Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Vabilo na IATROSSKI, 16. 2. 2024

05.12.2023 07:00

»Ja, zakaj pa?« bi kdo vprašal. »Ker je super dogodek! Vsi zdravniki in zobozdravniki, ki imajo vsaj malo radi smučanje ali bordanje, bi ga lahko uporabili za tisto nujno in globoko človeško druženje, ki ga še kako zelo potrebujemo vsi, pa še ne vemo, da ga.«

No, lahko bi se našlo tudi kakšno drugo pojasnilo, ampak se mi tole zdi kar O. K.
Današnje razmere v družbi nam, zdravnikom in zobozdravnikom, niso naklonjene. Pa vendar smo si mnogi te poklice izbrali predvsem zato, ker imamo radi ljudi. Ta »imeti rad« je tudi rdeča nit našega druženja na Iatrosskiju. Tam se druženje plete okrog nečesa, kar sicer imenujemo tekmovanje, pa ni nujno tako. No, za nekatere je to res tekma! Okrog njih šprica adrenalin, ki ga v sebi prinesejo še iz dežurstva pa iz operacijskih dvoran in ordinacij, z vožnje otrok v šolo pa k babici in v glasbeno šolo … in še tisoč drugih stvari, ki jih moramo »neodložljivo« opraviti. Ko se tam, na belih strminah, »distres« v naših telesih spremeni v »eustres«, se ravno prav ogreti predamo sledenju izvrstnih izobraževanj s področja športne medicine in vse se tako lepo sestavi v vrhunski dogodek.
Na teh izobraževanjih se res veliko naučimo. Verjetno zato, ker smo potencirano vsi hudo  radovedni. Predavatelje imamo praviloma vrhunske, pa še s humorno noto nam začinijo izobraževalni obrok. Ej, vsaka čast! Jaz jih vsako leto komaj čakam. Potem se pa še zagrebem za to, da lahko napišem poročilo za Isis. To početje me silno veseli, saj vse povedano še enkrat naštudiram in se imam še doma za računalnikom ponovno super.
Pred leti sem izvedela za raziskavo med londonskimi študentkami medicine. Njihov učni uspeh so primerjali z njihovimi športnimi sposobnostmi. Dobili so izrazito pozitivno korelacijo. Stavim, da smo vsi ta hip dobili v misli isto! To je, da bi enako korelacijo dobili tudi med študenti pa tudi med nami, staro gardo »dohtarije«. Prav tako ne glede na spol. 
Na ta strokovno-tekmovalna srečanja je tako čudovito prihajati tudi zaradi prijateljskega druženja in klepeta. Poteka živahna izmenjava izvirnih mnenj o osebnih, strokovnih, socialnih, kulturnih, zgodovinskih, finančnih, vzgojnih, partnerskih in še drugih vidikih našega zdravniškega vsakdana in vsem nam je potem nekoliko lažje in lepše. Psihoterapija za domačo rabo, bi se reklo. Zajamčeno uspešna! Vsaj na kratki rok, včasih tudi na malo daljšega, npr. do naslednjega Iatrosskija, 16. februarja 2024.


Da ne govorimo o zabavno-kulturnem programu! Še zanj se večkrat najdejo protagonisti kar iz zdravniških ali zobozdravniških vrst! Če drugače ne, pa v kategoriji »prostega plesa«. Tam inovativnost nekaterih (mladih in starih) preseže vsa pričakovanja. 

Pridite! Veselimo se vaše družbe in ne bo vam žal. Povabite, prosim, tudi naš čudoviti podmladek! Mene so do zdaj očarali prav vsi študentje in študentke, ki so zmogli pogum za premaganje napora odločitve. Odločitev za »prvič« terja pač nekaj napora, vse naslednje pa so lažje. 

Še posebej vabljeni na tekaški del prireditve, ki poteka v odlični organizaciji Mateja Sokliča v Ratečah. Glede na vse višje cene v smučariji vidimo prav tu prihodnost našega druženja.

Razpisni pogoji so objavljeni na povezavi>>> , člani Fidesa pa se za plačilo kotizacije čim prej obrnite na svoje regijske odbore Fidesa.

In še sporočilo za naprej: Svetovno prvenstvo v smučanju za zdravnike, zobozdravnike in farmacevte bo potekalo od 20. do 23. 3. 2024 na smučišču Hochkoening v Avstriji.

Se vidimo 16. 2. 2024 v Kranjski Gori.

 

AVTORICA: prim. Jasna Čuk Rupnik, dr. med., pediatrinja, Dutovlje

Članek je bil objavljen v reviji Isis povezava >>>