Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

V letu 2022 praznuje Zdravniška zbornica Slovenije 30 let ustanovitve ter 130 let od začetkov organiziranosti v obliki stanovske organizacije.

Na tej strani so zbrani dogodki, s katerimi bomo zaznamovali obletnico.

 


Razstava "Obrazi zdravništva" v Mariboru

Vabimo vas na ogled razstave Obrazi zdravništva, ki je od 15. junija do 15. julija na ogled v galeriji na prostem v Mariboru.

 

Na dvajsetih panojih v Ulici škofa Maksimiljana Držečnika smo s fotografijami in zapisi v galeriji na prostem osvetlili tradicijo zdravništva, nekaj odmevnejših medicinskih dosežkov in delo zanimivih zdravnikov, ki so jih izbrali kolegi. Posebno pozornost smo namenilu tudi razvoju zdravništva v Mariboru. 

plakat maribor

Pri neverjetnem izzivu, kako ob obletnici (ponovne) ustanovitve na vsega 20 površinah združiti tako zgodovinski razvoj zbornične dejavnosti kot vidnejše strokovne dosežke ter vlogo zdravnikov v družbi, nam je pomagala predstojnica Inštituta za zgodovino medicine prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med. Razstava na prostem je hkrati javna zahvala delu zdravstvenega osebja ter kolegom, ki so pred tridesetimi leti zbrali moč in vztrajnost in 28. marca 1992 v veliki dvorani tedanje republiške skupščine ponovno obudili zdravniško zbornično dejavnost.  

Pri strokovni pripravi in pregledu besedil ter s fotografijami so sodelovali: dr. Tadej Battelino, Marta Brečko Vrhovnik, dr. Miran Brvar, dr. Eda Bokal Vrtačnik,  mag. Amela Duratović Konjević, Danijela Gorišek, dr. Urh Grošelj, Simon Hawlina, Neja Jurjec Smole, dr. Ivan Kneževič, dr. Nikola Lakič,  Andreja Popit, Matej Praprotnik, Mateja Vintar Spreitzer. Pri priravi vsebin za Maribor je sodeloval prim. doc. dr. Jernej Završnik. Vsem se zahvaljujemo za pomoč pri projektu. 

Nosilec projekta: Jure Brankovič, Oddelek za odnose z javnostmi ZZS 

razstava za splet

“Obrazi zdravništva” na Krakovskem nasipu

Razstava o razvoju in pomenu zdravništva na Slovenskem  

“Poklic daje solze, kri, veselje in zadoščenje,” je citat zdravnika Andreja Strahovnika, enega od obrazov zdravništva, ki jih predstavlja istoimenska razstava v mestni galeriji na prostem. Na Krakovskem nasipu v Ljubljani je razstava pred 30. obletnico ustanovitve Zdravniške zbornice Slovenije med 15. februarjem in 22. marcem s fotografijami osvetlila zgodovino zdravniške organiziranosti, nekaj odmevnejših medicinskih dosežkov ter portrete zanimivih zdravnikov, ki so jih izbrali kolegi. 

razstava_ljubljanica

Pri neverjetnem izzivu, kako ob obletnici (ponovne) ustanovitve na vsega 22 površinah združiti tako zgodovinski razvoj zbornične dejavnosti kot vidnejše strokovne dosežke ter vlogo zdravnikov v družbi, nam je pomagala predstojnica Inštituta za zgodovino medicine prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med. Razstava na prostem je hkrati javna zahvala delu zdravstvenega osebja ter kolegom, ki so pred tridesetimi leti zbrali moč in vztrajnost in 28. marca 1992 v veliki dvorani tedanje republiške skupščine ponovno obudili zdravniško zbornično dejavnost.  

Pri strokovni pripravi in pregledu besedil ter s fotografijami so sodelovali: dr. Tadej Battelino, Marta Brečko Vrhovnik, dr. Miran Brvar, dr. Eda Bokal Vrtačnik,  mag. Amela Duratović Konjević, Danijela Gorišek, dr. Urh Grošelj, Simon Hawlina, Neja Jurjec Smole, dr. Ivan Kneževič, dr. Nikola Lakič,  Andreja Popit, Matej Praprotnik, Mateja Vintar Spreitzer.

Vir fotografij in arhivskega materiala:  

Plakat 1: Arhiv ZZS in Mladi zdravniki 

Plakata 3 in 4: prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, Inštitut za zgodovino medicine 

Plakata 5 in 6: Arhiv ZZS 

Plakati 7, 8, 9, 10, 11, 13: Matic Poropatič 

Plakat 12: Vid Ponikvar, Sportida 

Plakat 14: Matej Povše 

Plakat 15: Miha Fras, Onkološki inštitut 

Plakat 16: SB Celje 

Plakat 17: UKC Ljubljana, Ginekološka klinika, KO za reprodukcijo 

Plakat 18: Urh Grošelj 

Plakat 20:  Kožuh Primož, dr. dent. med., spec. oral. kirurg

Plakat 21: Camerata Medica 

Plakat 22: Andreja Basle


red_za_zasluge_001__large

Visoko državno odlikovanje za zdravništvo

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je podelil Zdravniški zbornico Slovenije red za zasluge ob visokih obletnicah. 

