Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Prejemniki odličij Zdravniške zbornice Slovenije za leto 2023

14.12.2023 06:40


Aleš Fischinger, dr. med., zahvala

Zdravniška zbornica Slovenije izreka zahvalo Alešu Fischingerju, dr. med., za izjemno stanovsko in organizacijsko delo v okviru zbornice na področju specializacij zdravnikov, avtorstvo standardiziranega mnenja, delo pri prenovi e-Lista in za mentorsko delo.

Travmatolog Aleš Fischinger je prizadeven in energičen zdravnik in mentor, ki navdihuje tako paciente, sodelavce kot mlajše kolege. Zelo dejaven je tudi na zbornici. Je glavni mentor za specializacijo s področja travmatologije, član izpitnih komisij za strokovne izpite, predsednik Ljubljanskega regijskega odbora in poslanec skupščine ter predsednik Komisije za podiplomsko usposabljanje zdravnikov in član Sveta za izobraževanje zdravnikov. Aktivno sodeluje pri prenovi e-Lista specializanta in je bil skupaj z zdravnikom Boštjanom Kersničem avtor mnenja na standardiziranem obrazcu v elektronski obliki za potrebe razpisa specializacij, ki se je začel prvič uporabljati v letu 2018.


Izr. prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, dr. med., zahvala

Zdravniška zbornica Slovenije izreka zahvalo izr. prof. dr. Metodi Dodič Fikfak, dr. med., za izjemno družbeno udejstvovanje, s spremljanjem, opozarjanjem in ozaveščanjem o nevarnostih onesnaženega okolja za zdravje ljudi, in bistven prispevek k ugledu zdravništva.

Prof. dr. Metoda Dodič Fikfak je strokovna eminenca in je slovenski javnosti poznana kot zagovornica zdravega življenjskega in delovnega okolja. S svojim znanjem, delom in prizadevnostjo je ključno prispevala k prepovedi uporabe azbestnih izdelkov v Sloveniji ter ureditvi področja azbestnih bolnikov. Poznana je po prizadevanjih za priznavanje poklicnih bolezni in skrbi za varna delovna mesta. V zadnjih letih je pustila pečat s prizadevanji v sklopu zdravniškega poziva za izenačitev mejnih vrednosti za sežig in sosežig ter zaščito prebivalstva srednje Soške doline. S svojim delom tako pomembno premika meje v boljši svet in prispeva k ugledu slovenskega zdravništva in Zdravniške zbornice.


Jana Lampe, Karitas, zahvala

Zdravniška zbornica Slovenije izreka zahvalo Jani Lampe za izjemno pomoč in sodelovanje pri projektu humanitarne pomoči za Ukrajino, v okviru katere so slovenski zdravniki preko Karitasa prispevali medicinski material.

Jana Lampe je vodja mednarodne pomoči pri Karitasu, ki je bil prva od humanitarnih organizacij, ki se je takoj odzvala na prošnjo Zdravniške zbornice po sodelovanju. Njena hitra odzivnost in odlične organizacijske sposobnosti so omogočile, da so zbrani paketi medicinskega materiala slovenskih zdravnikov dosegli bolnišnice v Ukrajini. Prve palete sanitetnega materiala in medicinskih pripomočkov so na najbolj prizadeta območja prispele že 14 dni po začetku vojne. Skupaj je bilo ob pomoči Karitasa v Ukrajino poslanih preko 45 palet sanitetnega materiala in mleka v prahu za novorojenčke.


Izr. prof. dr. Alenka Mavri, dr. med., zahvala

Zdravniška zbornica Slovenije izreka zahvalo prof. dr. Alenki Mavri za predano stanovsko in organizacijsko delo ter izjemen prispevek na področju antikoagulacijskega zdravljenja.

Prof. dr. Alenka Mavri je pionirka na področju antikoagulacijskega zdravljenja, še zlasti pri urejanju organizirane skrbi za bolnike, ki potrebujejo antikoagulacijsko zdravljenje. Je urednica učbenika Antikoagulacijsko zdravljenje ter organizatorka Šole antikoagulacijskega zdravljenja za zdravnike in zdravstvenike, ki omogoča tako začetno usposabljanje kot izpopolnjevanje. Leta 2022 je v soorganizaciji Zdravniške zbornice Slovenije uspešno zagnala mesečno spletno konferenco Izzivi v antikoagulacijskem zdravljenju.


