov (101. člen) je v letu 2023 namenjeno 73,57 mio EUR dodatnih sredstev ter za  širitve programov oz. uvajanje novih terapij (102. člen) 119,89 mio EUR dodatnih sredstev. Podrobnejši opis je na naslednji povezavi >>>.

2. V 240. členu Uredba uvaja globe za prekrške izvajalcev zdravstvenih storitev. Prekrškovni organ je ZZZS, ki mora o storitvi prekrška izdati odločbo, zoper katero so dopustna pravna sredstva. Podroben opis prekrškov izvajalca ter glob iz Uredbe je na naslednji povezavi >>>.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v letu 2023 izvajalcem, ki izpolnjujejo pogoje iz 15. člena Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (Uradni list RS, št. 100/22, 141/22), dolžan plačati vse opravljene storitve, ne glede na določbe omenjene Uredbe, ki tudi določa obseg programa, ki ga plača Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Nika Sokolič, univ. dipl. ekon.
Vodja službe za zdravstveno ekonomiko, plan in analize