Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniki stavke nikoli ne želijo, je pa to zadnji ukrep

18.12.2023 13:17

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ob napovedi stavke ocenjuje, da razmere v zdravstvu niso dobre in se morajo urediti. Poudarila je, da si zdravniki stavke nikoli ne želijo, saj pomeni dodatno tveganje za bolnike, je pa to zadnji ukrep, če ustreznih dogovorov ne bo.

Hkrati ocenjuje, da mora država sprejeti interventne ukrepe, ki bodo v javno mrežo privabili in zadržali dovolj osebja (tako zdravnikov in zobozdravnikov kot sester, administratorjev, strežnic, informatikov in ostalih), da bodo lahko zagotavljali potrebe prebivalstva. Že ob prejšnji zamrznitvi stavke smo opozorili na posledice, ki jih lahko prinese zamik in prepozna izvedba zdravstvene reforme. Te se že zdaj kažejo v javnih zavodih v obliki pomanjkanja osebja, kar prinaša slabšo dostopnost do ambulant, še daljše čakalne dobe in v nekaterih za zdaj ekscesnih primerih nezmožnost sprejema bolnikov na oddelke in posledično njihovo obravnavo na hodnikih v nedostojnih in neprimernih pogojih.

Zdravniške organizacije so že ob prvem predlogu interventnega zakona, ko naj bi ga pregledali in predlagali dopolnitve v enem dnevu, pripravile številne dopolnitve in popravke. Dodatne dopolnitve so bile na ministrstvo poslane naknadno ter predstavljene na odboru za zdravstvo v Državnem zboru.  Opozorili smo, da v primeru izrednih razmer ob naravni nesreči ukrepi, kot so delovna obveznosti, preklic dopustov in razporejanje zaposlenih, veljati za vse zaposlene, tudi v drugih dejavnostih, ne samo v zdravstvu. Pripombe zdravniške stroke niso bile upoštevane. V Zdravniški zbornici razumemo pomen zakona, ki mora urediti zdravstveno zavarovanje. Žal pa ne vsebuje ničesar, kar bi zdravstvo izboljšalo. Nasprotno, nekateri členi zdravstvene delavce celo spodbujajo, da bi delo v zdravstvu opustili.