Ana Fajmut, dr. med., zahvala

Gašper Keber, dr. med., zahvala

Barbara Čreslovnik, dr. med., zahvala

Zdravniška zbornica Slovenije izreka zahvalo Ani Fajmut, dr. med., Gašperju Kebru, dr. med., in Barbari Čreslovnik, dr. med., za izjemno nesebično zdravniško in srčno človeško pomoč prebivalcem Črne na Koroškem ob poplavah.

Avgusta letos so Slovenijo prizadele uničujoče poplave. Črna na Koroškem je eno izmed območji, ki je bilo najbolj prizadeto in odrezano od sveta. Ana Fajmut, dr. med., Gašper Keber, dr. med., in Barbara Čreslovnik, dr. med., so zdravniki, ki so kljub vsem naravnim in tehničnim izzivom pokazali izjemno požrtvovalnost, iznajdljivost in predanost svojemu poslanstvu ter nesebično pomagali pri zagotavljanju primarne zdravstvene oskrbe v prvih dneh po katastrofalnih poplavah na območju Črne na Koroškem.


Delovna skupina za obvladovanje časa pred zasloni pri otrocih in mladostnikih, zahvala

Zdravniška zbornica Slovenije izreka zahvalo Delovni skupini za obvladovanje časa pred zasloni pri otrocih in mladostnikih za pripravo strokovnih smernic uporabe zaslonov pri otrocih in pomemben prispevek k ozaveščanju tako zdravnikov kot tudi drugih strokovnjakov in staršev.

Slovenija je v letu 2021 dobila prve nacionalne Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih. Pripravila jih je skupina izjemnih strokovnjakov, ki med seboj odlično sodelujejo. Vodi jo prizadevna in energična dr. Mateja Vintar Spreitzer, člani pa so enako energični Denis Baš, dr. Anja Radšel, dr. Marija Anderluh, Maja Vreča, Špela Reš, doc. dr. Špela Selak, dr. Mateja Hudoklin in izr. prof. dr. Damjan Osredkar. Zdaj je njihovo delo usmerjeno v ozaveščanje strokovnjakov, staršev in javnosti, kar jim odlično uspeva. 


Doc. dr. Lidija Nemeth, dr. dent. med., zahvala

Zdravniška zbornica Slovenije izreka zahvalo doc. dr. Lidiji Nemeth, dr. dent. med., za predano mentorsko delo in nesebično pomoč, prizadevnost in trud pri zagotavljanju zobozdravstvene oskrbe za paciente s posebnimi potrebami.

Doc. dr. Lidija Nemeth, dr. dent. med., deluje v Centru za zobne bolezni Stomatološke klinike UKC Ljubljana na sekundarnem in terciarnem nivoju. Pomembno področje njenega strokovnega delovanja je zobozdravstvena obravnava pacientov s posebnimi potrebami. Delo z njimi zahteva veliko specifičnega znanja, prilagoditev in iznajdljivosti, predvsem pa empatije in potrpežljivosti, kar vse so izjemne lastnosti, ki jih pooseblja doc. dr. Lidija Nemeth. Svoje znanje in izkušnje pa prenaša na stažiste in specializante.


Voditelji učne delavnice EFO-indeks, zahvala

 

Zdravniška zbornica Slovenije izreka zahvalo voditeljem učne delavnice EFO-indeks za pripravo in izvedbo delavnic EFO-indeks, na katerih so predajali pomembno znanje kolegom zobozdravnikom, ki delujejo v šolskih zobozdravstvenih ambulantah.  

Med novembrom 2019 in decembrom 2023 je bilo na Zdravniški zbornici organiziranih sedem izobraževanj z naslovom EFO-indeks – triaža zobozdravnika za napotitev na ortodontsko zdravljenje. Kot voditelji učne delavnice so se izjemno izkazali asist. Aljaž Golež, Leja Birk, asist. Ana Arhar, Meta Grilec, Lea Bukovac, Chris Vrčon, Domen Tomič, Kristijan Šušterčič, Jurij Bojan Žmavc, Gregor Brajnik, Liza Kuhar in Lucija Žiberna. Izobraževanja se je do sedaj uspešno udeležilo že več kot 250 šolskih zobozdravnikov.


