Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Kratkovidnost v svetu močno narašča. Vzrok je preveč bolščanja v zaslone.

08.01.2024 17:00

Tri odstotke slovenskih otrok je slabovidnih. To so rezultati merjenja vida pri učencih prve triade na OŠ-ju Šmartno pod Šmarno goro. Starejše osnovnošolce OŠ Šmartno pod Šmarno goro so obiskali oftalmologi in jih pozivali k manjši uporabi zaslonov. V najslabšem primeru lahko namreč kratkovidnost vodi do slepote.

Učenci osmih in devetih razredov so za rtvslo.si povedali, da uporabljajo telefone od ene do tri ure na dan. Zavedajo se, da je to preveč, a se težko omejijo, saj 'te naprava kar potegne'. Zaslone uporabljajo malo za šolo, malo pa za kratkočasenje in hitro se nabere nekaj ur. Velikokrat, ko so v družbi, so med njimi vrstniki, ki se iz družbe izklopijo in raje brskajo po telefonu, pravijo.

Oktobra so osnovnošolce obiskali oftalmologi in imeli kratko predavanje o pomembnosti vida. Da se v svetu povečuje število slepih, saj se zaradi pretiranega gledanja v zaslone spreminja očesno zrklo. To se zgodi, če gledamo predolgo na blizu in premalo časa na daleč, kot je pojasnila Dragica Kosec iz Očesne klinike UKC-ja Ljubljana: "To dvoje mora biti uravnoteženo in potem zrklo raste naravno. Če pa bomo uporabljali samo osrednji del vidnega polja, nam to v možgane pošlje informacijo, da zrklo zraste, s tem se širijo strukture v očesu in na dolgi rok bo lahko zaradi tega bistveno več slepote v svetu, kot jo je zdaj. To je glavna težava kratkovidnosti."

Da bi se temu izognili, so oftalmologi učencem svetovali, naj bodo vsaj dve uri vsak dan zunaj, ko oko gleda daleč in je izpostavljeno UV-svetlobi, ki ugodno vpliva na roženico in mrežnico. Zaslone naj uporabljajo kot pripomoček, in ne za kratkočasenje. Ko pa morajo delati za šolo pred zaslonom, naj vsakih dvajset minut za 20 sekund pogledajo v daljavo, skozi okno, da oko spremeni točko ostrenja.

Začeti je treba že pri najmlajših in zaslone omejiti, kot svetuje skupina strokovnjakov, ki je izdala smernice za uporabo zaslonov.

Ob svetovnem dnevu vida so oftalmologi z Očesne klinike v Ljubljani v sodelovanju s svetovnim Združenjem za pediatrično oftalmologijo preverjali vid otrok na eni izmed osnovnih šol. Želeli so ugotoviti, koliko otroške slabovidnosti imamo v Sloveniji. Ugotovili so, da približno tri odstotke, kar je zahodnoevropsko povprečje ali celo bolje. Da ni odstotek višji, gre zahvala pediatrom, ki preverjajo vid v starosti od treh do štirih let in ob vstopu v šolo.

Videoposnetek >>>

Povzeto po rtv.si: https://www.rtvslo.si/zdravje/kratkovidnost-v-svetu-mocno-narasca-vzrok-prevec-bolscanja-v-zaslone/684836

Smernice o uporabi zaslonov pri otrocih in mladostnikih so dostopne tukaj >>>