Za povezovanje zdravnikov in zobozdravnikov v prizadevanjih za negovanje ugleda in častnosti zdravniškega poklica ter izpolnjevanje poslanstva zdravniške etike ob 130-letnici začetkov krovne stanovske organizacije zdravnikov in zobozdravnikov na Slovenskem in ob 30-letnici vzpostavitve sodobne zdravniške zbornice v samostojni državi. (iz obrazložitve)

uradni list _ odlikovanjeUkaz o podelitvi 

 

PREDLOG ZA PODELITEV ODLIKOVANJA

Zahvaljujemo se predlagateljem: mag. Andrej Bručan, pisatelj Drago Jančar, prim. Jelka Reberšek Gorišek, dr. med.,  prof. dr. Pavel Poredoš, dr. med., prof. dr. Marko Noč, dr. med., dr. Božidar Voljč, dr. med., prof. dr. Alenka Šelih, univ. dipl. prav, prof. dr. Igor Švab, dr. med., prof. dr. Iztok Takač, dr. med., prof. dr. Ludvik Toplak, univ. dipl. prav.

Prispevki za Slavnostno akademijo

 

Mlade, ki so se odločili za študij medicine, smo vprašali, kako si predstavljajo svoje delo in poslanstvo v prihodnosti. Gre za veliko čas in za veliko odgovornost, so prepričani. S svojim delom želijo zagotavljali kakovostno in varno oskrbo ter hkrati pokazati dobrosrčnost in empatijo v poklicu, ki so mu pogosto zaupane odločitve, ki pomenijo most med življenjem in smrtjo.

 

Na predlog kolegov po državi smo pripravili več portretov zdravnikov in zobozdravnikov z različnimi življenjskimi zgodbami. Sodelujoči: kirurg Andrej Strahovnik, urgentni zdravnik Saš Jurij Tasič, pediatrinja Anja Radšel, ortodontka dr. Sanda Lah Kravanja, zobozdravnik endodont prof. dr. Aleš Fidler, pediater izr. profesor Damjan Osredkar, anesteziolog Bojan Kontestabile

 

Tadej Golob: Jaz sem že prej cenil to profesijo. Ko si v stiski, so edini, ki ti lahko pomagajo. Zdravnica Suada Fileković Ribarič: Žena je skrbela, da se bila v stiku z njegovim napredkom. In to so tisti trenutki, ko rečeš: saj se splača. Ena taka zgodba ti da energijo za nekaj časa, da lahko bojuješ naprej.

 

Kako so ustanovitev zbornice leta 1992 zabeležili v Delu

clanek_delo_1992

MONOGRAFIJA ZDRAVNIŠKE ZBORNICE

Naslovnica_zgodovina

Zgodovina zbornične organiziranosti na Slovenskem je opisana v monografiji Zdravniške zbornice na ozemlju Slovenije 1893–2012, ki je izšla ob 20-letnici Zdravniške zbornice Slovenije. Prenesete jo lahko v PDF obliki na tej povezavi.

Operacija v letu 1938, Vir: Inštitut za zgodovino medicine

Zgodovina organiziranosti na Slovenskem

Zbornica za Kranjsko: Organiziranost 1892–1918

Leta 1892 je Komite Zdravniškega društva za ustanovitev Zdravniške zbornice za Kranjsko začrtal pot k nastanku stanovske organizacije. S pripravljenimi podlagami so bili pred 130 leti storjeni prvi koraki za ustanovitev Zdravniške zbornice, kar se je v naslednjih letih postopno uresničilo. Vzroki za nastanek so bili stanovska zavest, zastopanje koristi zdravniške prakse in hkrati želja, da bi se uredili odnosi med zdravniki, oblastjo in družbo. Zaživela je Zdravniška zbornica za Kranjsko, vanjo so bili vključeni vsi slovensko govoreči zdravniki – ob ustanovitvi je imela le devet članov.

Zbornica za Slovenijo: Organiziranost 1923–1946

Zdravniška zbornica za Slovenijo se je konstituirala 1. septembra 1923 na podlagi Uredbe o ustroju Ministrstva  za narodno zdravje. Z njo so bili postavljeni temelji za urejanje zdravstvenega poklica. Kot pogoj za opravljanje zdravniškega poklica je bil določen vpis v imenik Zdravniške zbornice, ki je s tem potrjevala, da ima član veljavno diplomo medicinske fakultete in lahko opravlja svoje delo. Disciplinsko sodišče zbornice je imelo pravico, da sodi zdravnikom, ki se pregrešijo ali škodujejo časti in ugledu zdravniškega stanu. Z začetkom vojne je delovanje zbornice zamrlo, leta 1946 pa jo je oblast razpustila. Leta 1924 je imela zbornica 286 članov, pred drugo svetovno vojno pa že skoraj 700.

Zdravniška zbornica Slovenije: Organiziranost od 1992

V prelomnih letih od 1988 do 1992, ko je nastajala država Slovenija, so 
se zdravniki, povezani v Slovensko zdravniško društvo, aktivno zavzeli za 
ustreznejšo ureditev vloge zdravniškega stanu ter glasno zahtevali pooblastila za urejanje vprašanj, o katerih lahko kakovostno in odgovorno 
odloča samo stroka. Ustanovitvi iniciativnega odbora je sledila širša razprava in po 45 letih je zbornica spet dobila domovinsko pravico. Njeno ponovno rojstvo je omogočil Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki je omogočil 
prenos določenih administrativnih in disciplinskih javnih funkcij na Zdravniško zbornico Slovenije.