Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

»Zbornica bo naša, ko bo vsak član čutil, da je v stiski sprejet s posluhom.«

11.12.2023 21:27
»Kaj je trenutno poslanstvo zbornice in kakšno stanje želimo leta 2030?« sta ključni uvodni vprašanji pri pripravi strategije Zdravniške zbornice za prihodnost. Konec novembra so trenutno delo in razvojne načrte pretresli člani odborov in zbornice. Zbrali smo odzive, ki bodo izhodišče za pripravo dolgoročne strategije o tem, kakšno zbornico si zdravniki in zobozdravniki želimo.
Trije stebri delovanja zbornice
Delovanje zdravniške zbornice danes je sestavljeno iz treh stebrov, je uvodoma povedala predsednica dr. Bojana Beović. Prvega sestavljajo javna pooblastila, kjer so vodenju registra, podiplomsko usposabljanje, vodenje licenc in izvajanje strokovnega nadzora s svetovanjem. V tem mandatu sta se jim pridružila še preverjanje znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike in zobozdravnike in izvajanje strokovnih izpitov zdravnikov in doktorjev dentalne medicine.

Drugi steber je tako imenovana varnostna mreža zdravnikov, v okviru katere delujejo mediacijski center, podpora žrtvam nasilja, pravno svetovanje in svetovanje pri vprašanjih, povezanih s financiranjem zdravstvenih programov. V zadnjem času smo dodatno okrepili svetovanje pri komunikaciji z mediji in komuniciranju, karierno svetovanje za specializante ter izobraževanja, kjer organiziramo dogodke preko spleta ali v prostorih zbornice v Ljubljani in Mariboru, na željo tudi po zavodih. Zbornica se je solidarno odzvala pri pomoči članom, ki so jih prizadele poplave, ponudili smo podporo ukrajinskim zdravnicam, ki so ob začetku vojne prišle v Slovenijo. 
Tretji steber je zastopanje interesov zdravništva. Strokovne službe obveščajo člane o pomembnejših spremembah, koordinirajo delo zdravniških organizacij, zbornica podpira tudi vse oblike zdravniške organiziranosti preko športnih in kulturnih dejavnosti, delovnih skupin (denimo skupina za varstvo okolja) in neformalnih združenj, kot so Mladi zdravniki. 
Strateška konferenca november 2023

Okrnjen ugled zbornice se postopno popravlja

Prisotni so ugotovili, da je okrnjen ugled zbornice postopno popravlja. Zbornica bo naša, ko bo vsak član začutil, da je v stiski sprejet s posluhom, dodajajo. Ostale aktivnosti morajo biti same po sebi umevne in se pričakuje, da tečejo nemoteno. Za prihodnost osrednje stanovske organizacije bo ključno, da se zameji aktivnosti, ki se jim zbornica posveča. To naj bo predvsem skrb za kakovost in ne toliko aktivnosti, ki so prvenstveno naloga sindikalne organiziranosti. Člani pogrešajo, da ne znamo promovirati naše profesionalnosti - niti v strokovnem področju, niti v javnosti.
Kot strateško usmeritev izpostavljajo predvsem razvoj visoke strokovne usposobljenosti, ki mora biti transparentno dokazana uporabnikom našega dela. Spremljanje indikatorjev kakovosti dela zdravnikov in zobozdravnikov bi lahko bila ena od nalog, v katero bi zbornica vložila več sredstev in pozornosti. Prav tako morajo biti nadzori razumljeni ne kot napad na posameznega zdravnika, temveč kot ščitenje kakovosti vseh, torej celotne zdravniške skupnosti. Zdravniška zbornica mora ostati porok poklicne avtonomije, ki je predvsem  v interesu naših končnih uporabnikov, pacientk in pacientov. 

Kako je poslanstvo zapisano danes?
Poslanstvo zbornice je zastopanje in uveljavljanje poklicnih, ekonomskih in socialnih interesov zdravnikov, skrb za visoko strokovno usposobljenost in etičnost ravnanja zdravnikov, ugled in čast zdravniškega poklica, zagotavljanje izpolnjevanja zdravniških dolžnosti, uveljavljanje pravic zdravnikov ter strokovnega in varnega obravnavanja pacientov. Poslanstvo izvršuje z upoštevanjem temeljnih vrednot opravljanja zdravniškega poklica, njegove neodvisnosti in zaveze načelom medicinske etike in deontologije.  (2. člen Statuta Zdravniške zbornice Slovenije)


Povzel: Jure Brankovič, Oddelek za odnose z javnostmi Zdravniške zbornice Slovenije