Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Posvet Javno zdravje na Slovenskem skozi stoletno perspektivo (1923–2023). Spoznanja preteklosti – izzivi prihodnosti

08.12.2023 07:55

Prijazno vabljeni na posvet za širšo javnost, ki bo potekal v sredo, 13. decembra 2023, v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani. Na posvetu Javno zdravje na Slovenskem skozi stoletno perspektivo (1923–2023): spoznanja preteklosti – izzivi prihodnosti bodo sodelovali ugledni predavatelji, ki bodo ob stoletnici Štamparjevega Higienskega zavoda v Ljubljani (1923–2023) osvetlili pomen javnega zdravstva na Slovenskem, pri čemer bodo spoznanja preteklosti povezali z izzivi prihodnosti. Srečanje bo kot »Pintarjevi dnevi« posvečeno doc. dr. Ivanu Pintarju (1888–1963), prvemu profesionalnemu zgodovinarju medicine na Slovenskem.

Dogodek soorganizirata Inštitut za zgodovino medicine Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Slovenska matica.

Več informacij in program Javno zdravje na Slovenskem skozi stoletno perspektivo (1923–2023) Spoznanja preteklosti – izzivi prihodnosti :: UL Medicinska fakulteta (uni-lj.si)

Javno zdravje kot znanost in umetnost preprečevanja bolezni, podaljševanja življenja in izboljševanja zdravja z organiziranimi napori družbe …, se je od sredine 19. stoletja naprej razvijalo skupaj s pojavi in dinamiko velikih zdravstvenih problemov pri ljudeh.

Zgodovinsko gledano so na začetku bile v ospredju epidemiološka preučevanja nalezljivih bolezni, kasneje pa se je znanstveno zanimanje razširilo še na druge zdravstvene probleme prebivalstva, kot so nenalezljive bolezni, duševne motnje in poškodbe, z namenom, da se poiščejo družbeni ukrepi za njihovo omilitev oziroma preprečitev. Moderno Javno zdravje se zdaj na široko usmerja v preučevanje fenomena zdravja, kar se odraža tudi v izrazoslovju, ko govorimo o reproduktivnem zdravju, duševnem zdravju, ustnem zdravju, zdravju skupnosti, politiki zdravja itd.  

Javno zdravje kot področje raziskav, izobraževanja in uporabne prakse (znanstvene podlage za družbeno ukrepanje) v razvitem svetu gojijo kot akademsko interdisciplinarno in družbeno priznano vedo, ki v svoje bistvo vključuje medsebojno povezanost bioloških, psiholoških, ekoloških in socioloških komponent. Za družbeno razumevanje pomena sistema zdravstvenega varstva in organizacije zdravstvene dejavnosti je zlasti pomembna socialnomedicinska idejna podlaga javnega zdravja.

Predsednica strokovnega odbora srečanja

prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med.

 

UL MF – Univerza v Ljubljani Medicinska fakulteta

OI – Onkološki inštitut

NIJZ – Nacionalni inštitut za javno zdravje

ZD – Zdravstveni dom

MHS SZD – Medikohistorična sekcija Slovenskega zdravniškega društva