Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zbornica na evropskem vrhu strokovnjakov za formate izmenjave elektronskih zdravstvenih podatkov

03.01.2024 06:18
Evropska komisija je v sodelovanju s projektom XpanDH 12. decembra 2023 v Bruslju organizirala evropski vrh strokovnjakov za formate izmenjave elektronskih zdravstvenih podatkov (eEHRxF*). Pogled evropskih zdravnikov na uvedbo novih standardov je na podlagi povabila s strani evropskega združenja zdravnikov (CPME) predstavil dr. Iztok Štotl. 

Eden od ključnih stebrov poslanstva ZZS je strokovna in varna obravnava pacientov, ki danes ni več možna v optimalni obliki brez naprednih informacijskih tehnologij. Dr. Štotl je na primeru ZZS prikazal predlog modernega načina transformacije zdravniške zbornice v smeri, ki omogoča proces sodelovanja in povezovanja zdravnikov v nacionalni digitalni transformaciji v zdravstvu.

Opozorilo na nezadovoljstvo zdravnikov z informacijskimi orodji
V svoji predstavitvi je poudaril, da so zdravniki zelo nezadovoljni z informacijski orodji, ki jih morajo uporabljati za vsakodnevno delo s podatki in da glede na obstoječe raziskave z zamujanjem z digitalno transformacijo danes nedvomno že izgubljamo življenja bolnikov. Opozoril je, da je glede uvedbe izmenjevalnih formatov še veliko odprtih vprašanj in da bolniki in zdravstveni delavci potrebujemo predvsem rešitve, ki so uporabne v praksi. Izrazil je jasno zavezo zdravnikov, da so pripravljeni prevzeti aktivno vlogo pri prehodu, vendar bi za doseganje tega cilja morali biti smiselno vključeni v ustrezno upravljanje in potrebujejo močno sistemsko podporo za uspešno tranzicijo. Generalna sekretarka CPME - Sarada Das - je podprla aktivnosti ZZS in izrazila pripravljenost za skupno nadaljnje delovanje na tem področju.

Evropski parlament je dan po vrhu podprl vzpostavitev evropskega zdravstvenega podatkovnega prostora (EHDS). Parlament je sprejel besedilo, ki bo služilo kot pogajalski okvir v pogovorih s Svetom EU za oblikovanje zakona, ki bo predvidoma sprejet spomladi leta 2024 in bo pacientom zagotovil dostop do njihovih osebnih zdravstvenih podatkov v zdravstvenih sistemih vseh članic EU-ja, zdravstvenim delavcem pa bi omogočil dostop izključno do podatkov pacientov, ki so potrebni za zdravljenje. To bi med drugim vključevalo elektronske recepte, medicinske podatke in laboratorijske rezultate. EHDS bo omogočil tudi izmenjavo informacij o povzročiteljih bolezni, povračilih stroškov, genetskih podatkov in podatkov iz registrov javnega zdravja. Te informacije bi pripomogle k inovacijam, raziskavam, oblikovanju politik ter izobraževanju pacientov.

*European EHR Exchange Format Expert Summit

Povezave: