Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

  

Zdravniška zbornica Slovenije je v sodelovanju s stomatološko sekcijo in sekcijo pedontologov Slovenskega zdravniškega društva, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in študenti dentalne medicine pripravila skupno akcijo ozaveščanja prebivalcev Slovenije o pomenu preventive pri zagotavljanju ustnega zdravja.

Akcija poteka ob Svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki ga vsako leto obeležujemo 20. marca, saj dobro ustno zdravje pripomore k boljšemu splošnemu zdravju in podaljšuje življenje. 

 

Akcija je od nastanka do decembra 2022 potekala pod častnim pokroviteljstvom takratnega predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja. 

 

Pred vami so vsebine, ki smo jih pripravili v sklopu akcije. Vabljeni, da jih uporabite in delite dalje.

  

Vpliv ustnega zdravja na sistemske bolezni

Letošnji 20. marec, svetovni dan ustnega zdravja, namenjamo predvsem ozaveščanju o vplivu ustnega zdravja na sistemske bolezni. Ustno zdravje je namreč neločljivo povezano s splošnim zdravjem. Bolezni zob in ustne votline pomembno vplivajo na kakovost življenja posameznika, njegovo vsakodnevno delovanje in psihosocialno stanje. Povezanost ustnega in splošnega zdravja se kaže v obeh smereh. Nekatere sistemske bolezni se s svojimi simptomi in znaki najprej izrazijo v ustni votlini. Velja tudi obratno, saj zdravje ustne votline vpliva tudi na nekatera druga bolezenska stanja. 

Za ustno zdravje moramo skrbeti ves čas. Še posebej dobro morajo za ustno zdravje skrbeti kronični bolniki, saj lahko slabo ustno zdravje privede do dodatnega poslabšanja njihove kronične bolezni. 

Neurejena sladkorna bolezen se v ustni votlini lahko kaže kot občutek suhih in pekočih ust, izguba okusa, ustni zadah, glivične okužbe, slabo celjenje ran, krvavitev iz dlesni, majavost zob in parodontalna bolezen, ki lahko vodi v izgubo zob. Slabo ustno zdravje pa lahko poslabša sladkorno bolezen in oteži nadzorovanje sladkorja.

Manjše število zob pri starejših je povezano tudi s povečanim tveganjem za kognitivni upad in pojav demence. Bolniki zaradi narave bolezni izgubijo potrebo, motivacijo in spretnost umivanja zob kot enega od osnovnih higienskih opravil. Posledično je treba redno umivanje zob uvesti med vsakodnevna rutinska opravila že na začetku bolezni.

Nižja mineralna kostna gostota in osteoporozi zlom pomenita več izgubljenih zob. Vsem bolnikom z osteoporozo, ki bodo pričeli zdravljenje z antiresorptivnimi zdravili, se pred zdravljenjem svetuje obisk in posvet pri zobozdravniku, da se morebitni posegi med zdravljenjem ustrezno načrtujejo in prilagodijo. 

 
Ustno zdravje spletna stran (2)

Demenca

Več

Izdelek brez naslova (11)

Srčni bolniki

Več

Ustno zdravje spletna stran

Sladkorna bolezen

Več

Brez naslova (500 × 333, pik) (2)

Rak ustne votline

Več

Ustno zdravje spletna stran (3)

Osteoporoza

Več

Brez naslova (500 × 333, pik) (3)

Rak vratu in glave

Več

 

Še posebej dobro morajo za ustno zdravje skrbeti tudi kronični srčni bolniki, saj lahko slabo ustno zdravje privede do dodatnega poslabšanja njihove kronične bolezni. V primerih kirurških posegov na srcu ali ob transplantaciji pa lahko slabo ustno zdravje pomeni, da bo potrebna hitra ekstrakcija tudi več zob, da bo pacient pripravljen na nujen zahteven poseg ali presaditev organa.

Za preživetje in ohranitev kakovosti življenja je bistvena razlika, ali je rak ustne votline odkrit v začetnem stadiju ali že v napredovalem, ko je zdravljenje bolj zahtevno in so prognoze preživetja bistveno slabše. 

Ob svetovnem dnevu ustnega zdravja je nastal tudi spodnji informativni plakat, ki si ga lahko prenesete tukaj >>>

 

Informacije o različnih skupinah

Vsebino smo pripravili glede na starostno skupino posameznikov in njihove potrebe. 

Vaša usta so neverjetna! Pomagajo vam jesti, govoriti in se samozavestno smejati. Skupaj poskrbimo, da bo tako v vseh življenjskih obdobjih.

Predšolski otroci

Več

fantek2_1

Šolski otroci

Več

 

 

man-sitting-on-dental-chair-3845808

Mladostniki

Več

zobozdravnica1

Zrela generacija

Več

two-adult-women-beside-each-other-3768114

Starostniki ter slepi

Več

 

 

Odkrito o ustnem zdravju

Vsako tretjo sredo v mesecu so na naši Facebook strani Ustno zdravje potekali pogovori s strokovnjaki zobozdravstva. Vsak mesec smo se dotaknili druge teme.

Oglejte si posnetke že izvedenih dogodkov:

17. februar 2021: Preveč in premalo zobozdravstva

20. januar 2021: Rak ustne votline - preventivni pregled vam lahko reši življenje

16. december 2020: Razvade (mladostnikov) in psihološki vpliv na ustno zdravje

18. november 2020: Otroško in mladinsko zobozdravstvo ter ortodontija v času COVID-19

21. oktober 2020: Zobozdravstvo v času med in po epidemiji

 

 

woman-in-white-shirt-sitting-on-green-chair-3952007

Ustno in splošno zdravje

Več

329930769_645482647245360_7531752933956917844_n

Facebook stran Ustno zdravje

Več

Ustnoorg1_3Ustnoorg2_3