Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novoletni pogled predsednice dr. Bojane Beović

22.12.2023 17:55

Spoštovani kolegi, spoštovane kolegice, 

Tudi človek kot del narave živi v krogih: izteka se leto in prihaja novo. Leto 2023 je v zdravstvu minilo v iskanju poti naprej, zato v letu 2024 z veliko gotovostjo pričakujemo spremembe. Želimo si, da bi spremembe potekale tako, da bomo bolnikom lahko nudili vse naše znanje in veščine, da bomo ohranili stabilen zdravstveni sistem, ki bo deloval v dobro bolnika in v poklicno zadovoljstvo zdravnikov na vseh ravneh in specialnostih. Da bomo lahko delali tisto, kar znamo: skrbeli za bolnike, za ljudi. Kako se bodo spremembe uveljavile, je odvisno od modrosti odločevalcev. Bo šlo s spodbudo, usmerjeno v dolgoročno izboljševanje zdravja posameznika in družbe, ali za prisilo, kratkoročno omejevanje in ohranjanje starega? 

Poleg demografskih in epidemioloških sprememb smo priča velikim tehnološkim novostim. Umetna inteligenca bo po vseh predvidevanjih bistveno posegla v delo zdravnikov. Prav zato bomo umetni inteligenci namenili prvi kratki večerni izobraževalni dogodek 17. januarja, namenjen vsem zdravnikom in zobozdravnikom. (PRIJAVA >>>)   

Kakšne zgodovinske spremembe čakajo naš poklic? Nekatere države so se odločile za znižanje izobrazbene ravni zdravnikov, da bi čimprej povečale njihovo število. Drugod razmišljajo o prenosu rutinskih opravil na druge poklice ob ohranjanju in preseganju visoke izobraženosti zdravnikov, ki bodo znali uporabljati nove tehnologije in jih z empatijo in etično presojo umestiti v bolnikovo zdravljenje. Po kakšni poti želimo zdravniki in zobozdravniki v Sloveniji? 

Na nedavni strateški konferenci smo razpravljali o poslanstvu Zdravniške zbornice. Poslanstvo Zbornice opredeljuje statut, ki izpostavlja pomen visoke usposobljenosti in etičnih standardov zdravnikov. Razprava je pokazala, da moramo v sodobnem zdravstvu izraziteje izpostaviti bolnika, ob tem pa prav v skrbi za zdravnika skrbno varovati avtonomijo zdravniškega poklica. Poleg visoke strokovne usposobljenosti, etične ravni, osredotočenosti na bolnika in avtonomije smo omenjali tudi povezovanje in podporo.  

Želim Vam mirne praznike in srečno 2024, ki naj mine v povezovanju in medsebojni podpori.