Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Ob 100-letnici prim. Nade Dolenec, dr. med., najstarejše članice SZD

11.01.2024 14:57

Avtorji: Elko Borko, Iztok Takač, Jernej Završnik
Članek je bil objavljen v reviji ISIS povezava >>> 

Prim. Nada Dolenec je postala članica Slovenskega zdravniškega društva (SZD) leta 1948, torej pred natanko 75 leti, ko je malo pred tem naše stanovsko društvo pridobilo svoj prvotni in sedanji naziv. Iz zgodovine našega zdravniškega društva vemo, da se takoj po končani drugi svetovni vojni maja 1945 nista obnovili obe predvojni zdravniški društvi v Ljubljani in Mariboru. Nova oblast je postopoma vračajoče se zdravnike iz izgnanstva, jugoslovanske armade in tujine vključila v enotne sindikalne vrste in zdravniki so delovali v sindikalni Zdravniški strokovno-znanstveni sekciji (ESZDNS).

Šele leta 1946 so ponovno natisnili naš strokovni časopis in v prvi izdaji je bilo zbranih šest številk novega »Zdravstvenega vestnika«. V 1. zvezku (št. 1–6) so bila objavljena tudi Pravila nove zdravniške strokovno-znanstvene sekcije (ESZDNS), ki so svetovala, da se ustanovijo v večjih središčih strokovni krožki. V mariborski bolnišnici so takšen zdravniško-strokovni krožek ustanovili 18. 9. 1946. Pripravljal je mesečne strokovne sestanke za mariborske zdravnike in prevzel organizacijo zdravstvenih ekip za preglede in drugo pomoč na podeželju.

Slovensko zdravništvo se je sčasoma okrepilo in Zdravniška strokovno-znanstvena sekcija se je 24. 10. 1947 preimenovala ter dobila svoj predvojni naslov: »Slovensko zdravniško društvo (SZD)«. Začele so se ustanavljati podružnice in že 23. 1. 1948 je bil ustanovni občni zbor mariborske podružnice Slovenskega zdravniškega društva.

Prim. Nada Dolenec se je rodila 21. septembra 1923 v Mariboru in njen oče, znani profesor in ravnatelj Trgovske akademije, je skrbel za njeno izobraževanje. V rodnem mestu je končala osnovno šolo in gimnazijo. Med vojno so nemški okupatorji družino izselili, po vojni pa je nadaljevala s študijem medicine in ga leta 1948 uspešno zaključila na Medicinski fakulteti Univerze v Zagrebu. 5. maja 1948 se je zaposlila v mariborski splošni bolnišnici in se hkrati priključila zdravniškemu društvu, ki je bilo ustanovljeno le nekaj mesecev prej. Leta 1950 je postala članica tudi takrat ustanovljene Ginekološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva in od leta 1973 Medikohistorične sekcije Slovenskega zdravniškega društva (MHS SZD). 16. maja 1955 je na Ginekološki kliniki v Ljubljani opravila specialistični izpit in od takrat vse svoje moči in sposobnosti posvetila zdravstvenemu varstvu žensk. Za zasluge pri razvoju zdravstvenega varstva žensk, za bogato poljudnoznanstveno dejavnost s številnimi predavanji na Delavski univerzi Maribor, na sestankih Ginekološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva in vseh strokovnih sestankih jugoslovanske Sekcije za fertilnost in sterilnost ter na kongresih je leta 1988 dobila naziv primarijka. V priporočilu za pridobitev naziva primarijka je takratno vodstvo Zdravniškega društva Maribor zapisalo: »Kolegico Dolenec odlikuje poleg strokovnosti izredno humani pristop do bolnikov ter nesebičen kolegialni odnos«.

Prim. Nada Dolenec še vedno prizadevno spremlja vse, kar je povezano z našim zdravstvom. S ponosom pove, da je bila aktivna članica SZD, in s spomini še vedno živi za zdravstvo, ki je bilo njena edina ljubezen. Zato se veseli vsakega obiska svojih mlajših kolegov, ki so njena družina.

Ob njenem življenjskem jubileju smo se ji 29. septembra 2023 zahvalili za njen trud na slovesnosti v lepi dvorani centra Slovenskih goric v Lenartu. V tem mestu, ki je središče osrednjega dela Slovenskih goric, naša najstarejša članica preživlja dneve v zasluženem pokoju. Sprejema se je udeležil tudi lenarški župan mag. Janez Kramberger, ki je tudi član MHS SZD. O izjemnem ustvarjalnem opusu prim. Nade Dolenec je podrobneje spregovorila prim. Tatjana Kodrič in slavljenki prenesla zahvalo in čestitke vodstva zdravniškega društva ob njeni stoletnici. Zahvalo vodstva in članov zdravniškega društva si je zaslužila s svojim velikim prispevkom pri zdravstvenem varstvu žensk v Mariboru in drugih krajih naše dežele, saj je bila pionirka na področju ugotavljanja in zdravljenja neplodnosti, endoskopskega operativnega zdravljenja, otroške ginekologije in na drugih področjih humane reprodukcije.

Prim. Nada Dolenec, ki je bila izjemno dobre volje in nasmejana, je bila zelo vesela pozornosti in lepega šopka, s katerim se ji je mariborsko zdravništvo zahvalilo za opravljeno delo. Ob zvokih harmonike smo skupaj zapeli rojstnodnevno napitnico.

Srečanje so člani zdravniškega društva in medikohistorične sekcije sklenili s strokovnim predavanjem o znanem lenarškem odvetniku, narodnjaku in sokolskem voditelju dr. Milanu Gorišku.