Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Praznično-delovno v novo leto

01.01.2024 00:00
Prvi novorojenček v letu 2024 je šest minut čez polnoči prišel na svet v ljubljanski porodnišnici. Ime mu je Lev, težak je 3550 gramov in dolg 54 centimetrov, so za STA povedali v porodnišnici. Prva deklica, ki se je rodila v novem letu, pa je Lejna. Rodila se je v Mariboru ob 0.58, težka 4280 gramov in dolga 53 centimetrov.

Prvi otrok v kranjski porodnišnici letos je bil ob 0.42 deček, težak 4078 gramov in dolg 53 centimetrov. Slabih šest ur kasneje, ob 6.34, se je tam rodil še en deček. Prav tako so v prvih urah novega leta že pozdravili nove prebivalce na Jesenicah. Ob 2.54 se je rodila deklica s 3260 grami in 50 centimetri. Tudi v Novem mestu in Izoli sta se kot prva otroka v teh porodnišnicah letos rodili deklici. V Novem mestu je privekala na svet ob 4.50 s 3700 grami in 52 centimetri, v Izoli pa ob 5.25 s 3715 grami in 53 centimetri.

 

Gneča na urgenci
Splošna nujna medicinska pomoč ZD Ljubljana je v najdaljši noči v letu obravnavala 65 bolnikov. Od tega so bile štiri nujne intervencije na terenu, pri čemer sta bili dve osebi močno zastrupljeni s prepovedano snovjo. Na internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana pa so v nočni izmeni obravnavali 31 ljudi, ena oseba je umrla.

Obravnavani na Splošni nujni medicinski pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana so imeli denimo respiratorne okužbe, bolečine v trebuhu, vrtoglavico, več ljudi se je zastrupilo z alkoholom, ena oseba je imela samomorilne misli. Poleg tega so obravnavali hujšo poškodbo zaradi padca, je dejala dežurna urgentna zdravnica Špela Baznik. "To je bila običajna zelo delovna noč," je ocenila. Kot je dodala, je delalo skupno pet zdravnikov, med katerimi so bili urgentni in družinski zdravniki. Prav tako je bilo vključenih devet medicinskih sester.

Za internistično prvo pomoč Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je bila silvestrska noč zelo pestra, so zapisali v UKC Ljubljana. Obravnavali so štiri zastrupitve z alkoholom in prepovedanimi substancami, veliko zahtevnega dela je bilo zaradi srčnih motenj, enega bolnika so zaradi življenjske ogroženosti premestili v enoto za intenzivno medicino, en bolnik pa je zaradi septičnega šoka umrl. Opravili so veliko urgentnih preiskav. Ob prihodu dnevne ekipe je na hodniku čakalo 22 bolnikov, večina na prosto posteljo na internih oddelkih.

V urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana so od nedelje zjutraj do danes zjutraj pregledali in oskrbeli 152 poškodovancev, med njimi skoraj tretjino v času od nedelje od 19. ure dalje. Opravili so 38 malih operativnih posegov in tri velike, 16 bolnikov so oskrbeli v mavčarni, 18 pa jih je potrebovalo hospitalizacijo na kliničnem oddelku za travmatologijo. Med poškodovanci je bilo tudi sedem poškodovanih v pretepu, štirje smučarji in štirje z opeklinami ter dve osebi, ki sta se poškodovali v prometni nesreči.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja na najdaljšo noč v letu ni bilo večjih odstopanj od siceršnjih noči. V njihovi urgentni ambulanti je bilo pregledanih 17 bolnikov, sedem bolnikov pa so večinoma zaradi okužbe s covidom-19 sprejeli na kliniko.