Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Fitoterapija – veja medicine in ne zeliščarstva

08.01.2024 08:22

Prva izvedba 92-urnega intenzivnega tečaja fitoterapije za zdravnike

Avtorji: Luka Kristanc, Samo Kreft, Andrej Gregori, Andreja Papež Kristanc
Članek je bil objavljen v reviji Isis povezava >>> 

Z razmahom kemijske znanosti in eksperimentalne farmakologije se je v 19. in 20. stoletju postopno razvila sodobna zahodna medicina. Pri zdravljenju so se zdravilne rastline v Evropi vse bolj umikale sintetičnim spojinam, večtisočletno znanje o zdravilni vrednosti rastlin je bilo izrinjeno na obrobje. Fitoterapija je bila še v začetku 20. stoletja skorajda edina farmakoterapija, ki so jo takratni zdravniki imeli na voljo. V 20. stoletju je zaradi bliskovitega razvoja farmakologije kemijsko definiranih učinkovin uporaba zdravilnih rastlin prešla iz rok zdravnikov k zeliščarjem. V zadnjih desetletjih pa so tako predklinične kot klinične raziskave na področju fitoterapije zapolnile ta primanjkljaj, zato na mnogih univerzah po svetu fitoterapijo vračajo v program študija medicine. 

Pri nas zdravniki niti v dodiplomskem niti v podiplomskem študiju ne izvedo skorajda nič o fitoterapiji, zato smo se jim odločili ponuditi celovito izobraževanje s tega področja. Na tečaju smo predstavili vsa sodobna, na znanosti temelječa dognanja s področja fitoterapije in jih skušali povezati z uporabnimi izkustvenimi praksami ljudske medicine. Poudarek smo dali po eni strani prepoznavi zdravilnih rastlin v njihovem naravnem okolju, po drugi strani pa izdelavi pripravkov iz njih in njihovi uporabi v različnih kliničnih situacijah, vključujoč kombinacije sintetičnih zdravil ter standardiziranih pripravkov iz rastlin in gliv. Po našem mnenju bi moral biti dober integrativni terapevt vešč kombiniranja fitoterapevtskih metod in klasičnih medicinskih pristopov, ki bi jih moral prilagoditi tako prepoznanemu bolezenskemu procesu kot pacientovim potrebam in željam.



Prve izvedbe tečaja se je udeležilo 17 udeležencev različnih strok, med njimi je bilo največ družinskih zdravnikov, pediatrov, fiziatrov in ginekologov. Med tečajniki pa sta bili tudi psihiatrinja in stomatologinja, kar nas lahko napelje v razmislek, da bi bilo smiselno razširiti nabor strokovnih področij, pokritih z licenčnimi točkami. Zdravniška zbornica je namreč tečaju dodelila vrednost kar 71 licenčnih točk, a zgolj za strokovna področja družinske medicine, pediatrije, ginekologije in klinične farmakologije.

Tečaj je potekal večinoma v obliki interaktivnih predavanj, vključeval pa je tudi delavnice izdelave pripravkov iz zdravilnih rastlin in gliv ter botanične sprehode. Velik delež tečajnikov se je vseh predavanj in delavnic udeležil v živo, omogočili pa smo tudi spremljanje na daljavo ter naknadni ogled posnetkov predavanj. Po uvodnem spoznavnem srečanju je sledilo pet tematskih sklopov, ki so potekali na treh različnih lokacijah.

Prvi dvodnevni sklop je potekal v idiličnem okolju domačije Žnidaršič oz. kulturnega centra Ars Viva v vasi Podcerkev. Sklop sta vodila zdravnik, biolog in toksikolog dr. Luka Kristanc ter njegova žena biologinja Andreja Papež Kristanc. Tečajniki so poslušali predavanja o splošni in sistematski botaniki ter spoznali preko sto najpomembnejših zdravilnih vrst rastlin, ki uspevajo na naših travnikih, v gozdovih in na mokriščih. Pridobljeno znanje smo naslednji dan preizkusili na terenski delavnici v okolici Cerkniškega jezera, po povratku in kosilu pa je sledilo učenje praktičnih postopkov izdelave tinktur, oljnih maceratov, mazil, balzamov, pršil in drugih pripravkov.

Dva tedna zatem so tečajniki spoznali osnove gojenja zdravilnih gliv, izdelave pripravkov iz njih ter njihovo klinično uporabnost. Medicinske zorne kote so dopolnili z biotehnološkimi zornimi koti, srečanje je vodil agronom in biotehnolog dr. Andrej Gregori. Sledil je nov dvodnevni sklop v Divači, ki ga je vodil farmacevt dr. Samo Kreft in je bil posvečen spoznavanju rastlinskih bioaktivnih učinkovin, zdravil in prehranskih dopolnil rastlinskega in glivnega izvora ter osnov rastlinske toksikologije.

V zadnji tretjini tečaja smo se skupaj z udeleženci, opremljenimi z znanji iz uporabne in sistematske botanike, farmakognozije in fitofarmakologije, poglobili v konkretne klinične integrativne pristope. Začeli smo z obravnavo bolezni živčevja in srčno-žilnega sistema, vključujoč metabolični sindrom, nadaljevali pa z obravnavo bolezni prebavil, dihal, mišično-skeletnega sistema, kože in povrhnjih sluznic ter urogenitalnega trakta. Pozabili nismo niti na fitoterapevtske vidike zdravljenja okužb in raka, s poudarkom na krepitvi imunskega sistema. Zgoščeni urnik smo nekoliko razrahljali s sproščujočimi botaničnimi sprehodi ob kanjonu Kokre in v rezervatu Kosorep v okolici Kranja ter po kraških košenicah in gmajnah v bližini Škocjanskih jam, med odmori pa smo si vzeli čas tudi za preizkušanje kulinaričnih dobrot.

Odzivi tečajnikov so bili v splošnem zelo dobri, zato že načrtujemo ponovitev. V letu 2024 bo tečaj potekal v dveh sklopih, to je v maju in juniju ter v septembru in oktobru, tako da bo urnik malo bolj sproščen in usklajevanje z osnovnimi delovnimi obveznostmi olajšano. Organizatorji tečaja verjamemo, da lahko v sodelovanju s kolegi, ki bodo na tečaju pridobili celovito znanje fitoterapije, v desetletju ali morda še prej v Sloveniji razvijemo sodobno fitoterapevtsko stroko, ki bo kritično ovrednotila zeliščarsko tradicijo in jo smiselno povezala s principi sodobne znanosti in klinične medicine, osnovane na biopsihosocialnem modelu zdravja.

Doc. dr. Luka Kristanc, specialist družinske medicine, toksikolog in biolog, Zavod za uporabno botaniko Divji vrt in Fakulteta za zdravstvene vede, Univerza v Novem mestu

Prof. dr. Samo Kreft, farmacevt, Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani

Doc. dr. Andrej Gregori, agronom in biotehnolog, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Andreja Papež Kristanc, biologinja in študentka psihoterapije, Zavod za uporabno botaniko Divji vrt