Andreja Basle, univ. dipl. nov., zahvala

Zdravniška zbornica Slovenije izreka zahvalo Andreji Basle za prispevek k razvoju komuniciranja Zdravniške zbornice Slovenije in gradnji ugleda zdravniškega poklica v javnosti.

Andreja Basle je kot vodja Oddelka za odnose z javnostmi prevzela odgovorno nalogo vzpostavitve in razvoja strateškega komuniciranja osrednje zdravniške organizacije. Z visokimi poklicnimi standardi, predanostjo, osebno integriteto in razumevanjem dela zdravnikov in zobozdravnikov se je v zadnjih šestih letih dotaknila številnih zaposlenih in članov zbornice ter ključno prispevala k razumevanju specifičnosti poklica ter gradnji ugleda ne samo organizacije temveč celotne zdravniške skupnosti v javnosti.


Mag. Želimir Božić, dr. dent. med., zaslužni član

 

Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje naslov zaslužni član Želimirju Božiću, dr. dent. med., za izjemno humanitarno delovanje v okviru Pro bono zobozdravstvene ambulante, ki jo je ustanovil in vodil šest let, ter posluh za težave sočloveka.

Mag. Želimir Božić je od junija 2017 do maja 2023 v Matenji vasi – že kot upokojeni zobozdravnik – vodil Pro bono zobozdravstveno ambulanto, ki je opravljala nujne zobozdravstvene storitve za socialno šibke iz občin Postojna in Pivka ter za prosilce za mednarodno zaščito. V tem času je pomagal in oskrbel 188 oseb, ki so ambulanto skupaj obiskale kar 665-krat. S tem je izkazal velik posluh za sočloveka v stiski in vračal upanje številnim pomoči potrebnim. Prav tako je navdih kolegom zobozdravnikom.


Robert Juvan, dr. med., zaslužni član

Zdravniška zbornica Slovenije posthumno podeljuje naslov zaslužni član asist. mag. Robertu Juvanu, dr. med., za predano strokovno delo in bistven prispevek k ustanovitvi in delovanju Športnega društva Medicus, s čimer je skrbel za športni duh slovenskega zdravništva.

Asist. mag. Robert Juvan se je po diplomi na Medicinski fakulteti v Ljubljani zaposlil na Kliničnem oddelku za abdominalno kirurgijo UKC Ljubljana. Ves čas je aktivno sodeloval pri raziskavah na področju raka želodca in na tem področju uvedel minimalno invazivno kirurško zdravljenje. Poleg strokovnega dela je bil z vso dušo in telesom predan športu. Od ustanovitve Športnega društva Medicus v letu 1999 je bil njegov tajnik, od leta 2018 do prezgodnje smrti pa predsednik društva. S tem je skrbel za športni duh slovenskega zdravništva, hkrati pa je stkal številna prijateljstva širom Slovenije, saj je slovel kot nepopustljiv borec in poštenjak.


Prim. doc. dr. Mateja Bulc, dr. med., Hipokratovo odličje

Za izjemen prispevek k razvoju družinske medicine, za odločilne korake pri uvedbi specializacije iz družinske medicine in postavitev stroke na svetovni zemljevid Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje Hipokratovo priznanje prim. doc. dr. Mateji Bulc, dr. med.

Prim. doc. dr. Mateja Bulc je kot soustanoviteljica Katedre za družinsko medicino ključno prispevala k razvoju in uveljavitvi družinske medicine kot akademske stroke v Sloveniji. Je mednarodno uveljavljena strokovnjakinja na področju preventivne medicine in priljubljena zdravnica v Zdravstvenem domu Ljubljana, kamor se tudi po upokojitvi vrača in srčno opravlja svoje poslanstvo. S sodelovanjem v mednarodnih strokovnih in stanovskih organizacijah zdravnikov družinske medicine je Slovenijo zarisala na svetovni zemljevid. S sodelavci je dosegla, da je bila družinska medicina tudi v Sloveniji priznana kot obvezna specialnost za samostojno delo v tej stroki. Slovenski zdravniki družinske medicine so s tem postali strokovno enakovredni kolegom drugih specialnosti in vzor številnim drugim evropskim državam. 


Prof. dr. Maja Ovsenik, dr. dent. med., Hipokratovo odličje 

Za izjemen prispevek k razvoju in napredku na področju ortodontije, predano mentorsko delo študentom dentalne medicine in podiplomsko izobraževanje zobozdravnikov Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje Hipokratovo priznanje prof. dr. Maji Ovsenik, dr. dent. med.  

Prof. dr. Maja Ovsenik, dr. dent. med., spec. čeljustne in zobne ortopedije, je predstojnica Katedre za čeljustno in zobno ortopedijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Je predana mentorica številnim dodiplomskim in doktorskim študentom dentalne medicine. Predava na strokovnih srečanjih doma in v tujini ter intenzivno in plodno sodeluje z Zdravniško zbornico in Odborom za zobozdravstvo.  Zdravniška zbornica in Slovensko ortodontsko društvo sta leta 2019 pripravila projekt »EFO-indeks« in izvedbeni načrt za skrajševanje čakalnih dob v ortodontiji. Srce in motor projekta je prav prof. dr. Maja Ovsenik, ki ima največ zaslug za to, da je projekt EFO-indeks v obliki predavanj in delavnic zaživel. 


Prim. prof. dr. Zmago Turk, dr. med., Hipokratovo odličje

Za izjemno stanovsko in organizacijsko delo, inovativnost ter bistven prispevek k nastanku Zdravniške zbornice Slovenije in ugledu slovenskega zdravništva Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje Hipokratovo priznanje prof. dr. Zmagu Turku, dr. med.

Prof. dr. Zmago Turk, dr. med., je aktivno in prizadevno sodeloval pri nastajanju Zdravniške zbornice Slovenije. Bil je član prvega iniciativnega odbora za ustanovitev Zdravniške zbornice Slovenije in med njenimi ustanovitelji. Predsednik republike dr. Janez Drnovšek ga je odlikoval z redom za zasluge za prispevek k strokovnemu napredku na področju medicine in za krepitev stanovske zavesti med slovenskim zdravništvom. Na več fakultetah v Ljubljani in Mariboru je izvajal pedagoško dejavnost. Bil je tudi ustanovitelj in prvi predstojnik Inštituta za balneologijo in medicinsko klimatologijo ter član mnogih domačih in mednarodnih strokovnih združenj. Je tudi vsesplošno družbeno in politično angažiran v lokalni skupnost, kjer živi. 


Prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., Hipokratovo odličje

Za prebojno znanstveno delo na področju diabetologije, vzpostavitev in razvoj razširjenega presejalnega programa novorojenčkov, napredno komuniciranje znanosti ter srčno mentorsko delo Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje Hipokratovo priznanje prof. dr. Tadeju Battelinu, dr. med.

Prof. dr. Tadej Battelino je predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Svoje poslanstvo opravlja strokovno, srčno in zelo predano.  Zelo aktiven je tudi na raziskovalnem področju. Vodil je več raziskovalnih projektov s področja otroške endokrinologije in metabolizma ter kot raziskovalec sodeloval v številnih raziskovalnih projektih doma in v tujini. Je predan mentor doktorskim študentom in nadzornik specializacije iz pediatrije. Prav tako je član profesionalnih združenj doma in v tujini ter eden največjih strokovnjakov za področje diabetesa v Sloveniji in svetu.

 


 

Najvišje odličje »Hipokratovo priznanje« je odličje za t. i. življenjsko delo na področju delovanja v medicini in ga prejme zdravnik oziroma zdravnica ali zobozdravnik oziroma zobozdravnica, član oziroma članica zbornice, ki se je izkazal/-a z izjemnim stanovskim in organizacijskim delom ter tako bistveno prispeval/-a k ugledu slovenskega zdravništva in zobozdravništva. Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje odličja od leta 2002. Doslej je bilo v 18 letih podeljenih 37 Hipokratovih odličij. 

Naziva »častni član/častna članica Zdravniške zbornice Slovenije« in »zaslužni član/članica Zdravniške zbornice Slovenije« prejmejo zdravniki in zobozdravniki, ki so se izkazali z izjemnim prispevkom pri uveljavljanju slovenskega zdravništva in zobozdravništva doma in v tujini ter pri uveljavljanju poslanstva stanovske organizacije – zbornice doma in v tujini.  

»Zahvale Zdravniške zbornice Slovenije«, ki se podeljujejo od leta 2009, pa se podelijo članom ali tudi nečlanom zbornice, ki so se izkazali s prispevkom pri uveljavljanju poslanstva stanovske organizacije – zbornice doma in v tujini.